Бібліотечний урок - тренінг "Ораторське мистецтво"

Про матеріал
Бібліотечний урок "Ораторське мистецтво" неодноразово проводився для учнів випускних груп і на їх замовлення для того, щоб допомогти учням розширити навички володіння аудиторією і збагатити словниковий запас, допомогти випускникам при захисті своїх дипломних робіт, а також представити себе як особистість, підкреслити свої індивідуальні особливості.
Перегляд файлу

Тема: Бібліотечний урок – тренінг «Ораторське мистецтво»

Мета: розширити навички володіння аудиторією і збагатити словниковий запас, допомогти учням при захисті своїх дипломних робіт, а також представити себе як особистість, підкреслити свої індивідуальні особливості.

Технічні засоби навчання: обовязкова для використання smart – дошка.

Вступ: Ораторське мистецтво (красномовство, мистецтво красномовства) - мистецтво публічного виступу, з метою переконання.

 Красномовство – це мистецтво говорити так, щоб ті, до кого ми звертаємося, слухали не лише без труднощів, але із задоволенням. Це сила, за допомогою якої вдається вплинути на оточуючий світ, змінити його, реалізуючи власне бачення життя.

 Ораторське мистецтво і властивості ораторської промови вивчає наука риторика.

Ораторське красномовство, як особливий вид мистецтва виникло в античній Греції. Жодна інша давня культура - ні єгипетська, ні аккадська, ні китайська, ні індійська - не приділяють такої пильної уваги ораторству, як грецька. Ораторське мистецтво вчить тому, як зробити звичайну мову ораторською. Традиції сучасної ораторській промови сягають античної риторики Стародавньої Греції та Риму.

Вплив психіки на якості ораторської промови.

Між психікою і голосовим апаратом людини існує прямий взаємозв'язок. Якщо думки і почуття, які бажає озвучити оратор, будуть слабкими, неясними, боязким або невизначеними, то і мова його буде така ж. Мовний апарат буде працювати неповноцінно. Ознаками такої неправильної роботи є переривчасте і поверхневе дихання, монотонний голос, нечітка артикуляція і фальшива інтонація. Для того, щоб привести мовний механізм «у повну бойову готовність» необхідні яскраві, живі думки і готовність оратора ними поділитися. Головне завдання оратора - мати, що сказати  і мати глибоку потребу висловити це.

Мова йде не лише про ораторство чи виступ на публіці, але просто про спілкування з іншими людьми та вміння вписатися у колектив. Також те, що зараз називається модним словосполученням “Командний Гравець” – людина, яка вміє ефективно працювати в команді, взаємодіяти та допомагати іншим і бути корисним для усього колективу.

Великий Оратор або 10 Фішок як Покращити Свою Комунікацію з Іншими.

То ж на що варто звертати увагу при виступі на публіці, та й взагалі при спілкуванні з іншими людьми:

1. Вмійте мовчати та слухати

Це мабуть є найважливішим інструментом при спілкуванні з іншою людиною. Якщо ви не захочете послухати, то в кінці кінців вас також перестануть слухати. Досить справедливо, так? І досить важко в собі виховувати це вміння, принаймні мені.

2. Руки геть від обличчя

Для мене це було чимось зовсім новеньким. Взагалі не рекомендується торкатися свого обличчя під час виступу на публіці, звичайно за винятком ситуацій, коли ви щось хочете спеціально пояснити чи навести приклад. В залежності від місця до якого ви торкаєтесь, цей жест може означати найрізноманітніші речі для глядача. Від страху та хвилювання, і аж до зневаги та не цікавості… Тому краще просто уникати і привчити себе не торкатися до власного обличчя під час виступу. Якщо уявити, що на обличчі дорогий макіяж, тоді мабуть буде легше. Думаю, дівчатам це простіше.

3. Ім’я відкриває шлях до людини

Звертання до людини на ім’я значно краще привертає увагу та настроює людину у вашу сторону. Це прояв уважності та того, що розмова з даною людиною є для вас насправді важливою. Ще краще, якщо ви навчилися запам’ятовувати більшість імен людей з групи з першого ж разу. Це справляє неабияке враження на аудиторію.

4. Ми хвилюємося, коли ми про себе “поганої” думки

Взагалі хвилювання є другом оратора. Воно допомагає правильно налаштуватися та підготуватися до виступу, чи просто розмови з людиною. Саме хвилювання вказує на те, що дана розмова є для вас важливою. Тобто навіть найдосвідченіші оратори зазвичай відчувають легке хвилювання перед виступом, адже без нього виступ може справити байдужого відношення оратора до своєї публіки. Саме хвилювання є першим проявом небайдужості!

Інша справа, якщо в людини присутнє надмірне хвилювання, або ще гірше – страх. Тоді основна задача – не боротися з ним, а визнати його, визнати те, що це нормальна річ для людини без великої практики публічних виступів. В більшості випадків ми хвилюємося через те, що про нас подумають. А те, що про нас подумають ми собі уявляємо на основі того, що ми самі про себе думаємо! І знаєте що? Так, звучить тривіально. Треба переглянути свою думку про себе, і впевнитися у власних силах та почати відноситись до власних вмінь та здібностей менш критично та з більшим оптимізмом. Принаймні мені це дуже допомогло при публічних виступах та в колі незнайомих людей.

5. Слідкуйте за колегами

Слідкуйте як за тими, хто переконливо виступає, так і за тими, кому публічний виступ вдається поки що гірше. В обох випадках ви навчитеся корисних речей: як варто і як не варто робити при спілкуванні з іншими людьми. Спостерігаючи за іншими ви також побачите, що у кожного оратора є свої підходи, свій унікальний стиль. В основному сформований згідно його особистості, характеру, світосприйняття. Таким чином ви зрозумієте, що копіювати один в один фішки та підходи інших – не оптимальний варіант для освоєння ораторського мистецтва. З часом у вас вони напрацюються власні, саме такі, які підходять і виглядають у вашому виконанні найбільш природно та вдало.

6. Розповідай як для себе, щоб тобі самому сподобалося

Вам подобається ваш виступ чи доповідь? Якщо ні, тоді першим ділом виправляйте це. Адже як може ваш виступ сподобатися комусь іншому, якщо він навіть вам не є цікавим. Тому в першу чергу – вчіться кайфувати від власної розповіді, виступу. Придумайте щось таке, що буде вам самим цікавим та інтригуючим. Це значно збільшить ваші шанси на те, що вашим слухачам ваша доповідь також буде в кайф. Ну і на крайняк, хоча б одна людина отримає задоволення від виступу. Вгадали хто?

7. Самопохвала

Якщо у вас щось не вдалося під час виступу, або навіть якщо більшість не вдалося… Пам’ятайте, треба все одно себе похвалити за цю спробу, ви ж все ж таки спробували! Похвала завжди швидше допоможе прогресувати, ніж надмірна самокритика. В принципі, думаю самопохвала є важливим інструментом у будь-якому навчанні. Погоджуєтесь?

8. Дотримуйтесь структури

Оратор повинен вміти почати та закінчити виступ у будь-який момент. А щоб навчитись робити це ефективно, варто знати і дотримуватися структури виступу. Будь-то публічний виступ перед тисячею людей, а чи просто купівля хліба в магазині. Отже, структура виступу:

20% – вступ, який складається з: обмін поглядом, привітання, сюрприз (може бути будь-що: комплімент, усмішка, жарт, приємна новина)

60% – сам виступ: перша частина – освітлення проблеми, друга частина – вирішення проблеми

20% – завершення, яке складається з подяки, невеличкий позитив (знову може бути анекдот, жарт, комплімент, і т.д.), ну і До Побачення.

9. Доносьте інформацію не швидше, ніж найповільніший слухач

Час для оратора біжить швидко, тому виступаючому треба завжди старатись говорити повільніше, ніж зазвичай. Інакше глядачі не встигатимуть за ним. В ідеалі швидкість виступу повинна бути рівною швидкості сприйняття найповільнішого слухача. Як це визначити? З допомогою постійного контакту оратора з глядачами. З досвідом ви відчуватимете чи люди в аудиторії встигають за вами чи ні. Краще подати менше, але зрозуміліше та повільніше, ніж масу матеріалу, який ніхто не засвоїть.

10. Використовуйте усі методи комунікації

І пам’ятайте, голос – не єдиний інструмент оратора. Ще є:

руки, ноги з їхніми пересуваннями та жести;

обличчя та його міміка;

у голоса є тембр, гучність, так-так, це все можна і треба використовувати;

підручні матеріали гарно привертають увагу;

а ще краще – випадкові не плановані ситуації. Супер оратори вміють з легкістю підлаштуватися під них та використати вдало у власному виступі, імпровізаційно.

Ось так коротенько пробіглися по 10 тезах, які мені запам’яталися найбільше із статті Шевченко С. В. «Self - Presentation. Прийоми ефективної самопрезентації і мистецтво спілкування: пізнай себе.», що була опублікована у журналі «Країна знань» у №7-8 за 2019 рік на с. 50-54 та які я намагаюся використовувати у власних виступах, та й просто при спілкування з іншими людьми. Маю надію будуть вам корисними, можливо також щось новеньке знайшлося для вас із вище наведеного списку.

 А зараз, коли ми познайомилися з такою чудовою річчю як ораторське мистецтво давайте застосуємо ці знання на практиці і проведемо невеличкі публічні виступи, на яких наші товариші переконуватимуть аудиторію абітурієнтів – 2019 у необхідності навчання саме у нашому ПТУ.

Текс виступу:

Шановні абітурієнти!

Мене звати_____________________________ і я навчаюсь на 1 курсі професійно-технічного училища Рівненської атомної електростанції. У майбутньому я стану видатним (варіанти)______________________ електрогазозварником.

 Мені подобається навчатись саме в цьому навчальному закладі України тому, що:

по-перше: тут викладають спеціальність досвідчені педагоги та майстри і просто хороші люди;

по-друге: тут доволі високотехнологічна (варіанти)__________________________________ навчальна база;

по-третє: (ваш варіант)___________________________________________________________.

 Я з упевненістю дивлюсь у своє майбутнє, бо знаю, що___________________________

_______________________________________________________________________________ .

 Закликаю і вас обрати для свого подальшого навчання ПТУ ВП РАЕС м. Вараш!

Виступаючими були:

  1. Чуль Юрій – учень гр. № 14;
  2. Мельник  Костянтин – учень гр. № 14;
  3. Оштук Павло – учень гр. № 14;
  4. Дрик Андрій - учень гр. № 14;
  5. Русняк Богдан - учень гр. № 14;
  6. Бабич Владислав - учень гр. № 14;

 

 

Використана література:  Шевченко С. В. Self - Presentation. Прийоми ефективної самопрезентації і мистецтво спілкування: пізнай себе. / С. В. Шевченко, канд.. психологічних. наук // Країна знань. – 2019. - №7-8, с. 50-54

 

 

doc
Додано
18 травня 2020
Переглядів
1136
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку