Автоматизація звука [С] у складах, словах та реченнях.

Про матеріал
У розробці пропонуються спеціальні вправи, завдання та ігри для закріплення звука [С] у cкладах, словах та реченнях. Цікаві ігри сприятимуть формуванню правильного мовленнєвого дихання; розвитку слухової уваги та мислення; розширенню пасивного та активного словника дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автоматизація звука [С] у складах, словах та реченнях.

Номер слайду 2

Доброго ранку! Доброго дня!Треба вітатися чемно щодня!Усмішку людям усім посилати, Доброго ранку щиро бажати!Усміхнемося всім довкола: Сонцю, небу, квітам, людям!І тоді обов'язково. День для нас привітним буде!

Номер слайду 3

Артикуляційна гімнастика1. «Усмішка»Губи в усмішці, зубів не видно. Повторити вправу 3 – 4 рази.2. «Парканчик»Усміхнутися так, щоб зуби були зімкнені й трохи оголені.3. «Хоботок» Витягнути зімкнені губи вперед «трубочкою». Утримувати їх у такому положенні під рахунок від 5 – 10.4. «Усмішка» – «хоботок»Чергувати вправи «Усмішка» і «Хоботок».

Номер слайду 4

Номер слайду 5

8. «Почистимо нижні зубки»Посміхнутися, показати губи, відкрити рот і кінчиком язика «почистити» нижні зуби з внутрішнього боку.9. «Гойдалка»Відкрити рот і гострим кінчиком язика почергово тягнутися то до підборіддя, то до носа. 10. «Киця сердиться»Посміхнутися і відкрити рот. Кінчик язика впирається в нижні зуби. Висувати спинку язика вперед, як кішка вигинає спинку. Рахунок 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10.

Номер слайду 6

Дихальна вправа «Зажени м'яч у ворота» Витягнути губи вперед «трубочкою» і тривало подути на кульку, заганяючи її у ворота.

Номер слайду 7

Дихальна вправа «Вітер» Діти роблять «легенький вітерець» – легенько дмухають, «сильний» – сильніше дмухають і «бурю» – дмухають ще сильніше. Після цього обов’язково передихають.

Номер слайду 8

Як свистить чайник?с-с-с-с

Номер слайду 9

Тече водичка, як вона звучить?с-с-с-с

Номер слайду 10

Кулька луснула і полетіла.с-с-с-с

Номер слайду 11

Спустило колесо, чим будемо його надувати?с-с-с-с

Номер слайду 12

Прочитай склади СА—СО—СУ—СИ     СО—СУ—СА—СЕ СУ —СЕ—СИ—СО     СИ—СУ—СО—СА СА—СИ—СО—СУ      СО—СИ—СА—СЕ

Номер слайду 13

сомсопілкасачок. Прочитай слова

Номер слайду 14

гусаккапустагусінь

Номер слайду 15

автобускомпасглобус

Номер слайду 16

Гра «Впіймай звук [С]» Впіймай звук [С] у словах: масло, сир, сметана, суп, кішка, ліс, тісто, черепаха, сковорода, скриня, сережки, віск, зуби, хмара, смужка, іскра, ніс, самокат, суп, машина, поле, велосипед, тролейбус, зоря, скрипка, склянка, каструля, ковзани.

Номер слайду 17

Гра «Утвори слова» совапісокнисапосудсело

Номер слайду 18

Фізкультхвилинка «Сонечко»Встало вранці ясне сонце,Зазирнуло у віконце. Ми до нього потяглися,За промінчики взялися. Будем дружно присідати,Сонечко розвеселяти. Встали-сіли, встали-сіли,Бачите, як звеселили. Стало сонце танцювати,Нас до танцю закликати: Нумо разом, нумо всі,Потанцюєм по росі.

Номер слайду 19

Гра «Яке Сонце?» Склади словосполучення із слів: ясне, променисте, світле, яскраве, радісне, веселе, сяюче, іскристе, весняне та ін.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Гра «Один – багато»лис– лисилось – лосіскунс – скунсислон – слони борсук – борсуки собака – собакиносоріг – носорогиросомаха – росомахи

Номер слайду 22

Чистомовка. Са-са-са – довга коса. Су-су-су – боїмося ми осу. Ос-ос-ос – звати песика Барбос. Ас-ас-ас – повно у дівчат прикрас.

Номер слайду 23

сірий слон старий міст. Прочитай словосполучення

Номер слайду 24

спритний соловейвисока сосна

Номер слайду 25

стигла смородинавесняний ліс

Номер слайду 26

сироїжкимаслюки Назви гриби. Визнач місце звука [С] у назвах грибів.лисичкискрипиця

Номер слайду 27

Пальчикова гра «По ягоди» Пальчики обох рук вітаються. Загинати пальчики в кулачок, починаючи з великого. Раз, два, три, чотири, п’ять –В ліс ідемо ми гулять,По чорниці, по малину,По брусницю, по ожину,Ще й суничок ми нарвемІ додому понесем.

Номер слайду 28

Відгадай загадки 1. Синя накидка, хвостик, як нитка, смачна і зваблива, називається …2. Він солодкий, соковитий, Сонцем півдня він налитий, Не росте цей фрукт у нас Товстошкірий…5. Сам жовтенький, соковитий достигає серед літа. Він у джемі, у варенні і солодкий, і приємний.3. Наче яблуко великий, І смачний, і соковитий… Зверху ніжний, бархатистий, Весь червоно-золотистий!4. Сонечко маленьке,  Кисло –солоденьке.  На частинки поділю Своїх друзів пригощу.  Здогадалися, що це?  Корисне, з вітаміном «С»?

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Гра «Який сік?»

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Гра «Назви зайве слово»1. Слон, носоріг, собака, змія.2. Огірок, абрикос, слива, персик. 3. Соловей, ластівка, сокіл, метелик.4. Редис, капуста, груша, часник.

Номер слайду 34

Спіла пшениця на сонці колоситься. Скоромовка

Номер слайду 35

Об'єднай близькі за значенням слова. яснийвеселийрясний веснянийкрасивий блискучий радісний світлий весінній прекрасний яскравий густий

Номер слайду 36

Об'єднай протилежні за значенням слова. радістьсилащастяхоробрістьпрацьовитість слабкістьсумнесміливістьледарствонещастя

Номер слайду 37

Прочитай речення1. Софія їде на . 2. Максим катається на . 3. У пісочницю насипали . 4. Мама готує квасолевий .

Номер слайду 38

У, іриси, посадили, саду. Склади речення із слів.

Номер слайду 39

Молодці!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бараненкова Дар'я Cергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Презентації
Інкл
Додано
23 квітня 2023
Переглядів
4403
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку