Бібліотечний урок "Єгипетські ієрогліфи"

Про матеріал
Розробка уроку спрямована на залучення дітей до читання книг і регулярному відвідуванню бібліотеки, розуміння, що писемність надала можливість передавати і зберігати знання. На уроці учні поглиблять знання про давні цивілізації, однією з перших спроб формування складової писемності. Учні будуть досліджувати розвиток ієрогліфічного письма, визначення його значення для подальшого розвитку писемності. Цей урок спрямований на поглиблення знання учнів з теми «Стародавній Єгипет» шляхом вивчення особливостей розвитку писемності. Урок розроблений з використанням практичних завдань.
Перегляд файлу

Єгипетські ієрогліфи

 

 

Мета

Порівняти різноманітні види писемності. Дослідити способи письма.

 

Задачі

Знайомство з давніми цивілізаціями, однією з перших спроб формування складової писемності. Дослідити розвиток ієрогліфічного письма. Визначення його значення для подальшого розвитку писемності. Поглибити знання учнів з теми «Стародавній Єгипет» шляхом вивчення особливостей розвитку писемності.

Матеріально -

технічне та

учбово-методичне

 забезпечення

 

Використання:

  • Технічних засобів: комп'ютера, мультимедійної дошки, фотоапарата.

- Папір,  олівці, калька, фарби, кісточки.

Опис

Тот, владыка написанных слов,

Тот, царящий над мудростью книг!

Научи меня тайне письма,

Подскажи мне слова мудрецов…

Валерий Брюсов  «Поучение»

Ви зрозуміли, що сьогодні ми побуваємо у Стародавньому Єгипті. Арабське прислів'я свідчить: «Все на світі боїться часу, але час боїться пірамід». Писемність – це скарб. Це магія знаків. Людина яка володіє нею – чарівник. І бог мудрості  Тот приніс і подарував цей скарб єгиптянам. Бог  писав «паличкою долі». І сьогодні можна на численних малюнках у єгипетських храмах побачити людину з головою ібіса і «ручкою» у руці. Ця ручка не така яка  з'явилася набагато пізніше у Європі. Єгипетське ієрогліфічне письмо виникло дещо пізніше від клинопису шумерів, так вважають вчені. Питання про те, чи знали єгиптяни про клинопис, і чи не вплинув він на становлення єгипетської системи письма залишається таємницею. Подібно пірамідам, єгипетські ієрогліфи уявляються як символи спокою й вічності, магічні письмена минулого часу.

Стародавні єгиптяни користувалися системою письма, що ми називаємо ієрогліфічною. Вони створили систему, у якій знаки означали звуки письма, а не тільки зображували  предмети чи явища. Основу давньоєгипетської писемності складали ієрогліфи (від гречок. «хиерос»-«священний» і «глифе»- «вирізане») - фігурні знаки, що позначають цілі  поняття чи окремі склади і звуки письма. Написання, а краще сказати накреслення ієрогліфів складається зі стандартних рис, що повторюються в різних комбінаціях. Деякі ієрогліфи - спрощені картинки,; інші - складаються з більш простих ієрогліфів. Їх  було дуже багато! Більше 5 тисяч. Це було дуже складно і у V ст., єгипетські ієрогліфи перестали використовувати, й вони забулися навіть у Єгипті. Але вони збереглися  на пам'ятниках і гробницях, у сувоях. І говорили до людей. Але їх ніхто не міг почути! І тільки  завдяки Жану-Франсуа Шампольйону їх повернули до життя. Він у 1820-их роках зумів добитися повного розшифрування. Найдавніші тексти, що дійшли до нас, відносяться до кінця ІV – початку ІІІ тисячоліття до н. е.

Писали єгиптяни горизонтальними рядками справа наліво або з зліва направо. Розташовувалися знаки і вертикально. У цьому випадку читалися вони зверху вниз.  Зображення людей,  птахів, тварин, були повернені до початку рядка особою. У єгиптян  пунктуація відсутня. Знаки при написанні намагалися розподілити без пробілів і симетрично, формуючи прямокутники або квадрати. За словами-знаками повинна слідувати вертикальна риса, яка є ознакою закінчення слова. У написанні немає голосних букв. Стародавні єгиптяни не користувалися ними. Для написання вони використовували оброблений папірус.  Ця рослина росте у дельті Нілу. Ось із цієї рослини єгиптяни виготовили матеріал для письма, який назвали папірусом. Але писали вони і на камені і на мармурі, які прикрашали гробниці і храми. Писали у Єгипті загостреними паличками з очерету, а коли їх розчіплювали, то вони ставали пензлем. Була і спеціальна професія, дуже поважна – писар.  При собі писар завжди мав дерев'яний ящичок з двома чашечками для чорної та червоної фарб і приладдя для письма.  Початок нового рядка або дату позначали червоною фарбою.

 А як рахували? У їх системі цифрами були символи з ієрогліфів; вони позначали числа 1, 10, 100 і т. д. до мільйона.

число

значення

опис

 

 

1

Одна риска

V20

 

10

П'ята

V1             

100

Петля мотузки

M12

1 000

Лілія (або лотос)

D50

10 000

Палець

 

 

             або

 

100 000

 

Жаба або пуголовок

C11

1 000 000

Людина з піднятими вгору руками

Майстер-клас

 

Розшифруйте напис.

M12  M12   M12 M12

 

V1 V1  V1 V1 V1 V1 V1

 

V20 V20 V20 V20    

 

 

     

 

Це цифра 4742.

 

 Уявіть, що ми спостерігаємо за стародавнім писарем Єгипту. Він  зосереджено працює переписуючи список богів. Спробуємо і ми.

 

Закінчивши роботу він вирішив написати відоме ім'я. Це ім– Клеопатра. А що вам відомо про цю царицю Єгипту?

Іноді імена богів поміщаються в картуш, останні два імена фараонів теж завжди поміщаються в картуш. Картуш — це довгастий контур із горизонтальною лінією знизу, який вказує на те, що написаний в ньому текст є царськім іменем.

      А зараз  ми  подякуємо собі за роботу.

 Фрагмент ієрогліфічного напису. Це дві строки,  які треба читати з право на ліво.

 

 

 

 

«Говорить він»,«господар, хазяїн, Володар», «Я — Володар характеру», тобто «я маю міцний характер». Ви теж виявили «міцний характер» відтворюючи давні письмена.

 

Очікувані результати

Розуміння, що писемність надала можливість передавати і зберігати  інформацію. Відтворення ієрогліфічного письма.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок

 

Ієрогліфи давніх єгиптян збереглися і до тепер на пам'ятниках і гробницях.  Це записи на камені, але є і на  папірусі, які можна побачити в музеях. Ієрогліфи – важлива сходинка до створення сучасної писемності. Клинопис і ієрогліфіка використовували піктограми і фонетичні символи, розташовані поруч. Так влаштована сучасна китайська писемність.

Література

 

1. Коваль А.П. Життя і пригоди знайомих незнайомців: Розповіді про мову: Для мол. та серед. шк. віку/Худож. М.М. Ємельянов.- К. : Веселка, 1990.-215с.:іл.

2. Петровский Н., Матвеев В. Египет — Сын тысячелетий.— Л., 1959.

3. Утевська П.В. Невмирущі знаки: Нариси. Для серед. та ст.. шкіл. в. (Худож. оформл. А.О. та О.М. Шоломіїв).- К.:Веселка, 1981.-245с.,іл.

4. Джон Р. Р. Толкин. Письма

5. Клинопис — Вікіпедія

uk.wikipedia.orgКлинопис

6. Дорогами тысячелетий

nplit.rubooks/item/f00/s00/z0000007/st013.shtml

7. Глава 5 Расшифровка клинописи / Вавилон. Расцвет...

plam.ruИсторияvavilon

8. Єгипетські ієрогліфи — Вікіпедія

uk.wikipedia.orgЄгипетські ієрогліфи

9. Египетское иероглифическое письмо — Википедия

ru.wikipedia.orgwiki/Служебная…Гиероглифы

10. Єгипетська система числення — Вікіпедія

uk.wikipedia.orgЄгипетська система числення

11. Писемність — Вікіпедія uk.wikipedia.orgПисемність

 

 

 

 

 

doc
Додано
2 лютого 2019
Переглядів
9402
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку