Білки, вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі

Про матеріал
Мета уроку: розширити уявлення учнів про різноманітність органічних сполук на прикладі білків як природних полімерів; визначити значення вітамінів і білків для життєдіяльності організмів; показати унікальність білків як основної речовини в живих організмах; проаналізувати їжу як джерело вітамінів і білків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 18 Класна робота. Білки, вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі. Тема уроку: Добрий день! Я вас вітаю!Наш урок розпочинаю…Борисенко В. С.

Номер слайду 2

–радісний, захоплений; – радісний, теплий; – світлий, приємний; – спокійний, врівноважений; – незадовільний, сумний; – тривожний, напружений; – повний занепад, зневіра; – важко відповісти. Психоемоційна розминка Веселка

Номер слайду 3

Вікторина «Жири» Завдання 1. Свіжу пляму від соняшникової олії або розтопленого свинячого сала з одягу можна видалити, якщо одразу засипати його зубним порошком. На думку хіміка, рослинна олія й свиняче сало істотно відрізняються один від одного: рослинне масло містить тригліцериди ненасичених карбонових кислот, а свиняче сало — твердий жир, що складається із тригліцеридів насичених карбонових кислот. Чи можна сказати, що розрізняються й процеси, за яких відбувається видалення цих плям?Борисенко В. С.

Номер слайду 4

Вікторина «Жири»Завдання 2. Чому плями від рослинної олії, особливо гарячої, через кілька днів уже неможливо вивести з одягу за допомогою розчинника тоді як плями від розтопленого сала або вершкового масла можна легко видалити за допомогою того ж розчинника навіть через тривалий період часу?Завдання 3. Допомагаючи подрузі на кухні готуватися до прийому гостей, ви «посадили» масляну пляму на вовняну спідницю. Відомо, що таку пляму можна видалити, якщо відразу ж засипати її дрібною сіллю або зубним порошком. Зубного порошку в будинку не виявилося, сіль була тільки крупна, і подруга запропонувала вам засипати пляму питною содою. Чи допоможе це вам? Чому?Борисенко В. С.

Номер слайду 5

Вікторина «Жири»{72833802-FEF1-4 C79-8 D5 D-14 CF1 EAF98 D9}Поживні властивості, 100 мл. Енергія900 ккал. Жирність100 г. Вуглеводні0 Протеїн0 З яких Концентрація 14 г. Поліненасичені кислоти52,7 г. Мононенасичені кислоти26,7 г. Склад оливкова й соєва олії Завдання 4.Іноді в продажі можна зустріти дуже своєрідний мийний засіб, що називається «Мило з жовчю». Як ви думаєте, у чому полягає його мийна дія з погляду хімії. Які забруднення ним найкраще запирати та за яких умов? Чи буде це мило ефективне для прання робочого одягу автомеханіка? Завдання 5. До вас звернулася сусідка із проханням пояснити, що означає інформація на етикетці рослинної олії «El Greco» виробництва Греції: Як ви можете пояснити цю інформацію людині, що не вчила хімію?Борисенко В. С.

Номер слайду 6

Вікторина «Жири» Завдання 6. На етикетці рапсової олії виробництва фірми «Олейна» (Польща) зазначений її склад у грамах на 100 г продукту: насичені жирні кислоти — 7, ненасичені жирні монокислоти — 63, ненасичені жирні полікислоти — 30. Що ви можете сказати про цю інформацію? Завдання 7. У фахівців харчової галузі промисловості прийняті умовні позначки жирних кислот, залишки яких містяться у складі ліпідів.Їх позначають символом Карбону «C» із двома підрядковими цифрами, написаними через двокрапку, наприклад: C20:4, де перша цифра позначає кількість атомів вуглецю в молекулі кислоти, друга — кількість подвійних зв’язків у молекулі. Наприклад, пальмітинову й стеаринову кислоти позначають відповідно C16:0 і C18:0, олеїнову — C18 : 1 і т. д. У таблиці наведено вміст залишків деяких жирних кислот у різних видах риб. Користуючись цими даними, спробуйте пояснити відомі вам з особистого досвіду властивості риб. Наприклад, чому оселедець і мойва швидко псуються навіть при зберіганні в холодильнику й набувають специфічного запаху, тоді як тріска й минтай добре зберігаються. Борисенко В. С.

Номер слайду 7

Білки, вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі. Тема уроку: Борисенко В. С.

Номер слайду 8

Яку роль відіграють білки в живих організмах?Чим є білки за своєю структурою?Як ви гадаєте, чим зумовлене різноманіття білків?Який зв’язок існує між амінокислотами й білками?Напишіть загальну формулу a-амінокислот. Які групи, що входять до складу амінокислот, беруть участь в утворенні пептидного зв’язку?Що таке «дипептид»? «трипептид»? «поліпептид»?Що відбувається при нестачі в організмі вітамінів? При їх надлишку?Що говорить біологія?Борисенко В. С.

Номер слайду 9

Білки — органічні нерегулярні полімери. Білки — це складні органічні сполуки, що складаються з Карбону, Гідрогену, Оксигену, Нітрогену. До складу деяких входить Сульфур. Частина білків утворює комплекс з іншими молекулами, що містять Ферум, Флуор, Цинк, Купрум. Молекули білків — це ланцюги побудовані з амінокислот. Білкові молекули називають макромолекулами. Білкова молекула — це полімер, мономером якого є амінокислоти. У природі існує 20 різних амінокислот. Хімічний зв’язок між карбоксильною групою (COOH) і аміногрупи (NH2) називається пептидним. Пептидні зв’язки утворюються в результаті взаємодії карбоксильної групи однієї амінокислоти з аміногрупою іншої. З трьох амінокислот утворюються трипептиди. А тому що в білковій молекулі величезна кількість пептидних зв’язків, то білки є поліпептидами. Білки поділяють на:• прості (складаються тільки з амінокислот): альбумін; глобуліни; гістони; скеропротеїни.• складні (складаються з глобулярних кислот і небілкового матеріалу): Фосфопротеїни; глікопротеїни; нуклеопротеїнів; ліпопротеїни; флабопротеїни. Запитання : Пригадайте роль білків у живих організмах. Борисенко В. С.

Номер слайду 10

Роль білків у живих організмах. Функції білків. Однією з найважливіших функцій білкових молекул є пластична функція. Усі клітинні мембрани містять білок. Багато білків мають скорочувальну функцію. Це насамперед білки актин і міозин, що містяться у м’язових волокнах вищих організмів. Велика роль білків у транспорті речовин в організмі. Це насамперед гемоглобін, що переносить кисень з легень до клітин. У м’язах цю функцію виконує транспортний білок — міоглобін. Ще одна функція білка — запасаюча. До запасних білків відносять феритин, овальбумін, казеїн. Регуляторну функцію виконують білки-гормони.Інша функція білків — захисна. Останнім часом в окрему групу виділені білки з рецепторною функцією. 8. Є білки — інгібітори ферментів 9. Є унікальні речовини — нейропептиди. 10. Білки — біологічні каталізатори. Білок-захисник!Борисенко В. С.

Номер слайду 11

Гормони — біологічно активні сполуки, що впливають на обмін речовин. Багато гормонів є білками, чи поліпептидами окремих амінокислот. Одним з найбільш відомих білків-гормонів є інсулін. Цей простий білок складається тільки з амінокислот. Він знижує вміст цукру в крові, сприяє синтезу глікогену в печінці та м’язах, збільшує утворення жирів із вуглеводів, впливає на обмін Фосфору, збагачує клітини Калієм. Регуляторну функцію виконують білкові гормони гіпофіза — залози внутрішньої секреції, що пов’язані з одним із відділів головного мозку. Він виділяє гормон росту, за відсутності якого розвивається карликовість. Цей гормон являє собою білок з молекулярною масою від 27 000 до 46 000. Ферменти — це специфічні білки, що входять до складу всіх клітин і тканин живих організмів і які виконують роль біологічних каталізаторів. Довідка. Борисенко В. С.

Номер слайду 12

Продукти харчування, багаті на білки. Джерелами білків є харчові продукти тваринного і рослинного походження: м’ясо, молоко, риба, яйця, хліб, крупа, а також овочі та фрукти. Тваринні білки називають «повноцінними» або «досконалими», а рослинні — «неповноцінними». Утім, це ще не означає, що не можна підібрати рослинний раціон, що містить усі необхідні білки й амінокислоти — різні види рослинної їжі при правильному комбінуванні цілком можуть повноцінно забезпечувати організм. Крупи містять від 6 до 16 % білків, причому найбільш цінні білки містяться в гречаній крупі, вівсянці, рисі та деяких бобових, особливо в сої. В овочах і фруктах лише 1,2–1,5 % білків. Білки картоплі й овочів, особливо капуста, містять життєво необхідні амінокислоти у тих же співвідношеннях, що і білки тваринного походження. Норма споживання білка на добу: 1,5 г на 1 кг маси тіла. Борисенко В. С.

Номер слайду 13

Вітаміни, гіпервітаміноз і авітаміноз. Вітаміни — необхідні для життєдіяльності людини органічні речовини різної хімічної природи, що надходять до організму з їжею (рідше утворюються в ньому). Вони не є пластичним матеріалом або джерелом енергії, а служать компонентами ферментних систем і каталізаторами різних обмінних процесів. Джерелами вітамінів є харчові продукти рослинного і тваринного походження. Добова потреба організму у вітамінах мала. За тривалої їхньої відсутності розвивається захворювання — авітаміноз, за їхньої нестачі — гіповітаміноз. На сьогодні описано декілька десятків вітамінів. Їх прийнято позначати великими літерами латинського алфавіту. За розчинністю всі вітаміни поділяють на дві групи: жиророзчинні (A, D, E, K) і водорозчинні (B, C, PP). Якщо самостійно приймати вітамінні препарати у значній кількості без нагляду лікаря, то може розвитися гіпервітаміноз. Борисенко В. С.

Номер слайду 14

Продукти харчування, багаті на вітаміни. Вітаміни групи В — B1, B2, B6 — (тіамін, рибофлавін, піридоксин) регулюють обмін речовин, функцію багатьох органів і систем. Добову потребу в цих вітамінах можуть забезпечити такі продукти: 500 мл молока, 100 г сиру, 200 г м’яса, ковбаси, 100 риби, 200 г хліба, 25 г круп. Вітамін E (токофероли) — сприяє засвоєнню жирів, вітамінів A, D, бере участь в обміні білків, вуглеводів, впливає на функцію статевих та ендокринних залоз. Добова потреба дорослих 10 мг/добу, вагітних та жінок, які годують немовлят груддю — 15 мг. Багатими на токофероли є зернові та овочі, жирні молочні продукти, яйця, олія, горох, квасоля, гречана крупа, м’ясо, риба, шпинат, абрикоси. Вітамін A (ретинол) — необхідний для нормального росту, функції зору, обміну речовин. Потреба — 1 мг на добу. Багатим на цей вітамін є жовток яєць, печінка, вершкове масло, а на каротин — морква, томати, абрикоси, перець, гарбуз. Вітамін C (аскорбінова кислота) — бере участь у процесі кровотворення, сприяє засвоєнню в організмі інших вітамінів, білків, заліза, поліпшує роботу печінки, функцію нервової та ендокринної систем. Оптимальна потреба дорослої людини — 70 мг на добу. Добову потребу можуть задовольнити 200 г свіжих фруктів і ягід, 200 г салату із свіжих овочів, зелені, 200 г соку із свіжих овочів та фруктів. Борисенко В. С.

Номер слайду 15

Рухлива вправа “Вітаміни на столі”Продукти, з вмістом вітаміну А - руки догори. Продукти, з вмістом вітаміну групи В - оплески. Продукти, з вмістом вітаміну С - тупочіть ногами. Продукти, з вмістом вітаміну D – встаньте. Продукти, з вмістом вітаміну Е – покрутіть головою. Підказка:

Номер слайду 16

Прочитати запропонований текст та скласти збалансоване за кількістю білків і вітамінів меню на один день. Завдання на закріплення отриманих знань. Борисенко В. С.

Номер слайду 17

{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}Харчові речовини. Добова потреба, г. Білкиу тому числі тваринні70–9020–50 Вуглеводиу тому числі: крохмаль,прості вуглеводихарчові волокна300–400250–3005020–25 Жириу тому числі рослинні50–7020–30 Добова потреба дорослої людини в головних компонентах їжі{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}Вітаміни. Добова потреба. A1 мг. E15 мг. D5 мкг. K120 мкг. C70 мг. B11,7 мг. B22 мг. B520 мг. B62 мг. B9400 мкг. B123 мкг. Добова потреба дорослої людини в головних вітамінах. Борисенко В. С.

Номер слайду 18

Рефлексивна мішень 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Номер слайду 19

1. Завдання для всього класу. Підручник Робочий зошит Збірник завдань 2. Індивідуальне завдання. Домашнє завдання, інструктаж щодо його виконання. До побачення!Борисенко Вікторія Сергіївна

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
24 вересня 2019
Переглядів
2814
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку