Біографія академіка Ляшка І.І.

Про матеріал

Іван Іванович Ляшко – академік Національної академії наук, доктор фізико- математичних наук, професор, лауреат Державної премії Української УРСР, лауреат Державної премії України, заслужений діяч науки УРСР, заслужений діяч науки України, лауреат премії імені М. М. Кирилова, кавалер ордена Трудового Червоного Прапора багатьох медалей, учасник Великої Вітчизняної війни.

Народився Іван Іванович 9 вересня 1922 року в селянській родині. Середню освіту здобув у Лубенській школі №1, яку закінчив 1940 році. Майже 8 років Іван Ляшко прослужив на Чорономорському флоті, був главстаршиною на лінкорні «Севастополь». Після демобілізації у 1948 році поступив у Київський учительський інститут, який закінчив за рік і пішов працювати учителем в одне із сіл Київської області. Без відриву від виробництва закінчив Київський педагогічний інститут, теж достроково і з відзнакою.

А вже в 1952 році Іван Ляшко – аспірант механіко – математичного факультету Київського державного університету імені Шевченка, через 3 роки захистив кандидатську дисертацію і став працювати на кафедрі математичної фізики. З 1963 року Іван Іванович – доктор фізико-математичних наук, професор, завкафедрою, декан. У той час Іван Іванович працював у галузі кібернетики разом з академіком В. М. Глушковим, згодом самостійно створив факультет кібернетики в університеті, якому не було аналогу в світі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Іванович Ляшко – наш земляк-математик

Номер слайду 2

Село моє в безмежнім розмаїтті розкинулось на берегах Сули. Тут юнь зроста, шумлять берізок віти, і славен край наш гарними людьми.

Номер слайду 3

Ляшко Іван Іванович - доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, декан факультету кібернетики (1969-1977), завідувач кафедри обчислювальної математики (1969-1991)

Номер слайду 4

Теоретичні результати праць І.І. Ляшка застосовувались при дослідженні проблем народного господарства – захисту довкілля, проектуванні гідромеліоративних споруд та гідроелектростанцій; розробці лазерних та голографічних технологій і багато іншого. Він має авторські свідоцтва на винаходи та патенти. Вніс великий вклад наш земляк і в розвиток оборонної промисловості.

Номер слайду 5

Народився 9 вересня 1922 року в селі Мацківцях Лубенського району Полтавської області у сім’ї селянина. В 1936р. – закінчив 7 класів Мацківської школи, в 1939 р. закінчив Лубенську середню школу.

Номер слайду 6

На його долю випали найсуровіші випробування передвоєнних, воєнних та післявоєнних років. Майже 8 років (з 1940 р.) прослужив на Чорноморському флоті, 4 з яких – під час Великої Вітчизняної війни.

Номер слайду 7

У 1948 році І. І. Ляшко став студентом Київського учительського інституту, який закінчив усього за один рік. Працюючи вчителем у селі Ставищах Київської області, він заочно і теж достроково закінчив у 1952 році Київський педагогічний інститут. Математичні здібності і виняткова працелюбність молодого спеціаліста привернули увагу відомих вчених А. Ю. Ішлінського і Г. М. Положія. І.І. Ляшка було запрошено до аспірантури механіко-математичного факультету Київського університету.

Номер слайду 8

У 1955 р. він захистив кандидатську дисертацію на тему “Розв’язок задачі фільтрації під багатошпунтовою греблею при довільному криволінійному водоупорі”, науковий керівник Г. М. Положій. У 1963 р. захистив докторську дисертацію на тему “Розв’зок фільтраційних задач методом сумарних представлень” на ступінь доктора фізико-математичних наук.

Номер слайду 9

Під керівництвом І.І. Ляшка створено теретичну базу однієї з найпотужніших на терені колишнього СРСР наукової школи з математичної теорії фільтрації. Серед його учнів 3 доктори та 22 кандидати наук. Зробив вагомий внесок в розвиток вищої освіти. В 1969 р. разом з академіком АН СРСР В. М. Глушковим створив перший в СРСР факультет кібернетики та став його деканом.

Номер слайду 10

Навчальний корпус факультету кібернетики , 2010 рік

Номер слайду 11

Протягом 1975–1995 разом зі своїми колегами створив цикл з 8 підручників та 9 навчальних посібників для студентів вузів з математичного аналізу, диференціальних рівнянь та інших дисциплін, серед яких, зокрема, такі: “Математический анализ в примерах и задачах” (1974–1977), “Графіки функцій: довідник” (1977), “Справочное пособие по математическому анализу” (1978–1979), “Основы классического и современного математического анализа” (1988), “Графіки елементарних та спеціальних функцій” (1996).

Номер слайду 12

Надійна підтримка – дружина Віра Степанівна. Сини Сергій і Володимир – авторитетні вчені, пішли батьковою дорогою у науку

Номер слайду 13

Родинні фото

Номер слайду 14

Автор та співавтор 400 наукових статей, понад 45 монографій, підручників, навчальних посібників, довідників, 6 авторських свідоцтв на винаходи. Основні монографії: Решение фильтрационных задач методом суммарных представлений. – К.: Изд-во Киев. ун-та, 1963. – 175 с. Метод мажорантных областей в теории фильтрации. – К.: Наукова думка, 1974. – 200 с. (співавтори – І. М. Великоіваненко, В.І. Лаврик, Г. Ю. Мистецький)Вопросы автоматизации решения фильтрационных задач на ЭВМ. – К.: Наукова думка, 1977. – 288 с. (співавтори – І. В. Сергієнко, Г. Ю. Мистецький, В. В. Скопецький)Математические методы исследования операций. – К.: Вища школа, 1979. – 311 с. (співавтори – Ю. М. Єрмольєв, В. С. Михалевич, В.І. Тюптя)Фильтрация шумов. – К.: Библиограф, 1979. – 232 с. (співавтори – В. П. Віденко, О.Є. Цитрицький)Математическое обеспечение сложного эксперимента. (в 5-ти томах). – К.: Наукова думка, 1982–1990. (коллектив співавторів)

Номер слайду 15

НАГОРОДИ Учасник бойових дій, ветеран Великої Вітчизняної війни (1940–1948). Нагороджений орденами “Вітчизняної війни” другого ступеня, “Трудового Червоного Прапора” (1981), “За заслуги” ІІІ-го ступеня (Відзнака Президента України) (1997), медалями “Ушакова”, “За оборону Севастополя” та більш ніж 15-ма медалями СРСР і України, Почесною Грамотою Верховної Ради України. І. І. Ляшко — двічі лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, премії імені М. М. Крилова, ряду державних нагород.

Номер слайду 16

У 2007 році на батьківщині вченого –на території Мацківської ЗШ відкрито пам’ятну дошку, прсвячену І.І. Ляшку.

Номер слайду 17

7 вересня 2012 року на будівлі Інституту кібернетіки Національного університету ім. Т. Г. Шевченка в Києві була відкрита меморіальна дошка пам'яті Ляшка Івана Івановича.

Номер слайду 18

Відзначення 90-річчя з дня народження вченого-математика, земляка – І.І. Ляшка

Номер слайду 19

Помер вчений 28 березня 2008 року. Похований на Байковому кладовищі.

pptx
Пов’язані теми
Математика, Презентації
Додано
27 лютого
Переглядів
65
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку