Біологічні харчові добавки, їх вплив на організм людини.

Про матеріал

Не секрет, що замість того, щоб їсти нормальну, корисну для здоров'я їжу, багато хто прагне перекусити на швидку руку. Особливо це стосується школярів. Перед картопляним пюре молоді люди віддають перевагу картоплі "фрі", парній котлетці - гамбургер, чаю з лимоном - газовану воду. При цьому мало хто замислюється над тим, яку шкоду наносить організму "сучасна" їжа. Хоча, здавалося б, вочевидь, що вживання всілякої скороспілої продукції, напівфабрикатів, газованих напоїв, жуйок, льодяників і тому подібне - це зайвий удар по нашому здоров'ю. Суцільні концентрати, хімічні добавки, штучні фарбники і ароматизатори! Навіть страшно уявити, що твориться в нашому шлунку після такого обіду. Замість того аби живити свій організм і давати йому енергію, сили доводиться витрачати - на знешкодження тих харчових хімічних компонентів, які поступають разом з їжею.

Перегляд файлу

Тема уроку: Біологічні харчові добавки, їх вплив на організм людини.

Мета: формувати уміння учнів піклуватися про своє живлення, необхідність вести здоровий спосіб життя.

Завдання уроку:

  • вивчити класифікацію харчових добавок, розкрити їх значення і обговорити можливі небажані наслідки їх вживання;
  • привернути увагу учнів до складу продуктів харчування,  які ми купуємо в магазині, викликати бажання учнів контролювати вжиток небажаних і шкідливих харчових добавок з метою збереження свого здоров'я;
  • пропагувати гаряче харчування в шкільній їдальні.(слайд 2)

 

Хід  уроку

Вчитель.

Не секрет, що замість того, щоб їсти нормальну, корисну для здоров'я їжу, багато хто прагне перекусити на швидку руку. Особливо це стосується школярів. Перед картопляним пюре молоді люди віддають перевагу картоплі "фрі", парній котлетці - гамбургер, чаю з лимоном - газовану воду. При цьому мало хто замислюється над тим, яку шкоду наносить організму "сучасна" їжа. Хоча, здавалося б, вочевидь, що вживання всілякої скороспілої продукції, напівфабрикатів, газованих напоїв, жуйок, льодяників і тому подібне - це зайвий удар по нашому здоров'ю. Суцільні концентрати, хімічні добавки, штучні фарбники і ароматизатори! Навіть страшно уявити, що твориться в нашому шлунку після такого обіду. Замість того аби живити свій організм і давати йому енергію, сили доводиться витрачати - на знешкодження тих харчових хімічних компонентів, які поступають разом з їжею.

Ще якихось п'ятнадцять років тому середньостатистичний чоловік важив порядка сімдесят чотирьох кілограмів, а жінка - шістдесят три. Тепер ці показники "потовщали" до вісімдесяти двох і шістдесяти дев'яти кілограмів. А разом з ними зростає і армія товстунів. Діти зростають завширшки не так нестримно, як дорослі, але з кожним роком дражнилка "Жиртрест" стає образливою для все більшої кількості маленьких товстунів. Товстіти, за твердженням фахівців, в першу чергу "допомагають" сладенькая газована вода, чіпси, всілякі бутерброди з начинкою з жирної котлетки і масляного майонезу. Плюс до цього "комп'ютерний" спосіб життя. (Слайд 3)

Учень1. Щодня ми заходимо до магазину за продуктами і кожного разу беремо те, до чого звиклися або що здається смачним. Особливо уважно читати написи на етикетках і замислюватися про їх значення часто немає ні часу, ні бажання. Раз лежить на прилавку - значить, перевірено, допущено і їстівно, - приблизно так вважає кожен покупець. Майже на будь-якій упаковці можна зустріти солідний набір позначень харчових добавок. Але чи часто ми замислюємося, що ховається за ними? (Слайд 4) Отже, запам'ятовуйте! Буква "Е" - це Європа, а цифровий код - характеристика харчової добавки до продукту.

 

Учень 2. Код, що починається на 1, означає фарбники; на 2 - консерванти, на 3 - антиокислювачі (вони запобігають псуванню продукту), на 4 - стабілізатори (зберігають його консистенцію), на 5 - емульгатори (підтримують структуру), на 6 - підсилювачі смаку і аромату, на 9 -протипінні речовини. Індекси з чотиризначним номером говорять про наявність підсолоджувачів - речовин, що зберігають розсипчастість цукру або солі.

Учитель. Чи шкідливі ці добавки? Фахівці-харчовики вважають, що буква "Е" не так страшна, як її малюють: вживання добавок дозволене в багатьох країнах, більшість з них не дає побічних ефектів. Але у медиків часто інша думка. Нашому покупцеві інколи буває важко розібратися які продукти купувати. Одним з показників якості і безпеки для вживання є те, які харчові добавки міститися в тому або іншому товарі. Адже для придання продукту тих або інших якостей, в нього додаються різні речовини, що є інколи отрутами для організму. Давайте розглянемо, які харчові добавки входять до складу продуктів харчування, що найчастіше вживаються. (Слайди 5-11)

Як же в такій ситуації убезпечити себе? Сподіваємося, вам допоможуть наші рекомендації: (Слайд 12)

  • Не купуйте продукти з неприродно яскравим забарвленням.
  • Не довіряйте продуктам із занадто тривалим терміном зберігання.
  • Чим менше перелік інгредієнтів, тим менше добавок.
  • Відмовтеся від чіпсів, супів з пакетів, хот-догів та інших продуктів швидкого харчування - вони наполовину складаються з шкідливих харчових добавок.
  • Не захоплюйтеся магазинними консервами, копчениною, газованими і концентрованими напоями.

 

 

Практичне  заняття. (Слайд 13)

 

Мета: навчитися розшифровувати коди харчових добавок (з індексом Е).

 

Завдання: провести розшифровку кодів, запропонованих вам етикеток харчових продуктів і зробити висновок про доцільність вживання даного продукту, враховуючи відомості про їх вплив на організм.

 

Учитель.  Використовуючи таблицю "Харчові добавки", проведіть розшифровку кодів запропонованих вам етикеток продуктів харчування.

Роботу оформити у вигляді таблиці.

Харчовий продукт (по етикетці)

 

Характеристика харчових добавок

 

Доцільність вживання

 

 

По закінченню роботи заслуховуються підсумки про результати досліджень учнів.

Відповіді на запитання:

Дуже люблю солодкі газовані напої. Чи правда що вони шкідливі? (Слайд 14)

 

     Єдина натуральна органічна речовина у всіх цих Кока-Пепси-спрайт-7Up-Фанта-Фиестах - це цукор! А єдиний нешкідливий компонент - це вода. Все інше - хімія! Кислий смак додає навіть не лимонна кислота, а найнатуральніша фосфорна кислота. Ти п'єш слабкий розчин ортофосфорной кислоти, з додаванням величезної кількості фарбників і ароматизаторів. Цей лимонад вбиває всю мікрофлору шлунку. Їх не можна пити на голодний шлунок, тому що можна просто спалити всю слизову оболонку. Крім того, регулярне вживання великої кількості цього лимонаду (наприклад, літр на день для однієї людини) може в самий найкоротший час повністю "розчинити" вашу печінку.

 

Вдома всі салати заправляємо майонезом. Це не шкідливо? (Слайд 15)

 

Приготований в домашніх умовах майонез і використовуваний, образно кажучи, по грамах, особливої шкоди нашому організму не приносить. Але як тільки ми починаємо розмову про фабрично-вироблений майонез, або про блюда, що містять майонез, то відразу варто виставляти табличку "Небезпечно для життя". Майонез дуже калорійний продукт, окрім цього містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбники, підсолоджувачі, замінники і так далі. Тому подумайте зайвий раз, коли додаєте майонезика до смаженої картоплі. Особливо шкідлива концентрація в шаурме, щедро присмаченій майонезом, в гамбургерах, бутербродах з майонезом.

 

До чого призводить неправильне харчування? (Слайд 16)

 

Неправильне харчування є прихованою причиною більшості захворювань людини, пряма дорога до ожиріння, до сердечних захворювань, до хвороб шлунково-кишкового тракту. Вживання жирної їжі призводить до збільшення ваги. Та, мабуть, найстрашніше те, що всі ці продукти, які містять велику кількість замінників і фарбників, викликають звичку до їх споживання. Шкідливі продукти укорочують життя людини, поступово отруюють організм. Подумайте про своє майбутнє і майбутнє ваших дітей.

 

Граючи на комп'ютері можу з'їсти декілька пачок чіпсів. До чого це може привести? (Слайд 17)

У жодному випадку не можна дозволяти дитині споживати чіпси або сухарики за переглядом телевізора або за грою на комп'ютері. В цей час людина повністю занурена у віртуальний світ і не контролює себе. Тим більше що в цей час діти їдять не супи, а ці самі чіпси. Біда полягає в тому, що у когось ця шкідлива звичка залишається на все життя. В результаті ми маємо дорослих товстунів.

Навіть помірне постійне вживання чипсів може нашкодити здоров'ю. Головна причина тут - в способі виробництва продукту. Науково доведено, що канцероген акриламід (утворюється при сильному нагріванні) викликає мутації генів і "допомагає" появі злоякісних пухлин шлунку, заподіює шкоду центральній і периферійній нервовій системі. Окрім іншого, у складі чіпсів зазвичай є натрій глютамат, здатний викликати алергію; натрій фосфат, надлишки якого приводять до відкладення в нирках кальцію, розвитку остеопорозу; сіль - перший ворог почечників та гіпертоніків.

 

 Як бути, якщо дуже люблю сосиски і бутерброди з ковбасою? (Слайд 18)

 

Поради виробників ковбасних виробів:

  • не купуйте ковбасу яскраво-червоного кольору. Ковбаса з великим вмістом нітриту натрію палить язик.
  • варена ковбаса, яка ріжеться як гума, більш ніж наполовину зроблена з добавок - сої і крохмалю.
  • якщо кілограм ковбаси коштує удвічі дешевше за кілограм м'яса - в такій ковбасі м'яса немає.
  • купуйте ковбасу відомих виробників.

 

Чому шкідливо їсти на ніч? (Слайд 19)

 

Неправильний режим харчування надає шкідливу дію роботі організму - знаходячись цілий день на роботі, житель сучасного міста харчується нормально лише один раз на день увечері, та ще і перед сном. Таким чином, людина прагне вгамувати сильний голод. Відчуття насичення приходить лише через півгодини після початку їди. Частенько виявляється, що до цього часу чоловік з'їв вже надто багато, набагато більше, ніж потрібно організму. Надлишки отриманих енерго-калорій знайдуть своє нове житло на стегнах і животі.

 

Чи правда, що при обробленні фруктів та овочів використовують фенол? (Слайд 20)

 

При обробці фруктів використовують консерванти Е-230, Е-231 та Е-232 (ось звідки апельсини або банани на магазинних полицях, що не псуються роками!), а представляють вони собою не що інше, як... ФЕНОЛ! Той самий, що, потрапляючи до нашого організму в малих дозах, провокує рак, а у великих - він просто чиста отрута. Звичайно, наносять його в благих цілях: аби запобігти псуванню продукту. Причому лише на шкірку плоду. І миючи фрукти перед їдою, ми змиваємо фенол. Але чи весь і чи завжди миють ті ж банани? Хтось лише очищає від шкірки, а потім тими ж руками береться за його м'якоть. Ось вам і фенол!

 

Як захистити себе від надмірної кількості нітратів? (Слайд 21)

Не їжте в’ялі або несвіжі овочі; вживайте овочі і їжу відразу, не зберігаєте їх в холодильнику, особливо в пластиковій упаковці, оскільки ідеальна умова для перетворення нітратів на нітрит - це якраз відсутність повітря.

Правила:

  1. Не купуйте недозрілі фрукти і овочі.
  2. Віддавайте перевагу овочам з ясно-зеленим листям.
  3. Взимку, по можливості, купуйте свіжозаморожені, а не свіжі овочі, оскільки виробники змушені заморожувати найстигліші плоди і овочі, які містять мінімум шкідливих речовин.
  4. Не використовуйте повторно воду, в якій варилися овочі, не розігрівайте супи, оскільки в цьому випадку концентрація нітратів збільшується.
  5. Вживайте овочі з лимоном, який перешкоджає перетворенню нітратів на нітрит.
  6. Перед готуванням овочі ретельно мийте і по можливості знімайте верхнє листя салату.

 

 

 

 

Учитель.  На цьому наш урок  закінчується. Завершити його хотілося б словами Б.Шоу: "Здорове тіло - продукт здорового розуму".

Я думаю, що тепер ви будете уважні при покупці продуктів, і завжди зможете використовувати табличку, яку ви отримали у подарунок. Сподіваюся, що інформація, яка сьогодні була озвучена, буде корисна для вас, адже, здоров'я - найголовніше багатство людини. Поклопочіться про себе і своїх близьких і будьте здоровенькими!

Велику частину часу ви проводите в школі, тому повинні харчуватися повноцінно, гарячим живленням в шкільній їдальні, де використовуються лише натуральні продукти.

Презентація.

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
26 березня 2018
Переглядів
929
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку