Білки як біополімери. Денатурація білків. Біороль амінокислот і білків

Про матеріал
Білки як біополімери. Денатурація білків. Біороль амінокислот і білків. Короткий урок про головне в умовах каронтину. . Мета вчителя: Навчати користуватися функціоналом онлайн-тестів, викладаючи відео на ютуб-канал, або під час вебінарів чи конференцій за межами проекту «На Урок»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

  9 клас. ХІМІЯОДЕСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ №66 ОДЕСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВЧИТЕЛЬКА: ЩЕГЛАКОВА ДЖУЛЬЄТТА ВОЛОДИМИРІВНАКОРОТКИЙ УРОК ПРО ГОЛОВНЕМета вчителя: Навчати користуватися функціоналом онлайн-тестів, викладаючи відео на ютуб-канал, або під час вебінарів чи конференцій за межами проекту «На Урок» Білки як біополімери. Денатурація білків. Біороль амінокислот і білків

Номер слайду 2

Діяльнісна мета: розвивати компетентний образ “Я” ( знання, розуміння, ставлення, застосування) через формування уявлень прогармонію природиамінокислот, білків…Людини…Всесвіту , в ході опанування темиІз життя

Номер слайду 3

Мертальна карта уроку. Почніть Що означає…?(знання)Як це працює?(розуміння)Моя оцінка?(ставлення)Де і як застосовуємо з користю… ?(застосування)Тема – компетентний образ “Я”Тема – проблема, яку треба вирішити природи. Де і як використати з користю для себе, суспільства та природи?Оцінка

Номер слайду 4

ЩО ОЗНАЧАЄ? Білки — природні полімери, поліпептиди До складу білкових молекул входять залишки 20 α-амінокислот Білки входять до складу всіх рослинних, тваринних організмів й організму людини. З молекул білків побудовані клітинні мембрани, вони містяться в м'язовій, сполучній і нервовій тканинах, є в нігтях, волоссі — виконують будівельну функцію. Білки виконують і запасну функцію. Потрапляючи в організм людини чи тварин, вони розщеплюються до амінокислот, з яких синтезуються білки, властиві саме цьому організму. Тому важливо поповнювати організм продуктами, що містять білки. Гемоглобін крові переносить кисень до клітин організму. У м'язовій тканині енергетичну роль виконує міоглобін. Крім каталітичної дії, на обмін речовин впливають білки-гормони. Гормони регулюють кров'яний тиск, вміст цукру в крові, йоду, глікогену, впливають на ріст, перетворення вуглеводів на жири. Білки, як джерело енергії та амінокислот, використовують для відгодівлі сільськогосподарських тварин. Ці білки добувають мікробіологічним синтезом з відходів вуглеводів, продуктів переробки нафти й газу.

Номер слайду 5

Властивості білків. Деякі властивості білків легко виявити за допомогою білка курячого яйця, який добре розчиняється у воді в будь-яких співвідношеннях. Під час розчинення утворюється колоїдний розчин. Якщо до розчину білка долити концентрований розчин солі, то він осаджується у вигляді осаду. Наприклад, казеїн молока осаджують кальцій хлоридом. Так само осадити білок з молока можна етановою кислотою Казеїновий осад, який утворюється з молока, є не що інше, як харчовий продукт — сир. Осадження білка етановою кислотою. Під час нагрівання білок зсідається й повернути його до попереднього стану неможливо. Тоді говорять про денатурацію білка, тобто його руйнування, втрату ним своєї будови.

Номер слайду 6

 Антуан Франсуа де Фуркруа (1755-1809) — французький хімік і громадський діяч, педагог. Він уперше виявив властивість білків коагулювати за нагрівання або під дією кислот. Лайнус Карл Полінг (1901-1994) — один із найвидатніших американських і світових учених ХХ ст., хімік і фізик, основоположник молекулярної біології. За дослідження природи хімічних зв'язків у 1954 р. нагороджений Нобелівською премією. Працюючи над виявленням структури білкових молекул, учений дійшов висновку, що цим речовинам властиві ще й інші типи хімічного зв'язку, окрім відомих на той час. Користуючись математичними розрахунками, він розробив спіральну модель будови білка, наблизивши науку до розшифрування структури ДНК. У 1962 р. Л. К. Полінг отримав другу Нобелівську премію за боротьбу проти використання ядерної зброї. Наприкінці 1960-х років почав досліджувати вплив вітамінів, зокрема вітаміну С, на організм людини, висунув ідею про можливість лікування ними ракових захворювань. Праці Л. К. Полінга були багатопланові й стосувалися не тільки органічної та неорганічної хімії, а й імунології, анастезіології, психології. ЯК І ХТО ПРАЦЮВАВ?

Номер слайду 7

 Оцінка цікавих фактів. Класифікація білків за їхніми функціями неповна, оскільки нові дослідження надають чимало фактів, які дають змогу виокремити групи білків з новими функціями. Серед них — унікальні речовини нейропептиди, що відповідають за найважливіші життєві процеси — сон, пам'ять, біль, почуття страху, тривоги.• Відкриття та дослідження структури інсуліну пов'язане з отриманням аж трьох Нобелівських премій. Першу премію отримали в 1923 р. шотландський лікар і фізіолог Дж. Дж. Р. Маклеод і канадський фізіолог Ф. Бантинг за відкриття інсуліну. Другу в 1958 р. отримав британський біолог Ф. Сенгер за встановлення первинної структури інсуліну. Його роботи були взяті за основу для синтезу інсуліну й інших гормонів. За розробку рентгеноструктурного аналізу білків і визначення просторової (третинної) структури інсуліну британська дослідниця-біохімік Д. К. Годжкін у 1964 р. теж була удостоєна Нобелівської премії.

Номер слайду 8

Використаний Інтернетресурс: Тест для самооцінки. Код доступу 991201 Попросіть учнів використати цей код,відкривши посиланняjoin.naurok.ua https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=991201https://history.vn.ua/pidruchniki/savchin-chemistry-9-class-2017/36.phphttps://www.liveinternet.ru/users/5292653/post395386734http://poshukach.comhttps://naurok.com.ua/test/homework/1215629 Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Розробки уроків
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
1552
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку