БАГАТОЗНАЧНІСТЬ СИМВОЛІЧНИХ ОБРАЗІВ. КАМІННИЙ ХРЕСТ - УОСОБЛЕННЯ ДОЛІ ЛЮДИНИ. ІДЕЯ НЕРОЗРИВНОЇ ЄДНОСТІ ІВАНА ДІДУХА З РІДНОЮ ЗЕМЛЕЮ. ОСТАННІЙ ТАНЕЦЬ ІВАНА ДІДУХА ПЕРЕД ВІД'ЇЗДОМ ІЗ

Про матеріал
Презентаційний матервал до уроку за твором Василя Стефаника "Камінний хрест".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Предмет: Українська літературагрупа ____Дата: _____Кількість годин- 1 Тема уроку. БАГАТОЗНАЧНІСТЬ СИМВОЛІЧНИХ ОБРАЗІВ. КАМІННИЙ ХРЕСТ - УОСОБЛЕННЯ ДОЛІ ЛЮДИНИ. ІДЕЯ НЕРОЗРИВНОЇ ЄДНОСТІ ІВАНА ДІДУХА З РІДНОЮ ЗЕМЛЕЮ. ОСТАННІЙ ТАНЕЦЬ ІВАНА ДІДУХА ПЕРЕД ВІД'ЇЗДОМ ІЗ СЕЛА ЯК СИМВОЛ ТРАГІЗМУ ПРОЩЕННЯ З РІДНОЮ ЗЕМЛЕЮ - МОДЕРНА УКРАЇНСЬКА ПРОЗА.

Номер слайду 2

Літературний самодиктант (письмово в зошиті)1. Василь Стефаник — представник (якого угрупування?)…2. Василь Стефаник прославився в українській літературі як майстер (яких творів? що саме він писав?)…3. Події в новелі „Камінний хрест“ В. Стефаника відбуваються (місце,час?)4. Символом розпачу від прощання з рідним краєм у новелі „Камінний хрест“ є (подія з новели) 5. Новела „Камінний хрест—твір (імпресіоністичний, експресіоністичний,символічний/обери потрібне/).6. Темою новели „Камінний хрест“ В. Стефаника є…(напишіть самодиктант,дізнайтесь, якими є ваші знання з цієї теми зараз , результати сфотографуйте для перевірки та надайте до 04.04.2020)

Номер слайду 3

Робота в зошиті! (занотуйте в повному обсязі,або скорочено)Символічні образи та їх значення. Горб — виснажлива праця на неродючому горбі й велике бажання його освоїти, бо це рідна земля батьків... Не випадково тінь Івана на горбі у променях призахідного сонця виглядає як тінь велетня. Іван полюбляє цей горб і не уявляє життя без щоденної праці. Головний герой — Дідух, отже, дід, тобто селянин, а ще це прізвище асоціюється з різдвяним атрибутом. Виїзд на чужину має розірвати зв'язок із поколіннями предків і навколишнім світом. Тож Іванові здається, що він кам'яніє, тобто втрачає духовне життя.Іван відчуває, що поза батьківщиною у нього життя не буде: „... розвіємося на старість, як лист по полі“. Тому прощання із селом нагадує своєрідний похорон. Символічним у творі є останній танець — у ньому трагедія і розпач довічного прощання. Камінний хрест — це пам'ятник не лише Дідухам, а й усім емігрантам, який став символом страждань сотень тисяч галицьких українців, що їх злидні погнали за океан, до „Гамерки“ й Канади. Що символізує назва? (Назва неоднозначна: це і масивний кам'яний хрест, споруджений Іваном Дідухом на піщаному схилі як пам'ятник на згадку про себе. Водночас хрест — символ непосильної, нелюдської праці селян. Нести важкий хрест має крім прямого, ще й переносне значення — мучитись Селянський хрест не просто важкий — він камінний. До того ж хрест асоціативно пов'язаний в новелі з образом „далекої могили“ — еміграції.)

Номер слайду 4

Прослухайте симфонію Л. В. Бетховена та зробіть кольропис своїх вражень від цієї музики, запишіть стан,який подарувала ця музика.https://www.youtube.com/watch?v=-0 Rl4 Rmi. K6 YПриклад запису в зошиті: Кольори – асоціація з симфонією: червоний, коричневий, синьо – сірий, сірий, обмаль світло – лимонного, потім знову коричневий. Кольорове враження схоже на картину Е. Мунка “Відчай”Від цієї музики якось важко, немов я долаю щось нездолане, потім втрачаю сили, зупиняюсь перепочити, а потім знову йду. Тривога. Як ви думаєте, Іван та його сім'я повернулися в рідний край чи навіки залишаються в Канаді? (відповідь запишіть)

Номер слайду 5

Домашнє завдання1. Перегляньте фільм «Камінний хрест» (режисер Леонід Осика). https://www.youtube.com/watch?v=v_--j. Yey. R1c

pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
8 жовтня 2020
Переглядів
5455
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку