Аудіювання "Як з'явилися мумі-тролі" (за творчістю Туве Янсон)

Про матеріал

Матеріал можна використати на першому уроці з вивчення творчості Туве Янсон для перевірки здатності учня сприймати на слух і розуміти незнайоме за змістом висловлювання з одного прослуховування.

Перевірка аудіювання учнів здійснюється фронтально за одним із варіантів. Варіант перший: учитель читає один раз незнайомий учням текст, а потім пропонує серію запитань з варіантами відповідей. Школярі повинні мовчки вислухати кожне запитання, варіанти відповідей до нього, вибрати один із варіантів і записати лише його. Варіант другий: учні отримують видрукувані запитання та варіанти відповідей на них і відзначають галочкою правильний з їхнього погляду варіант. Варіант третій: учні виконують тест за посиланням https://naurok.com.ua/test/audiyuvannya-yak-z-yavilisya-mumi-troli-za-tvorchistyu-tuve-yanson-2233020.html

Перегляд файлу

Текст «Як з’явилися мумі-тролі?»

       Одного разу Туве Янсон сперечалася про щось із своїм братом Ларсом, дражнила його і намалювала на стіні маленького бегемотика. Вона ще не знала тоді, що звати його Мумі-троль і з часом він стане найзнаменитішим казковим персонажем. А слово «мумі-троль» вона вперше почула від дядька, в якого жила під час навчання  у Стокгольмі. Щоб налякати її і відучити красти харчі, він розповів історію про мумі-тролів, яких можна зустріти на кухні і перетворитися на крижинку.

Улюблениця дітей усього світу, чудова письменниця Туве Янсон зуміла знайти на карті казкового світу маленьку, осяяну сонцем, омиту морем Країну, де у заквітчаній Долині, що розкинулася біля підніжжя Самотніх Гір, мешкають маленькі й пухкенькі, кумедні й симпатичні, щирі й добродушні істоти – мумі-тролі, а разом із ними багато інших цікавих створінь. Туве Янсон не лише підгледіла за життям мешканців Долини, а й написала про них ряд прецікавих повістей.

Читачі подружаться з чесним і відважним Мумі-тролем, його чудовою Мамою і Татом, милою Хропсею, закоханим у мандри Нюхмумриком, хвалькуватим, але добросердим Чмихом, розважливим Хропусем та іншими героями. «Живуть Мумі-тролі в прекрасній долині, повній квітучих дерев. З гір тече прозора річка. Вона обвивалася навколо блакитного будиночка Мумі-троля…». Щозими вони вкладаються спати у зручні м’які ліжечка й поринають у кольорові сни, щоб навесні, коли оживе й зазеленіє Долина, прокинутися для веселих ігор, далеких і небезпечних мандрівок, незвичайних пригод! 

Перше знайомство з мумі-тролями відбувається у книзі «Маленькі тролі і велика повінь». У цій книзі вперше з’являється  Мумі-троль, його мама та маленький звірок Чмих. Вони мандрують у пошуках затишного місця, де можна було б побудувати дім та знайти Мумі-тата. Раніше мумі-тролям не треба було бродити по лісах і болотах – вони жили за пічками в будинках людей. Але тепер пічок стало зовсім мало, а парове опалення мумі-тролям не годиться. Ось тому Мумі-троль з мамою вирушили в дорогу. Подорож в казкову країну, населену мумі-тролями, продовжується у наступних восьми книгах Туве Янсон: «Комета прилітає», «Капелюх чарівника», «Мемуари Тата Мумі-троля», «Зима-чарівниця», «Небезпечне літо», «Невидиме дитятко», «Тато і море», «Наприкінці листопада».

А ким же бачила себе Туве Янсон? «Я – крихітка Мю! – заявила якось письменниця, а потім додала, – і Мумі-троль, і Нюхмумрик».

Люди всього світу дізналися і полюбили маленьких дивовижних істот! 

Але чому ж мумі-тролі так сподобалися і дітям і дорослим? Відповідь криється у самій Туве Янсон, в її глибокій переконаності, що дітей не можна обманювати. З ними можна і треба обговорювати непрості теми: про катастрофи, самотність, про голод і, навіть, смерть. Вона правдиво розповідала дітям про цей світ образами літературної казки. «Книга повинна втішати, рятувати і виправляти дитину», – переконувала Туве Янсон.

( Бібліотрансформер «Казки смішні та добрі» 

/до 105-річчя від дня народження фінської письменниці Туве Янсон/

https://bibliograph.jimdofree.com/)

Запитання до тексту

1.Туве Янсон намалювала на стіні бегемотика

А) коли побувала в зоопарку;

Б) коли жила в дядька;

В) коли дражнила брата.

2. Слово «мумі-троль» майбутня письменниця вперше почула

А) від дядька;

Б) від брата;

В) від вчителя

3. У книгах Туве Янсон мумі-тролі живуть

А) в квітучій долині

Б) у прозорій річці

В) за пічками в будинках людей

 

4. Будиночок Мумі-троля пофарбований у

А) жовтий колір

Б) блакитний колір

В) зелений колір

5. Навколо будиночка мумі-тролів

А) був глибокий рів

Б) обвивалася прозора річка

В) росли дикі чагарники

6. Родина мумі-тролів щозими

А) поринають у кольорові сни

Б) пишуть мемуари

В) перетворюються на крижини

7. Перше знайомство з мумі-тролями відбувається у книзі 

А) «Маленькі тролі і велика повінь»

Б) «Мемуари Тата Мумі-троля»

В) «Невидиме дитятко»

8. Кого з персонажів НЕМА серед друзів Мумі-троля

А) Чмиха

Б) Нюхмумрика

В) Капелюшника

9. Мумі-тролі ззовні схожі на

А) поросятко

Б) людину

В) бегемотика

10. А ким же бачила себе Туве Янсон?

А) «Я – крихітка Хрю!» – заявила якось письменниця

Б) «Я – крихітка Мю!» – заявила якось письменниця

В) «Я – крихітка Ту!» – заявила якось письменниця

11. Туве Янсон вважала, що

А) з дітьми треба обговорювати непрості теми

Б) книги не повинні втішати і рятувати дитину

В) дітей можна обманювати

12. Скільки книг про мумі-тролів створила письменниця?

А) 6

Б) 9

В) 8

docx
Додано
20 квітня 2023
Переглядів
947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку