БІОЕНЕРГЕТИКА ДЕРЕВНИХ РОСЛИН

Про матеріал
Ще древні мудреці Сходу знали, що дерева концентрують у собі енергію - прану. Так вийшло, що ми знайомі з міфами Давньої Греції, Риму, навіть з міфами Давнього Єгипту, Індії, Китаю. Й зовсім мало знаємо про міфи давнослов”янських народів - пракоріння українців. Міфи праукраїнців не були фольклором чи календарем свят. Це була система вірувань, що зв”язувала людину через живу природу з космосом, який допомагав їм жити.
Перегляд файлу

БІОЕНЕРГЕТИКА ДЕРЕВНИХ РОСЛИН

 

Приміщення прикрашене квітами, гілочками дерев.

На сцену виходять ведучі.

 

Перша ведуча на сцені:

 

 Ще древні мудреці Сходу знали, що дерева концентрують у собі енергію - прану.

 Так вийшло, що ми знайомі з міфами Давньої Греції, Риму, навіть з міфами Давнього Єгипту, Індії, Китаю. Й  зовсім мало знаємо про міфи давнослов”янських народів - пракоріння українців.

 Міфи праукраїнців не були фольклором чи календарем свят. Це була система вірувань, що зв”язувала людину через живу природу з космосом, який допомагав їм жити.

  За давньою легендою небо подарувало нашим предкам золотий плуг. Це зовсім не означає, що на Землю впав якийсь предмет й наші пращури почали ним орати. Просто надійшла інформація, як зробити, з чого зробити й для чого зробити плуг. Виконавши цю космічну інформаційну установку,  давні скити - орачі почали вирощувати зерно.

 

Друга ведуча:

 

 Мабуть, виникне запитання: як люди отримували інформацію ?

Існували священні ліси, гаї, діброви, що правили за храми. Саме в них наші предки через дерева отримували космічну інформацію.

 Передбачення наших пращурів проте, що в окремих деревах є великий енергетичний потенціал підтверджується в наш час. Зокрема, науковцями доведено, що людина одержує енергію не лише з їжею, а й з навколишнього середовища - космічну енергію через певні деревні рослини.

 

Перша ведуча:

 

 Рослини умовно можна поділити на підживлюючі і відсмоктуючі енергію. Це можна визначити за допомогою простої металевої рамки .

 Дерево, яке притягає рамку - відсмоктуюче, заряджене “чорною” енергією. Дерево, яке відштовхує рамку - підживлююче, заряджене “білою“ енергією.

 Таким чином, можна перевірити всі дерева, де ви мешкаєте, перебуваєте тривалий час чи відпочиваєте. До речі, не лише живі дерева, а й одержані з них колоди, гілки, дошки, навіть тріски і вироби, зокрема меблі, мають енергетичний потенціал.

 

 

Друга ведуча:

 

 Щодо ефекту енергетичного обміну між рослинами і людьми можна навести ряд опублікованих прикладів, які свідчать, що для 60 відсотків людей підживлюючим є дуб, а для 30 - береза. На інші породи припадає незначний процент. Для більшості мешканців міст підживлюючим деревом  є їх улюблене дерево. Так в одеситів і дніпропетровців - це біла акація, у киян - каштан.

 

Студенти - інформатори сидять півколом перед сценою. Їхні повідомлення звучать почергово.

Студент- інформатор:

 

 Каштан- справжня скарбниця здоров”я. Сучасна фітотерапія рекомендує застосовувати каштан кінський як внутрішній і зовнішній засіб при варикозному розширенні вен. В аналогічних випадках використовується з плодів каштана - “ескузан” в науковій медицині.

 Окрім всього, каштан кінський ще й ідеальний очисник забрудненого повітря в місті. Шведські дослідники встановили, що листя одного дерева каштану висотою десять метрів нейтралізує вихлопні гази в 100 м3 забрудненої атмосфери.

 

Голос диктора за кулісами:

 

 З підживлюючих енергією дерев, безперечно перше місце посідають дуби

 

Юнак:

 Вони завжди лицем до вітру -

 Суворі , трохи гордовиті,

 Тримають всесвіту палітру,

 Хмарини, блискавками шиті.

 Стоять, у рідну землю вп”яті,

 Тіла їх вкрилися рубцями,

 Вони на чатах, як солдати.

 За їх плечима чисте поле ,

 Весна квітує солов”їна

 Люблю дуби, вони ніколи

 не стануть в скруті на коліна.

 

Студент інформатор:

 

 В дубовій діброві повітря завжди чисте, насичене фітоцидами. Тут легко дихається і відпочивається. Заряджаючи нас своєю енергією,  дуб знімає втому, сцілює і дає свіжі сили.

  Дуб - дерево “чисте”, “добре”, “святе”. Листю його приписують апотропічні властивості, корі - широку лікувальну дію, відвари якої вважається добрим ранозагоювальним засобом. Вживається для полоскання ротової порожнини при запаленні слизової оболонки, ангінах, болю зубів, внутрішньо  - при розладах шлунку, проносах.

 У відварі молодих дубових гілок купають дітей хворих на туберкульоз, відвар листя на вині чи горілці п”ють при затяжних місячних.

 

Голос за кулісами:

 

 Берізонька білокора  і струнка - так ніжно називають білокосу  і струнку високу дівчину, надзвичайно гарну на вроду .

 

На сцену виходить дівчина в українському вбранні:

 

 Легенда переконує: була колись берізонька пречудовою дочкою та з крутим і непокірним характером. Посварилась вона з матір”ю, що не випускала її пізно ввечері з дому, щоб не сталось лиха.

 - Ні, я все - таки піду! - наполягала на своєму дівчина.

Не впливали вмовлення ні матері, ні сестри, ні брата. Зопалу вибігла з хати на хистку кладку через річку, невтрималась на ній - і впала в воду, втопилась в швидкому потопі.

 

Голос за кулісами:

 

 І проросла березою, а очі її перетворились у тернові ягоди, коси у шовкову травицю. Отож і виростає береза коло хати високо, схиляючись кроною - головою до низу, ніби хоче заглянути у маленьке віконце, прощення просити. А на весні з її тіла тече сік, немов сльози.

 

Звучить мрійлива мелодія.

Дівчина:

 

 Берізка.

Білява берізко, подруго моя,

У кучерях твоїх ночує зоря,

Ні сонце , ні легіт тебе не мине.

Чому твоє личко бліде і сумне?

Чи, може твій корінь зустрів той свинець.

Що воїна в землю поклав горілиць?

А може , зрубав хтось подругу в гаю?

А може, хтось зрадив вітчизну твою?

А може, хтось батьківську мову продав?

А може, хтось рідне село запродав?

А може, розплетена горем коса?

А може, солона спадає роса?

А може, неправда навколо снує?

Чом личко поблідло, берізко твоє?..

 

Студент - інформатор:

 

 У давнину береза символізувалав українців чистоту матері - природи. Попити соку вважалось очиститись від земних гріхів, злитися з природою. “ Колись у давнину,- читаємо в щоденникових записах знахарки з Полісся Марії Ковтун,- люди обов”язково садили коло хати березу, вірячи, що при поширенні холери та інших епідемій “березовий дух” оберігатиме пожильців хати від захворювань”. Мешканці Карпат приписували їй охоронну функцію від грому. З цією метою усі чотири кути хати заквітчували гілками берези, посвяченої на релігійне свято - Матері Божої Зільної.

 

Студент - інформатор:

 

 Енергія, яку випромінює береза, м’яка, заспокійлива, сприяє заживанню ран, виразки шлунку, душевних травм. Береза найбільш активна з 5 до 9 годин ранку.

 

Студент-інформатор:

 

 Сучасна фітотерапія відносить сосну до дерев, які здатні випромінювати енергію і заряджати нас нею. Її енергія імпульсивна, є антидепресантом, сприяє підвищенню тонусу і імунітету організму. Спілкуватись з цим деревом слід не пізніше 21 години.

 Дослідник латинської і народноі медицини п. Лукін вважав, що “можна одержати заряд психічної енергії, доторкнувшись пальцем до глиці хвої” сосни і ялівцю. А ще відвар соснової хвої має здатність виводити радіонукліди з організму. У Карпатському регіоні знаходила своє застосування і смерека. У відварі шишок купали рахітних дітей, парили ноги при ревматичних захворюваннях.Хворих на коклюш дітей носили в смерековий ліс або клали біля них смерекові гілки.Смерека поширена в українських піснях і обрядах.

 

Виконується пісня “Смерекова хата”.

Ведуча:

 

 Калина улюблене дерево наших предків. З жодним деревом не пов”язано стільки поетичних символів, як з калиною.

 

 

Вірш про калину.

 

Я, синку, принесу тобі калини

Вона ще є в душі старого лісу,

Де олень тихне біля олениці,

Поклавши в ялівець козачі роги,

Де вічність під крилом нічної птиці

Сивенько дихає, і дух її вологий

Вкриває памороззю дивною пір”їни

Я, синку, принесу тобі калини...

Бо знаю стежку: нею завжди тато

Верталися і простягали в жмені

Примерзлі кетяги невигаслого жару.

Я стежку випитав. Джерела там студені,

Там вітер притуля до губ флояру -

І довго тужить голосом низинним...

Я,синку принесу тобі калини.

 

Ведуча:

 

 Калиною оздоблюють весільний вінок нареченої , весільне кільце на коровай. Калину кладуть у першу купіль немовляти “щоб було рум”яне”, вішають біля породіль, щоб були здоровими й щасливими вона й дитина. Калину садять на могилі молодої дівчини. За народним повір”ям, свіжо зламаний цвіт калини має властивість відганяти сум та заспокоювати біль серця.

 Калина символізує дівочу чистоту і невинність.У численних піснях часто виступає як символ розлуки і туги за рідним краєм.

 

Звучить пісня “Ти скажи мені калино”...

 

Студент - інформатор:

 

 Різностороння і лікувальна дія калини. Вона давній перевірений засіб при простудних захворюваннях. Свіжим листям калини гоять рану. Відвар кори застосовують у вигляді промивань при болісних маткових кровотечах. З аналогічною метою сучасна наукова медицина використовує препарати з калини. Розтерті з цукром ягоди калини, відвар з калинового листя рекомендують як профілактичний засіб при ракових захворюваннях. Смажені з медом ягоди калини дають дітям при коклюші.

 

Ведуча:

 Якщо про деревні рослини, які віддають свою енергію ми дещо знаємо, то про дерев - вампірів інформації дуже мало. З ними без потреби контактувати не слід. Це вірно. Але взагалі уникати контактів з такими рослинами не варто. Адже для багатьох хворих бажаними є саме відсмоктуючи “чорну” хворобливу енергію рослини: осика, тополя, верба, ялина та інші. Але ними слід користуватися обережно і в міру.

 

Студент - інформатор:

 

 Осика створена Богом і спочатку нічим особливим не відрізнялася з-поміж дерев. Новий, так би мовити, період її історії починається з пришестя у світ Христа Спасителя. Властивість листя осики - тремтіти змусило народ вважати це дерево заклятим, проклятим. Проклято осику Богом за те, що не вколиналася Пресвятій Богородиці під час утечі Святого Сімейства до Єгипту. Як прокляте дерево, осика ніколи не застосовується при споруді будинків, бо в противному разі, вся родина тремтітиме день і ніч від хвороби, як тремтить осика.

 Як дерево прокляте і нечисте , осика водночас є найкращим і найнадійнішим оберегом від усякої нечисті і погані.

 

Студент - інформатор.

 

 Осика - це дерево, здатне відбирати енергію не лише  в людей , а й в інших живих істот, навіть у бактерій. Цим можна пояснити, що м”яка деревина осики не піддається руйнуванню бактеріями. Недарма саме з осики раніше виготовляли ложки , посуд, черепицю для дахів і куполів, храмів, колодязні труби. Здатність осики активно поглинати енергію бактерій, що викликають процеси гниття, використовують з лікувальною метою. Зокрема, для вгамування зубного болю, болю в шлунку. Осикову дощечку прикладають до хворого місця. Перебувати в осиковому лісі довго не слід, бо при тривалому контакті з деревом воно може вплинути на самопочуття.

 

 Студент - інформатор:

 

 Верба- улюблене дерево України “Без верби і калини нема України”, - так образно оцінює її народна творчість.

 Верби над ставком - традиційна прикмета українського села. “Де срібліє вербиця- там здорова водиця”- казали в народі, бо знали, очевидно, про дезинфікуючі властивості рослини, її здатність фільтрувати воду, очищати від усіляких домішок. Мабуть саме тому копаючи криницю, на дно клали вербову дощечку, опускали її й у відро  з водою.

 Відвар вербової кори вважається в народі добрим ранозагоювальним засобом, ним промивають рани.

 Використовують здебільшого “свячену вербу”, посвячену у “вербну”, “квітну” неділю перед Великоднем. Знахарі додають її до цілющого зілля, яке допомагає при всякій недузі.

    

Студент - інформатор.

 

 Свячену вербу “ гріх ногами топтати”, а тому найдрібніші її шматочки, після освячення, спалюють на вогні.

 Гілки свяченої верби викидають на двір під час граду, прагнучи його зупинити. Щоб запобігти захворюванню горла намагаються якомога швидше проковтнути кілька “котиків” зі свяченої верби.

 Хлопці та дівчата б”ючи один одного свяченою вербою, промовляють при цьому:

  Будь великий, як верба

  Здоровий як вода,

  Багатий як земля.

 

Студент - інформатор:

 

 Енергія верби м”яка, заспокійлива, сприяє психічній розрядці, знімає головний біль, приводить організм в особливий пластичний стан. Верба активна з 18 до 21 години.

 

Студент-інформатор:

 

 Інше відсмоктуюче дерево - тополя. Сприяє психічній корекції. Енергія тополі рівна, чітка, мобілізує зусилля в необхідному напрямку.  Допомагає при запальних процесах, від опіків шкіри, знімає головний біль, психічне збудження. В Україні тополю саджають повсюду, милуються нею. Тополя має велику енергетичну активність з 15 до 18 години.

 Мало хто знає, що це дерево здатне активно відбирати енергію, особливо в немічних стариків і дітей. То ж садити тополю під вікном, ставити під нею лавки для відпочинку, мабуть не варто.

 

Звучить пісня “Не ламай калину”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Сценарії
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
ДОПОМІЖНІ МАТЕРІАЛИ
Додано
28 листопада 2022
Переглядів
302
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку