Презентація " Життя та творчість видатних живописців ( Т. шевченко, М. Пимоненко , О. Мурашко ) Тиражна графіка.

Про матеріал
Ознайомити учнів із розвитком живопису та тиражної графіки XIX — початку XX ст., творчістю видатних графіків і живописців (Т. Шевченка, М. Пимоненка, О. Мурашка та ін.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя та творчість видатних живописців (Т. Шевченка, М. Пимоненка , О. Мурашка ) Тиражна графіка. Мета: ознайомити учнів із розвитком живопису та тиражноїграфіки XIX — початку XX ст., творчістю видатних графіків і живописців (Т. Шевченка, М. Пимоненка, О. Мурашка та ін.); розвивати зацікавленість мистецтвом, спостережливість, інтерес до культурної спадщини; виховувати любов до мистецтва, дбайливе ставлення до пам'яток української культури.

Номер слайду 2

Провідним стилем у мистецтві І половини XIX ст. був класицизм. Паралельно з ним розвивався романтизм, закладались основи реалізму. Демократично налаштовані художники вбачали розвиток мистецтва саме у реалізмі.

Номер слайду 3

Одним із таких художників, засновників критичного реалізму, який правдиво відображав мотиви рідної природи та життя народу, був Тарас Григорович Шевченко. Становлення Тараса Григоровича Шевченка як художника, поета і громадянина припадає на епоху романтизму

Номер слайду 4

Шевченко народився 25.02(09.03). 1814 р. в с. Моринці Звенигородського повіту Київської губернії. З дитинства захоплювався малюванням і складанням віршів.

Номер слайду 5

Шевченко навчався в Петербурзькій Академії мистецтв (1838—1845), виявивши неабиякі здібності у живописі олією, аквареллю, малюнку олівцем.

Номер слайду 6

У травні 1843 р. Шевченко оформлює академічнувідпустку і вирушає до України. Його ім'я вже має на батьківщині певну популярність. Підприємець і меценат Г. Тарновський купує його картину «Катерина», створену на тему однойменної поеми Т. Шевченка, поклавши початок своєї української колекції. «Катерина» — єдина написана олією картина академічного періоду, що збереглася.

Номер слайду 7

Повернувшись у 1845 р. після закінчення Академії до України, він працює художником в Археографічній комісії. Але через 2 роки його заарештовують за участь у таємній організації Кирило-Мефодіївському товаристві. Шевченка засудили на довготривале заслання рядовим солдатом в Оренбурзький окремий корпус. Його тримали під наглядом і забороняли писати й малювати. Але завдяки допомозі та сприянню місцевої прогресивно налаштованої інтелігенції він зміг упродовж 10 років заслання напівлегально займатися творчістю. Завдяки клопотанню перших людей Росії та України Т. Шевченка було звільнено (1857).

Номер слайду 8

Останні роки життя Тараса відзначені найбільшими досягненнями в поезії, живописі та графіці. Загальновизнаними були його успіхи в гравюрі. У вересні 1860 р. Академія мистецтв удостоїла Т. Шевченка звання Академіка гравюри. Узимку 1861 р. різко погіршилось здоров'я Шевченка, підірване засланням; 10.03.1861 р. він помер.

Номер слайду 9

Найширше втілення у творчості Пимоненка Миколи Корнійовича отримала селянська тема. Він народився у 1862 р. в Києві. З дитинства хлопчик їздив із батьком (який розписував сільські храми Київщини), розтирав йому фарби, ґрунтував дошки і навчився від нього грамоти. Незабаром і сам Микола почав робити пейзажні й портретні зарисовки, які виходили напрочуд досконалими.

Номер слайду 10

Теми для побутових картин він бере із життя малоросіян, які оточують його. Цікавий перелік назв його картин на щорічних академічних виставках : «Висватана» (1886) , «У Чистий четвер» , «У розлуці» , «На канікулах», «Художник» (усі — за 1887), «Святочне ворожіння» (1888), «Опанас Іванович і Хавронья Никифорівна» (1889). У 1891 р. за картини «Весілля у Київській губернії» і «Ранок Христове Воскресіння»

Номер слайду 11

Пимоненко. Жнива на УкраїніПомер М. Пимоненко 26.03.1912 р.

Номер слайду 12

Найвидатнішим художником, творчістю якого розпочалося українське мистецтво, був Олександр Олександрович Мурашко, який народився в 1875 р. на Чернігівщині, поблизу містечка Борзна.

Номер слайду 13

З дитинства Олександр захоплювався малюванням. Йому пощастило бачити, як народжуються розписи Володимирського Собору в Києві, споглядати за роботою таких видатних майстрів, як В. Васнецов, М. Нестеров. У 19 років він вступає до Вищого художнього училища при Петербурзькій Академії, а у 21 — стає студентом майстерні І. Рєпіна.

Номер слайду 14

У 1916 р. О. Мурашко викладав у Київському художньому училищі. Також він заснував художню студію, Товариство київських художників, яке займалося організацією виставок, створенням Будинку творчості та клубу, де повинні були відбуватися зустрічі, читатись лекції з історії мистецтв.

Номер слайду 15

Його вбили у червні 1919 р. неподалік від дому. Це не було випадковістю: так починався час розправи над національним мистецтвом, де О. Мурашко став першим у списку розстріляних майстрів. О. Мурашко був не тільки талановитим художником, енергійною і творчою людиною. Він вивів українське мистецтво на європейський рівень.

Номер слайду 16

Тиражна графіка — сукупність видів графіки, що дають можливість поширення графічних творів у чисельних рівнозначних екземплярах. За призначенням розрізняють станкову друковану графіку (естамп), книжкову, газетно-журнальну, прикладну друковану графіку і плакат.

Номер слайду 17

Яскравим представником українського графічного мистецтва є Георгій Нарбут, який народився 25.02.(09.03). 1886 р. на хуторі Нарбутівка (біля Глухова; нині Сумська область) у сім'ї дрібного службовця. Ще в дитинстві Георгій вирізав витинанки — фігурки з паперу, що були прикрасою народного житла.

Номер слайду 18

Познайомившись з живописом й живописцями XIX — початку XX ст., та тиражною графікою. Ми розглянули творчі портрети українських художників, які залишили яскравий слід у світовій художній культурі.

pptx
Додано
4 лютого 2019
Переглядів
5030
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку