Батьківські збори на тему: "Культурні цінності родини і їх значення для життя дитини."

Про матеріал
Захід розроблений у формі сімейного альбому. Буде актуальним для батьків учнів як середніх так і старших класів
Перегляд файлу

Нетрадиційне засідання батьківських зборів

Тема:Культурні цінності родини і їх значення для життя дитини.

(аукціон? Конференція? Родинна скарбничка? Альбом-естафета? Усний журнал?)

 

Мета: спонукати батьків до розмірковувань про особливості виховання дитини в родині з шанобливим ставленням до її культурних цінностей, сприяти взаєморозумінню між батьками та дітьми, збагатити виховання батьками дітей у родині професійними порадами; формувати стійке переконання у батьків про позитивний вплив на розвиток дитини спільної з дітьми діяльності.

 

Епіграф:             «Яке дерево, такі його квіти, які Батьки, такі й діти»                                                                                        народна мудрість

 

Кл. керівник (слайд 2) Шановні батьки, ми зібрались з вами сьогодні щоб поділитися позитивним досвідом впливу на виховання дитини культурних цінностей родини. Гадаю, ви погодитесь зі мною, коли я скажу що усе у світі має ціну та цінність, але це не одне і те саме. Хоча людина з найдавніших часів усе намагалась оцінити з погляду корисності і необхідності, вона ніколи не змішувала ці поняття.

Притча про стару матір (Див.додаток)

Так, дійсно, шанобливе, тепле і ніжне ставлення одне до одного та до старшого покоління, взаєморозуміння в сім`ї, радість спілкування, спокійний затишний дім – все це ознаки дружньої родини, де ростуть щасливі діти. І кожна така родина, кожен родовід – це окрема книга життя. Готуючись до сьогоднішньої зустрічі, мною було проведено анкетування як серед дітей, так і серед батьків про сіймені відносини і культурні цінності родини. (Див.додаток) Результати цих опитуваннь і вирішили зміст нашої сьогоднішньої зустрічі.

Тож давайте полистаємо сторінки ваших родинних альбомів…

 

(Далі кожну родинну цінність представляє хтось із батьків, обов`язково спираючись на приклади з власного сімейного досвіду…)

 

Родовід

Мати і батько – найближчі люди для кожного з нас у цьому світі. Водночас майже кожна людина має, окрім батьків, ще багато інших родичів. Жоден з нас не повинен забувати, що він є не самотньою людиною, а членом певного роду. Кожна гілочка, і велика, і маленька не може існувати самостійно, вона є частиною великого дерева. Так і кожна людина є частиною великого роду, з яким нерозривно пов`язане її життя, її доля. Чим більше гілочок у дерева, чим краща кожна з них, тим пишніше воно. Дерево живиться і міцніє соками Землі. Людський характер – любов`ю. Любов`ю до матері, до близьких, до Батьківщини…

Виготуйте разом з дітьми своє родинне дерево. Виконуючи це творче завдання, ви багато чого відкриєте в собі і своїх дітях. (слайд 3)

 

Домашні обереги (слайд 4)

Отже ви переконались, що кожному варто записувати від своїх батьків, дідів, поки вони живі, історію свого роду, щоб потім було що розказати своїм дітям і внукам. Дорогими речами можуть стати для кожного з нас і наших дітей ті домашні обереги, талісмани, які є в кожній сім`ї. Адже сімейна реліквія – річ, свято збережена як пам`ять про минуле, - є тим важливим зерном, з якого починається повага і любов до свого минулого, своїх близьких, своєї родини, а також тою сходинкою, яка допомагає дитині виховати в собі щирість, співчуття, самоповагу, патріотизм.

 

Родинні свята (слайд 5)

З дитинства ми засвоюємо, що тепло сімейного вогнища приносить велике задоволення  кожному члену родини, сприятливо позначається на сімейному мікрокліматі в цілому. І неабияку роль у цьому відіграють сімейні свята: дні народження членів родини проведені з ообливою родзинкою; народні свята, які відзначаються по особливому саме у вашій родині, а можливо це свято, яке започаткувала саме ваша сім`я і у вас до нього особливе ставлення – все це дуже інтимні моменти, які гуртують і об`єднують всіх членів родини, виховують сімейні і загальнолідські цінності у дітях.

 

 

Сімейні традиції (слайд 6)

Сім`я, родина є найпершим і найважливішим виховним центром, що забезпечує формування людини. І саме ми, батькі, насамперед повинні виховувати в дітях гуманне ставлення до людей, розвивати в них почуття прекрасного, щоб вони могли бачити «зорі в калюжах буденщини»,  прищеплювати  дітям любов до землі, звичаїв, сімейних традицій. Адже ніщо так не чарує дитячі душі і не залишається у глибинах пам`яті, а потім згадується протягом усього життя, як збережені сімейні традиції що передаються із поління в покоління, або започатковуються безпосередньо  дійсними членами родини.

 

Родинна пісня (слайд 7)

Людина приходить на землю і живе один раз. За своє життя вона мусить навчитися мудрості. А мудрість у тому, щоб навчитися любити, і перші кроки до цієї мудрості – це ті, які дитина робить зі своєю матір`ю. Мати віддає любов своїй дитині ніжною материнською ласкою, лагідним словом, піснею, що співає її над колискою. І вже перша мамина пісня закладає в дитячому серці цеглини духовного храму, де поселиться любов.

А ще в кожній родині, мабуть, є піня, або кілька пісень, до яких особливе ставлення тому що вони пов`язані з певними особливами моментами життя родини, її членів. Такі пісні можна по праву назвати родинними.

 

Родинна страва (слайд 8)

З дуже дрібного, непомітного, на перший погляд, і починається кожна велика людина. Такою дрібницею може стати для дитини придумування рецепту «Фірмової» сімейної страви (якщо такої ще не було досі), або її приготування разом з мамою, таом, бабусею тощо. Необхідно, щоб дитина відчувала гордість за свою родину, за індивідуальні особливості господарювання, так звану «фірму» родини: спечені пироги, торт, особливе блюдо.

Й у всьому цьому необхідною є участь дитини, виховання в неї звички виконувати домашню роботу з любов`ю і відповідальністю, бажання приготувати близьким людям приємний сюрприз.

 

Відпочинок (слайд 10)

Не менш важливим є використання дозвілля і психологічна готовність дитини проводити вільний час у родині, прагнення розділити радість дозвілля між її членами.

Дорогі батьки, не упускайте жодної можливості провести разом вільний час: подорожуйте з дітьми і ви отримаєте крім величезного задоволення ще і щемливе відчуття єдності і захоплення від своїх дітей.

 

Кл.керівник. (слайд 11) Що ж, сьогоднішня наша зустріч довела, що виховання дитини на культурних цінностях родини сприяє вихованню милосердя, турботи і любові – цінностей що є найвагомішими у вихованні маленького громадянина великої Країни. Родина до родини – народ. Ми з вами всі – український народ, який складається з родин малих і великих, дружних і працьовитих. Як могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і наша українська культура збагачується маленькими родинами, сім`ями.

То ж нехай річка буде повноводною, а велика родина наша українська – красивою і щасливою.

 

 

 

 

 

 

 

Література:

1.Батьківські збори. – Х: Вид. група «Основа», 2006. – (Серія «Класний керівник»)

2. Ціннісне ставлення до сім’ї, родини, людей: Виховні заходи. 5-8 класи / Упоряд.: Л.Шелестова, Н.Чиренко, Н.Чернякова. – К.: Шк.світ, 2012. – (Бібліотека «Шкільного світу»).

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ :

 

Притча

Дуже давно жила сім’я з трьох поколінь. А тоді існував звичай: старих і немічних ніхто не доглядав, їх вивозили куди подалі і там залишали напризволяще – так родина звільнялася від зайвого рота в домі. От якось батько наказує синові: «Приготуй на завтра візок, бабусю повеземо». Повставали вони до схід сонця. Батько виніс свою стару матір, посадив на візок, покликав сина і вдвох повезли. Заплакала стара, але нічого не могла вже вдіяти.

  • Куди ми веземо бабусю? – запитує син у батька.
  • До старого шахтного обвалу, бо яка від старої користь, якщо тільки сидить і їсть, а робити вже нічого не може.

Коли приїхали до шурфу, розвернув батько возика і тихенько пустив його разом з бабусею.

  • Що ви наробили, тату? – закричав син. – Навіщо і возика викинули? А коли прийде час, на чому я вас повезу на звалище?

Почув це батько і наче прокинувся, гірко заплакав і поліз до ями – витягати матір і возика. Чи правда це було, чи ні, але у чому мудрість цієї притчі?

 

 

Анкета для дітей « Ти і твоя родина»:

  1. Який склад твоєї сім’ї?
  2. Чи відносиш ти бабусь і дідусів до членів своєї родини? Чому?
  3. Чим займаєшся на дозвіллі?
  4. Чи часто ти відпочиваєш разом з батьками? Як?
  5. Чи допомагаєш ти своїм батькам, старшим членам сім`ї?
  6. Яка твоя улюблена страва? Твоїх батьків?  Вашої родини?
  7. Чи існують у Вашій родині традиції? Які саме?
  8. Що є привидом для Вашої родини зібратися разом?
  9. Чи є у Вашої родини свої обереги?
  10.  Що у родинних стосунках ти цінуєш найбільше?
  11.  Які традиції роду ти хочеш продовжити?

 

Анкета для батьків «Сімейні цінності»:

  1. Чи вважаєте Ви, що у вашій сім`ї панує взаєморозуміння з дітьми?
  2. Чи беруть діти разом з Вами участь у господарських справах?
  3. Чи маєте ви спільні заняття та захоплення?
  4. Чи беруть діти участь у підготовці до сімейного свята?
  5. Які свята є для вас родинними?
  6. Чи знаєте ви історію свого роду? Прізвища?
  7. Які колискові співали вам і які ви співали своїм дітям?
  8. Яка страва є головною у Вашій родині?
  9. Чи бажають Ваші діти, щоб під час проведення дитячих свят Ви були з ними, чи намагаються проводити їх без дорослих?

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Культурні цінності родини і їх значення для життя дитини. Підготувала: Камінська Олена Василівна, кл.керівник 7 класу Чорнявського НВКНетрадиційне засідання батьківських зборів. Альбом-естафета

Номер слайду 2

«Яке дерево, такі його квіти, які Батьки, такі й діти…»Народна мудрість

Номер слайду 3

Дуже давно жила сім’я з трьох поколінь. .. А коли прийде час, на чому я вас повезу на звалище?..

Номер слайду 4

Презентація учнями свого «Родинного дерева» на Родинному святі.

Номер слайду 5

Сторінка 2: Домашні обереги, талісмани, реліквії

Номер слайду 6

Сторінка 3: Родинні свята

Номер слайду 7

Сторінка 4: Сімейні традиції

Номер слайду 8

Сторінка 5: Родинна пісня

Номер слайду 9

Сторінка 6: Родинна страва

Номер слайду 10

Сторінка 7: Відпочинок Спільний відпочинок нашої класної родини – традиція, започаткована в день останнього дзвоника

Номер слайду 11

РІД – РОДИНА - УКРАЇНАЩасти Вам!

zip
Додано
21 листопада 2019
Переглядів
4310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку