Біологічний вік людини

Про матеріал
Актуальність: Біологічний вік часто не співпадає з фізичним віком, і люди виглядають старішими чи занадто молодими. Це зумовлене факторами навколишньго середовища і ще декількох факторів. Мета: дослідити, визначити та порівняти біологічний вік людини з відповідними нормами
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Біологічний вік людини “Вчитель біології: Башмакоа Т. В.

Номер слайду 2

Актуальність: Біологічний вік часто не співпадає з фізичним віком, і люди виглядають старішими чи занадто молодими. Це зумовлене факторами навколишньго середовища і ще декількох факторів. Мета:дослідити, визначити та порівняти біологічний вік людини з відповідними нормами

Номер слайду 3

Перше Завдання:дослідити визначення поняття “біологічний вік”Формулювання поняття "біологічний вік" має велике значення, оскільки для багатьох практичних цілей важлива угруповання дітей не тільки за календарним віком, а за ступенем їх розвитку. У значної частини дітей біологічний і хронологічний вік збігаються. Проте зустрічаються діти і підлітки, у яких біологічний вік випереджає хронологічний або відстає від нього.

Номер слайду 4

Друге завдання: розглянути критерії біологічного віку. Характерний для людини процес зростання називають в біології алометричних (від грец. Allos - інший). На відміну від ізометрічекого зростання (характерногодля ряду багатоклітинних), в ході розвитку органи і частини нашого тіла збільшуються непропорційно один одному.

Номер слайду 5

Статевий диморфізм - найяскравіша характеристика розвитку людини, і вона проявляється на всіх етапах його онтогенезу. Ще одна фундаментальна характеристика підсумовується з усіх наведених вище - це індивідуальність процесу онтогенезу. Люди народжуються, ростуть, розвиваються, старіють, помирають у відповідності з деякими закономірностями, багато з яких нам достеменно відомі.

Номер слайду 6

Третє завдання: Проаналізувати основні методи оцінки біологічного віку. Основними критеріями біологічного віку вважаються:зрілість (оцінюється на основі розвитку вторинних статевих ознак);скелетна зрілість (оцінюється за термінами і ступеня окостеніння кістяка);зубна зрілість (оцінюється за термінами прорізування молочних і постійних зубів, стертость зубів);показники зрілості окремих фізіологічних систем організму на підставі вікових змін мікроструктур різних органів;морфологічна та психологічна зрілість.

Номер слайду 7

Біологічний вік, крім спадковості, у великій мірі залежить від умов середовища і способу життя. Тому в другій половині життя люди одного хронологічного віку можуть особливо сильно відрізнятися за біологічним віком. Основні прояви біологічного віку при старінні - порушення найважливіших життєвих функцій і звуження діапазону адаптацій.

Номер слайду 8

Четверта частина: Методи оцінки біологічного віку. Комплекс тестів для амбулаторного дослідження за програмою довготривалого спостереження старіння (Інститут геронтології):1) Антропометричні дані і загальні показники старіння 2) Функціональні показники стану органів і систем3) Лабораторні дослідження. Скорочений метод визначення біологічного віку для дорослих осіб: 1) Кардіопульмональна система; 2) Органи чуття, психіка; 3) Руховий апарат 4) Стан зубів

Номер слайду 9

При визначенні "вікових норм" і біологічного віку людини слід враховувати стать, індивідуальні особливості, а також належність до певної еколого-популяційній групі, вплив соціальних факторів та інші обставини. У період скелетної зрілості основними показниками вікової диференціювання кісток скелета є центри окостеніння, збереження або закриття епіфазарних хрящових зон росту. У періоді старіння як критерій біологічного віку використовується прояви остеопорозу та остесклероза, остеофитозом тощо.

Номер слайду 10

Показники зрілостіРівень статевого дозрівання2) Кістковий вік, або скелетна зрілість3) Зубний вік, чи зубна зрілість4) Психічний розвиток і біологічний вік. Деякі фізіологічні функції "дозрівають" раніше за інших. Наприклад, у ранньому дитинстві жовч менш концентрування, а вміст білків у сироватці крові знижений.

Номер слайду 11

П’яте завдання: Біологічний вік чоловіків і жінок. За біологічним процесам жінки старіють повільніше і живуть довше на 6-8 років. Також існує ряд психологічно-соціальних причин, по-різному впливають на тривалість життя різних статей. У чоловіків в'янення менш чітко і розтягується на більший термін, але воно рівномірно підводить до постаріння всього організму. Тому чоловіки довше зберігають свій репродуктивний потенціал і мають більш молодий вид

Номер слайду 12

ВИСНОВОК

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
13 березня 2023
Переглядів
1669
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку