Білки - високомолекулярні природні органічні полімери

Про матеріал
Презентаційний матеріал до уроку розкриває структуру білків (первинну, вторинну, третинну, четвертинну, протеїни, протеїди, глобулярні, фіюрілярні білки), властивості, кольорові реакції реакції на білки, функції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Білки Білки - високомолекулярні природні органічні сполуки (біополімери), що складаються із залишків амінокислот, сполучених пептидним зв’язком. Протеїни Протеїди Прусті́ білки́ - побудовані тільки із залишків α-амінокислот (при гідролізі розпадаються тільки на амінокислоти) та не вимагають для функціонування наявності небілкових простетичних груп Складні́ білки́ (протеїди) — складні речовини, які крім амінокислотних залишків містять вуглеводи, нуклеотиди

Номер слайду 2

До складу білкових речовин входять: Карбон, Гідроген, Оксиген, Нітроген, Сульфур, Фосфор. Молекулярна маса білків коливається від декількох тисяч до декількох мільйонів. Mr білка яйця = 36 000, Mr білка мязів = 1 500 000 Якісний склад білків

Номер слайду 3

СТРУКТУРА БІЛКА Первинна структура – послідовність чергування амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюгу Вторинна структура – просторова конфігурація поліпептидного ланцюга, тобто його можливе розташування в просторі. Для білків найчастіше зустрічається вторинна структура у вигляді спіралі Третинна структура – трьохмірна конфігурація, яку має в просторі закручена спіраль. Третинна структура пояснює специфічність білкової молекули і її біологічну активність Четвертинна структура – розташування в просторі декількох поліпептидних ланцюгів, кожний із яких має свою первинну, вторинну і третинну структуру і називається субодиницею

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Функції білків Будівельна (пластична) – білки приймають участь в утворенні оболонки клітини, органоїдів і мембран клітини. Каталітична – всі клітинні каталізатори – білки (активні центри фермента). Рухова – скорочувальні білки викликають різноманітний рух. Транспортна – білок крові гемоглобін приєднує кисень і разносить його до всіх тканин. Захисна – вироблення білкових тіл і антитіл для знешкодження чужорідних речовин. Енергетична – 1 г білка еквівалентний 17,6 кДж. Рецепторна – реакція на зовнішній подразник.

Номер слайду 6

Глобулярні білки або сферопротеїни — один з головних класів білків . Ці білки мають форму глобули (тобто практично сфери) та в багатьох випадках (окрім інтегральних мембранних білків) розчинні в водних середовищах, де вони формують колоїдні розчини Тривимірна структура гемоглобіну, класичного глобулярного білка Фібриля́рні білки́ — білки, утворені поліпептидними ланцюгами, розташованими паралельно один одному уздовж однієї осі, створюючі довгі волокна (філаменти) або шари. Фібрилярні білки зазвичай є інертними структурними або запасними білками. Найчастіше вони нерозчинні в воді. Вони можуть формувати незвичайні вторинні структури, наприклад потрійну спіраль колагену. Ці білки часто містять перехресні зв'язки між ланцюгами, наприклад дисульфідні зв'язки між ланцюгами кератину Колаген 

Номер слайду 7

Хімічні властивості білків Гідроліз (кислотно-основний, ферментативний), у результаті якого утворюються амінокислоти 2. Денатурація – порушення природної (четвертинної, вториннолї, третинної) структури білка під дією нагрівання, дією радіації, струшуванням або хімічних реагентів ( кислотами або основами, високими концентраціями неорганічних солей або органічних розчинників)(білок втрачає свої біологічні властивості)

Номер слайду 8

Кольорові реакції білків Ксантопротеїнова – взаємодія з концентрованою нітратною кислотою, яка супроводжується появою жовтого забарвлення 2. Біуретова – взаємодія із свіжоосадженим купрум(II) гідроксидом, у результаті якої з’являється фіолетово-синє забарвлення

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дрізік Галина
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Хімія 9 клас (Березан О.В.)
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
6916
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку