"Австралія; економіко-географічне положення. Природні умови та ресурси, населення"

Про матеріал
План уроку з Географії (рівень стандарту) підручник Географія авт. Г.Д. Довгань, О.Г. Стадник
Перегляд файлу

Урок №___     Дата _____________ Група________

РОЗДІЛ ІІІ. ОКЕАНІЯ

Тема: Австралія; економіко-географічне положення. Природні умови та ресурси, населення.

Мета:

навчальна: охарактеризувати  ЕГП країни , природні умови і ресурси Австралії, визначити  особливості  природних умов та населення;

розвиваюча: розвивати вміння складати комплексну характеристику країни, характеризувати природні умови та населення країни, уміння працювати з картами атласу та підручником, уміння аналізувати таблиці, схеми;

виховна: виховувати цікавість та пізнавальний    інтерес    учнів до географії, самостійність мислення, аналізувати побачене,  сприяти  творчій    здібності  учнів.

Засоби навчання: комп'ютер,  мультимедійна установка, підручник «Економіка» 10 клас, роздатковий матеріал.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Міжпредметні зв’язки: Економіка

Хід уроку

І. Організаційний момент

  1.               Привітання. Перевірка готовності учнів до уроку.
  2.               Створення в класі творчої атмосфери.

ІІІ. Повідомлення теми та плану уроку

Викладач.

Добрий день, шановні учні.

Ми закінчили вивчати другий розділ Географії за 10 клас Азія. За допомогою QR коду на стор. 148 та електронного додатку до підручника у вас є можливість перевірити свої знання з цієї теми і підготуватися до здачі ДПА. (учні за допомогою смартфонів відкривають додаток і дають відповіді на 10 запитань).

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Сьогодні ми з вами продовжуємо подорож країнами та регіонами світу і знайомимося з єдиною в світі державою, яка повністю займає цілий материк – Австралією.

На сьогоднішньому уроці ви дізнаєтесь про:

- економіко - географічне положення  Австралії;

- особливості населення;

-природні умовами та ресурси країни.

Кожна країна має свою символіку. За допомогою ваших смартфонів знайдіть інформацію про флаг та герб країни. (учні працюють індивідуально або в групах).

Державний прапор Австралійського Союзу синього кольору. У верхньому лівому куті розміщений прапор Великобританії – символ приналежності до Австралійського Союзу і Британської Співдружності націй. Синій колір прапора – символ океану, що оточує з усіх боків Австралію. В середині прапора розташоване зображення сузір'я Південного хреста. 6 зірок на прапорі символізують шість штатів Австралійського Союзу. Сім променів зірки означають шість штатів і територію Папуа. П'ятикутна зірка символізує федеральний округ Канберру. Прапор затверджений у 1954 році.

Державний герб Зображений у вигляді щита, який підтримують з двох боків кенгуру і страус Ему; обрамлений квітучими гілками евкаліпта. Щит розділений на 6 частин, кожна з яких вміщує емблему відповідного штату. У верхній частині герба розміщена семикутна зірка, шість променів якої означають 6 штатів, а сьомий – символізує федеральний округ Канберру. Гербу нинішньому вигляді існує з 1912 року.

ІV. Вивчення нового матеріалу

Викладач.

Відкрийте підручники на стор. 149, і запишіть у зошитах тему нашого сьогоднішнього уроку.

За допомогою різних джерел інформації(підручник, інтернет) складіть будь ласка Візитну картку Австралії(учні працюють індивідуально або в групах)

Візитна  картка Австралії

Офіційна назва — Австралійський Союз.

Площа — 7, 7 млн. км2.

Населення — 23 млн. осіб.

Столиця — Канберра.

Тип країни — економічно високорозвинена країна переселен­ського типу.

Державний устрій — країна у складі Співдружності, федера­тивна держава.

Грошова одиниця – австралійський долар.

1. Економіко-географічне положення.

Австралія — економічно високорозвинена країна. За абсолютними розмірами ВНП вона входить до групи перших 15 країн світу.

Незважаючи на великі розміри (7,7 млн км2), територія Австралії досить компактна. Своєю формою вона нагадує трапецію з увігнутою верхньою основою (тут у материк врізається велика затока Карпентарія). До складу Австралії, крім материкової частини, що омивається водами Тихого й Індійського океанів, входять великий острів Тасманія та безліч дрібних острівців, розкиданих уздовж берегової лінії протяжністю 25,7 тис. км.

Ізольованість Австралії від інших частин світу й економічних центрів, віддаленість від головних морських шляхів тривалий час гальмували економічний розвиток країни. Водночас цей чинник забезпечив Австралії відсутність війн та територіальних суперечок. Нині розвиток засобів зв’язку та транспорту «наближає» Австралію до інших частин світу, сприяє її участі в міжнародних економічних відносинах.

Запитання :

  1. Чому розташування Австралії гальмує економічний розвиток держави?

Значна віддаленість від усіх регіонів світу, що ускладнює зв’язки з більшістю держав.

  1. Але є в цьому і свої плюси, назвіть їх.

Відсутність війн та територіальних суперечок.

2.Природні умови та ресурси, населення.

Проектна діяльність(презентація доповідь)

Клімат

Клімат в Австралії відрізняється залежно від регіону: на півночі — тропічний, на півдні — помірний. Тропічний регіон має дві пори року: жаркий і вологий сезон (у лютому-березні) і теплий сухий сезон. Деякі регіони щорічно переживають періоди засухи або паводків.

Викладач.

  1. Чим зумовлено такі кліматичні умови Австралії?

Країна знаходиться у різних кліматичних поясах.

Флора Австралії

Рослинний світ Австралії дуже багатий, крім того, з 22 тисяч видів рослин 90% є тільки в Австралії і в обмеженій кількості. На північному сході країни ростуть тропічні і листяні ліси. Пальми і папороті є сусідами з дубом, ясеном і березою. На північному побережжі знаходяться мангрові чагарники. Уздовж східного побережжя і в Тасманії ростуть сосна Хуона і сосна Короля Уїльяма, що дають цінну деревину. У лісах на південному сході і південному заході території переважає евкаліпт. У Австралії зустрічаються більше 500 видів акації.

Фауна Австралії

Тваринний світ Австралії не менш різноманітний і унікальний. У великій кількості мешкають качконіс, єхидна, кенгуру, валлабі, кенгуровий щур, опосум, коала, вомбати, австралійські бандікути, сумчаста миша. На острові Тасманія мешкає рідкісний хижак — сумчастий диявол. Однією з типово австралійських тварин є дикий собака дінго. Широко представлені рептилії. У Австралії водиться близько 100 видів отруйних змій. У прибережних водах живе досить велика кількість небезпечних тварин — близько 70 видів акул, медуза австралійська (морська оса), морська змія, бородавчаста риба і блакитний восьминіг. Серед комах особливо примітні гігантські терміти. На континенті мешкає більше 700 видів птахів, серед яких страус ему, казуар, кукабарра, лірохвіст, папуги, какаду, чорні лебеді, тонкодзьобий буревісник і багато інших.

Річки і озера Австралії

Найбільші річки — Муррей, Дарлінг, Бурдекін, Фітцрой, Хантер. На півдні розташована мережа солоних озер — Ейр, Торренс, Фроум, Гейрднер. Найбільше прісне озеро Аргайл (штучно створене).

Населення.

Сучасне населення Австралії становить 24 млн. чоловік. Воно складається з двох груп, що істотно відрізняються своїм походженням і культурою.

Корінні жителі — австралійські аборигени — нині становлять тільки 1,5% населення країни. Вони або кочують, як їхні предки, або працюють наймитами у білих фермерів. Аборигени Австралії належать до австралоїдної гілки негроїдної раси. Корінні австралійці — це численні племена, що розмовляють більш як 200 різними мовами.

Близько 80% становлять англо-австралійці, які є нащадками переселенців з Великобританії та Ірландії, вихідці з інших країн Європи та Азії. Довгий час Австралія була заморською в'язницею Англії, основу прийшлого населення становили саме каторжники.

Українська спільнота в Австралії нараховує 34 тисяч осіб українського походження. Вона у другій половині 20 століття добилася настільки значних успіхів у громадському та культурному житті, що їх можна порівняти лише з досягненнями багатомільйонної північноамериканської української діаспори.

Середня густота населення Австралії найнижча у світі — приблизно 2 чоловіка на 1 км кв.. Населення розміщене вкрай нерівномірно. 9/10 жителів зосереджено на південному сході, натомість у внутрішніх районах населені пункти — дуже рідкісне явище.

  В Австралії переважає міське населення — майже 90% від загальної кількості жителів. За рівнем зростання міського населення країна посідає одне з перших місць у світі. 

Записати у зошиті

Більшість населення – нащадки іммігрантів з Європи.

Англо – австралійці.

Австралійські аборигени становлять лише 1,5%.

Низька густота – 3 особи/км2.

Нерівномірне розміщення

Релігійний склад: Християни (протестанти - 30%, католики - 25%, православні - 3%), буддизм, індуїзм, іслам.

Зайнятість: сфера послуг – 75,3%, промисловість – 21,1%, с/г – 3,6%.

Найбільші міста: Сідней, Мельбурн, Аделаїда, Брісбен.

Корисні копалини.

 

V. Підбиття підсумків уроку. Рефлексія

Прийом «Мікрофон»

Викладач.

Обговорімо що  нового ви дізналися на сьогоднішньому уроці, чи зможете в реальному житті застосувати отримані знання. Пропоную розпочинати висловлювання  словами:

На сьогоднішньому уроці:

- я дізнався що…

-мені сподобалось…

- мене зацікавило….

- мене здивувало…

VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  1. Опрацювати параграф 27

Географічні дослідження (за вибором учня/учениці)

1. Національні парки Австралії як об’єкти міжнародного туризму.

2. Канберра — політико-адміністративний центр країни.

1

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
15 червня 2021
Переглядів
1491
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку