Батьківська любов, особливості сприймання її дітьми

Про матеріал
Презентація демонструє, що батьки є першими соціальним середовищем розвитку дитини, що забезпечує задоволення практично всіх його потреб, у тому числі потреба в любові і прихильності. У батьківській любові потребує дитина будь-якого віку, так як вона забезпечує наявність у нього почуття безпеки, психологічну захищеність, підтримує сприятливий стан емоційно-чуттєвого світу, вчить любові, морального поведінки, виступає як джерело життєвого досвіду, необхідного зростаючій дитині як потенційному батькові. Матерали допоможуть у проведенні батьківських зборів у 1 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БАТЬКІВСЬКА ЛЮБОВ, ОСОБЛИВОСТІ ЇЇ СПРИЙМАННЯ ДІТЬМИМиколаїв, 2022

Номер слайду 2

ПЛАН1. Батьківська любов як основа виховання.2. Стан досліджуваної проблеми.3. Батьківська любов як основа виховання4. А. Лоурен про брак любові.5. Роль психологічного клімату в родині.6. Психологічні чинники батьківської любові.7. Висновок.

Номер слайду 3

БАТЬКІВСЬКА ЛЮБОВ ЯК ОСНОВА ВИХОВАННЯ Батьки є першими соціальним середовищем розвитку дитини, що забезпечує задоволення практично всіх його потреб, у тому числі потреба в любові і прихильності. У батьківській любові потребує дитина будь-якого віку, так як вона забезпечує наявність у нього почуття безпеки, психологічну захищеність, підтримує сприятливий стан емоційно-чуттєвого світу, вчить любові, морального поведінки, виступає як джерело життєвого досвіду, необхідного зростаючій дитині як потенційному батькові.

Номер слайду 4

РОДИНА ЯК ДЖЕРЕЛО ЛЮБОВІдосвід дитини, отриманий ним у стосунках з його батьками, є фундаментальним для всієї його подальшого життядля дитини життєво необхідно, щоб батьки її любилибез любові і прийняття дитина не зможе стати повноцінною особистістю

Номер слайду 5

СТАН ДОСЛІДЖУВАНОЇ ПРОБЛЕМИУ психолого-педагогічній науці накопичений значний теоретичний матеріал з проблеми сімейних взаємин. Їх вплив на формування дитячої особистості розглядався в працях Ю. Аркіна, О. Вишневського, О. Духновича, Н. Лубенець, А. Макаренка, Я. Мамонтова, С. Русової, К. Ушинського, Я. Чепіги. Експериментальний аналіз специфіки сімейних взаємостосунків проведений у дослідженнях А. Варги, Ю. Гіппенрейтер, В. Гарбузова, О. Захарова, Е. Ейдеміллера, О. Сидоренко, Е. Юстицкіса та ін. не викликає сумнівів, однак механізми цього формування ще поки остаточно не з’ясовані.

Номер слайду 6

А. ЛОУЕН ПРО БРАК ЛЮБОВІбрак любові в ранні роки життя тягне за собою емоційне недорозвинення людинисобистість, що сформувалася в результаті депривації батьківської любові, характеризує почуття внутрішньої порожнечідитині притаманна потреба в тому, щоб про неї дбали, яка ставить людину в залежністьпристрасне прагнення контакту і близькості

Номер слайду 7

ВАРІАНТИ ЕМОЦІЙНОГО СТАВЛЕННЯ ДО ДИТИНИ▪ емоційне прийняття дитини, яке грунтується на безумовності до дитини, і є максимально сприятливим для розвитку дитини; ▪ умовне емоційне прийняття особистості дитини ( це любов, яка зумовлена досягненнями, перевагами і поведінкою дитини), що у результаті буде викликати у дитини почуття тривоги та невпевненості;▪ амбівалентне емоційне ставлення до дитини ( таке ставлення включає у себе наявність позитивних і разом з тим негативних почуттів, ворожості і любові); ▪ індиферентне ставлення батьків до дитини (воно формується на байдужості, емоційній холодності, дистантності, а також низькій емпатії). В основі - несформованість батьківської позиції, інфантильність та особистісна незрілість; ▪ приховане емоційне відторгнення (ігнорування, негативне ставлення).  відкрите емоційне відторгнення дитини.

Номер слайду 8

РОЛЬ ПСИХОЛОГІЧНОГО КЛІМАТУ В РОДИНІТЕПЛИЙ СІМЕЙНИЙ КЛІМАТХОЛОДНИЙ СІМЕЙНИЙ КЛІМАТу поведінці дітей, переважають негативні емоції, а також упереджене, у більшості випадків недоброзичливе ставлення до оточуючих; такі діти схильні до афектів, що досить часто призводить до конфліктів з оточуючимидіти добре контактують з однолітками, виявляють доброзичливе ставлення до них, правильно реагують на вимоги вихователів у закладі дощкільної освіти чи у школі

Номер слайду 9

ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ БАТЬКІВСЬКОЇ ЛЮБОВІУ сім'ї дитина має одержувати емоційну підтримку, турботу, тепло і ласку найближчих йому людей - батьків. Особливості взаємодії дитини з батьками, ступінь їх чуйності, наявність емоційних зв'язків і відносин прихильності надають свій вплив як протягом усього періоду дитинства, так і в подальшому житті, є своєрідним еталоном побудови його відносин з іншими людьми.

Номер слайду 10

ВИСНОВОКМатеринство і батьківська любов, нероздільні поняття, як для дітей, так і для дорослих людей. Недолюбленими діти виростають у дорослих з нездоровою психікою, підірваним здоров'ям і спотвореним поглядом на життя. «Возлюби ближнього свого, як самого себе». Велика фраза. Не легко звичайно, життя інше. Але якщо цією фразою жити, все вийде, не відразу звичайно, але обов'язково вийде.

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!.

pptx
Пов’язані теми
Батьківські збори, 1 клас, Презентації
Інкл
Додано
7 вересня 2023
Переглядів
878
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку