Бінарний урок з мистецтва та алгебри "У пошуках істини. Кіноматографічні школи. Сума перших п членів геометричної прогресії. "

Про матеріал
Бінарний урок з мистецтва та алгебри в 9 класі. Тема: У пошуках істини. Кіноматографічні школи. Сума перших п членів геометричної прогресії.
Перегляд файлу

Бінарний урок з мистецтва та алгебри в 9 класі.

Тема: У пошуках істини. Кіноматографічні школи. Сума перших п членів геометричної прогресії.

Мета: Формування предметних компетентностей:

   Розширити знання учнів в галузі українського кіномистецтва; сформувати уявлення про основні види та жанри українського кіно; розвивати естетичні смаки; виховувати шанобливе ставлення до шедеврів українського кіномистецтва;

   Домогтися засвоєння формули для  обчислення суми п перших членів геометричної прогресії; формувати вміння застосовувати цю формулу до розв’язування  прикладних задач;  розвивати вміння учнів створювати математичні моделі до розв'язування задач на прогресії; показати практичне застосування теми на прикладах задач із життя.

Формування ключових компетентностей:

   Спілкування державною мовою: висловлювати свої почуття та переживання від сприймання творів мистецтва; Математична компетентність: аналізувати твори мистецтва, розуміти логіку художньої форми; Інформаційно-цифрова компетентність: опрацьовувати потрібну інформацію (зображення, текст, аудіо, відео) для пізнання мистецтва; Уміння вчитися впродовж життя: визначати власні художні інтереси та потреби; Ініціативність і підприємливість: працювати в команді для пошуку вирішення художньо-творчих завдань; Екологічна грамотність і здорове життя: використовувати мистецтво для впливу на власний емоційний стан;

   Спілкування державною мовою: міркувати, робити висновки на основі інформації, поданої в різних формах (у текстовій формі, таблицях, тестах), грамотно висловлюватися рідною мовою; Математична компетентність: розв’язувати задачі, зокрема практичного змісту, будувати і досліджувати найпростіші математичні моделі реальних об'єктів, оцінювати результати, використовувати математичні методи у життєвих ситуаціях; Інформаційно-цифрова компетентність: структурувати дані, знаходити інформацію та оцінювати її достовірність; Уміння вчитися впродовж життя: усвідомлення власних освітніх потреб та цінності нових знань і вмінь, зацікавленість у пізнанні світу; Ініціативність і підприємливість: використовувати різні стратегії, шукаючи оптимальних способів розв’язання життєвого завдання; Соціальна і громадянська компетентності: співпрацювати в команді, виділяти та виконувати власну роль в командній роботі; Обізнаність і самовираження у сфері культури: усвідомлення впливу математики на людську культуру та розвиток суспільства.

Тип уроку: комбінований

Форма проведення: урок - дослідження

Наочність і обладнання: мультимедійна дошка, презентація, відеоматеріал, відео треки до українських фільмів, підручник «Мистецтво. 9 клас. Автор Л.М.Масол», дидактичний матеріал., підручник «Алгебра 9 клас. Автор О.С.Істер», картки самооцінювання.

 

Хід уроку

І. Організаційний етап.

Вітання. Налаштування на урок.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Гра на Інтернет - платформі LearningApps «Перший мільйон»

Гра «Математичне лото»

Арифметична прогресія

Геометрична прогресія

Різниця

Формула n-го члена

Характеристична властивість

Формула суми n членів

 

Знаменник

Формула n-го члена

Характеристична властивість

Формула суми n членів

 

 

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності та повідомлення теми уроку.

    Здається, кіно – воно і в Африці кіно. І фільм, зроблений в Бразилії, напевно, не дуже відрізняється від, наприклад, французької картини. Адже апаратура у всіх кінематографістів приблизно однакова, технологічні параметри зйомки відомі будь – якому професіоналу. Але чи дійсно все так схоже?

    Кіно – частина національної культури. Художній фільм має не меншу цінність, ніж народні пісні.

   Кіноматограф не тільки відображає специфічні риси національного менталітету, а й допомагає зрозуміти, що хвилює дане суспільство, що для нього важливо.

   В мережі інтернет, мені зустрілась стаття « Пробудження українського кінематографу» від 15 січня 2018 року,  в якій міністр культури Євген Нищук сказав «Уявіть, яка прогресія успіху на нас чекає наступного року і в подальшому при такій динаміці і при збільшенні фінансування. Адже ми передбачаємо на наступний рік 1 млрд на розвиток української кінематографії. Тому сьогодні ми спробуємо дослідити цю прогресію успіху української кінематографії на уроці.

Завдання уроку: дослідити формування українського кіномистецтва.

(Діти визначають цілі на урок)

V. Вивчення нового матеріалу.

1.Зародження українського кіно.

(Створити книгу – гармошку, виписавши знакові дати у розвитку українського кіномистецтва)

Розповідь вчителя, показ презентації.

Діти в парах працюють.

(слайд 3) У 1893 році головний механік Одеського Новоросійського університету Йосип Тимченко винайшов і сконструював прототип сучасного кінознімального апарату та апарату для кінопроекції.

(слайд 4) Тоді ж він здійснив перші в світі кінозйомки — зафільмував вершників і метальників списів. Із 7 листопада до 20 грудня 1893 року в готелі «Франція» (Одеса) демонструвалися ці дві стрічки.

 (слайд 5) Перший український фільм — «Запорізька Січ», зняв в 1911 Данило Сахненко в Катеринославі (нині Дніпропетровськ).

 (слайд 6) З 1919 р. в Радянській Україні починається тотальне одержавлення кіно. 1922 року було засновано Всеукраїнське фотокіноуправління, якому вдалося реконструювати одеське і ялтинське підприємства, а 1928 року ввести в дію київську кінофабрику (майбутню Київську кіностудію ім. О. Довженка) — одну з найбільших та найсучасніших на той час у світі.

 (слайд 7) У Одесі проходили зйомки багатьох фільмів, що ставили московські кінорежисери. У 1925 р. на екрани країни вийшов кінофільм Сергія Ейзенштейна “Броненосець Потьомкін”, що увійшов в десятку кращих фільмів світового кінематографу і став візитною карткою Одеси.

(слайд 8) Особливу роль у становленні українського кіномистецтва відіграли фільми О.Довженка «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929), «Земля» (1930). Творчість Довженка піднесла вітчизняний кінематограф до світового рівня. (слайд 9) У 1930 р. в Україні з'являється перший звуковий фільм — документальна стрічка Дзиги Вертова «Симфонія Донбасу»

(слайд 10-15) Історія виникнення поняття прогресія.

2.Доведення формули геометричнї проресії (слайд 16)

Запрошую до дошки бажаючого для виведення формули. Отримуємо алгоритм доведення:

  1. Напишіть геометричну прогресію вп.
  2. Позначимо через Snїї суму.
  3. Враховуємо формулу п-го члена геометричної прогресії.
  4. Помножимо обидві частини цієї рівності на g.
  5. Віднімемо почленно від цієї рівності попередню.
  6. Винесемо за дужки sn та в1.
  7. Запишемо формулу Sn.
  8. Накладемо обмеження при g=1.

Фізхвилинка.

Створення стаканчика в техніці ори гамі.

3.Жанрова специфіка українського кіно:

(Створити книгу – віяло, вписавши жанри кіно на пелюстки)

Показ презентації та уривків із кінофільмів. Завдання: виписати жанри українського кіно.

(слайд 17) Першими екранізаціями в Україні були "Наталка Полтавка", "Наймичка“, створені на основі однойменних театральних вистав. Це були музичні фільми.

  (слайд 18) Згодом були спроби екранізувати історичні сюжети, так народився фільм "Богдан Хмельницький", на основі п'єси М. Старицького.

(слайд 19) 1961р  Прем’єра комедійної стрічки «За двома зайцями»

(слайд 20) У цей час з'являються стрічки, які поклали початок унікальному феномену «українського поетичного кіно»: “Тіні забутих предків” Сергія Параджанова (1964),“Криниця для спраглих” Юрія Іллєнка (1965); “Камінний хрест” Леоніда Осики (1968), “Вірність” Петра Тодоровського (1965).

(слайд 21) За «перебудови» створюється багато фільмів, присвячених гострій соціальній проблематиці — “Астенічний синдром” Кіри Муратової (1989); “Бич Божий”Олега Фіалка (1988); “Розпад” Михайла Бєлікова (1990) та інші. Фільм Юрія Іллєнка «Лебедине озеро. Зона» (1989) здобув широкий міжнародний успіх.

 (слайд 22) У 1990-х українське телебачення розпочало освоєння поширеного у всьому світі жанру телесеріалу («Роксолана», режисер Бориса Небієрідзе, «Острів любові», режисер Олег Бійма).

( слайд 23) На рубежі 2000-х р. низка українських акторів знімається у закордонних фільмах. Величезний успіх мав фільм кіноповість польського режисера Єжи Гофмана “Вогнем і мечем”, у якому український актор Богдан Ступка зіграв роль гетьмана Богдана Хмельницького.

(слайд 24) В 2006 році відбулася також прем'єра першого українського трилеру «Штольня» (продюсер та оператор Олексій Хорошко, режисер Любомир Кобильчук).  У грудні 2016 р. відбулася прем’єра фентезі-стрічки «Сторожова застава».

 (Біографічні та історичні, детективно-пригодницькі, психологічна драма, воєнні фільми, комедія, музичні фільми, трилер, фентезі)

  (слайд 25) Про фільм «Тіні забутих предків». Дітям було випереджуюче завдання: переглянути фільм та записати своє враження від фільму на відео.

4.Пактичне застосування формули геометричної прогресії

 

 (слайд 26)«Заха́р Бе́ркут» — українсько-американський художній фільм 2019 року режисерів Ахтема Сеїтаблаєва та Джона Вінна, екранізація однойменної історичної повісті «Захар Беркут» Івана Франка.

Стрічка вийшла у прокат 10 жовтня 2019 року. Це фільм, у якого касові збори не перевищили виробничий бюджет. Стрічка «Захар Беркут» стала переможцем 9-го конкурсного відбору кінопроектів Державного агентства України з питань кіно. Бюджет фільму мав скласти ₴75 млн, з яких ₴30 млн — підтримка Держкіно, але кінцевий загальний кошторис стрічки склав ₴113,5 млн.

(слайд 27) Задача . Винагорода воїна Воїну, що служив, дано винагороду: за першу рану - 1 копійка, за другу - 2, за третю - 4 і т. д. Виявилося, що воїн одержав винагороду 655 руб 35 коп. Запитується, яка кількість його ран.

Розв'язання.

Складаємо рівняння: 65535=1+2+4+...+,

65535=,

=65536,

x=16.

Тобто, за такої великодушної системи нагородження воїн повинен одержати 16 ран і залишитися живим, щоб "удостоїтися" винагороди 655 руб 35 коп.

Одні стрічки приносять дохід у арифметичній прогресії, а інші в геометричній.

VІ. Підсумок І частини уроку.

(слайд 28) Вправа «Квиток на вихід» (відповідають на запитання по опрацьованому матеріалу)

VІІ. Актуалізація опорних знань.

Інтерактивна вправа «Гра в слова» (пригадати всі ключові слова з теми)

5. Українське анімаційне кіно.

(Створити картки для карманчика у лепбук)

Перегляд презентації та уривків мультфільмів.

(Слайд 29-30) Надзвичайно успішним був цей період і для українського анімаційного кіно. Стрічки режисерів Володимира Дахна (серіал «Як козаки…»), Давида Черкаського («Пригоди капітана Врунгеля, «Крила» та ін.), Леоніда Зарубіна («Солом’яний бичок»), Володимира Гончарова («Чумацький шлях») прославили українську анімацію за межами країни.

(слайд 31) Надзвичайно успішним був цей період і для українського анімаційного кіно. Стрічки режисерів Володимира Дахна (серіал «Як козаки…»), Давида Черкаського («Пригоди капітана Врунгеля, «Крила» та ін.), Леоніда Зарубіна («Солом’яний бичок»), Володимира Гончарова («Чумацький шлях») прославили українську анімацію за межами країни.

(слайд 32) Низку нагород на міжнародних кінофорумах отримали мультфільми «Йшов трамвай дев'ятий номер» (реж. С. Коваль) і «Засипає сніг дороги» (реж. Є. Сивокінь), мультсеріал з 50 серій «Народна мудрість» (реж. С. Коваль і В. Задорожний), в якому за допомогою приказок і прислів'їв зображено український побут.

6.Продовження роботи з формулами.

 (слайд 33) «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» — український 3D-анімаційний фільм-фентезі, режисера Олега Маламужа, за мотивами казки російського поета Олександра Пушкіна «Руслан і Людмила». Прем'єра стрічки в Україні відбулася 7 березня 2018 року.

(слайд 34) Задача. Купівля коня.(Самостійно)

(Із арифметики Магницького.)

   Продавець продав коня за 156 крб. Але покупець, придбавши коня, передумав і повернув його господарю, кажучи:"Нема мені користі купувати за таку ціну коня, який таких грошей не вартий". Тоді продавець запропонував інші умови: "Якщо ціна за коня дуже висока, то купи лише цвяхи для його підков, а коня одержиш безплатно на додачу. Цвяхів у кожній підкові 6. За перший дай мені всього 1/4 к., за другий – 1/2 к., за третій - 1к. і т. д..." Покупець, спокусившись низькою ціною та бажаючи безплатно придбати коня, прийняв умови, думаючи, що за цвяхи доведеться заплатити не більше 10 крб. На скільки покупець проторгувався?

Розв'язання:

Маємо геометричну прогресію у якої 1/4, ..

За таких умов можна дати й коня на додачу.

7. Світове визнання українського кіномистецтва.

Проблемне питання: Чи визнане українське кіномистецтво в світі?

(Створити «лайк» з написами, які підтверджують, що український кінематограф дійсно признаний у світі)

Перегляд відеороликів про світове визнання українських режисерів та акторів.

  • Сергій Параджанов (слайд 35)
  • вірменський і український кінорежисер, народний артист УРСР
  • Міжнародне визнання прийшло до Параджанова після екранізації в 1964 повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків». Фільм отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них — 24 гран-прі) у двадцять одній країні.
  • Іван Миколайчук (слайд 36)
  • Заслужений артист  Української РСР (1968 р.).
  • Всі фільми (а  їх було 34). 9 сценаріїв, 2 режисерські роботи стали золотим фондом українського кінематографа: "Білий птах з чорною ознакою”, "Вавилон – ХХ», "Сон", "Тіні забутих предків",  "Бур'ян»,"Захар Беркут"

(слайд 37) Найтитулованіший  український  художній  фільм,  що  має  понад 40 нагород, серед яких три призи Каннського кінофестивалю – «Плем’я» (2014)  Мирослава  Слабошпицького. У 2005 році стрічка «Подорожні» молодого українського режисера Ігоря Стрембіцького отримала Золоту пальмову гілку за короткометражний фільм. Аналогічної золотої  відзнаки  удостоїлась  картина Марини  Вроди «Крос»  (2011).

Фізхвилинка

Вправа з Лего «Створи фігуру таку як я».

8.Робота з геометричним матеріалом.

(слайд 38) «Скажене весілля 2» — український комедійний фільм режисера Влада Дикого 2019 року. Продовження попереднього фільму «Скажене весілля».

Стрічка вийшла в український прокат 25 грудня 2019 року, стала переможцем одинадцятого конкурсного відбору Держкіно. Загальний кошторис стрічки склав ₴15 млн. Від Держкіно творці отримали фінансову підтримку на виробництво фільму розміром 7 млн. грн (46,7 % загальної вартості виробництва фільму)

(слайд 39) Задача. В кіно знімались знайомі актори: Позитив, Потап, Горбунов, Винник. Який гонорар отримують актори, якщо Позитив отримав 18000 тис.грн, а Потап отримав в 2 рази більше, Горбунов в 2 рази більше від Потапа, а Винник в 2 рази більше від Горбунова. Від чого залежить заробітна плата актора?( Робота в парі)

в1=18000тис.грн, g=2,n=4

S4=270000грн.=10800$.

9.Створення лепбука «Українське кіномистецтво»

Творча практична робота учнів.

10.Розвязування задачі

   В Україні розпочалося справжнє відродження національного кіновиробництва. В 2017 році завершено зйомки за державні кошти 47 фільмів, а на перегляд фільмів українського виробництва у кінотеатрах було продано 1,5 млн квитків. Така кількість квитків майже в чотири рази більша, ніж у 2016 році.

(слайд 40) Задача: Визначте вартість прокату одного популярного українського фільму за 2018-2020 роки. (Колективне розв’язування)

Розв’язок. Ми маємо 47 фільмів і продано 1,5 млн квитків. Визначимо кількість проданих квитків на 1 фільм в середньому вважаючи, що попит на фільми однаковий.

1,5млн:47=32000квитків.

g=4- попит збільшився в 4 рази, п=3-роки.

Sn=

Ціна квитка від 100 до 300 грн., тому прокат в межах від 67,2млн.грн до 201,6лн.грн. Прокатний успіх  українських фільмів свідчить про величезний суспільний попит на «своє» кіно. Українське кіно стає все більш цікавим та різноманітним, його жанри також розширюються: історична драма, комедія, трагікомедія, фентезі.

10.Рефлексія.

Тестова робота.

Критерії оцінювання: 1-12 по 1 балу.

1.Знайти наступний член геометричної прогресії  1; 3; 9;…

А)1;            Б)  2;                    В) 3;                   Г) 4?

2. Яка послідовність є геометричною прогресією

А)1; 2; 5; 10;          Б) 1; 2; 4; 8;         В) 2; 5; 8; 11;           Г) 0;-1; 1;2?

3. Між числами 4 і 25 вставте одне число, так щоб вони разом утворили геометричну прогресію.

А)8;               Б) 9;                  В) 10;                    Г) 11.

4. Чому дорівнює знаменник геометричної прогресії  2;1;; ?

А) 2;                Б)-2;               В) ;                     Г) .

5. Знайти пятий член геометричної прогресії в якої перший член дорівнює 16, а знаменник  ?

А) 1;                       Б) 2;                 В)3;                   Г) 4.

6. Знайти суму пяти перших членів геометричної прогресії в якої перший член дорівнює ___, а знаменник дорівнює 2.

А)                   Б) ;                        В) ;                  Г)    .

  1.  Хто сконструював прототип сучасного кінознімального апарата?

 а) Софі Лорен                       б) Йосип Тимченко

в) Юрій Іллєнко                     г) Богдан Ступка

  1. Чиє ім'я носить кіностудія художніх фільмів у Києві?

а) Івана Франка                                   б) Лесі Українки

в) Богдана Хмельницького                г) Олександра Довженка

  1.  Режисер фільму "Тіні забутих предків"

а) Сергій Параджанов                     б) Кіра Муратова

в) Олесь Санін                                 г) Оксана Байрак

  1. 4. Які з наведених мультфільмів українські?

а) "Як козаки..."                                     б) "Лунтік"

в) "Маша і ведмідь"                               г) "Лис Микита"

  1.  Вкажіть українських акторів

а) Мілош Форман                         б) Ольга Сумська

 в) Богдан Ступка                         г) Люк Бессон

  1. Українське поетичне кіно зверталося до осмислення цінностей

а) Патріотизм                                                         б) Моральні цінності

 в) Переваги однієї людини над іншою               г) Своєї нації

VІ. Д/З. Створити афішу до улюбленого українського кінофільму.

За допомогою мережі Інтернет знайти 3 прикладні задачі на прогресії та розв’язати їх.

VІІ. Підсумок.

Інтерактивна вправа «Однохвилинне есе»

  • Що найбільше запам’ятали з уроку?
  • Які питання залишилися без відповіді?
  • Чи досягли ви цілей, поставлених на початку уроку?

 

 

doc
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
29 березня 2020
Переглядів
622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку