Аудіювання "Як святкують Різдво в різних країнах"

Про матеріал
Матеріал можна використати в межах вивчення творів про Різдво для контрольного аудіювання (перевірки здатності учня сприймати на слух і розуміти незнайоме за змістом висловлювання з одного прослуховування).
Перегляд файлу

Текст для аудіювання «Як святкують Різдво в різних країнах світу»

 

     Різдво - дивовижне свято, яке до вподоби всім жителям земної кулі. Однак мало хто знає деталі різдвяних обрядів у різних країнах. Отже, почнемо заочну різдвяну мандрівку.

     На Різдво в Німеччині у віконці кожного будинку горить різдвяна свічка. На свято свічки запалювалися ще з часів Середньовіччя в будиночках небагатих жителів, які могли дозволити собі таку розкіш тільки в особливі дні. Яскравий вогник проганяв похмурі тіні і дарував світло і тепло. З тих пір традиція вогників у вікнах збереглася. І хоча магазини пропонують грандіозний вибір електричних свічників і гірлянд, консервативні німці все одно уставляють підвіконня старовинними свічниками та різдвяними вінками з 4 свічками, кожна з яких символізує одну неділю адвента (підготовчий період до Різдва). За 4 тижні до Різдва запалюють перші свічку, за три - другу, за два - третю, і в останню неділю на вінку горять всі чотири свічки. Багато німецьких сімей встановлюють біля будинків маленьку модель ясел, куди кладуть немовля Ісуса.

     Різдво - найулюбленіше і значиме свято всіх віруючих американців. Тільки Америка - це країна безлічі національностей і народностей, кожна з яких дотримується власних традицій. Як правило, святкування Різдва починається в Святвечір із Різдвяної служби і переходить в рясне застілля.

     Латвія стала першою країною, яка нарядила і прикрасила різдвяну ялину. Латвійським дітям Різдвяний Дід дарує подарунки 12 днів поспіль, починаючи з дня Святвечора. Звичайно подарунки він кладе під різдвяне дерево. Традиційними стравами в Латвії на Різдво вважаються горох з беконом в соусі, маленькі пиріжки, сосиски і капуста.

     Вечір Святвечора чехи називають щедрим і в цей час вони ретельно і зі смаком прикрашають ялинки. Подарунки дарують відразу ж ввечері для створення святкового настрою. Потім родина сідає за святковий стіл, головною стравою якого вважається короп. Ще є чеська традиція після святкової вечері ворожити на яблуках. Яблуко розрізають навпіл, і якщо при розрізі виходить правильна красива зірочка з кісточок, то рік буде вдалим і щасливим.

     У Канаді святкування Різдва неможливе без доброї традиції, яка називається «Жахливий різдвяний светр». Традиція бере початок з подарунків бабусь і мам, які на Різдво дарували зв'язані власноруч светри із зображенням оленів, Санта Клауса, сніговиків та інших персонажів. Такий подарунок необхідно було одягнути на свято, не звертаючи уваги на насмішки оточуючих. Цей ритуал настільки прижився, що в 80-х роках XX ст. виробництво подібних светрів досягло промислового рівня. Багато хто почав купувати і носити ці светри на кожен день на радість оточуючим. 

     Особливою є історія різдвяних свят в Фінляндії. А як же інакше, адже саме тут проживає Йоулупуккі, відомий як Санта Клаус. Місце в засніженій Лапландії обрано не випадково: до резиденції, розташованої так високо, листи дітей доходять з усього світу. Гноми допомагають розбирати листи, а в казкових майстернях виготовляються найкращі подарунки. Сама назва грудня по-фінськи звучить як місяць Різдва. Не дивно, що в цей період вся Фінляндія перетворюється на живу казку. Фіни ялинку починають прикрашати лише напередодні Святвечора 23 грудня. Найпопулярнішими прикрасами вважаються "хіммелі" - це підвіски у вигляді геометричних фігур різних форм, виконані з соломи. У сам різдвяний Святвечір фіни обов'язково відвідують баню, а ввечері йдуть до церкви на різдвяну службу. Багато хто в цей день відвідує кладовища, прикрашають могили близьких, ставлять на них свічки і кладуть вінки або ялинові гілки. Фінське кладовище в Святвечір являє собою грандіозне видовище - тисячі свічок, мерехтливих на засніжених могилах.

Жителі Мексики починають підготовку до різдвяних свят з першого грудня. Вони прикрашають свої будинки яскравими іграшками та гірляндами, а також підвішують до стелі у вітальні особливу іграшку, яка називається Піньята. Це порожнистий виріб, який до верху набивається солодощами, за звичаєм робиться з пап'є-маше і яскравого обгорткового паперу. Згідно з традицією, на Різдво кожна дитина може спробувати свої сили і спеціальною палицею розбити цю святкову іграшку, щоб дістати весь її вміст. Причому зробити це вона повинна з зав'язаними очима.

     Хоча Різдво в Японії не рахується справжнім святом (адже зараз до віруючих християн відносять себе лише 2% населення), японці все одно роблять один одному подарунки і прикрашають магазини і вулиці різдвяними ялинками і різнокольоровими гірляндами. Християни в Японії намагаються зробити якомога більше добрих справ, пожертвувань, допомагають бездомним і відвідують лікарні.

     Багато в чому традиції святкування Різдва в різних країнах світу подібні, але кожна культура має свої нюанси. Головне, щоб в душі і в будинку панувало свято і дарувало нам чудовий настрій, якого б вистачило на цілий рік.

 (Джерела: https://cikavo-znaty.com/yak-vidznachayut-rizdvo-v-riznyh-krayinah-svitu/

https://sakums.com.ua/uk/blog/yak-svyatkuyut-rizdvo-v-riznih-krainah-svitu

https://tsikaviy-svit)

Запитання до тексту

1. Чому на Різдво в Німеччині у віконці кожного будинку горить різдвяна свічка?

А) економлять електроенергію

Б) вірять, що яскравий вогник проганяє похмурі тіні, дарує світло і тепло

В) свічка – це символ бідності

Г) щоб Санта Клаус знайшов дорогу до будинку

2. Скільки свічок зазвичай горить на Святвечір у вікні жителів Німеччини?

А) 1

Б) 2

В) 3

Г) 4

3. У якій країні жителі встановлюють біля своїх будинків маленьку модель ясел, куди кладуть немовля Ісуса?

А) Америці

Б) Японії

В) Латвії

Г) Німеччині

4. Чому в Америці немає єдиних традицій святкування Різдва?

А) Америка - це країна безлічі національностей і народностей

Б) це не важлива для них подія

В) влада забороняє масові гуляння

Г) в країні дуже мало віруючих американців

5. Яка країна стала першою країною, яка нарядила і прикрасила різдвяну ялину?

А) Америка

Б) Латвія

В) Чехія

Г) Фінляндія

6. Головною стравою святкового столу чехів є

А) горох з беконом

Б) пиріжки з сосискою

В) кутя

Г) короп

7. У якій країні є різдвяна традиція ворожіння на яблуках?

А) Америка

Б) Латвія

В) Чехія

Г) Фінляндія

8. Канадська традиція «Жахливий різдвяний светр»

А) з’явилася завдяки вбранню Санта Клауса

Б) бере початок з подарунків бабусь і мам

В) почалася у 80-х роках XX ст. з виробництва подібних светрів промислового рівня

Г) виникла у Лапландії

9. Санта Клауса у Фінляндії називають

А) Хіммелі

Б) Різдвяний дід

В) Піньята

Г) Йоулупуккі

10. Де розташована резиденція Санта Клауса?

А) у Лапландії

Б) у Гренландії

В) в Ісландії

Г) в Ірландії

11. Якої традиції святкування Різдва нема у фінів?

А) ялинку починають прикрашати лише напередодні Святвечора 23 грудня

Б) у різдвяний Святвечір фіни обов'язково відвідують баню, а ввечері йдуть до церкви на різдвяну службу

В) прикрашають могили близьких, ставлять на них свічки і кладуть вінки або ялинові гілки

Г) підвішують до стелі у вітальні особливу іграшку, яка називається Піньята

12. Яке твердження суперечить основній думці цього тексту?

А) головне, щоб в душі і в будинку панувало свято

Б) робіть добрі справи і подарунки в цей день

В) традиції святкування Різдва в різних країнах світу подібні, але кожна культура має свої нюанси

Г) які смішні традиції святкування Різдва в інших країнах світу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Маринич Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
1029
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку