Барвиста магія народного малярства 5 клас

Про матеріал
Презентація до уроку "Барвиста магія народного малярства" у 5 класі НУШ. За програмою Л.М. Масол.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Барвиста магія народного малярства5 клас. Вчитель: Дімова Х. С.

Номер слайду 2

Тут і радість моя , і домівка,І робота, де жито шумить. В цих вишневих степах Петриківка, Мов коштовна перлина, лежить. Володимир Міщенко.

Номер слайду 3

Різновидом народного малярства, популярним способом декоративного оздоблення предметів побуту та житла є народний розпис. Здавна українці розмальовували печі в хатах, різні вжиткові речі-скрині, посуд.

Номер слайду 4

Виділяють декілька різновидів українського розпису. Найпоширеніший- петриківський декоративний розпис. Саме він внесений до Списку світової спадщини Юнеско. Розпис виник в дивовижному селі Петриківка на Дніпропетровщині, звідки і пішла його назва. Сюди здавна приїжджали на ярмарок, аби придбати будь-яку річ, яка була оздоблена петриківським розписом.

Номер слайду 5

Також існує ще один відомий розпис, який дещо схожий на петриківський, але має деякі відмінності. Самчиківський розпис( назва походить від села Самчики на Хмельниччені)- вид українського декоративно-ужиткового мистецтва. Переважно сюжетний, виконується великим зубчастим малюнком. Відрізняється від петриківського наявністю сюжету. Зазвичай в основу покладені мотиви рослин, птахів, рідше тварин, іноді людей.

Номер слайду 6

Українські традиції народного малювання передавалися з покоління в покоління. На основі цих традицій сформувалося професійне мистецтво. Отже, давайте розглянемо творчість деяких відомих майстрів, які у своїй роботі використовували елементи народного малярства.

Номер слайду 7

Ганна Собачко-Шостак. Її творчості притаманне віртуозне володіння лінією, ритмом, кольором.

Номер слайду 8

Катерина Білокур. Творчості цієї художниці притаманна яскрава індивідуальність. В основному Катерина Білокур малювала квіти, нерідко поєднуючи в одній картині весняні та осінні рослини.

Номер слайду 9

Найвідоміші картини Катерини Білокур : «Цар-колос», «Берізка» і «Колгоспне поле». Всі три роботи були включені до експозиції Міжнародної виставки в Парижі. На цій вистаці іспанський художник Пабло Пікассо був вражений талантом української художниці, і увесь світ облетіли його слова «Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!»

Номер слайду 10

Марія Приймаченко. В основі творчості народної художниці присутнє оригінальне відчуття природи і світу загалом. Змалку вона постійно вчилася у рідної поліської природи.

Номер слайду 11

Домашня робота: намалювати один із елементів петриківського розпису.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Деревянко Анжелiка Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Балануца Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 вересня 2022
Переглядів
2908
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку