Бесіда "Музика починається в родині"

Про матеріал
Мета сучасної освіти ─ просто навчити жити, працювати, спілкуватися й бути готовим до постійного навчання та вдосконалення. (Ж. Делор) Кожна дитина – неповторна, наділена від природи унікальни- ми здібностями, талантами та можливостями. Місія нової української школи – допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками. Музичне виховання починається в родині...
Перегляд файлу

             

 

Музика – мистецтво, що впливає, в основному, на почуття, емоції людини. Музика здатна  надихнути людей чи заспокоїти їх.

Музика – могутній засіб самовиховання. Для того, щоб музика зайняла в житті  дитини належне місце, недостатньо зусиль тільки вчителя музики. Значну роль у музичному вихованні дітей можуть і мають відігравати батьки, створюючи в сім’ї музичну атмосферу.

Неабияке значення у вихованні і розвитку дітей  має прослуховування радіо - і телепередач. У дитячих передачах музика має особливе значення, вона допомагає створити потрібний настрій: веселий, задумливий, безтурботний, таємничий, і завдяки цьому поглиблюється естетичне сприймання. Дуже важливо, щоб у мультфільмах та відеофільмах, які діти проглядають, не було агресії, притаманної багатьом зарубіжним творам для дорослих і дітей. В наш нелегкий час найголовнішою метою спілкування має бути виховання в дітей толерантності, доброзичливості, співчуття та інших гуманістичних почуттів і якостей.

Музичне виховання буде успішнішим, якщо батьки знають дитячі пісні, можуть виконати їх та розучити з дітьми. Цікаві і доступні народні пісні можуть бути інсценовані.

Імпровізація музично-ритмічних рухів сприяє розвиткові почуття ритму, емоційності, творчих здібностей школярів, вихованню інтересу до фольклору.

Крім того, перевтілюючись у певні образи і діючи майже самостійно, нерішучі діти поступово стають більш сміливими, упевненими в собі.

Після денних пригод приємно почути неквапливу, наспівну музику. Іноді діти просять розповісти їм казку. А як добре, коли після казки дитина почує ласкавий голос мами, котра співає їй колискову пісеньку. Ніжна мелодія створює спокійний, утихомирений настрій. Знайте, милі мами: ваш голос незамінний для дитини.

А взагалі, приклад батьків справляє на дітей неабиякий вплив. Традиційними можуть стати не тільки сімейне музикування, а й відвідування концертів і дитячих спектаклів.

Якщо діти з допомогою вчителів і батьків полюблять музику, їхнє життя стане більш змістовним і цікавим.

Шановні батьки! Всі ми з вами хочемо бачити наших дітей здоровими, розумними, добрими. Але кожний  іде своїм шляхом.

У наш нелегкий час головна увага у вихованні дітей приділяється розвитку в них ділової хватки, розсудливості, уміння знаходити вихід із найважчих ситуацій. Але часто ми забуваємо про душі дітей, їхні почуття, емоції. А спілкування з мистецтвом, зокрема музикою, веде до набуття моральних, суспільних якостей. Виховання музикою сприяє розкриттю у дітей здібностей і можливостей. Більш емоційні, чутливі діти успішніше засвоюють математику, в них краще розвинена кмітливість.

Під впливом музичних вражень починають розмовляти навіть інертні діти, з уповільненим розвитком.

Завдяки музиці, діти й дорослі стають ближчими й зрозумілішими один одному. Дослідження угорських та німецьких вчених свідчать, що діти, які займаються музикою, мають кращу реакцію, легше засвоюють лічбу, краще орієнтуються у просторі.

Після уроків музики добре проходять уроки читання, у дітей загострюється сприйняття, вони краще мислять. Музика пробуджує думку.

Сприйняття музики не тільки виховує чуйність, поетичне бачення світу, а й розвиває рішучість, упевненість у собі. «Музика повинна викрешувати вогонь із мужньої душі» (Л.Бетховен).

Чимало батьків помиляються, вважаючи, що їхня дитина не має музичних даних: слух не розвинений, усі пісні співає на один мотив, мелодію погано запам’ятовує. І тому дитині музика ні до чого. Це неправильно. Ввести музику в життя дитини необхідно. Дітям із слабкими музичними даними музика особливо потрібна, як потрібні фізичні вправи ослабленій дитині.

Ваші діти небайдужі до музики. Потрібно намагатися підтримувати цей інтерес, дбайливо ставитися до музичних нахилів вашої дитини. А ми, вчителі, допомагатимемо вам у  цьому. Але, хоч як добре поставлено навчання дітей у школі, музичне виховання не буде успішним без участі родини. Тому батьки повинні прищепити дитині любов до музики, виявити цікавість до її музичних захоплень, занять.

Психологи довели, що якщо музичні задатки спеціально не розвивати, вони втрачаються. Задатки вимагають розвитку, вони переходять у здібності лише за умов співпраці з дорослими, у спілкуванні з ними.

Кожна людина йде до музики своїм шляхом. Допоможіть дітям полюбити музику, й у ваш дім увійде вірний друг, який допоможе зробити життя яскравим, цікавим.

 Шановні батьки, не відкладайте спілкування дітей з музикою на «потім» - втрачений час надолужити буде дуже важко.

 У душі кожної дитини є жаринка любові до прекрасного. Від вас залежить, щоб вона не згасла, а розгорілася яскравим полум’ям, зігріваючи життя підростаючої людини.

Коли народжується син,

Сягає радість до вершин:

Радіють мама, тато, дід —

Це ж розбруньковується рід.

Коли народжується доня,

Маленьке сонечко в долонях,

Несе вона з собою втіху,

Лад, затишок, любов під стріху.

Коли народжуються діти,

Чому б нам всім і не радіти?!

Надію й сили дай їм, Боже,

Щоб виросли вони всі гожі!

doc
Додано
13 червня 2023
Переглядів
464
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку