Аудіювання "Житла звірів" В. Бондаренко

Про матеріал
Оригінальний текст для вчителя. Додаток до тестів. Оцінюється здатність розуміти незнайоме за змістом висловлювання після одного прослуховування (кількість повторень може бути змінена, в залежності від індивідуальних особливостей дитини). Оцінюванню підлягають: розуміння теми, причинно-наслідкових зв’язків.
Перегляд файлу

Аудіювання

ЖИТЛА ЗВІРІВ

     Коли довго ходити лісом, неодмінно натрапиш то на дупло, то на нірку чи нору, а в Карпатах, може, навіть і на ведмежий барліг.

    Житла потрібні звірові й на випадок негоди, і для захисту від хижаків, і щоб вивести потомство, і щоб десь перепочити.

Найпоширеніше звірине помешкання нора. Величезні лабіринти споруджують, наприклад, борсуки. Попервах їхня нора має вигляд невеликого тунелю, що закінчується гніздом. Але минають роки, і наступні покоління борсуків поглиблюють та розгалужують своє житло, перетворюють його у справжнє підземне місто. У таких «містах» живе декілька родин. Вони знайомі між собою, ходять один до одного в гості, спілкуються.

      Ондатри і бобри також живуть у норах. Однак там, де у річок, озер і ставків береги низькі й заболочені, будують хатки. Ця конусоподібна споруда складається в ондатр з дрібно нагризеного очерету, осоки та інших водяних рослин. У бобрів - з недогризків гілок, трави, водоростей, мулу. У середині хатки в житловій камері є вихід під воду.

   Кулеподібні гнізда з дрібних гілочок, смужок лика, стебел трав споруджують білки і деякі гризуни. Селяться вони також у дуплах, шпаківнях, часом використовують старі гнізда ворон i сорок. Білки мають по кілька гнізд, змінюють при потребі, зокрема через комах.

   Лосі, олені, зайці постійних сховищ не споруджують, відпочивають на землі, на снігу. Кілька разів підряд можуть використовувати те ж саме лігво дикі свині. Щоб його влаштувати, вони розпушують лісову підстилку, нагортають хмиз, листя, траву і вмощуються в центрі спорудженої купи.

   У найглухіших куточках Карпат, у хащах, під вивернутим деревом, поваленим стовбуром, просто в густому молодняку влаштовує барліг ведмідь. Вистеляє його гілками смереки та ялиці, мохом, листям. Вхід до барлогу він закриває верхівками молодих дерев, які нахиляє або обламує. Зимою в занесеному снігом барлогу видно тільки невелику віддушину, що утворюється в снігу від дихання звіра.

   Ідучи лісом, не слід виявляти надмірної цікавості, заглядати без потреби в різні потаємні місця. Хтось там, напевно, живе, затаївся, приготувався дати відсіч кожному, хто вторгнеться на його територію.      (308 слів)

 

В. Бондаренко

docx
Додано
7 листопада 2023
Переглядів
123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку