Бібліотечний виховний урок про рідний край

Про матеріал
Виховний урок спрямований на вивчення традицій та звичаїв рідного краю, своєї країни. Розроблений для 4-5 класів.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

Усе моє, все зветься Україна

(виховний захід для учнів 3-4 класів)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

                                                                                                                Бібліотекар :

                                                                                                            Тетяна Коваль

 

 

 

 

 

 

2023

 

 

…Буває, часом сліпну від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,

оці степи, це небо, ці ліси,

усе так гарно, чисто, незрадливо,

усе як є – дорого, явори,

усе моє, все зветься Україна.

Така краса, висока і нетлінна,

Що хоч спинись і з Богом говори

                                  Ліна Костенко

Україна… Золота, чарівна сторона. Земля рясно уквітчана, зеленню закосичена. Скільки ніжних поетичних слів придумали люди, щоб висловити гарячу любов до краю, де народилися й живуть.

Нам є чим пишатися і чим вразити світ. Потрібно лише відкрити для себе Україну, пізнати її історію, полюбити як землю де ми народилися і по якій ступили свої перші кроки. Наша Україна – красуня! Недарма, протягом століть на неї постійно зазіхали так звані сусіди. Ось і зараз недобрий сусід знову зазіхнув на нашу землю, нашу свободу. Але нам вистачає сил її боронити. Бо ми натхненні гірським повітрям Карпат і Кримських гір, збадьорені суворою блакиттю вод Дунаю та Черемоша, Дніпра та Чорного моря. І в кожного з нас – українців – серце тверде, як мури Аккермана чи Хотина.

У глибину століть сягає історія нашого народу. Вона виплекала Запорозьку Січ, славетну Києво-Могилянську академію, Україна виколисала велетнів сили і духу – таких, як Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, Леся Українка, Михайло Грушевський… Цей перелік можна продовжити й іменами наших сучасників, які примножують славу нашої Батьківщини.

Любити, знати історію та звичаї своєї Батьківщини — святий обов’язок усіх її жителів.

Давайте  трішки пограємося та перевіримо твої знання про нашу країну. Весела гра-вікторина про Україну, її героїчне минуле і сучасне, її солов’їну мову та чарівну природу, народні звичаї та традиції.

Але спочатку до вашої уваги невеличкий огляд найкрасивіших місць України.

      Слайд 1,2

Україна – унікальна держава. Тут є все і навіть більше, аби зробити по-справжньому щасливу кожну людину.

Слайд 3,4

Шацькі озера – це група водоймищ, розташованих поблизу міста Шацьк, Волинської області. Усю територію також називають Шацьке поозер’я. Шацькі озера розташовані серед лісових масивів, де побудовано багато санаторіїв і таборів відпочинку. Для охорони рідкісних природних комплексів у районі Шацьких озер у 1983 році створено Шацький національний природний парк (площа 32 500 га). Щодо утворення озер – вчені й досі не можуть дійти згоди. Тому вже кілька десятиліть актуальними є три теорії.

Згідно з першою теорією, всі озера утворилися понад 100 тисяч років тому, а саме після відходу Дніпровського льодовика. Тоді на цій території утворилася велика водойма, яка з часом перетворилася на кілька десятків озер.

Друга теорія стверджує, що всі водойми тут карстового походження. А їх різні глибини – наслідок руху тектонічних плит.

Також існує версія, що озера утворилися внаслідок підняття рівня ґрунтових вод у болотній місцевості при паралельному нагромадженні алювію.

Слайд5  

Батурин «Український версаль»

Бату́рин — місто в Україні, у Ніжинському районі Чернігівської області.

Резиденція останнього гетьмана Війська Запорізького Кирила Розумовського.

Батурин можна сміливо вважати одним з найголовніших козацьких осередків.

Впродовж всього існування місто відіграло важливу роль у формуванні історії не лише тогочасності, але й сучасної України зокрема.

Слайд 6

Найвища точка Українських Карпат. Місцина, яка щороку вабить тисячі туристів

Слайд 7

Підгорецький замок – один з найкращих в Європі зразків поєднання імпозантного палацу з бастіонними укріпленнями.  В ансамбль замку, крім нього входять заїжджий двір ХУІІІ ст., костел середини ХУІІІ ст. (архітектор К.Римлянин), парк, який належить до пам’яток садово-паркового мистецтва державного значення. Будувався у 1635-1640 рр. архітектором Андреа дель Акава за участю інженера Гійома де Боплана на замовлення тодішнього власника Підгорець коронного гетьмана Речі Посполитої Станіслава Конєцпольського.

Слайд 8,9. Актовський каньйон, або як ще кажуть Актівський, розкинувся на 250 гектарів у Вознесенському районі Миколаївщини. Свою назву він отримав від села Актово.

Річка, що простягається між розлогими крутими берегами, має дивну, ба навіть містичну назву – Мертвовод. З цим пов’язано кілька легенд.

Перша легенда тягнеться ще від часів ханства. Тоді татарське військо будь-якою ціною хотіло отримати все скіфське золото, яке знаходилося на території каньйону. Місцеві жителі, аби вберегти власні надбання, закопали їх на дно річки, а її воду занапастили сильною отрутою, від якої вороги помирали в страшних муках.

Друга легенда пов’язана з запорізькими козаками. Колись козацьке військо вийшло на битву з турками. Втрати з обох сторін були настільки численними, що тіла загиблих повністю вкрили низини каньйону, сховавши під собою річку.

Третя легенда пов’язана зі скіфськими царями, адже згідно повір’ю, саме тут було місце їх захоронень.

 

Як би то не було, проте місцеві жителі стверджують, що й досі біля річки можна почути брязкіт зброї, а інколи навіть побачити силуети козаків й татар.

Слайд 10

Унікальне озеро має назву Лемурійське. Знаходиться воно поблизу села Григорівка, що в Чаплинському районі Херсонщини.

Озеро унікальне не лише завдяки незвичному – яскраво рожевому – кольору, але й завдяки дивовижним цілющим властивостям. Власне останнє стало причиною надання озеру статусу цілющого курорту міжнародного значення.

Сюди, окрім туристів, щороку приїздить кілька тисяч людей, аби вилікувати суглоби та шкіру від різних захворювань.

Лемурійське озеро, за одною із версій, утворилось на місці аварії  бомбардувальника 26 серпня 1969 року на березі Сивашу. Рятувальники під час робіт зі збору залишків бомбардувальника поглибили вирву до 18 метрів, зачепивши при цьому водоносні горизонти. Згодом вирва наповнилась водою, яка була набагато солонішою, ніж у Сиваші. Мешканці навколишніх сіл назвали озеро «Яма» і часто заради розваги ходили купатись на нього. З часом почали поширюватись розповіді про лікувальні властивості солоної води озера і навколо озера почала розвиватись індустрія зеленого туризму. Свою назву озеро отримало від назви міфічного континенту Лемурія — міфічний затонулий континент в Індійському океані.

Слайд 11

А ви знали, що в Україні є пустеля. Саме тут чисте синє небо зустрічається з гарячими жовтими пісками.

Незважаючи на те, що Олешківські піски часто називають пустелею, це не зовсім правильно. За температурним режимом та кількістю опадів їх можна швидше віднести до напівпустель. Влітку пісок нагрівається до 70 градусів, і гарячі висхідні потоки, що йдуть від пісків, розгонять дощові хмари. Тому дощів тут менше, аніж в самому Херсоні, який знаходиться по іншу сторону Дніпра. Трапляються тут і піщані бурі, під час яких не видно ані неба, ані сонця.

В пустелі на глибині 300-400 м існує прісне підземне озеро з дуже смачною водою. Проте, науковці дослідили, що масштабно добувати звідси воду не можна, оскільки рівень води знизиться, і ліси не зможуть стримувати піски. До найближчого населеного пункту від пустелі – біля 7 км.

Слайд 12

В Україні є багато унікальних і яскравих куточків і один із них – місто Вилкове, яке ще називають Українською Венецією за те, що розташоване на чисельних острівцях, між яких замість вулиць – канали з безліччю дивних містків.

Невелике містечко Вилкове, або Вилків (як його ще називають) знаходиться в Кілійському районі, що на Одещині.

 

Слайд 13

А чи знаєте ви де  знаходиться полунична столиця України?

На Одещині є село Ліски. У сезон кількість зібраної полуниці приблизно 300 тон. Одещина славиться теплим кліматом, а як відомо полуниця полюбляє сонечко і воду. Полуницю вирощують усі від великого д малого і дарують неймовірний урожай цієї смачнючої ягоди.

У центрі Лісків навіть скульптура відповідна – жаба тримає в лапах ягоду. Внизу – підпис: «У нас полуниця вродила – сусідів жаба задавила!»

Слайд 14 

Чорне озеро на Кіровоградщині ввійшло до ТОП-10 чудес України, яких вчені пояснити не спроможні. Озеро в Чорному лісі поблизу села Водяне Знам’янського району, має офіційну назву Берестувате, але за те, що ніхто не може визначити його глибину, його прозвали Чорним.

Ну що сподобалось, я вам розповіла лише малесенький перелік того, що в нас є і чого ми, зазвичай, не помічаємо. Щиро сподіваюсь, що краса, історія нашої неньки не  залишить байдужим нікого і спонукатиме до нових відкриттів, мандрівок нашою великою і неймовірно красивою Україною.

 

Ну що ж, розпочнемо нашу вікторину:

Для початку поділимось на команди. Придумаємо назву команди та виберемо капітана.

 

І так перший наш конкурс – Скласти пазл з прислів’ями, та розкрити зміст. Прошу капітанів команд вибрати номери завдань. Серед номерів є і «щасливий білет», який дає команді додатковий бал.

 

     http://surl.li/mylqi

C:\Users\user\Desktop\медіатека\місячник бібліотек\місячник 2023\вікторина  З Україною в серці\прислів'я.png                        

                   

 

Завдання 1

 

 

Слово не горобець вилетить не спіймаєш

 

Друга легше знайти, ніж зберегти

 

На чужій стороні Вітчизна удвічі миліша.

 

Праця годує а лінь марнує

 

З глибин моря дістають перлини, а з глибин книг – знання.

 

Доки здоров'я служить, то людина не тужить.

 

  http://surl.li/mylmo

C:\Users\user\Desktop\медіатека\місячник бібліотек\місячник 2023\вікторина  З Україною в серці 3-4 клас\прислівя 2.png

 

 

  Завдання 2

 

 

Нема друга — шукай, а знайшов — бережи.

 

Без верби і калини немає України.

 

Бджола мала, а й та працює.

 

Птицю пізнати по пір'ю, а людину по мові.

 

Бережи одежу знова, а здоров'я змолоду.

 

Книга корисна, коли її читають.

 

 

2 конкурс

Подивіться, будь ласка, на квіти, які зображені на малюнку. Командам потрібно визначити та назвати назви рослин і розповісти, що вони символізують(по дві квіти на вибір).

 

C:\Users\user\Desktop\медіатека\місячник бібліотек\місячник 2023\вікторина  З Україною в серці\завантаження (5).jpg

      

А зараз до вашої уваги  презентація, в якій ми ознайомимося з українським віночком.

Слайд 1

Для українського народу здавна традиційним оберегом був вінок. Зображення вінків  було на одязі, скатертинах, рушниках, досить часто його використовували як елемент декорування будинку. В давні часи люди вважали, що вінки здатні захистити дівчат від лихих поглядів та інших напастей. Народ вірив, що ця прикраса наділена магічною силою. Віночки захищали здоров'я власниць: варто було лише правильно підібрати квіти. З плином часу, українські віночки увібрали в себе багато символіки та вірувань.

 

Слайд 2

Виготовляють традиційний український вінок з 12 квітів: деревій, барвінок,  мальва, калина, безсмертник, незабудка, чорнобривці,  любисток, волошка, ромашка, червоний мак, хміль.

Слайд 3

Деревій
Одне із найпочесніших місць у вінку займає деревій. Це досить невибаглива рослина, вона росте всюди, куди занесе вітер її насіння. А тому вважається символом нескореності і непоборності.

Слайд 4

Ромашка — символ здоров'я, добра і ніжності. Говорять, що у вінку вона повинна бути між гронами калини та хмелем.

Слайд 5

Волошка
Уособленням краси, молодості, сили і здоров'я вважається волошка. Розташовуватися вона повинна обов'язково біля любистку.

Слайд 6

Безсмертник
Квіти безсмертнику означають здоров'я. На вигляд вони маленькі, не дуже примітні, але їх користь для людини є надзвичайно великою.

Слайд 7

Любисток
З легенд та пісень відомо про чудодійні властивості любистку. Його кидали в купіль дитини, аби довго жила, була милою..

Слайд 8

Калина -
символ дівочої краси

Слайд 9

Чорнобривці
Незайвим буде вплести до вінку і чорнобривці. Тоді дівчина буде чорнобровою і надзвичайно гарною.

Слайд 10

Мак - став символом дівочої краси, щирих, чистих почуттів.

Слайд 11

Барвінок
Став справжнім символом вічного життя, міцного кохання і шлюбу. До того ж барвінок захищає він нечистої сили.

Слайд 12

Цвіт вишні та яблуні – це символ материнської любові.

Слайд 13

Мальва, Ружа, Півонія  – символи віри, надії і любові.

Слайд 14

Хміль
символізує розум. Він оспіваний в багатьох легендах і піснях.

Слайд 15

Посередині коричнева стрічечка — це символ землі-матінки, нашої годувальниці.  По обидва боки від неї — жовті стрічки — це символ сонечка , яке всьому дає світло і тепло. За ними ідуть з різних сторін світло- і темно-зелена – символ живої природи, краси, юності, спокою в природі.   За ними в свою чергу синя і голуба – символ неба і води, людям сили і здоров’я.

 

Слайд 16

Потім з однієї сторони оранжева – символ хліба, а з другої  фіолетова – символ розуму.  А за ними — малинові, щоб щирими зростали дівчатка.  Рожеву стрічку в’язали, щоб у кожної з них достаток був у домі.  І останніми були білі стрічки, але на кожній з них вишивали або малювали золотом чи сріблом сонце і місяць.Стрічки берегли дівоче волосся від чужих очей. Вони були не коротшими від коси.

 

А тепір трішки відпочинимо, до вашої уваги невеличка руханка, отож вперед….

Відео

 

3 Конкурс

 

Історичні далі

C:\Users\user\Desktop\медіатека\місячник бібліотек\місячник 2023\вікторина  З Україною в серці\вікторина історичні далі.png

Запитання

1. Коли Україна стала незалежною? 24 серпня 1991 року.

 

2. Як звали засновників Києва? Кий, Щек, Хорив, Либідь.

 

3. Ми, українці, частенько називаємо себе козаками. А чи знаєш ти, що означає слово «козак»?  Вільна людина.

 

4. Назви ім’я князя, який охрестив Київську Русь.  Володимир Великий.

 

5. Український спортсмен, заслужений майстер спорту України, володар титулів «Найсильніша людина України» та «Найсильніша людина світу» (в 2004 році). Входив до складу збірної України, яка у 2003 та 2004 роках здобула титул «Найсильнішої нації світу».

Василь Вірастюк.

 

9. Хто з українських політичних діячів зображений на українській купюрі номіналом 5 гривень? Богдан Хмельницький.

 

11. Які моря омивають Україну? Чорне море, Азовське море.

 

12.  Твір Тараса Шевченка, який перекладався найбільше разів та нині читається на 147 мовах світу? Кобзар

 

13. Велике державне свято, яке символізує об’єднання України. День Соборності України (22 січня).

 

14. Ми, українці, можемо пишатися тим, що на території України знаходиться географічний центр Європи. У якому саме місті/селі він розташований?

Село Ділове, поблизу міста Рахів, Закарпатська область.

 

15. Що означає малий герб України? Коли він був затверджений?

.Малий герб був затверджений 22 лютого 1992 року. Зображення малого герба України було символом українців часів визвольних змагань ХХ ст. Тризуб був знаком княжої держави Володимира Великого.

 

4 Конкурс

 

Командам озвучуються три факти, які вказують на відповідну річ. Команда, що назве слово після першого факту, отримує три бали, після другого — два, після третього — один.

 

Реалія 1

 

1.Прекрасний витвір мистецтва, символ весняного пробудження природи.

2.Християни освячують їх у церкві разом з паскою.

3.Це розписане різноманітними символами яйце.

(Писанка)

 

Реалія 2

 

Хата без нього, що родина без дітей.

Хліб та сіль на ньому – ознака гостинності українського народу.

Їх вишивають, а потім прикрашають ними хату або витираються.

(Рушник)

 

5 Конкурс

 

 А зараз  пропоную командам позмагатися у читанні скоромовок. Прошу капітанів команд підійти та обрати скоромовки.

 

1. Бурі бобри брід перебрели,

 

Забули бобри забрати торби.

 

 

2. От Кіндрат, так Кіндрат,

 

Зуб зламав об мармелад.

 

 

3. Хитру сороку спіймати морока,

 

А на сорок сорок – сорок морок.

 

 

4. Рак рачкує до крамниці,

 

Щоб купити рукавиці.

 

6 Конкурс

 

А зараз останній конкурс, малювати ви усі любите, адже так? Тоді беремо олівці і до справи, будемо малювати козака.

 

http://surl.li/mymgv

 

C:\Users\user\Downloads\9f79617fb7d7a6e9a76f92cb740bb042.png

   

Підсумки вікторини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 грудня 2023
Переглядів
198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку