Бесіда на тему: "Йорданські свята"

Про матеріал

Бесіда знайомить учнів із походженням свята; розвиває інтерес до традицій та звичаїв святкування свята; виховує в учнів почуття поваги до звичаїв українського народу.

Перегляд файлу

 

 

Тема:  «Йорданські свята»

 

Мета:  Ознайомити учнів із  походженням свята; розвивати інтерес до традицій та звичаїв святкування свята; виховувати в учнів почуття поваги до звичаїв українського народу.

 

 

 

 

 

 

Хід бесіди:

 

  1. Організаційна частина.

 

  1. Актуалізація опорних знань учнів:

повідомлення теми та її актуальність, дати відповіді на питання:

 

а) Коли святкують свято Йордан?

б)Чому воно так називається?

в)Яка традиція пов’язана із цим святом?

г) Які ви знаєте прикмети пов’язані із святом Водохреща?

д)  Як ще називають це свято?

 

    3.  Мотивація бесіди.

 

    4. Обговорення бесіди.

 

    5. Підведення підсумків.


«Йорданські свята»

Йорданські свята, або ще Водохреща через тиждень після Нового Року (14 січня). Готуються до свят теж заздалегідь. Господині готують смачні страви. А хлопці ідуть на став, вирубують там з льоду великого хреста, піднімають його, ставлять вертикально і фарбують буряковою юшкою. Другий святий вечір – це вечір перед першим днем Іордані, вже не такий урочистий. Вечеряють скромно. Господар дуже добре годує скотину, бо за повір’ям  в цей вечір скотина говорить, і якщо господар погодував її добре, вона задоволена, якщо ні – то скотина дуже погано відзивається про господаря.

На перший день Іордані ранком люди збираються біля церкви, а звідти із священником всі люди ідуть на став де вирубаний із льоду хрест святити воду. Посвячену воду кожен набирає собі додому. Ця вода від усякого лиха. Свято продовжується ще й на другий день на Іоана Предтечі.

В той час, коли Іоан Предтеча проповідував на берегах Йордану і хрестив людей, Ісусові Христу виповнилось тридцять років. Він також прийшов з Назарету на річку Йордан до іоана, щоб отримати від нього хрещення. Іоан же вважав себе негідним хрестити Ісуса  і став відмовляти його. Та Ісус мовив до нього: не відговорюй мене тепер, тому що нам треба все виконати у Законі Божому і показати приклад

Тоді Іоан не став перечити і хрестив Ісуса Христа. По здійсненні хрещення, коли Ісус виходив з води, раптом розкрилися небеса, і Іоан побачив Дух Божий, який у вигляді голуба спускався на Ісуса, а  з неба почувся голос Бога Отця: «Це є син мій улюблений, в якому моє благовоління»

 

doc
Пов’язані теми
Етика, Виховна робота
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
757
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку