Бесіда на тему «Хроніка Революції Гідності»

Про матеріал
Мета: розкрити поняття «гідність» та «свобода» людини; розширити знання учнів про події, які відбувалися на Майдані Незалежності у 2013-2014 роках; розвивати почуття патріотизму та національної самосвідомості; формувати розуміння єдності і цілісності України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави; виховувати любов до Батьківщини, до рідного краю.
Перегляд файлу

ДПТНЗ «Чернігівський професійний будівельний ліцей»

 

 

 

Бесіда

на тему

«Хроніка Революції Гідності»

revol_hidn-2014t.jpg

 

 Підготувала:

 класний керівник

 Булова Людмила Олександрівна

 

 

Чернігів – 2019

Мета: розкрити поняття «гідність» та «свобода» людини; розширити знання учнів про події, які відбувалися на Майдані Незалежності у 2013-2014 роках; розвивати почуття патріотизму та національної самосвідомості; формувати розуміння єдності і цілісності України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави; виховувати любов до Батьківщини, до рідного краю.

Обладнання: проектор, мультимедійний екран.

Хід заходу:

І. Вступна частина

Добрий день, учні Сьогодні наша бесіда присвячена історичній події, під час якої українці продемонстрували свою європейськість, гідність та своє прагнення до свободи. Наш захід називається «Хроніка Революції Гідності», завдяки якому ми познайомимось з героїчними сторінками історії нашої країни, які стали основою для запровадження відзначання пам’ятного дня. 

ІІ. Основна частина

Перш ніж ми розпочнемо захід, давайте з’ясуємо, як Ви розумієте поняття «гідність» та «свобода». (варіанти учнів.)

Гідність – це сукупність рис, що характеризують позитивні моральні якості, усвідомлення людиною своєї громадської ваги, громадського обов'язку.

21.jpgСвобода – це можливість чинити вибір відповідно до своїх бажань, інтересів і цілей, відсутність політичного й економічного гноблення, утиску й обмежень у суспільно-політичному житті.

День Гідності та Свободи - свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).

Воно є наступником свята Дня Свободи, що відзначалося 22 листопада на честь Помаранчевої революції у 2005—2011 роках, поки не було скасоване указом Президента Віктора Януковича.

Перегляд відео «Помаранчева революція 2004 року - найяскравіші моменти»

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Orange_rev2.jpg/305px-Orange_rev2.jpgПомаранчева революція (Майдан) - кампанія протестів, мітингів, пікетів, страйків та інших актів громадянської непокори в Україні, організована і проведена прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді - грудні 2004 року, після оголошення Центральною виборчою комісією попередніх результатів, згідно з якими нібито переміг його суперник - Віктор Янукович. Акція почалася 22 листопада 2004 як реакція на масові фальсифікації, що вплинули на результат виборів.

Основною базою об'єднаної опозиції стали західні і центральні області країни, у той час як Віктора Януковича підтримав Схід і Південь України. Громадська думка західних країн була переважно на боці української опозиції.

Для захисту своїх демократичних прав до Києва приїхало сотні тисяч людей зі всієї України

Основним результатом революції було призначення Верховним судом повторного другого туру президентських виборів (не передбаченого прямо законодавством). Внаслідок компромісу, досягнутого фракціями Верховної Ради, після призначення повторного другого туру виборів були прийняті зміни до Конституції, які отримали назву Конституційна реформа 2004. Конституційна реформа зменшила повноваження президента, і, таким чином, знизила рівень значущості спірних президентських виборів.

1155986.jpgЗа результатами голосування у повторному другому турі виборів перемогу здобув Віктор Ющенко.

13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи.

t_1_angeli_svitla-jpeg.jpeg У 2013-2014 роках в Україні відбулась безпрецедентна подія – народ повстав проти свавілля корумпованої влади. Внаслідок злочинного насильства влади проти громадян мирний протест перетворився на революційний рух, який призвів до корінних політичних змін, і в першу чергу змін у свідомості українців.

Перегляд відео «Євромайдан. Пишемо історію»

ІІІ. Заключна частина

Шлях до гідного життя непростий, треба змінюватися і у власному сприйнятті світу, і у суспільних відносинах.

Бути вільним та мати почуття гідності – означає не перекладати відповідальність за своє життя на когось.

Тимчасове погіршення економічного добробуту, яке слід очікувати при проведенні реформ, не повинно вести до зневіри, а навпаки – до посилення віри в краще майбутнє України. Сподіваємося, що найзаповітніше бажання українців сьогодні – жити під мирним небом єдиної України без війни – здійсниться.

 

docx
Додано
17 листопада 2019
Переглядів
914
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку