Біологія 11 клас. Презентація. Завдання та досягнення сучасної селекції. Внесок вітчизняних учених - селекціонерів

Про матеріал
Біологія 11 клас. Презентація до уроку з теми: "Завдання та досягнення сучасної селекції. Внесок вітчизняних учених - селекціонерів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Завдання та досягнення сучасної селекції. Внесок вітчизняних учених - селекціонерів. Біологія 11 клас

Номер слайду 2

Порівняй фото: Чим різняться і чим схожі свійські тварини та їхні дикі родичі?Яким чином ця різниця могла виникнути?

Номер слайду 3

Пригадай: Що таке селекція?СЕЛЕКЦІЯ (від лат. selectio – добір) – наука про створення нових і поліпшення вже існуючих сортів рослин, порід тварин і штамів мікроорганізмів. Сучасна селекція вирішує свої завдання у трьох аспектах діяльності: поліпшення існуючих сортів культурних рослин й одомашнених тварин; 2) створення нових міжвидових гібридів, порід, сортів і штамів;3) введення в культуру нових видів (наприклад, введення в культуру ламінарії, салатних рослин – руколи, спаржі, базиліку).

Номер слайду 4

Основними напрямами сучасних селекційних досліджень є маркерна, геномна та адаптивна селекція. Маркерна селекція (англ. marker assisted selection) – це використання маркерів для визначення наявності й розташування генів, що відповідають за селекційно-цінні ознаки. Нині найширше використовують молекулярні маркери з ДНК-чіпами. Поширена в селекції рослин і тварин для добору за генотипом та дослідження моногенних ознак й основних генів локусів полігенних (кількісних) ознак. Геномна селекція (англ. genomic selection) – це тестування геному одразу за великою кількістю маркерів. Сканування геному відбувається за участі ДНК-чіпів з десятками тисяч маркерів. Геномну селекцію застосовують у селекції рослин і тварин для добору організмів за генотипом та дослідження полігенних ознак.

Номер слайду 5

Адаптивна селекція (англ. adaptive selection) – виведення сортів і порід з високим адаптивним потенціалом, тобто стійкістю до несприятливих кліматичних змін і захворювань, до різних стресів. Створення адаптивних сортів і порід з високою й стійкою продуктивністю в різних умовах довкілля, стійких до екстремальних умов вирощування, основних захворювань – актуальна проблема сучасної селекції. Досягнення селекції застосовують у рослинництві, тваринництві, медицині, харчовій, мікробіологічній та інших галузях промисловості, в побуті. Застосування результатів досліджень молекулярної біології (метод полімеразної ланцюгової реакції, ДНК-гібридизації), біохімії (отримання ферментів), застосування методів генної (генетичне рекомбінування) й клітинної (метод культури клітин, метод клонування) інженерії відкрили нові перспективи розвитку.

Номер слайду 6

Пріорітетні цілі сталого розвитку для селекції

Номер слайду 7

Створення українськими селекціонерами низки нових сортів сільськогосподарських культур. Багато цінних сортів озимої й ярої пшениці,проса,кукурудзи, а також інших зернових вивів В. Юр'єв, що керував Харківською селекційною станцією (з 1909-1958 реорганізована на Укр. Інститут Рослинництва).

Номер слайду 8

Створення українськими селекціонерами низки нових сортів сільськогосподарських культур. Селекційну роботу з кукурудзою в Україні розпочато в 1908 році В. В. Палановим, який почав вивчати сорти виведені у США. Кращими сортами для північної і центральної України були Мінезота 23, Король Філіп, Грушівська. В східній Україні були поширені : Розебергська, Бесарабська, Броункоті.

Номер слайду 9

Створення українськими селекціонерами низки нових сортів сільськогосподарських культур. П. Гаркавий першим обґрунтував методи підбору пар для схрещування, оцінки ячменю на фітозахворюваність та морозостійкість; за­ провадив у практику метод складних схрещувань; вивчав типи розвитку ячменю. Автор 27 районованих сортів ярого та озимого ячменю, серед них — Нутанс 106, 244, Південний, Одеський 36, Оксамит, Зімран.

Номер слайду 10

Виконайте самостійну роботу. Назвіть цілі сталого розвитку, для реалізації яких селекція може стати основою реалізації. Заповніть таблицю і сформулюйте висновок про роль селекції у розв’язуванні глобальних проблем людства.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Цілі сталого розвитку Значення селекції     

Номер слайду 11

Домашнє завдання: п. 55,56, підручник В.І. Соболь

Номер слайду 12

Дякую за увагу !

pptx
Додано
19 квітня 2021
Переглядів
2121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку