Біологічна вікторина «Розумники»

Про матеріал
Вікторина для учнів 7-8 класів на повторення знань з ботаніки, зоології та основ здоров`я
Перегляд файлу

Тема: Біологічна вікторина «Розумники»

 Мета: стимулювати  активну  пізнавальну   діяльність  учнів; формувати  вміння  швидко  знаходити  відповіді  на  ігрові  завдання; розвивати  вміння  учнів  застосовувати  знання  на  практиці; заохочувати  учнів  до  вивчення  предметів  природничого  циклу; виховувати  повагу  до  суперника, витримку, наполегливість, упевненість  у  собі, у  своїх  знаннях.

Обладнання: презентація, роздатковий матеріал, призи для учасників.

Хід заняття

І. Організаційна частина

Вчитель: Наш дивний світ, такий як казка,

         Он в небі хмаронька пливе.

         Тож бережи його будь-ласка,

         Все в ньому гарне і живе.

         Он квітка полум’ям палає,

         І ясне сонечко блищить.

           Чарівна пташечка співає:

                   Все в дивосвіт прийшло щоб жити.

Все, що нас оточує і не зроблене руками людей, - це природа. Спілкування з природою дає найбільшу насолоду та радість, викликає найпалкішу любов до рідного краю, до життя. Природа є джерелом натхнення для художників, письменників, композиторів. Шепіт води, зелених дібров , спів пташок, запах квітів – усе це природа рідного краю. Недарма природу називають ненькою. Всі ми – діти природи, та не всі однаково ставимося до неї. Природа потребує постійної уваги, турботи. Ми повинні берегти природу, охороняти її багатство.

1.   Щоб стати володарем звання «Розумники», необхідно перемогти в кон­курсах.

2.   Відповіді на запитання повинні бути швидкими, чіткими та лаконічними.

3.  Переможе та команда, яка набере більшу кількість балів.

4. Оцінювати конкурси буде вельмишановне журі у складі…

Ботанічна

Запитання: 1. Як називаються листки Хвойних? (Хвоя)

2. Яка друга назва родини Бобові? (Метеликові)

3. На які вітаміни багаті листки й цибулини часнику? (Вітамін С)

4. Яку злакову рослину використовують як будівельний матеріал? (Бамбук)

5. Який найпоширеніший та найважливіший пігмент рослин? (Хлорофіл)

 6. Як називаються клітини, з допомогою яких здійснюється нестатеве розмноження? (Спори)

7. Як називають чоловічі статеві органи вищих спорових рослин? (Антеридії) 3

 8. Як називають листок, що складається з черешка та однієї листкової пластинки? (Простий)

 9. Яка рослина може замінити вату? (Мох сфагнум)

10. Наука, яка вивчає гриби називається … (Мікологія)

11. З якої рослини роблять манну крупу? (Пшениця)

 12. Коли можна знайти квітку папороті? (Ніколи, папороті не цвітуть)

 13. Які рослини квакають? (Ква-соля, мор-ква)

14. Напій перше означає, друге з неба прилітає, ціле ж слово, поміркуй як слід, вийде соковитий гарний плід. (Вино-град).

15. Який учений відкрив явище подвійного запліднення у покритонасінних рослин? (С.Навашин)

16. Як називається запас поживних речовин квіткових рослин? (Ендосперм) 4

17. Учений, якого вважають засновником систематики? (К.Лінней)

18. Звичайні люди це їдять, а боксери – б’ють? (Груша)

Зоологічна

Конкурс- дуель «Що про пташину знаю я?»

Питання для 1 команди:

1. У якого осілого птаха такий міцний хвіст, що він ним підтримує тіло на дереві? (Дятел)

2.  Який птах прилітає до нас із настанням зими? (Снігур)

3. Найменший птах України. (Корольок)

4.  Який найменший птах у світі? (колібрі)

5.  Який птах, відклавши яєчка, не висиджує їх, а пташенята цієї пташки не знають своєї матері? (Зозуля)

6. Чому сови полюють уночі? (Вони дуже добре бачать у темряві)

7.  Який птах має гребінь, але не може ним причесатися? (Півень)

8. У назві якого птаха є нота фа. (Фазан)

9. Що страшніше птахам узимку — голод чи холод? (Голод)

10. Яка пташка може сидіти вниз головою? (Синичка)

Загадка.

Що це таке?

 Коли воно є – марно тратимо, не дбаємо, а коли його не стане –

віддали б усе, щоб повернути назад. (Здоров’я).

 учень

Мав здоров’я – не беріг,

А тепер надовго зліг…

І лежить собі зітхає,

Не живе і не вмирає.

І скрутився, наче ріг

 Бо здоров’я не беріг.

 

Інтерактивна вправа «Реклама».

Дослідження у групах (до кожної групи можна залучити когось із батьків).

Учні формуються у 3 групи. Кожна група отримує своє завдання.

1 група отримує текст «Шкідливий вплив куріння на здоров’я людини».

Діти ознайомлюються з текстом і створюють рекламу (малюнок) щодо шкідливості паління.

2 група отримує текст «Алкоголь і здоров’я». Група вивчає текст і створює рекламу (малюнки), щодо шкідливості алкоголю.

3 група отримує перелік можливих людських звичок. Дітям потрібно класифікувати звички (корисні і шкідливі) і створити малюнок корисних звичок.

Після виконання робіт відбувається почергова презентація кожної роботи. (На виконання завдання 15 хв.)

Висновок вправи:

 Який висновок можна зробити після виконання ваших завдань?

Конкурс 4  «Віриш — не віриш»

Кожній команді ставиться по 3 за­питання, на які потрібно  сказати, правда це чи ні. За кож­ну вірну відповідь — 1 бал. На обдумування 0,5  хв.

Чи правда, що...

       1.    Чи правда, що восьминіг блідне від страху?

 (Правда. Восьминіг здатен швидко й різко змінювати своє забарвлен­ня, коли він переляканий чи розсер­джений, а також коли пристосо­вується під колір дна)

2.   Чи правда, що самотні вовки виють на місяць?

(Ні. Вовки справді виють уночі, але це виття попереджає інших вовків з інших зграй, щоб              вони залишили чужу територію)

2.     ...кишечник кашалота 160 м2?

 (Так. Це абсолютний рекорд. Він живиться кальмарами, рибою. В його шлунку ще міститься дорогоцінна амбра, яка лікує епілепсію і сказ)

3.  ...у шлунку ластоногих знахо­диться каміння?

(Так. У морського лева до 10 кг. Вони виконують функцію балас­ту, перетирають їжу і є засобом гальмування голоду під час трива­лого голодування)

4.        ...сім'я левів залишає хворих і старих особин на розтерзання гієнам?                                                   

(Так, дійсно, сім'я левів виганяє старих і хворих левів на їжу гієнам, вони оточують їх і розривають на шматки)

5.        Чи правда, що верблюди під час мандрівок пустелею зберігають запас води у своїх горбах?

  (Ні. їхні горби насправді наповнені жиром, за рахунок якого верблюди живуть за   умов     нестачі або від­сутності їжі)

ІІІ. Підсумок

Надаємо слово журі. (Оголошення результатів вікторини та нагородження переможців).

Вчитель:

Кілька запитань до переможців.

Чи сподобалась Вам гра?

Чи важко було перемогти?

 

Заключне слово

- Любі діти! Ви – майбутнє нашої країни.

Вам вирощувати хліб, водити космічні кораблі, стояти біля верстата, лікувати хворих, будувати нові міста, шити красивий одяг, стояти на захисті України. Отже, бережіть і зміцнюйте своє здоров’я і ви виростите здоровими, життєрадісними, працьовитими, здатними подолати будь-які труднощі.

 

 

 

 

«Шкідливий вплив куріння на здоров’я людини».

За дослідженнями вчених, тютюновий дим – дуже отруйна речовина, яка містить у собі крім нікотину, близько 1000 особливо отруйних твердих і газоподібних речовин. Окрім негативного впливу на нервову систему і мозок, серцево-судинну і дихальну системи, тютюнопаління збільшує ризик захворювання злоякісними новоутвореннями. Особливо небезпечним є так зване «пасивне куріння», інформує  Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби Ук


Так, в газовій фракції диму міститься бензпірен (сильний канцероген, що спричиняє рак), азот та його окисли, оксиди вуглецю, ціаністий водень, акролеїн, гліцерин, спирти, альдегіди і кетони, вуглеводні, феноли, та інші. В склад диму тютюну входять синильна кислота, радіоактивний полоній, миш’як та інші солі важких металів, особливо це пов’язано з теперішнім техногенним забрудненням довкілля.

Нікотин є одним із найсильніших з відомих рослинних отрут, які впливають на нервову систему. Вміст нікотину у диму сигарети – від 0,4 до 3мг, при цьому його смертельна доза для людини становить 70 мг, тобто одна пачка випалених сигарет. Ніхто не може випалити першої сигарети до кінця, при цьому виникають запаморочення й нудота, іноді слиновиділення, шум у голові, головний біль, серцебиття, загальна слабкість, тремтіння рук, блювання. Поступово організм пристосовується до нікотину і паління не викликає неприємних відчуттів, хоча отруєння організму триває. Варто пам’ятати, що фізична та психологічна залежність до нікотину розвивається набагато швидше, ніж  до  алкоголю.

Нікотин  та інші складові тютюнового диму завдають великої шкоди нервовій системі й мозку, погіршуючи пам’ять, точність виконання математичних дій та орієнтації у просторі, здатність до навчання, негативно впливають на серцево-судинну і дихальну системи, спричиняють ряд захворювань.

Першою від тютюнового диму потерпає зубна емаль. На ній з’являються мікроскопічні тріщинки, поверхня зубів покривається тютюновим дьогтем, внаслідок чого зуби стають жовтуватого кольору, а з ротової порожнини під час розмови відчувається специфічний запах.

Разом з тютюновим димом утворені сполуки осідають на верхніх дихальних шляхах, легенях, надходять у кров. Постійне подразнення голосових зв’язок змінює тембр голосу, що помітно у людей, які зловживають палінням. Потрапивши до легень, значна частина диму осідає та поглинається альвеолами. Через це з’являється кашель, мокрота, ядуха, бронхіт та інші захворювання дихальної системи. Внаслідок подразнення слизової оболонки бронхів і трахеї, легень тютюновим димом, розвивається їх хронічне запалення. Тому палії частіше хворіють на запалення легень, туберкульоз, бронхіт, трахеїт, захворювання у них мають тяжкий перебіг.

У курців на відміну від людей, що не палять, в 2-3 рази частіше розвивається інфаркт та передінфарктний стан, стенокардія та інші, при цьому смертність від цих хвороб у курців значно вища.

Понад 80% хворих, що страждають хронічним захворюванням шлунка та дванадцятипалої кишки, є курцями, особливо часто ці захворювання зустрічаються у запеклих курців. Доведено, що паління негативно впливає і на лікування виразки шлунка.

Смертність від раку легень серед курців у 20 разів вища, ніж серед тих, що не палять. Паління збільшує ризик захворіти на злоякісні новоутворення і інших органів: язика, гортані, стравоходу, шлунка, сечового міхура. Курці в 13 разів частіше хворіють на стенокардію (захворювання серця) і в 10 разів частіше – на виразкову хворобу шлунка. Паління також ускладнює перебіг інших хвороб людини, особливо хронічних. Життя курців до 10 роки коротше, ніж у тих, що не палять, при чому скорочення тривалості життя прямо залежить від того, з якого віку та як довго людина палить.

Проблемою є також те, що приблизно кожна п’ята жінка віку 20-60 років, є активним курцем, у першу чергу в містах. Жінки, які палять, крім вказаних вище захворювань, страждають непліддям, ризик кровотечі і спонтанного аборту під час вагітності вищий, ніж у жінок, які не палять. Менопауза наступає швидше, відповідно, такі жінки і старіють швидше. Існує багато доказів того, що паління до настання і під час вагітності шкідливе для дитини, оскільки погіршується транспортування кисню і поживних речовин, що призводить до ненормального розвитку дитини, появи аномалій, зокрема генетичних, передчасного переривання вагітності, тощо. Причому, немає прямої залежності між кількістю випалених цигарок і їх шкідливістю.

Що стосується паління серед підлітків, то тут спочатку привабливим чинником є бажання виглядати дорослим, не бути «білою вороною» серед друзів, що палять, потім звичка укорінюється.

Особливо шкідливим паління є для молоді, і може негативно вплинути на їх потомство та швидко призвести до проблем із здоров’ям.

Значної шкоди завдає також «пасивне паління», коли людина, що не палить, вдихає повітря, отруєне тютюновим димом. При цьому, небажані наслідки для стану їх здоров’я можуть бути ще гірші, ніж для курців, тому що організм не адаптований до тютюнового диму.

Практично до 30% людства мають згубну звичку тютюнопаління. Але необхідно зрозуміти – паління є не тільки особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє людства. Паління та його вплив на організм людини стали сьогодні і медичною проблемою, тому варто замислитись: запалювати цигарку, чи зберегти своє і довколишніх здоров’я.

 

 

 

 

 

 

«Алкоголь і здоров’я»

Історики говорять, що людство вживає алкоголь уже близько 10 тисяч років. Б’юся об заклад, що весь цей час питання користі і шкоди алкоголю не полишають розум людства.

Це все він, етанол — активний інгредієнт алкогольних напоїв, проста молекула, що впливає на організм багатьма різними способами і може бути як ліками, так і отрутою. Він безпосередньо впливає на шлунок, головний мозок, серце, жовчний міхур та печінку. Етанол також має вплив на рівень ліпідів та інсуліну в крові, а також на запалення та коагуляцію. Цей інгредієнт здатен змінювати настрій, концентрацію та координацію.

Надмірне вживання алкоголю може підвищувати артеріальний тиск і пошкоджувати серцевий м'яз (кардіоміопатія). Зловживання алкоголем також пов’язують із кількома видами ракових захворювань. Всесвітній фонд досліджень онкологічних захворювань (The World Cancer Research Fund) та Американський інститут ракових досліджень (American Institute for Cancer Research) вказують на переконливі докази впливу вживання алкоголю на розвиток раку ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, молочної залози, товстої та прямої кишки у чоловіків і можливі докази того, що алкоголь сприяє раку печінки та колоректальному раку у жінок. Ризик збільшується для людей, які також курять тютюн.

Ой, стільки всього... Можливо, варто просто триматися подалі від зеленого змія та забути як страшний сон весь цей алкоголь? Як завжди, все не так просто.

Понад сотні досліджень демонструють зворотний зв'язок між помірним споживанням алкоголю та ризиком серцевого нападу, ішемічного інсульту, захворюваннями периферичних судин. Усі ці ефекти досягаються, звісно, завдяки помірному вживанню алкоголю. А ось що ця фраза означає — читайте далі.

Нерідко в дослідженнях ми натрапляємо на визначення «порція алкоголю» або «помірне споживання алкоголю». Тож що можна вважати помірним споживанням? Що таке одна порція?  Адже келих вина може бути від 50 до 500 мл, та й вино містить різну кількість етанолу (який, як ми визначили, і відповідає за дію алкоголю). На жаль, універсальної відповіді на це питання нема навіть у вчених, які під «помірним вживанням» розуміють від однієї до п’яти порцій алкоголю.

Зазвичай однією порцією алкоголю прийнято вважати напій, який містить 12–14 г чистого алкоголю. Наприклад, 350 мл пива, 150 мл вина, 50 мл алкоголю, міцністю 40% (джин, віскі тощо).

Помірне вживання алкоголю — це та доза, при вживанні якої користь значно перевищує шкоду, яку ми отримуємо, споживаючи речовину. На сьогодні такою дозою вважається не більше однієї порції алкоголю на день для жінок і двох порцій алкоголю для чоловіків. Важливою є не кількість алкоголю на тиждень, а саме те, скільки етанолу отримує наш організм щоденно. Кажучи простіше, ви можете щодня випивати келих вина, але це не означає, що замість випивати весь тиждень по келиху, ви в неділю можете випити одразу пляшку. У такому випадку навантаження на ваш організм буде занадто великим і користь від вживання буде значно меншою, ніж негативні наслідки.

Жінки і алкоголь

Сьогодні ми розуміємо, що надмірне вживання алкоголю жінками призводить до розвитку раку молочної залози, проте є і гарні новини: щоденний прийом 600 мікрограмів фолієвої кислоти нівелює негативний вплив алкоголю та захищає жінок від розвитку новоутворень. Тож рекомендація для жінок: не споживайте більше однієї порції алкоголю на день, додайте до раціону достатню кількість бобових та зелені, як джерело вітаміну В9, і додатково щодня приймайте 400 мкг фолієвої кислоти у формі добавок.

Крім того, вживання алкоголю призводить до втрати вологи, в тому числі зі шкіри. Тож, якщо ви хочете зберегти красу і свіжість шкіри, контролюйте кількість спожитого алкоголю і обов’язково пийте багато води під час і після вживання алкогольних напоїв.

Нерідко ми чуємо, що найкориснішим для серця алкогольним напоєм є вино, але насправді прямої залежності між типом алкоголю та його кардіопротекторними властивостями немає. Скоріше, важлива загальна кількість спожитого алкоголю.

Алкоголь і генетичні мутації

Нещодавно журнал Nature опублікував дослідження, проведене на генетично модифікованих мишах, яке дає переконливі докази того, що алкоголь викликає рак, призводячи до мутацій у ДНК.

То й що, можете запитати ви. Дійсно, ми вже не перший рік знаємо, що надмірне споживання алкоголю здатне викликати в тому числі і розвиток новоутворень, адже продукт метаболізму алкоголю — ацетальдегід — може пошкоджувати ДНК у клітинах. Однак попередні дослідження спиралися на надзвичайно високі концентрації ацетальдегіду та досліджувалися на культурах клітин, а не на живих організмах.

Остання робота показала, що ацетальдегід завдає постійного пошкодження ДНК, якщо ефекти токсину не нейтралізуються двома природними механізмами захисту. Перший рівень захисту очищує ацетальдегід, а другий — відновлює пошкодження ДНК.

Дослідження довело, що пошкодження ДНК посилилося, коли у мишей не вистачало першого рівня захисту — захисного ферменту, який називається альдегіддегідрогеназа 2 (ALDH2), що запобігає потенційно токсичному накопиченню ацетальдегіду, ефективно його окислюючи до ацетату. Близько 8 % світового населення, в основному східноазіатського походження, мають спадковий дефіцит ALDH2, який проявляється у сильному почервонінні шкіряних покривів безпосередньо після споживання алкоголю (також відоме як азіатське почервоніння, або asian flush англійською), що може пояснити високу поширеність ракових захворювань стравоходу в таких країнах, як Китай.

Учені, по суті, повністю відключили ці захисні механізми та змогли за допомогою експерименту показати, яким чином акумулюється пошкодження ДНК, призводячи до повної непрацездатності клітин організму. Для дослідження брали стовбурові клітини крові, тому що вони легко множаться, дозволяючи виділити ДНК легше, але вчені вважають, що ефекти алкоголю можуть бути подібними в інших типах клітин.

У мишей, яким бракувало природніх механізмів захисту від алкоголю, здатність виробляти свіжу кров повністю знищувалась після того, як вони отримували алкоголь протягом десяти днів. 

Які висновки ми можемо зробити? По суті, ми ще раз переконались у тому, що неодноразово стверджували науковці: надмірне споживання алкоголю призводить до порушень у функціонуванні нашого організму. Що ми маємо з цим робити? Не перевищувати добову норму алкоголю: одна порція алкоголю

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Що таке звичка

 

   Пригадайте, чи доводилося вам виконувати якісь дії; чи виникало у вас бажання або потреба робити це знову й знову. Це і є звичка - особлива форма поведінки людини, яка виявляється у здатності робити ті чи інші дії, що закріпилися внаслідок багаторазового їх повторення.

   Звички бувають корисні - ті, що зміцнюють здоров’я людини і свідчать про рівень її культури, та шкідливі, що сприяють погіршенню здоров’я людини.

 

 

Корисні звички і здоров’я

 

   Корисні звички виробляються на основі природних потреб, під час навчання та виховання у сім’ї, дитячому садочку, школі та інших дитячих колективах (спортивних, хореографічних, музичних) (мал. 26). Це, наприклад, звички дотримуватися правил гігієни - мити руки перед їжею і після неї, після відвідування туалету та повернувшись із прогулянки, двічі на день чистити зуби, регулярно митися під душем.

   Дуже допомагають у житті звички спати з відчиненою кватиркою, робити вранішню гімнастику, дотримуватися режиму дня. Вони сприяють фізичному та психічному розвиткові людини, підвищують її працездатність, зміцнюють здоров’я.

   До корисних звичок належать також пунктуальність, охайність, чесність і ввічливість, які завжди поважалися у суспільстві.

 

Запам'ятайте!

Здоровий спосіб життя сприяє реалізації всіх можливостей, які природа надає людині. Він є чинником здоров’я, а нездоровий спосіб життя - чинником ризику.

   Чим раніше сформувалися корисні звички, тим легше людині уникнути шкідливих звичок.

 

Шкідливі звички і здоров’я

 

   Знання про потенційну небезпеку шкідливих звичок сприяє виробленню позитивного ставлення до здорового способу життя. Адже набагато легше запобігти захворюванням, ніж потім їх лікувати.

   Наприклад, у школі, на вулиці, в автобусах чи тролейбусах вам доводиться братися руками за поручні, дверні ручки та інші речі, яких торкаються також сотні і тисячі людей. Відомо багато мікроорганізмів, які вражають шкіру, очі, органи травлення. Такі хвороби в народі називають «хворобами брудних рук». Виробивши у себе звичку регулярно мити руки з милом, ви уникнете багатьох цих захворювань.

   Вам, мабуть, траплялися люди, які гризли нігті, голосно плямкали та сьорбали під час їжі, облизували пальці, колупалися в носі, кидали на підлогу сміття. Дивитися на них не дуже приємно. Чи не так? Таких людей називають невихованими. Подібних шкідливих звичок зазвичай можна легко позбутися, якщо стежити за собою, прислухатися до думки інших людей.

   Однак існують дуже згубні звички, подолати які надзвичайно важко. Це куріння, вживання алкогольних напоїв, наркотичних і токсичних речовин.

docx
Додано
19 жовтня 2020
Переглядів
916
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку