Бесіда: « Ми обираємо життя!!!»

Про матеріал
МЕТА: навчити дітей цінити власне здоров'я та стимулювати бажання дбати про нього; сприяти усвідомленню учнями необхідності ведення здорового способу життя; нагадати корисні звички, які допоможуть зміцнити здоров'я; прищеплювати інтерес до занять фізичною культурою і спортом; формувати бажання вести здоровий спосіб життя, поглибити знання учнів про шкідливі звички та їх вплив на здоров'я, виховувати почуття відповідальності за збереження свого здоров'я. Обладнання: роздаткові матеріали-ілюстрації із зображенням людей, які дотримуються здорового способу життя, фломастери, олівці, журнали, ватмани, смайлики двох кольорів, кольорові долоньки, клей, ножиці. «Усі здорові люди люблять життя» «Єдина краса, яку я знаю – це здоров'я» (Г.Гейне)
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://xn--d1aabbgvhev.xn--j1amh/uploads/img/1393107758.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                            

 

                                                                                    Вихователь: Костіна Р.В.

 

ТЕМА. Бесіда: « Ми обираємо життя!!!»

МЕТА: навчити дітей цінити власне здоров'я та стимулювати бажання дбати про нього; сприяти усвідомленню учнями необхідності ведення здорового способу життя; нагадати корисні звички, які допоможуть зміцнити здоров'я; прищеплювати інтерес до занять фізичною культурою і спортом; формувати бажання вести здоровий спосіб життя, поглибити знання учнів про шкідливі звички та їх вплив на здоров'я, виховувати почуття відповідальності за збереження свого здоров'я.

Обладнання: роздаткові матеріали-ілюстрації із зображенням людей, які дотримуються здорового способу життя, фломастери, олівці, журнали, ватмани, смайлики двох кольорів, кольорові долоньки, клей, ножиці.

«Усі здорові люди люблять життя»

«Єдина краса, яку я знаю – це здоров'я»

(Г.Гейне)

 

Хід бесіди.

 

 

 

I.Організаційний момент.

II Вступне слово.

 

-Здоров`я - найбільша цінність людини. Від того наскільки дбайливо ми до себе ставимося, залежить наше самопочуття протягом всього життя. Основи здорового способу життя закладаються в нас ще в дитинстві. Необхідність стежити за собою, уникати шкідливих впливів навколишнього середовища, дотримуватися режиму дня і виконувати інші повсякденні правила повинна стати звичкою. Саме на формування таких навичок спрямована  виховна година.

-Зберегти здоров'я на довгі роки допоможе дотримання правил здорового способу життя, і про них я хочу вам розповісти.

 

Головне в житті - це здоров'я!

З дитинства спробуйте це зрозуміти!

Головна цінність - це здоров'я!

Його не купити, але легко втратити.

 

III Повідомлення теми и мети бесіди.

-Під час сьогоднішньої бесіди ви дізнаєтеся про те, що добре і що погано впливає на здоров'я людини.

 Класний керівник.

 

Спосіб життя - це спосіб переживання життєвих ситуацій.

 

 

IV Перебіг бесіди

- Яку поведінку ви визначили б як відповідну до здорового способу життя?

 Відповіді учнів (заняття спортом, відсутність шкідливих звичок, правильне харчування, загартовування.) 

Давайте проведемо невелике тестування про своє здоров'я, вам пропонується перелік тверджень, кожне з яких вимагає відповіді «так» чи «ні». Ця інформація буде корисна, перш за все, вам.

 

1. Тест «Твоє здоров'я».

1.У мене часто поганий апетит.

а)так   б)ні

2. Після декількох годин роботи в мене починає боліти голова.

а)так   б)ні

 

3. Часто виглядаю втомленим і пригніченим, іноді роздратованим і похмурим.

а)так   б)ні

4. Періодично у мене бувають серйозні захворювання, коли я змушений кілька днів залишатися в ліжку.

а)так  б)ні

5. Я майже не займаюся спортом.

а)так  б)ні

6. Останнім часом я набрав вагу .

а)так  б)ні

 7. У мене часто крутиться голова.

а)так  б)ні

8. В даний час я курю.

а)так  б)ні

9. У дитинстві я переніс кілька серйозних захворювань.

а)так  б)ні

10. У мене поганий сон і неприємні відчуття вранці після пробудження.

а)так  б)ні

За кожну відповідь «так» поставте собі по 1 балу і підрахуйте суму.

Результати.

1-2 бали. Незважаючи на деякі ознаки погіршення здоров'я, ви в добрій формі. Ні в якому разі не залишайте зусиль по збереженню свого самопочуття.

3-6 балів. Ваше ставлення до свого здоров'я важко назвати нормальним, вже відчувається, що ви його засмутили досить грунтовно.

7-10 балів. Як ви примудрилися довести себе до такого? Дивно, що ви ще в змозі ходити і працювати. Вам негайно потрібно змінювати свої звички, інакше ...

Звичайно, ви вправі не погодитися з даною інтерпретацією результатів, але краще давайте задумаємося про свій спосіб життя і виділимо основні правила здорового способу життя.

 

  • Щоб мудро життя прожити,

Знати треба чимало.

Два головних правила запам'ятай для початку:

Ти краще будь голодним, а не їж , що попало

І краще будь один, ніж з ким попало.

 

Правила здорового способу життя:

1. Правильне харчування;

2. Сон;

3. Активна діяльність та активний відпочинок;

4. Шкідливі звички.

 

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Зупинимося на кожному пункті окремо.

1. Правильне харчування-основа здорового способу життя.

Знижується захворюваність учнів, поліпшується психологічний стан дітей, піднімається настрій, а найголовніше - підвищується працездатність і інтерес до навчальної діяльності.

Після великої перерви в мусорці лежать порожні пляшки з-під лимонаду, давайте трохи поговоримо про те, що ми п'ємо?

У будь-якому випадку, важливо знати, що саме в газованих напоях може реально принести шкоду. По-перше, це вуглеводи. У 0,33 л. Pepsi-Cola містить 8 шматків цукру. Мало, хто став би пити такий солодкий чай або каву. Всі ці вуглеводи відкладаються в жирові складки і сприяють розвитку діабету. В дієтичну газіровку для мінімізації калорій додають різні підсолоджувачі. Найнебезпечніший з них - білок аспартам. Він в 200 разів солодше цукру, викликає алергію, хвороби шлунка, порушення роботи печінки, головні болі, ослаблення пам'яті і зору.  Саме підсолоджувачі є головним секретом газованої води - вони не втамовують спрагу, а навпаки викликають апетит.

Газована вода містить кислоту, яка роз'їдає зубну емаль і сприяє появі карієсу. Наприклад, в яблучному соку кислоти міститься у багато разів більше. Різниця тільки в тому, що там вона натуральна, хоч і роз'їдає емаль зубів, але не вимиває кальцій, як це робить ортофосфорна кислота (Е338). Найчастіше в газуваннях використовується саме вона.

Також в газировці є вміст вуглекислого газу, який збуджує шлункову секрецію, підвищує кислотність і сприяє метеоризму. Ну і зрозуміло кофеїн. Якщо зловживати напоєм, можна отримати кофеїнову залежність або інтоксикацію. Її ознаки - неспокій, збудження, безсоння, шлункові болі, судоми, тахікардія.  У деяких дозах кофеїн може бути смертельним.

Мабуть, саме підступне в газованій воді - це тара. Алюмінієві банки допомагають розносити небезпечні заразливі хвороби. У момент розтину банки в контакт з її вмістом вступають різні види стафілококів, а також бактерії-збудники сальмонельозу і ентероколіту, рідина розливається по кришці і разом з усіма бактеріями виявляється всередині нас.

Кока-кола з успіхом замінює побутову хімію.

Історія кока коли стверджує, що в багатьох штатах США дорожня поліція завжди має в патрульній машині 2 галони Коли, щоб змивати кров з шосе після аварії.

Щоб почистити туалет, вилийте банку Коли в раковину і не змивайте протягом години.

Щоб видалити іржаві плями з хромованого бампера машини, потріть бампер зім'ятим аркушем алюмінієвої фольги, змоченим в кока колі.

Щоб видалити корозію з батарей в автомобілі, полийте батареї банкою Коли, і корозія зникне.

Щоб розкрутити заіржавілий болт, змочіть ганчірку кока колою і обмотайте нею болт на кілька хвилин.

Щоб очистити одяг від забруднення, вилийте банку кока коли на купу брудного одягу, додайте пральний порошок і виперіть в машині як звичайно. Кола допоможе позбутися плям. Кока кола також очистить скло в автомобілі від дорожнього пилу.

Про склад кока коли. Активний інгредієнт кока коли - фосфорна кислота. Її рН дорівнює 2.8. За 4 дні він може розчинити ваші нігті.

Для перевезення концентрату кока коли вантажівка повинна  бути обладнана спеціальними піддонами, призначеними для висококоррозіонних матеріалів.

Дистриб'ютори кока коли вже 20 років використовують її для очищення моторів своїх вантажівок.

Все ще хочете пляшечку Коли?

Єдиний нешкідливий компонент газировки - вода. Мертва, безжиттєва, дистильована, щоб її природний смак не порушував смак напою, щоб лимонад, вироблений у будь-якій точці земної кулі, відповідав строгому стандарту.

Щоб зменшити шкоду від будь газованої води, в тому числі і від Pepsi, необхідно слідувати простим правилам:

1. Пийте її холодною. Руйнування емалі зубів залежить і від температури напою. В Америці газованої п'ють більше, ніж в Європі, але її завжди подають з льодом, і пошкоджень зубів у американських дітей менше.

2. Пийте через трубочку, щоб уникати контакту з банкою.

3. Обмежтеся одним стаканом 1-2 рази на тиждень.

4. Відмовтеся від газованої води, якщо страждаєте ожирінням, діабетом, гастритом, виразкою.

5. Не давайте газовану воду дітям до 3 років.

Тепер поговоримо про біду нашого класу, це вічно валяються пакетики з-під чіпсів і сухариків і в досить великих кількостях, тому можна не загострювати увагу на тому, що ми їмо?

Смакові якості чіпсів і сухариків досягаються за рахунок застосування різних ароматизаторів (правда фірми-виробники чомусь називають їх спеціями). Тому існують всілякі «чіпсові» і «сухарикові» різновиди, що називається, «на любителя».

Існують і чіпси без присмаків, тобто зі своїм натуральним смаком, але за статистикою, більшість наших з вами співвітчизників воліють, їсти чіпси з добавками: сиром, беконом, грибами, ікрою. Чи варто сьогодні говорити, що насправді ніякої ікри немає - її смак і запах додають до чіпсів за допомогою ароматизаторів. Найбільше надії, що смак і запах отриманий без застосування синтетичних добавок, якщо чіпси пахнуть цибулею або часником. Хоча все одно шанси невеликі. Найчастіше смак у чіпсів штучний. Теж саме повною мірою відноситься і до сухариків. У цьому вам допоможуть переконатися знайомі буквочки «Е», зазначені у складі продукту і чіпсів і сухариків.

Відомі коди харчових добавок, яким по впливу на організм людини можна дати наступні характеристики: (роздрукувати і роздати дітям)

Заборонені - Е103, Е105, Е111, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е152.

Небезпечні - Е102, Е110, Е120, Е124, Е127.

Підозрілі - Е104, Е122, Е141, Е150, Е171, Е173, Е180, Е241, Е477.

Ракостворюючі - Е131, Е210-217, Е240, Е330.

Викликають розлад кишечника - Е221-226.

Шкідливі для шкіри - Е230-232, Е239.

Викликають порушення тиску - Е250, Е251.

Провокують появу висипання - Е311, Е312.

Підвищують холестерин - Е320, Е321.

Викликають розлад шлунку - Е338-341, Е407, Е450, Е461-466

Ви хочете чіпсів і сухариків, приготовлених на дешевих гідрогенізованих жирах, притрушених величезною кількістю хімікатів під назвою «харчові добавки» і містять величезні кількості канцерогену-акриламіду? ..

Ми поговорили з вами про неправильне харчування, а тепер назвемо продукти, які корисно їсти, щоб залишатися здоровим: фрукти, овочі, рибу, бобові й т. д. Зараз я буду називати корисні якості продукту, а ви вгадайте, чому вони відносяться до корисних продуктів для організму.

Салат, кріп, петрушка.

Зелень - хороша профілактика інфаркту, покращує водний баланс, благотворно впливає при недокрів'ї, авітамінозі.

Селера.

Стародавні греки і римляни не обходилися без нього ні в будні, ні у свята. Високі харчові і цілющі гідності цієї рослини визначають більш ніж сорок смакових, вітамінних і біологічно активних речовин. Дослідження американських учених показали, що коріння цієї рослини - ідеальний засіб для зниження артеріального тиску.

Топінамбур.

У бульбах цієї рослини вітамінів С і В удвічі, а солей заліза утричі більше, ніж в картопляних.

Особливо корисно це рослина для хворих діабетом, які страждають недокрів'ям, порушеннями обміну речовин і шлунковими захворюваннями.

Морква

Вживання цього овочу дуже корисно для зору і для профілактики ракових захворювань.

Капуста

Цей овоч покращує обмін холестерину і є сильним антиалергенном.

Буряк

А цей овоч покращує роботу кишечника, знижує артеріальний тиск. Наявність йоду в цьому коренеплоді робить його цінним для профілактики захворювання щитовидної залози і зміцнення імунітету. Забезпечує організм фосфором, калієм, кальцієм, натрієм і хлором.

Баклажани

Цей овоч малокалорійний, зате в ньому багато фолієвої кислоти, а це значить, що він прискорює виведення з організму холестерину, надлишку води та кухонної солі, посилює здатність інсуліну знижувати рівень цукру і сприяє процесу утворення еритроцитів у крові.

Яблука

Володіють загальнозміцнюючою дією. Гарні для нирок, серцево-судинної системи. Обміну речовин.

Груші

Підвищують міцність капілярних судин, надають протисклеротичну дію, сприяють виведенню з організму води і кухонної солі.

Вишня, черешня

Загальнозміцнюючі фрукти, корисні при недокрів'ї.

Малина

Покращує травлення при атеросклерозі і гіпертонічній хворобі.

Чорна смородина

Багата загальнозміцнюючим вітаміном С.

2. Сон дуже позитивно впливає на організм людини. Багато суперечок навколо того, скільки ж треба спати людині? Раніше стверджувалося, що дитина - 10-12 годин, підліток - 9-10 годин, дорослий - 8 годин. Зараз багато приходять до думки, що це все індивідуально, деяким потрібно побільше, деяким поменше. Але головне - людина не повинна відчувати втому після сну і бути бадьорим увесь день.

Я починаю прислів'я, а ви закінчуєте.

Прислів'я:

1. Від гарного сну ... молодієш

2. Сон - найкращі ... Ліки

3. Виспишся - ... помолодієш

4. Виспався - ніби знову ... Народився

3. Активна діяльність та активний відпочинок.

Статистика: сидячий спосіб життя - це одна з провідних 10-й причин смерті та інвалідності в усьому світі. Дефіцит фізичної активності - це причина 2-х мільйонів смертей на рік. Менше 30% молоді веде активний спосіб життя, достатній для того, щоб в майбутньому зберегти своє здров`я.

 

Завдання 1

Учні розбиваються на групи, кожна з яких представляє свій варіант фізкультхвилинки на уроці.

 Класний керівник. Ще однією з причин порушення здоров'я є шкідливі звички.

Питання класу: Які ще шкідливі звички негативно позначаються на здоров'ї?

( Відповіді учнів: куріння, алкоголь, наркотики.) .

Продавець тютюну розхвалює на ярмарку свій товар: "Купуйте тютюн, прекрасний тютюн! Мій тютюн не простий, а з секретом. Від мого тютюну старим не будеш, собака не вкусить, злодій в будинок не залізе."

Один хлопець купив трохи тютюну і почав розпитувати продавця.

-А чому старим не буду?

-Тому що до старості не доживеш.

-А чому собака не вкусить?

-Так з палицею  будеш ходити.

-А чому злодій в будинок не залізе?

-Тому що всю ніч будеш кашляти.

Завдання 2

Учні розбиваються на три групи, кожна з яких представляє свій варіант антиреклами куріння, алкоголізму, наркоманії.

 

-Для того щоб змінити існуючу ситуацію, не потрібно збільшувати кількість медичних установ, а кожному необхідно намагатися дізнатися якомога більше інформації про здоровий спосіб життя і, дотримуючись  правил, зберігати своє здоров'я. Молодим людям вашого віку здається, що ресурс їх здоров'я необмежений. На жаль, це помилка. Однозначно вірними напрямками на шляху, що веде до збереження здоров'я кожного, є:

-     докладання зусиль до збереження здоров'я;

-     отримання знань про основи здорового способу життя;

-     бажання бути здоровим;

-     дбайливе і шанобливе ставлення до себе і людей.

 

Завдання 3

Учні розбиваються на шість груп, кожна з яких представляє свій рецепт здоров'я (привести життєві ситуації які сприяють збереженню здоров'я за напрямками: правильний відпочинок, рухова активність, вміння правильно одягатися (по погоді), раціональне харчування, загартовування, повноцінний сон).

 Рецепти здоров'я .

Перший рецепт здоров'я Правильний відпочинок - це прогулянки, заняття спортом, творча діяльність, відвідування культурно-масових заходів, походи, подорожі і т. д.

Другий рецепт здоров'я - рухова активність. Рухова активність благотворно впливає на становлення і розвиток всіх функцій центральної нервової системи: силу, рухливість і врівноваженість нервових процесів.

Третій рецепт здоров'я - вміння правильно одягатися.

Правильно одягатися, значить одягатися з урахуванням температурного режиму, в якому ви будете перебувати.

Четвертий рецепт здоров'я - раціональне харчування. Раціональне харчування слід розглядати як фактор продовження активного періоду життєдіяльності. Принципи раціонального харчування такі:

-     енергетична цінність продуктів повинна відповідати

 - енергетичним витратам організму.

Хімічний склад їжі повинен задовольняти фізіологічним потребам організму.

П'ятий рецепт здоров'я - загартовування.  Загартовування - це свого роду тренування захисних сил організму, їх підготовка до своєчасної мобілізації. Основним засобом загартовування є вода. З її допомогою можна здійснювати обтирання, обливання, купання, приймати контрастний душ. Ходіння в теплу пору босоніж по траві - це теж вид загартовування. У поєднанні з фізичними вправами ефективність процедур, що гартують підвищується.

Шостий рецепт здоров'я - повноцінний сон. Повноцінний сон не тільки необхідна умова здорового існування, але й показник здоров'я. "Ідеальним" сном слід вважати такий, при якому процес засипання протікає швидко, а його тривалість і глибина достатні для забезпечення хорошого самопочуття і бадьорості після пробудження.

 

V Рефлексія

 

Вибири, що для тебе найважливіше :

https://naurok.com.ua/uploads/files/112626/30254/29986_images/7.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VI Підсумок бесіди

 

Бажаю вам:

 Ніколи не хворіти;

 Правильно харчуватися;

 Бути бадьорими;

 Вершити добрі справи.

Загалом, вести здоровий спосіб життя!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://naurok.com.ua/uploads/files/112626/30254/29986_images/7.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://cpto1.ptu.org.ua/wp-content/uploads/2019/04/11%D0%B4.jpg 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Костіна Ріта
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
1077
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку