Біологія 8 клас. Травлення в кишечнику і виведення неперетравлених решток.

Про матеріал
Презентація містить інформацію про будову та функції тонкого кишечника, товстого кишечника а також будову і функції травних залоз.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Травлення в кишечнику. Виведення з організму неперетравлених решток. Урок 12

Номер слайду 2

Кишечник людинитонкийтовстий. Довжина – 7,5 - 8 м. Остаточне розщеплення всіх складних речовин (полімерів) до простих (мономерів), їхнє всмоктування,формування калових мас з неперетравлених залишків їжі та виведення їх з організму

Номер слайду 3

Тонкий кишечник. Довжина – 4-6 м. Діаметр – 3-4 см. Будова тонкого кишечнику: 1 - дванадцятипала кишка; 2 - порожня кишка; 3 - клубова кишка; 4 - підшлункова залоза.

Номер слайду 4

Дванадцятипала кишка. Довжина дорівнює товщині 12 складених разом пальців (25 – 30 см). До неї відкривається протока підшлункової залози та загальна жовчна протока.

Номер слайду 5

Підшлункова залоза Виробляє травний сік, що через протоку потрапляє в 12-палу кишку. Трипсин і хімотрипсин – розщеплення білків. Ліпаза – розщеплення жирів. Амілаза – розщеплює крохмаль до глюкози.

Номер слайду 6

Печінка. Найбільша залоза в організмі людини (її маса - 1,5-2 кг. Розташована переважно в правому підребер’ї, під діафрагмою. Біля печінки є порожнистий орган - жовчний міхур. Функції:секреторна (утворення жовчі);захисна (бар’єрна);детоксикаційна;обмінна.

Номер слайду 7

Травлення у тонкому кишечнику. У слизовій оболонці є численні секреторні клітини, які виділяють на добу близько 2 л кишкового соку. Всмоктувальна поверхня клубової та порожньої кишок дуже велика завдяки наявності ворсинок.

Номер слайду 8

Пристінкове (мембранне) травлення

Номер слайду 9

Товстий кишечникслизова оболонка не має ворсинок;залози слизової оболонки утворюють сік, в якому мало ферментів та багато слизу;у порожнині кишок велика кількість мікроорганізмів (мікробіота, 2,5 кг).

Номер слайду 10

Виведення неперетравлених решток. З неперетравлених решток їжі формуються калові маси. Завдяки скороченням м’язів стінок товстого кишечнику вони просуваються до прямої кишки, де накопичуються. Виведення їх з кишечнику регулює м’яз-стискач (сфінктер), розташований у кінцевому відділі прямої кишки. Його діяльність перебуває під контролем свідомості людини.

Номер слайду 11

Висновки: Кишечник складається з тонкого і товстого відділів. У тонкому кишечнику завершується розщеплення поживних речовин, які всмоктуються у кров і лімфу. Велику роль у процесах травлення відіграє жовч, яка сприяє розщепленню жирів, стимулює активність ферментів і рухову активність кишок. Поживні речовини всмоктуються завдяки активній діяльності клітинних мембран клітин епітелію кишечнику, явищам фільтрації та дифузії. У товстому кишечнику остаточно розщеплюються речовини і синтезуються вітаміни К і групи В. У цих процесах беруть участь різноманітні корисні для організму людини мікроорганізми.

Номер слайду 12

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
688
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку