Біологія 7 клас НУШ. Презентація "Правило екологічної піраміди. Взаємодії живих істот в екосистемах. Розрахунки за правилом екологічної піраміди"

Про матеріал
Біологія 7 клас НУШ. Презентація "Правило екологічної піраміди. Взаємодії живих істот в екосистемах. Розрахунки за правилом екологічної піраміди" створенена за модельною навчальною програмою «Біологія. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори: Самойлов А. М., Тагліна О. В., Утєвська О. М.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Правило екологічної піраміди. Взаємодії живих істот в екосистемах. Розрахунки за правилом екологічної піраміди. Тема 2. ЕКОСИСТЕМА ЯК СПІЛЬНИЙ ПРОСТІР ДЛЯ ІСНУВАННЯ ЖИВИХ ІСТОТВолошина О.І., вчитель вищої категорії, ХГ № 125

Номер слайду 2

Правило екологічної піраміди Учені підрозділяють екосистему на певні трофічні рівні, які складають екологічну піраміду. Перший трофічний рівень — це сукупність продуцентів. Саме вони є основою екологічної піраміди. Другий трофічний рівень формують рослиноїдні тварини, тобто консументи першого порядку. Третій трофічний рівень — це ті тварини, які їдять консументів першого порядку. Самі вони є консументами другого порядку

Номер слайду 3

У природі можна спостерігати більше трофічних рівнів, ніж три. На кожному з них спожита організмами продукція (їжа) засвоюється не повністю, значна її частина втрачається та зрештою розсіюється у вигляді тепла. Тому продукція організмів кожного наступного трофічного рівня в середньому в 10 разів менша, ніж попереднього. Екологічна піраміда показує це зменшення, тобто співвідношення різних трофічних рівнів.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Оскільки всі консументи споживають вироблені продуцентами органічні речовини, то саме продуценти переважають в екосистемах за кількістю та біомасою. Основними продуцентами є рослини (мал. 3.4), які за рахунок енергії світла в результаті фотосинтезу утворюють органічні речовини (продукцію).

Номер слайду 6

Практична робота «Розрахунки за правилом екологічної піраміди». Є такий трофічний (харчовий) ланцюг: рослини (продуценти) → миші (консументи першого порядку) → лиси (консументи другого порядку). Користуючись правилом екологічної піраміди, визначте, яка маса рослин потрібна для того, щоб лисиця збільшила свою вагу на 2 кг

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Взаємодії живих істот в екосистемах У природі реалізуються різні взаємодії організмів, які є основою для функціонування екосистем. Чим більші й різноманітніші такі взаємозв’язки, тим стабільніша екосистема.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

06.09.2024 СьогодніОбери погоду уроку. Сонячний день. Невелика хмарність. Йде дощ. Щось мене «закрутило»Ой, що буде!

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кириченко Галина Вікторівна
    Дякую за те, що ви такі швидкі!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
6 вересня
Переглядів
1326
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку