Будова та функції органів травної системи в таблиці.

Про матеріал
Будова та функції органів травної системи в таблиці.Таблицю зручно використовувати протягом вивчення усієї теми "Травлення".
Перегляд файлу

Будова та функції органів травної системи в таблиці.

Травний канал                                                                                                                                            травні залози

Органи

Особливості будови

функції

залози

функції

Травний канал:

Його стінки:                   (с.41)

зовнішній шар (сполучна тканина),

середній (м‘язовий),

підслизовий (кровоносні судини),

внутрішній (слизовий епітелій)

 

 

 

Регулює розтягування, рух,

перемішування їжі, утворює

складки-збільшує площу,

виділяє муцин і травний сік, всмоктує речовини

 

 

 

 

 

 

 

1.ротова порожнина

а) губи,                              (с.42)

б) зуби,

в) язик

 

 

лужне середовище

а) захоплення їжі,

б) відкушування, подріблення            їжі,

в) перемішування, аналіз їжі,

г) хімічна обробка їжі (слиною)

д) всмоктування

3 пари слинних залоз – слина 1-1,5 л.: вода, муцин,

лізоцим, амілаза,

мальтаза

 

 

 

 

Зволоження, формування,

 

знезараження,

травлення вуглеводів

2.глотка

 

                          !

 

 

3.стравохід

м‘язова трубка 23-25 см.

Проштовхування харчової грудки до шлунка

 

 

4.шлунок

                                            (с.47)

м‘язовий мішок 1,5-2 л (до5л.)                     

3 шари м‘язів, розрізняють дно і тіло   

  кисле середовище

Шлунковий сік;

Травлення, всмоктування води, дрібних молекул

Мікрозалози слизового епітелію

 

муцин+ хлоридна кислота+пепсини(гідроліз білків)+ліпаза(жири мол.) +хімозин (білки молока)

органи

Особливості будови

функції

залози

функції

5.тонкий кишечник

довжина 2-4 м., площа-200м2

дванадцятипала кишка,

 

 

 

 

порожниста,

клубова мають мікрозалози, які виділяють 22 травних ферменти

 та секретин

Завершення розщеплення усіх речовин до простих,

Поглинання поживних речовин: білків і глюкози - в кров, жирних кислот, гліцерину - в лімфу

 

 

 

 

активізує підшлункову залозу

Печінка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підшлункова залоза

Жовч емульгує жири, активізує ферменти та перистальтику кишечника, затримує гнильні процеси і знешкоджує бактерії;

 нейтралізує отруйні речовини, накопичує, перетворює і синтезує деякі речовини.

Ферменти: трипсин (білки), ліпаза (жири), амілаза (вуглеводи), нуклеаза (ДНК)

6.товстий кишечник

довжина 1,5-2 м.

сліпа,

ободова,

сигмоподібна,(заселені бактеріями - мутуалістами)

пряма

 

 

Розщеплення клітковини, синтез вітамінів К, В, поглинання води, йонів, формування калових мас

 

 

 

docx
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
713
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку