Батьківські збори на тему «Карантин з користю»

Про матеріал
Матеріал допоможе батькам краще спланувати діяльність учнів під час дистанційного навчання. У файлі ціла низка ідей щодо того, як організовувати свій час, спілкуватися з дітьми та поради, які допоможуть їм успішно рости й розвиватися навіть за таких складних обставин карантинних обмежень.
Перегляд файлу

Батьківські збори на тему

«Карантин з користю»

Оскільки дедалі більше сімей опиняються в умовах соціального дистанціювання, самоізоляції, закриття шкіл і підприємств через COVID-19, багато хто відчує стрес. Таку реакцію викликають не лише турботи про здоров’я, а й раптова перспектива на багато днів залишитися вдома в компанії невгамовного малюка.

Ці рекомендації покликані допомогти вам спланувати свою діяльність. Пропоную цілу низку ідей щодо того, як організовувати свій час, спілкуватися з дітьми та допомагати їм успішно рости й розвиватися навіть за таких складних обставин.

Порада 1. Скласти розпорядок дня.

Під час цієї вимушеної перерви намагайтеся дотримуватися сталого розпорядку дня. Насамперед це стосується повсякденних занять. Час підйому, харчування, післяобіднього сну тощо мають бути звичними, адже діти прагнуть передбачуваності. Не менш важливою вона є й для дорослих: довгий день із дитиною пережити набагато легше, якщо розбити його на коротші, більш «керовані» періоди.

 

 

 

 

Порада 2. Організувати  навчальну, ігрову, самостійну діяльність дитини.

Навчальна діяльність

Для того, щоб ефективно організувати навчальний процес вдома, потрібно включити навчання в режим дня дитини. Щоб вона чітко знала, що вранці вона 2 години займається, до прикладу, математикою і проходить онлайн-курс з англійської мови, а після обіду створює проект (робить поробку) і читає.

Зазвичай найпродуктивнішим часом для навчання є ранок. Хоча, звісно, складаючи розклад, орієнтуйтеся на особливості власної дитини. Це допоможе дитині організуватися і розвивати навички тайм-менеджменту.

Якщо молодшому школяру важко морально впоратися з певним обсягом роботи, запропонуйте йому намалювати на аркуші кола, які відповідають кількості необхідних завдань, і по черзі розфарбовувати чи закреслювати їх. Виконали одне завдання - і закреслили коло.

 

 

 

 

https://i.pinimg.com/564x/5e/b0/19/5eb019fdf0a2c7d29c394018579f4e26.jpghttps://i.pinimg.com/564x/6a/1b/f4/6a1bf49aa59a1488e5fa3b2a832005d7.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

На ефективність навчання дуже впливає робоче місце. Тож, щоб дитина могла зосередитися на виконанні завдань, потрібно забезпечити її комфортним та зручним робочим місцем. Адже навчання на дивані або лежачи в ліжку, буде сприяти відволіканню і шкодити здоров'ю дитини. Тому виберіть окремий куточок у будинку та обладнайте його.

Кімната, в якій дитина буде займатися навчальною діяльністю, має добре вентилюватися, щоб школяр міг дихати чистим повітрям, а не пилом, який накопичується за цілий день в погано вентильованому приміщенні.

Під час виконання завдань важливо кожні 25-30 хв робити короткочасні перерви для виконання зорової гімнастики, випивання склянки води тощо. А кожні 45-60 хв - влаштовувати перерви протягом 10-15 хвилин, щоб розім'яти руки та ноги (танці, заняття спортом), уникнути перенапруження очей від комп'ютерного монітору та залишатися сконцентрованим.

Адже навчання невеликими блоками дозволяє мозку краще зрозуміти та зберегти інформацію. А фізична активність покращує кровообіг, активізує фізіологічні процеси, що сприяють сприйняттю, відтворенню й опрацюванню інформації.

 

 

Ігрова діяльність

Гра завжди зацікавить дитину. У грі дитина закріплює навички, якими нещодавно оволоділа, розвиває найважливіші сторони своєї психіки. Діти в грі відчувають себе самостійними. Граючи, діти пізнають навколишній світ, вивчають властивості матеріалу і простору, знайомляться з рослинами, тваринами, адаптуються до різноманіття людських відносин, і т.д. У грі розкриваються такі можливості, які ще не реалізуються у повсякденному житті. Це схоже на погляд у майбутнє. У грі дитина буває сильнішою, добрішою, витривалішою, кмітливою, ніж у багатьох інших ситуаціях. І це природно.

 

Ідеї для сімейного дозвілля

  • Вечір настільних ігор.

Ігри повинні не тільки розважати дитину, а й розвивати. Ігри з розвитку покращують пам'ять, уяву та дрібну моторику рук, розвивають вміння логічно мислити. Завдяки іграм у дитини з'являються навички та вміння, які знадобляться в майбутньому. Правильно організовані ігри - це чудовий метод виховання.

Пропоную  батьками пограти декілька настільних ігор (2-3). Знайомлю з правилами.

  • Сімейний перегляд мультфільмів.

Мультфільми формують у дитини первинні уявлення про добро і зло, поняття позитивної та негативної поведінки. Порівнюючи себе з улюбленими героями, дитина має можливість навчитися позитивно сприймати себе, справлятися зі своїми страхами і труднощами, шанобливо відноситися до інших. Події, що відбуваються в мультфільмі, дозволяють підвищувати обізнаність, розвивати мислення, уяву і формувати світогляд дитини. Перегляд з батьками корисний тим, що саме дорослі допоможуть дитині проаналізувати всі події в сюжеті мультфільму, щоб краще усвідомити виховне спрямування.

  • Час для розвиваючих ігор.

Розвиваючі ігри сприяють формуванню таких інтелектуальних якостей: увага, пам'ять, особливо зорову; уміння знаходити залежності і закономірності, класифікувати і систематизувати матеріал; здатність до комбінування, тобто вміння створювати нові комбінації з наявних елементів, деталей, предметів; вміння знаходити помилки і недоліки; просторове уявлення і уява, здатність передбачати результати своїх дій. У сукупності ці якості, мабуть, і складають те, що називається кмітливістю, винахідливістю, творчим складом мислення.

Демонструю розвиваючи ігри (з підручних матеріалів і не тільки)

  • Закріплення обчислювальних навичок за допомогою гри «Математичне доміно»
  • Закріплення поняття «склад числа» за допомогою прищепок або пластикових кришечок.
  • Вдосконалення обчислювальних навичок за допомогою паперових тарілок.
  • Розвиток читацьких навичок за допомогою видозміненої гри «Класики»
  • Збагачення словникового запасу за допомогою гри «Доміно. Синоніми»
  • Прогулянка-квест.

Під час проходження квесту задіяні розум дітей, їхні фізичні здібності, уява, пам’ять і увага. Окрім цього, учні проявляють кмітливість та організованість. Тому квест дає змогу ефективно поєднувати ігрову та навчальну діяльності дітей.

  • Інтелектуальні (ребуси — головоломки — загадки — шифрування)
  • рухові (біг на швидкість — стрибки у висоту — проходження лабіринту)
  • творчі  (малювання карти — складання віршів — співання пісень)

 

  • Танцювальна вечірка.

Рухова активність чудово розвантажить дітей від навчальної діяльності, допоможе сформувати відчуття ритму, контролювати своє тіло відповідно до мелодії. Можна поєднати танцювальну вечірку і караоке-шоу. Дитина може керувати гучність, силу та тембр голосу залежно від мелодії. Якщо музичний твір виконують казкові герої, можна перевтілюватись в їх образ. Це розвиватиме фантазію та уяву дітей.

 

Самостійна діяльність

  • Сніданок для мами.

Чудова ідея, щоб навчити дітей турбуватися про рідних, вміти добрими справами віддячити та підняти настрій батькам. Хатня робота, будь то прибирання чи поливання квітів, є запорукою працьовитості та відповідальності. Дитина стає самостійною та вчиться розподіляти свій час. Окрім того, малюк засвоює багато нових навичок, які стануть у нагоді в дорослому житті.

Запропонуйте дитині приготувати «їстівну веселку». Доберіть для цього різноманітні корисні продукти за кольорами: жовті банани, червоні й зелені яблука, апельсини тощо. Дайте дитині вибрати, що вона їстиме наступним, і поговоріть про колір їжі. Який колір є найсмачнішим?

  • Вироби із підручних матеріалів.

Дитяча творчість — одна з форм самостійної діяльності дитини, в процесі якої вона відступає від звичних і знайомих їй способів прояву навколишнього світу, експериментує і створює щось нове для себе й інших. Це діяльність дитини, що виявляється у вигляді імпровізацій і створення малюнків, вишивок, ліпних виробів, художніх композицій, аплікацій, літературних творів та ін. ДТ в області мистецтва сприяє художній освіті і розвитку естетичного смаку у дитини. 

  • Читання книг 
  • "Якого кольору поцілунок", Росіо Бонілла (3 +)
  • "Що б не трапилося", Дебі Гліорі (3 +)
  • "Знаєш, як я тебе люблю?", Сем Макбратні (2,5 +)
  • "Моя Ба", Таня Стус (3+)
  • "Хто живе у мами в серці", Світлана Ройз (3+)
  • "Моя Любов", Астрід Деборд (3+)
  • "Чи скучила за мною твоя борода?", К. Т. Хао (6 +)
  • "Макс та супергерої", Росіо Бонілла (3+)
  • "Поцілунок в долоньці", Одрі Пенн. (3+)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Порада 3. Мотивуйте та заохочуйте дитину.

Мотивація може бути різною - зовнішньою (заохочення, як-то дозвіл погратися на комп'ютері, купити іграшку тощо) та внутрішньою - власне пізнавальний інтерес дитини (який підвищується від підтримання допитливості дитини, похвали за її досягнення тощо).

Звісно, ви можете поєднувати обидва види мотивації, але більш ефективним для дитини буде вироблення саме внутрішньої.

Пам'ятайте: ваші заохочення та уважність показують дитині, що ви пишаєтесь її роботою і її зусилля не залишаються непоміченими.

 

Порада 4: Подорожуйте онлайн.

 

На даний час є багато онлайн-ресурсів, які допоможуть вам з цікавістю провести час з дітьми. Онлайн-мандрівка допоможе пізнати краще світ та розширить кругозір дитини.

  • Зоопарки онлайн

The San Diego Zoo – тут дитина може порозглядати мавп, коал, слонів, панд, тигрів, пінгвінів та інших тварин.

Georgia Aquarium’s beluga whales – тут кити, пінгвіни, медузи та інші створіння. 

Особливо варто подивитися на медуз дорослим. Заспокоює.

Houston Zoo – можна спостерігати за горилами, жирафами, слонами, носорогами і навіть мурахами.

Atlanta Zoo Panda Cam – тут тільки панди, але їх цілком достатньо.

Monterey Aquarium – на стримах ви побачите риб, пінгвінів, черепах, медуз та інших тварин.

Kitten Rescue Sanctuary’s Kitten Cam – це стрим із кімнати з врятованими котиками.

 

  • Музеї онлайн

Карантин  це не вирок нашим естетичним потребам. Тож, замість того, щоб сумувати через закриті культурні місця вашого міста, запрошуємо вирушити у віртуальну подорож музеями світу 

 http://incognita.day.kyiv.ua/exposition

https://rubryka.com/article/20-museums-online/\

 

  • Перегляд цікавих ютуб-каналів

https://www.youtube.com/channel/UCpNzWUlO6PVb_v7chefBnig 

Галілео (наукові дослідженн)

https://www.youtube.com/channel/UCQKSA9nLb49fPieKyKP0OVw

Цікаве про науку

https://www.youtube.com/channel/UCYGYRaYo4QnIiaz6ydn5E2w

Знайомство з рідною мовою, мультсеріал «Лепетуни»

https://www.youtube.com/channel/UCobJuNZM0teTrd2YLnDUTzA

Креативні творчі ідеї.

https://www.youtube.com/channel/UCbkZFptD1FPXoK6ZDXzixgA

Навчання, виховання та розвиток дітей.

https://www.youtube.com/channel/UCHq5vXBXgKpU0_Nxl8pDKyw

Книга-мандрівка (історія України)

https://www.youtube.com/channel/UCg6Lri9Yvul9sTEis7GwL-g

Телеканал «ПлюсПлюс»

https://www.youtube.com/user/SonechkoProject

«З любов’ю до дітей»(дитячі пісеньки)

 

  • Розвиваючі онлайн-ігри

У наше століття цифрових технологій неможливо уявити процес виховання і розвитку дитини без комп'ютерних ігор. Незважаючи на всі свої мінуси, комп'ютерні ігри мають і свої плюси. Головне - це підібрати хорошу  гру для розвитку. Яскраві зображення допомагають малюку вивчити кольори, геометричні фігури, цифри і букви. Навчальні комп'ютерні ігри покращують логічне мислення дітей, підвищують ерудицію. Але майте на увазі, що необхідно контролювати час, проведений дитиною перед екраном. Діти дошкільного віку повинні грати на комп'ютері не більше як півгодини на день.

 

https://learningapps.org/index.php - розвиваючі онлайн-ігри

https://edugames.rozumniki.ua/ - розумники

 

Не варто сприймати карантин як те, що ускладнює життя. Використовуйте його для того, щоб провести більше часу з дітьми: вони насправді дуже потребують нашої уваги.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку