Бібліотечний урок для учнів середніх класів

Про матеріал

Урок показує учням різноманітність бібліотек у світі та значення їх у житті людини.

Перегляд файлу

                                                                            Бібліотечний урок

Тема: Бібліотека вчора, сьогодні, завтра

Мета: Поглибити знання учнів з історії та сьогодення бібліотек, спонукати бажання долучатися до процесу осучаснення, популяризації бібліотеки, з'ясувати роль книгосховищ, познайомитися із найбільшими книгозбірнями світу. З'ясувати роль шкільної бібліотеки у навчально - виховному процесі.

Обладнання: мультимедійна презентація, плакат «Сучасна бібліотека», плакат «Шкільна бібліотека», відео «Пам’ятники книзі»

Епіграф уроку: «Бібліотека – давня і вічно юна оселя людського розуму»

Хід уроку:

І Організаційний момент

ІІ Мотивація навчально – пізнавальної діяльності

Тут книги розумні спокійно живуть

У тихій величній світлиці.

А двері широкі відкриті ведуть

До знань золотої скарбниці…

Герої романів, легенд, повістей

У тиші говорять із нами.

В книжках – відкриття всіх великих людей.

Ведуть нас в незнане світами.

 

III Повідомлення теми і мети уроку

 

Бібліотека… Ще здавна вона посідала важливе місце у житті людини. Вже з часів Київської Русі цінували книгу і вважали її багатством. А сховищами писемних пам’яток та рукописних книг були і залишаються до сьогоднішніх днів бібліотеки.

В кожній школі є невеличка кімната, де живе тисяча, а то й більше мовчазних мудреців. Кожен учень час від часу заходить сюди, щоб порадитися зі своїми мудрими та вченими друзями.

Тема нашого уроку звучить так: «Бібліотека вчора, сьогодні, завтра.»  Ми поговоримо не тільки про нашу шкільну бібліотеку, а й здійснимо подорож у далеке минуле, сучасність та зазирнемо у майбутнє книжкового світу.(слайд1)

 

ІV Актуалізація опорних знань

  • Скажіть, будь ласка, що вам відомо про бібліотеку?
  • «Бібліо» з грецької мови означає книга, «тека» - сховище; бібліотека – це книгосховище;
  • У бібліотеці зберігаються книги та періодичні видання для безкоштовного загального користування;
  • Бібліотека складається з абонементу,читального залу, довідково-інформаційного відділу та книгосховища.
  • Люди, які працюють у бібліотеці, називаються бібліотекарями.
  • Книги у бібліотеці розміщені за розділами та в алфавітному порядку.

V Опрацювання теми уроку

  • Дякую. В процесі підготовки до сьогоднішнього уроку ви були об’єднані в дві групи: історики та журналісти. Історики працювали над проектом «Історія виникнення бібліотек», а журналісти мали опрацювати тему «Визначні бібліотеки світу». (слайд2)
  • Сьогодні кожна з груп представить результати роботи над проектом.

Всім відомо, що писемність – це один з найбільших і найважливіших винаходів людства. Виникла вона дуже давно, як і перші книги та книгосховища. Яким був шлях від першої книгозбірні до сучасної? Послухаємо групу істориків.  Відправляємось у подорож у минуле.(слайд3)

 

                Представлення проекту «Історія виникнення бібліотек»

Історія не зберегла детальних свідчень про стародавні бібліотеки, але з тих уривків, якими володіють сучасні вчені, можна скласти уявлення про історію виникнення бібліотек.

Найстародавніша із бібліотек знайдена археологами на території сучасного Ірану бібліотека Ашшурбаніпала, царя Стародавнього Шумера (або Межиріччя). Цій бібліотеці близько 3500 років. Вона налічували більше, як 3000 глиняних табличок, покритих клинописом. На більшості з них було написано «Палац Ашшурбаніпала. Царя царів Ассирії».  Частина глиняних табличок  була зібрана у ящики або кошики, кожен з яких мав етикетку. Тут був створений загальний список літератури, тобто стародавній каталог. Розміщувалась бібліотека у двох палацах і мала назву «Будинок настанов і порад».

Були бібліотеки і в Стародавньому Єгипті.

Найвідоміша з них книгозбірня фараона Рамзеса ІІ, заснована в 1300році до н.е. Вона мала назву «Аптека для душі». Згортки  папірусу зберігались в корзинах, кувшинах та спеціальних футлярах. Тут були роботи з управління державою, магії, пророцтва, казки, повісті.

Саме слово «бібліотека» виникло в Стародавній Греції. Найбільшою бібліотекою того часу була бібліотека Арістотеля, яка налічувала 40тисяч згортків. В створенні бібліотеки брав участь учень Арістотеля Олександр Македонський.

Та найбільш значущою бібліотекою Стародавньої Греції була бібліотека, створена не в Афінах, а у Єгипті. Це була Олександрійська бібліотека, яка стала найбільшим книгосховищем античності і налічувала від 400 тисяч до 700тисяч рукописних книжок з усіх відомих на той час галузей.

З середини ІІ ст. до н.е. стала відомою бібліотека в місті Пергамі, де було винайдено новий матеріал для виготовлення книг – пергамент, який стали використовувати замість кригкого  єгипетського папірусу та важкої месопотамської глини. Пергамська бібліотека, створена на століття пізніше Олександрійської, стала гідною їй суперницею. Вона налічувала більше 200 тисяч томів і стала другою за величиною бібліотекою стародавнього світу.

Були бібліотеки і в Стародавньому Римі. Найвідоміші з приватних бібліотек були у Цицерона, Вергілія, Плутарха.

Найдавнішою Бібліотекою на території України була  створена в Києві в 1037 році Ярославом Мудрим бібліотека при Софіївському соборі. Бібліотека Софіївського собору налічувала 950томів. У 1969 році на території Софіївського собору встановили меморіальний знак на честь заснування першої згаданої у літописі бібліотеки. На гранітному камені викарбовано портрет Ярослава з книгою в руках.

 

  • Дякуємо історикам. А зараз попрацюємо над кросвордом.(слайд4)

 

  1. В якому місті була створена найбільша бібліотека Стародавньої Греції? (Олексанрія)
  2. Як звала царя Межиріччя, що створив найдревнішу бібліотеку? (Ашшурбаніпал)
  3. Що являли собою найстародавніші книги? (таблички)
  4. Місто, в якому було винайдено новий матеріал для виготовлення книг, що замінював папірус і глину. ( Пергам)
  5. Ім’я єгипетського фараона, який створив бібліотеку з назвою «Аптека для душі» (Рамзес)
  6. Матеріал, з якого були виготовлені книги найдревнішої книгозбірні? (Глина)
  7. Країна, в якій виникло слово «бібліотека». (Греція)
  8. Хто створив першу бібліотеку Київської Русі (Ярослав)
  9. Як називається перелік книг бібліотеки, який створювався в бібліотеках  з найдавніших часів? (Каталог)
  10.  Друга по величині бібліотека Стародавнього світу.(Пергамська)

 

        Учні розв’язують кросворд, ключове слово якого: сучасність.

 

  • А тепер поговоримо про найвизначніші бібліотеки сучасності. А допоможе нам в цьому група «Журналісти»(слайд5)

 

                    Представлення проекту «Визначні бібліотеки світу»

Не дивлячись на активний розвиток електронних бібліотек у інтернеті, звичайні, старі бібліотеки не втрачають своєї актуальності і необхідності. Представляємо вам найбільші і найвідоміші бібліотеки світу.

  • Національна бібліотека Великобританського королівства була заснована в 1973році. В її сховищах знаходиться більше 150 млн. видань на всіх відомих письменних мовах світу і у всіх форматах: книги, журнали, газети, аудіо та відеоматеріали, документи, марки, живопис. В колекції 25млн. екземплярів книг та манускриптів, датованих 300 роком до н.е. Щорічно у фонд бібліотеки добавляється ще 3млн. екземплярів.
  • Бібліотека конгресу США заснована в 1800 році у Вашингтоні. Налічує близько 3млн. книг в каталозі та 61млн. манускриптів. Тут зберігається Біблія Гуттенберга та Декларація про незалежність, багато репродукцій, документів Конгресу та періодичних видань. Бібліотека є найбільшим сховищем рідкісних видань У Північній Америці. Доступ мають тільки члени Конгресу.
  • Публічна бібліотека міста Нью-Йорка заснована в 1895році, є однією з найкрупніших  публічних бібліотек США. Всього в системі бібліотечних фондів зберігається 50млн. екземплярів літератури, документів, репродукцій, аудіо та відеоматеріалів.
  • Російська державна бібліотека створена в 1992році в Москві. Ввійшла в книгу рекордів Гіннеса, як найбільша в Європі та друга в світі за чисельністю книжного фонду – 43млн. одиниць. Займає бібліотека декілька унікальних архітектурних споруд Москви.
  • Національна бібліотека Китаю заснована як столична бібліотека Пекіну в 1909році. Зараз її колекція налічує більше 26млн.книг і щорічно поповнюється на 600-700примірників. Серед них є унікальні стародавні написи на кістках тварин та черепашачих панцирах. Спеціальний фонд складає 1млн. рідкісних книг,стародавніх атласів, літературних творів на мовах національних меншин Китаю, рукописів відомих людей, історичних документів.
  • Національна бібліотека Франції заснована в 1368році королем Карлом V. В ній налічується 13млн. книг і публікацій. Крім того в бібліотеці зберігається 5 тис. унікальних старогрецьких манускриптів. Деякі бібліотечні фонди доступні через офіційний сайт інтерактивно.
  • Бібліотека Гарвардського університету була заснована в 1632році Джоном Гарвардом. Тоді вона налічувала 400книг. Зараз вона об’єднує 90 академічних бібліотек з більш ніж 15млн. екземплярів. Є найбільшою академічною бібліотекою світу.
  • Ватиканська апостольська бібліотека. Створена у XVстолітті папою МиколоюV. Володіє величезним зібранням рукописів Середньовіччя та епохи Відродження. Бібліотека постійно поповнюється і зараз налічує близько 1 600 000 друкованих книг, 150 000 манускриптів, 100 000 гравюр і географічних карт, 300 000 монет і медалей. До бібліотеки відноситься Ватиканська школа бібліотекарів та  лабораторія по реставрації і відтворенню важливих манускриптів.
  • Бібліотека монастиря Ескоріал в Іспанії поступається тільки Ватиканській і зберігає  найбільше у світі зібрання арабських манускриптів, робіт по природничій історії, починаючи з Середньовіччя. Це єдина бібліотека в світі, де книжки кладуться корінцями всередину задля збереження дорогоцінних прикрас палітурок. Папа ГригорійXIII проголосив, що кожного, хто вкраде звідси книгу буде відлучено від церкви.
  • Королівська бібліотека Копенгагена була створена у 1648році королем Данії Фредеріком ІІІ І  є національною бібліотекою Данії і являє собою найбільшу бібліотеку Скандинавії. В її сховищах утримується величезна кількість історичних цінних видань: тут є екземпляри книг, які друкувалися в данії, починаючи з XVII століття. Тут також є перша віддрукована у Данії книга в далекому1482році.
  • Олександрійська бібліотека XXIстоліття відбудована у 1990році і  красується на березі Середземного моря поруч з планетарієм та університетом, на тому ж місці, де ймовірніше усього стояла 2 тисячі років назад. Вишуканий архітектурний дизайн бібліотеки та гранітна статуя покровителя поетів та вчених Птолемея зустрічають гостей. Бібліотека налічує 18млн. екземплярів, а також містить лабораторію по реставрації, виставкові галереї, три музеї та науково-дослідницький відділ.
  • Національна бібліотека Австрії споруджена на початку XVIII століття імператором Карлом VI. Вражає багатство фресок, а також мармурова скульптура Геракла. В інкрустованих шафах бібліотеки зберігаються 200тисяч зразків  XVI-XIX століття.
  • Флорентійська бібліотека є центром охорони та досліджень рукописів та рідкісних книг. 11тисяч книг зберігаються у чудовому приміщенні, архітектура і дизайн якого належать руці знаменитого Мікеланджело.
  • Національна бібліотека України імені Вернадського є найбільшою бібліотекою України. Входить в число десяти найбільших національних бібліотек світу. Заснована в 1918році, фонд – близько 15 млн. одиниць зберігання. Бібліотека має найбільш повне  в країні зібрання  пам’яток слов’янської писемності, рукописів, архівів та книжкових колекцій.

 

  • Дякуємо журналістам за таку чудову віртуальну подорож найбільшими та найкрасивішими бібліотеками світу і зараз проведемо вікторину.(слайд6)

 

                                       Учні відповідають на питання вікторини.

  1. В якій бібліотеці зберігаються написи на кістках тварин та черепашачих панцирах? (Національна бібліотека Китаю)
  2. Яка бібліотека є найбільшою в світі академічною бібліотекою? (Бібліотека Гарвардського університету)
  3. У якій бібліотеці книжки зберігаються корінцями всередину? (Бібліотека монастиря Ескоріал)
  4. Яку бібліотеку відродили через 2тисячі років? (Олександрійська бібліотека)
  5. Перед входом до якої бібліотеки є скульптура Геракла? (Національна бібліотека Австрії)

 

  • Ми ведемо мову про бібліотеки. А що є найголовнішим у бібліотеці? Звичайно, книга. Роль книги у житті людини надзвичайна. Я впевнена, що серед вас немає людей, які б не були вдячні і зобов'язані книзі за те, що вона щоденно дає нашому розумові, нашому серцю неоцінену духовну силу й естетичну насолоду, без чого ми просто не були б тими, ким ми є. Любов і хвала людини книзі виражена в багатьох пам’ятниках їй, що є в різних куточках світу. Пропоную подивитись відео «Пам’ятники книзі».(слайд7)

                                                              Перегляд відео

  • Ми побачили, як у різних куточках світу увіковічнили книгу. Вона є необхідною в житті кожного з нас. Школа не може існувати без книги. Давайте поміркуємо, чим для вас, учнів є шкільна бібліотека?

(варіанти відповідей: бібліотека - це інформаційний центр; місце зустрічі з однодумцями; виставкова зала; методичний центр для вчителів; цікаве дозвілля)

 

                              Складання «асоціативного куща»

                Учні висловлюються, бібліотекар записує на плакаті.

 

  • Так, бібліотека – це «живий» багатогранний організм, який володіє безліччю можливостей і змінюється разом з суспільством в цілому та з кожним читачем зокрема. Щоб дихати – людині потрібен кисень, щоб функціонувати бібліотеці, як повітря, потрібні читачі. Як заохотити сучасну молодь відвідати бібліотеку? Всім відомо, що будь-якому закладу потрібна реклама. Пропоную вам створити рекламу шкільній бібліотеці. Для цього у вас на партах є необхідні матеріали. Працюємо в групах.

 

                                Учні працюють над створенням реклами

                                             Представлення реклами

 

  • Я думаю, що після такої реклами, кожному захочеться відвідати бібліотеку. На щастя є багато молодих людей, які цікавляться книгою, пропагують її серед ровесників. Одним із ваших завдань у підготовці до сьогоднішнього уроку було знайти в соціальних мережах пости присвячені книгам. Слухаємо повідомлення….

 

          Учень демонструє уривки і цитати, знайдені в соцмережах.

 

  • Як бачимо, сучасна молодь, що володіє комп’ютером, отримує інформацію з інтернету, спілкується в соціальних мережах, не відкидає книгу. А що думаєте ви з цього приводу? Чи потрібні будуть у майбутньому паперові книги і бібліотеки взагалі?

 

                                               Учні висловлюють свою думку

  • Я думаю, що не варто ставити питання так: комп’ютер чи бібліотека. І те, і інше потрібне в житті суспільства.
  • Не думаю, що електронні книги можуть повністю замінити «живу» книгу, бо в паперовій, окрім тексту ми ще можемо насолоджуватись оформленням книги, ілюстраціями, особливо це важливо для дитячої та художньої літератури.
  • Крім того, бібліотека – це місце, де можна поспілкуватися з однодумцями.

 

  • Отже, ми стверджуємо, що бібліотеки потрібні, але цілком зрозуміло, що враховуючи зміни в суспільстві,  стрімкий розвиток комп’ютерних технологій, бібліотека теж має змінюватись. Якою ж їй бути в майбутньому? Які послуги в ній мають бути доступними?

Я прошу вас записати свої думки на невеличких книжечках і разом ми створимо портрет бібліотеки майбутнього.

 

           Учні пишуть свої роздуми і кріплять їх на плакаті «Бібліотека майбутнього»

 

VI Підсумок уроку(слайд13)

Отже, сучасна бібліотека - це комфортний, привітний, й обладнаний технічно інформаційний центр, що має безліч ресурсів для робочих та повсякденних справ і дозвілля всієї родини.  Це також місце де можна поспілкуватися з друзями, провести ділову зустріч, взяти участь у культурних заходах і забавах для дітей і дорослих.  Такими центрами стають все більше бібліотек  в Україні. Бажаю всім щастя від спілкування з книгою . Дякую за співпрацю.

          Бібліотека – море книг,

Бібліотека – храм науки…

Переступайте наш поріг,

Беріть скарби нетлінні в руки!

Вони – це згусток давнини,

Вони прийшли із давнини,

Як наша виспівана мова.

У них – боління тих людей,

Кому за біль – добро народів.

У грізній сутичці ідей

Вони бажали добрих сходів…

То ж не минайте наш поріг,

Беріть скарби нетлінні в руки:

Нема прекрасніших доріг,

Ніж в цей вселюдський храм науки.

 

 

docx
Додано
2 лютого 2019
Переглядів
3762
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку