Бесіда для учнів 7-11 класів "Куріння. Зроби свій вибір на користь здоров’я! "

Про матеріал

Бесіда для учнів 7-11 класів.Куріння. Зроби свій вибір на користь здоров'я!

Мета. Поглибити знання учнів про негативний вплив тютюну на організм людини. Виховувати праг­нення до здорового способу життя.

Перегляд файлу

 

 

Рада профілактики правопорушень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бесіда для учнів 7-11 класів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Куріння. Зроби свій вибір на користь здоровя!

Мета. Поглибити знання учнів про негативний вплив тютюну на організм людини. Виховувати праг­нення до здорового способу життя.

 

 

І. Загальні факти, які необхідно знати про тютюн

(Виступи учнів)

— Тютюн — рослина з родини пасльонових. У ди­кому вигляді росте в Америці та Австралії.

Ми знаємо, що до складу тютюну входить багато шкідливих компонентів: миш'як, свинець, вісмут. Шведський учений-ботанік Карл Лінней, що класи­фікував рослинний і тваринний світ, дав тютюнові назву «нікотіано» на честь Жана Ніко, який пер­ший у Європі почав культивувати тютюн у Порту­галії. Жан Ніко 1560 року підніс французькій коро­леві Медічі листя тютюну. На знак подяки вона на­звала ці «ліки» іменем посла — нікотином. Із часом цю назву було застосовано в ботаніці.

— Нікотин є одним з найпростіше побудованих ал­калоїдів (гетероциклічних азотовмісних сполук). Він є по­хідним піридину. У листі тютюну міститься у вигляді солей яблучної та лимонної кислот. Це оліїста рідина з температурою плавлення 247 °С. На повітрі рідина темніє, добре розчиняється в різних розчинниках. Про­являє властивості основ. Є отрутою, смертельна доза 0,01—0,04 г. Він згубно діє на нервову систему. У кур­ців не виникає гострого отруєння, тому що поступово організм людини пристосовується до малих доз.

Відома сіль нікотину — нікотинсульфат, що вико­ристовується в сільському господарстві для бороть­би із шкідниками сільськогосподарських культур.

— Колумб та його супутники завезли тютюн у Єв­ропу як чудодійний заспокійливий лікарський за­сіб, що тамує головний біль і втому.

— На початку XVII століття тютюн почали виро­щувати в Голландії, трохи пізніше — в Англії, а по­тім — у Німеччині. У Росії тютюн набув розповсюд­ження завдяки Петру І, який доволі швидко зрозу­мів стратегічну цінність для державної скарбниці цієї шкідливої звички.

  Є декілька сортів тютюну: махорка, меріленд, вірджинія, орієнталь, кучерявий, китайський.

— Ідея виробляти цигарки виникла в лондонсько­го торговця Філіпа Моріса на початку 50-х років по­заминулого століття, коли він побачив офіцера, учас­ника Кримської війни, який скручував цигарку.

— Куріння набуло особливої популярності на по­чатку XX століття. Нині куріння є найрозповсюдженішою шкідливою звичкою.

  Під час Другої світової війни цигарки з їжею входили до солдатського пайка. Цигаркові компанії надсилали на фронт мільйони цигарок безкоштов­но. Коли солдати поверталися додому, компанії отримували сотні тисяч споживачів цигарок.

  1965 року заборонили телевізійну рекламу тю­тюнових виробів у Великобританії.

  1966 року на цигаркових пачках з'явилося по­передження про шкідливість куріння для здоров'я.

— 1971 року тютюнову рекламу повністю заборо­нили в телевізійному ефірі у США. Однак цигарки залишилися другим найрекламованішим продуктом після автомобіля.

  1987 року конгрес США заборонив куріння на внутрішніх авіалініях із терміном перельоту менш як 2 години. А 1990 року заборонили куріння на всіх внутрішніх авіалініях, крім польотів на Аляску та Гаваї.

— Відповідно до правил торгівлі Міністерства зов­нішніх зв'язків і торгівлі України, прийнятих 1996 року, категорично забороняється продаж тютюнових виро­бів особам, яким не виповнилося 18 років.

— В Україні помирає щороку понад 110 тис. осіб від хвороб, викликаних курінням, про це заявив член Координаційної ради з контролю над тютюном при Кабінеті Міністрів України Костянтин Красовський під час акції «Кидаємо курити разом», яку організу­вали університет імені Бріхгема Янга (штат Юта, США) й коаліція громадських організацій та ініціа­тив «За вільну від тютюнового диму Україну».

— Позитивні результати: 9%, а це 4 млн. дорослих громадян України, кинули курити й довели своїм прикладом, що це цілком можливо.

 

II. Куріння... До чого воно призводить

 Учитель. За даними Всесвітньої організації охоро­ни здоров'я (ВООЗ), до 2020 року від нікотину загине більше людей, ніж від якоїсь хвороби. Уже тепер кожні десять секунд у світі від тютюну гине людина.

— Новонароджені діти батьків, що курять, мають удвічі більше шансів захворіти на запалення легенів або бронхіт упродовж першого року свого життя.

— Жінки, чоловіки яких багато курять, у 4 рази ймовірніше можуть померти від раку легенів.

— Серцевий ритм у курців у середньому на 10—20 ударів швидший, ніж у некурців. Це означає, що про­тягом одного року серце в курця мусить зробити на 5—10 мільйонів ударів більше, аніж у некурця.

— Куріння призводить до зростання на 86% смерт­ності у віковій групі 35—40 років і на 152% — у віко­вій групі 45—54 років.

  19% від загальної кількості нищівних пожеж трапляється в результаті куріння.

Основні причини, через які слід кинути курити

Поліпшення самопочуття та зовнішнього вигляду. Зазвичай на білбордах, що рекламують сигарети, зображено привабливих жінок і чоловіків, які пашать здоров’ям. Та ми ж знаємо, що це лише рекламний трюк. Насправді куріння нікого не робить здоровим і гарним: задишка, ризик раку легень, інсульту, пожовтілі зуби та нігті, передчасні зморшки, нездоровий колір обличчя та інші «принадності».

Турбота про оточуючих, близьких і дітей. Варто подумати й про тих, хто не курить, але вимушений дихати димом. За результатами глобального опитування молоді щодо куріння, проведеного 1999 року, з’ясувалося, що в Києві 49% підлітків 13—15 років піддаються впливу тютюнового диму в себе вдома і 71,8% — у громадських місцях.

У багатьох дослідженнях як індикатор використовується концентрація котиніну в сечі дитини, оскільки ця речовина є продуктом метаболізму нікотину й не може потрапити до організму іншим шляхом, окрім як із тютюнового диму. А вміст нікотину у волоссі дозволяє розпізнати, чи курять в сім’ї, а також де саме це роблять: поза домом чи в домі. І найдивнішим є факт, що навіть у сім’ї, де курили лише поза домом, в організмі в дітей виявляли нікотин. Його вбирає одяг, меблі, стіни, а потім він як напівлетюча речовина разом з іншими компонентами тютюнового диму знову потрапляє у повітря, що також негативно впливає на організм людини, так само, як і повітря, яке видихають курці.

Економія бюджету. Вартість сигарет, які викурює людина, легко обчислити. Досить помножити суму, витрачену на щоденну купівлю сигарет, на 365, і ви побачите, скільки грошей витрачаєте на куріння впродовж року. А якщо говорити в глобальному масштабі, то, за оцінками Всесвітнього банку, щороку на лікування хвороб, безпосередньо викликаних курінням, потрібно 200 млрд. дол.

Як все-таки кинути?

На це запитання неможливо відповісти однозначно. З кожним курцем потрібно працювати індивідуально. Усе залежить від тривалості куріння, рівня залежності від нікотину, кількості споживаних сигарет, психології конкретної людини та її готовності відмовитися від згубної звички. Головне — особиста мотивація та переконаність, — коментує проблему директор Українського інформаційного центру з проблем алкоголю і наркотиків Костянтин Красовський. — Ми виходимо зі зміни самої моделі поведінки курця. Адже людина курцем не народжується. Потім вона бачить людей, які курять, і думає, а чи не спробувати й мені. Далі вона вже готова зробити цей крок (вибирає сигарети, спостерігає сам процес) і врешті-решт закурює. Приблизно 40% курців не збираються кидати курити (стадія попередніх роздумів), 40% перебувають у стадії розмірковування (курити погано, напевно, варто кинути), а 20% курців не просто думають про це, а й виходять на стадію дії (шукають лікарські препарати, цікавляться методиками). При цьому деяким з останньої групи все-таки вдається позбутися куріння з першої спроби, а в кого це не вийшло, відразу повертаються на початкову стадію — попередніх роздумів. Людину, яка перебуває на цій стадії, практично неможливо змусити кинути курити, але її можна пересунути на стадію розмірковувань. Це основне завдання лікарів і консультантів, які допомогають позбавитися цієї звички.

— Якщо людина ніколи не намагалася кидати курити, але все-таки зважилася, ми рекомендуємо робити це відразу, — продовжує Костянтин Сергійович. — Розподіляючи певну кількість сигарет на день, людина вже забезпечує собі стрес, оскільки цілий день думатиме лише, коли ж можна викурити наступну сигаретку. Залежно від того, як ви курите (як часто і глибоко затягуєтеся), залежить і те, яку дозу нікотину отримуєте.

За тестом Фагерстрема ви можете оцінити індивідуальну нікотинову залежність:

0—3 бала — низький рівень залежності. Після припинення курити основну увагу слід приділити психологічним чинникам.

4—5 балів — середній рівень залежності. Рекомендується використання препаратів заміщення нікотину.

6—10 балів — високий рівень залежності. Різка відмова від куріння може викликати досить неприємні відчуття в організмі. Необхідно використовувати медикаментозні препарати.

Основні методи лікування нікотинової залежності

Фахівці стверджують, що ломка, якої так бояться курці, передусім наслідок психологічної залежності. Друга проблема — синдром відміни нікотину (виникає дратівливість, занепокоєння, підвищення апетиту, відчуття пригніченості). Щоб знизити ці симптоми, використовують нікотинову замінну терапію (НЗТ). Це нашкірний пластир, аерозоль для носа, таблетки та інгалятори. Вони більш широко представлені в сусідній Росії. У київських же аптеках я знайшла лише жувальну гумку «Нікоретте» і фільтри у вигляді мундштука Nic-out.

— Пропагується також безліч інших методів припинення куріння, включаючи гіпноз, акупунктуру, периферичні нікотинові антагоністи, а також ополіскувачі для рота, що роблять смак сигарет гидким, — пояснює кандидат медичних наук Тетяна Андрєєва. — Наукових доказів на підтримку цих методів практично немає. Наявні дані наразі не показують особливої ефективності, що перевищує ефекти плацебо. Проте ефекти плацебо можуть мати цінність самі по собі.

ІІІ. Міфи про куріння і реальність

Тютюн підвищує працездатність. Справді, під впливом тютюнового диму відбувається деяке розширення судин мозку, що й сприймається як приплив нових сил. Однак така дія дуже короткочасна. Вже через кілька хвилин на зміну розширення приходить ще сильніше звуження. Унаслідок цього кровопостачання погіршується і працездатність падає.

Куріння знижує відчуття голоду. Це обумовлено тим, що отрутні компоненти диму, всмоктавшись у кров, діють на нервові закінчення, розташовані на стінках шлунку й кишечнику, і блокують передачу імпульсів, що сигналізують про голод. «Віддалені результати» такого схуднення — розлад вегетативної нервової системи і всі хронічні захворювання, що з цим пов’язані.

Щоб кинути курити, потрібна сила волі. Сила волі в даному випадку не має значення. Насамперед людина робить свій вибір — кидати курити чи ні. Найчастіше виявлення сили волі асоціюється з чимось неприємним, негативним чи дискомфортним. Некуріння сприймається так само. У такий спосіб відсутністю сили волі прикриваються ті, хто ще не визначився.

Ті, що кинули курити, поправляються. Хоч як це сумно, але, справді, у 80% курців спостерігається збільшення маси тіла. Нікотин призводить до зниження ваги шляхом впливу на апетит і посилення метаболізму організму. Проведене в Японії тривале дослідження показало: у заядлих курців у середньому збільшувалася вага й важили вони більше, ніж люди, які ніколи не курили, але через кілька років вони схуднули до рівня тих, хто не курить. Ті, котрі курили мало чи помірковано, а потім кинули, набрали у вазі як некурці, й більше вага не зростала. Щоб не поправлятися, пийте більше рідини, ведіть активний спосіб життя.

Сигарета заспокоює, знімає стрес. Курцям потрібні дедалі більші дози нікотину, а щойно вміст нікотину в крові знижується, вони відчувають гостре бажання закурити, що викликає стрес. Коли ж удасться викурити бажану сигарету, людина сприймає це як «розслаблення». Отже, властивості нікотину знижувати стрес — це лише ілюзія.

Перехід на легкі сигарети допомагає кинути курити. Справді, легкі сигарети містять менше смол і нікотину, та для отримання своєї дози нікотину курець затягується глибше й курить більше. Додавання в сигарети аміаку дозволяє підсилити дію нікотину. У результаті ці сигарети викликають таку саму залежність, як і звичайні або без фільтра. Дослідження показали: легкі сигарети не менш небезпечні, ніж звичайні.

Напевно кинути курити стало б значно простіше, якби куріння не було таке популярне в громадських місцях і офісах. Тютюновий дим переслідує нас усюди: на роботі, у кафе, у підземних переходах, на зупинках громадського транспорту й навіть удома. Та заборонні акції, як правило, викликають зворотну реакцію і відчуття опору, тому набагато ефективніші стимулюючі та роз’яснювальні заходи.

Ми повною мірою пожинаємо плоди цивілізації. Якщо врахувати, що серед негативних «подарунків» — порушена екологія, як наслідок — забруднені продукти, захворювання невідомої етіології та ритм життя, що веде до постійних стресів, кожний із нас має право вибирати для себе спосіб життя. Для людей мудрих стрілка терезів схиляється в бік здоров’я.

 

 

 

 Гра в позитиви та негативи

Мета гри. Усвідомити, що переважна кількість на­сідків від куріння має негативний характер; визначити, що рішення курити — це перешкода досяг­ненню загального доброго самопочуття.

Клас розділяю на чотири команди. Кожна команда обирає собі капітана, який буде записувати відповіді своєї групи. Одна група складатиме перелік «Коротко­строкових негативних наслідків від куріння», друга — Довгострокових негативних наслідків від куріння», третя — «Короткострокових позитивних наслідків від куріння» і четверта — «Довгострокових позитивних наслідків від куріння». (10 хвилин для відповіді).

 На дошці буде записано всі чотири категорії наслідків. Учитель писатиме відповіді за кожною категорією. Переможе та команда, котра дасть найбільш правильні відповіді, з якими погодиться весь клас, вчитель може підказати учням щось із нижченазваних  відповідей (якщо їхні відповіді неповні).

Додаток

Негайні короткострокові негативні наслідки куріння продовж кількох хвилин після першої затяжки):

  • посилення серцевого ритму;
  • підвищення кров'яного тиску;
  • подразнення тканин гортані;
  • потрапляння оксиду вуглецю в кров;
  • негайне потрапляння канцерогена в легені;
  • забруднення повітря; подразнення очей;
  • зниження температури тіла.

Інші короткострокові негативні наслідки куріння:

  • можливе пошкодження слизової оболонки губ, язика, піднебіння, гортані і, таким чином, зміна сприйняття смаку їжі;
  • можливе виникнення кашлю, поганого запаху з рота й  захворювань ротової порожнини;
  • можливе послаблення здатності відчувати запахи;
  • можливе прискорення виникнення зморщок на обличчі;
  • виникнення жовтих плям на зубах;
  • можливе перешкоджання нормальному диханню
  • зниження фізичної витривалості.
  • довгострокові негативні наслідки куріння:
  • рак легенів, ротової порожнини, стравоходу, гортані  підшлункової залози та жовчного міхура;
  • захворювання серця;
  • виразка;
  • судинні захворювання та гіпертонічні кризи;
  • хронічний бронхіт.

 

Коротко-  та довгострокові позитивні наслідки

Учні напишуть про такий наслідок від куріння, як «шикарний вигляд». Проблема в тому, що позитивних наслідків значно менше, ніж негативних. (Надати можливість учням усвідомити, що коротко- та дов­гострокові позитивні наслідки насправді не є пози­тивними). Звертаю увагу учнів на те, що курці вва­жають, що куріння сигарет їх розслаблює. Насправді нікотин останньої сигарети розпадається, а організм починає потребувати нового «допінгу». Це створює почуття задоволеності від куріння. (Примітка: командою-переможницею стане команда тих, котрі скла­ли перелік «Негативних наслідків». Обговорюю з уч­нями, чому це так. Обговорюю також і питання про те, як усі перелічені на дошці наслідки — позитивні і негативні — відображаються у світлі загальної кон­цепції «самопочуття»),

Учитель. Легко закурити вперше і нелегко поки­нути куріння, яке вже стало звичкою. Щоб відмови­тися від цієї звички, потрібно:

1.  Усвідомити шкідливість куріння для свого здо­ров'я та здоров'я навколишніх.

2.  Мати достатню силу волі, щоб сказати одного разу: «Ні, я більше курити не буду».

3. Після цього замість цигарки вживати шоколад, яблуко, побавитися жуйкою тощо.

4.  Гроші, зекономлені на цигарках, витрачати на допомогу бідним або складати в скарбничку.

5. Нагадувати собі про свої життєві цілі та про те, що куріння тільки заважатиме вам у їх досягненні.

6. Продумати можливість створення групи підтри­мки. Працювати над можливістю зміни своєї пове­дінки. Добре обміркована програма зміни поведін­ки може сприяти усвідомленню питання про те, як покинути курити. (Учні отримують пам'ятку).

Перші корисні зміни після такого рішучого кроку настануть в організмі неминуче.

1. Через дві години, проведені без цигарки, із крові зникає нікотин.

2. Через шість годин заспокоюється серце й зни­жується тиск.

3.  Через добу вивітрюється вуглець і легше диха­ється.

4.  Мине кілька днів — і людина починає легше розрізняти запахи, очищаються легені.

5.  Через три тижні зникне кашель, зменшиться втома.

6. Через три місяці кров і легені повертаються до норми, вирівнюється кров'яний тиск.

7.  Мине 5 років — ризик захворювання на рак зменшується наполовину, а ризик інфаркту такий самий, як у тих, котрі ніколи не курили.

 

Учитель. Про негативний вплив куріння на орга­нізм людини багато говорять, пишуть. Зрештою, на пачках цигарок є примітка: «Куріння шкодить ва­шому здоров'ю». Бути здоровим — це нині увійшло в моду.

doc
Додано
25 березня 2018
Переглядів
4168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку