Презентація до уроку біології 9 клас:"Неклітинні форми життя - Віруси."

Про матеріал
Презентація до уроку біології, 9клас, з теми: "Неклітинні форми життя - Віруси."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Неклітинні форми життя - Віруси

Номер слайду 2

Будову вірусів. Властивості вірусів. Життєдіяльність вірусів. Вірусні захворювання та їх профілактика. ЩО ВИВЧЕМО?

Номер слайду 3

В желеподібній цитоплазмі містяться органели Ядро – центр управління клітини Мітохондрії забезпечують клітину енергією В рибосомах на поверхні ЕПС йде синтез білків ЕПС здійснює транспорт речовин клітинна мембрана Сумнівів в клітинній будові живих організмів не було вже в кінці 19 століття. ПРИГАДАЄМО

Номер слайду 4

у 1892 році російський вчений Дмитро Йосипович Івановський, вивчив мозаїчну хворобу тютюну і, намагаючись виявити збудника, розтер листя хворої рослини і пропустив витяжку через фільтр, здатний затримати всі відомі у той час мікроорганізми. Коли ж учений ввів отриманий фільтрат в листя здорової рослини, він знову викликав у них мозаїчну хворобу, тобто фільтрат зберіг інфекційні властивості, а значить, містить джерело хвороби. - У чому причина цього? Чому фільтр «не впорався»?

Номер слайду 5

Івановський прийшов до висновку, що захворювання викликають дуже маленькі істоти. Пізніше їх назвали вірусами, що значить- отрута. Довгий час частинки були невловимі , оскільки є дуже малі. Розгледіти їх вдалося лише з винаходом мікроскопа, хоча на той час склад їх був вже відомий. Значить крім бактерій, грибів, рослин і тварин є ще якісь – невідомі поки нам живі істоти і ми як дійсні біологи не можемо залишити цей факт без уваги.

Номер слайду 6

Схематична будова віруса: 1 - серцевина (однонитчаста РНК); 2 - білкова оболонка (капсид); 3 - додаткова липопротеїдна оболонка; 4 - капсомери (структурні частини капсида).

Номер слайду 7

Ліпідно- білкова оболонка Нейраміндаза Гемагглютин РНК Нуклеокапсид

Номер слайду 8

Віруси можуть різнитися За специфічністю до хазяїна 1. Віруси з високою специфічністю (вірус грипу свиней, бактериофаг Р-17) 2. Віруси відносно універсальні: (вірусні хвороби ссавців; «пулевидний» вірус, що вражає і картоплю і собак і дрозофіл) За хімічним складом 1. ДНК-вмісні: (віруси герпеса, віспи, гепатиту та ін.) 2. РНК-вмісні: (віруси поліомієліту, корі, сказу, табачної мозаїки) По типу поведінки в середині клітини 1. Віруси, що вбивають заражену ними клітину ( вірулентні бактеріофаги) 2. Віруси, що змінюють генетичну інформацію зараженої ними клітини ( онковіруси, ВІЛ, бактеріофаги)

Номер слайду 9

Віруси — найдрібніші організми. Їх розміри менше половини довжини світлової хвилі, тому їх розміри вимірюють в нанометрах (1 нм = 10-9 м). Розміри вірусів коливаються в межах від 20 до 300 нм. Форма вірусних частинок буває найрізноманітнішою. а )віруси рослин, б) віруси тварин в) бактеріофаги

Номер слайду 10

Віріон (вірусна частинка) ↙ ↘ Капсид ДНК або РНК Органоїди відсутні

Номер слайду 11

Критерії живого: Єдність хімічного складу Здатність до росту та розвитку Мінливість Спадковість Здатність до самовідтворення Обмін речовин та енергії Авторегуляція Хімічний склад представлений лише органічними сполуками але Не мають структурних складових Можуть існувати лише як внутрішньоклітинні паразити і не можуть розмножуватися поза організмами Містять або ДНК або РНК Для розмноження потрібна лише нуклеїнова кислота Не мають власних систем метаболізму Віруси займають проміжне положення між живою та неживою природою є паразитами і займають молекулярно-генетичний рівень організації!

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Схема будови аденовіруса

Номер слайду 14

Схема будови герпесвіруса

Номер слайду 15

Схема будови віріона віруса гепатита С.

Номер слайду 16

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ)

Номер слайду 17

Відкриті в 1917 році одночасно у Франції та Англії Використовуються при лікуванні захворювань, що викликаються деякими бактеріями (чума, тиф, дизентерія) Фотографія бактеріофага (збільшена в 500000 раз )

Номер слайду 18

Підручник мал255 стор 192 Схематичне будова Т-фага кишкової палички 1 - кубоідальная капсидна головка, 2 – двухнітчата ДНК, 3 - стрижень, 4 - чохол, 5 базальна пластинка, 6 - хвостові фібрили.

Номер слайду 19

Англійський біолог Пітер Медавара лауреат Нобелевської премії (1960р – фізіологія та медицина)

Номер слайду 20

Зараження герпесом відбувається в ранньому віці. До 15 років 70-90% дітей вже інфіковано. Дитя невразливе тільки перші 6-8 місяців життя. Проникає в організм через мікроскопічні пошкодження шкіри, слизовій оболонці. Заразитися можна через загальний посуд, білизну, повітряно-краплинним шляхом, через рану і кров. Потрапивши раз, збудник залишається на все життя. Чоловік носить хворобу, яка час від часу «прокидається» у вигляді викликання бульбашок навколо рота, носа. Засмпокоює тільки те, що герпес протікає в легкій формі, у вигляді ось цих шкідливих бульбашок. Проте, часті рецидиви – серйозний привід для неспокою і звернення до лікарні. Адже інфекція може розповсюдитися по крові і нервовим тканинам. При цьому вражається печінка, мозок і ін. органи.

Номер слайду 21

Достатньо невеликого укусу, навіть слини хворої на сказ тварини, що потрапила в рану або око і вірус, проникає в організм. З початку лише неприємне жжіння і свербіння нагадує про зустріч з твариною, потім безпричинна тривога, безсоння, дратівливість. Потім людина не може пити із-за судом глотки. Потім водобоязнь: одне слово «вода» викликає судоми із затримкою дихання. Потім такі судоми починають виникати від подиху повітря, яскравого світла, шуму. Починаються галюцинації, слиновиділення. Хворий впадає в лють. І, в кінці – кінців, змучена людина вмирає при повній свідомості від паралічу серця і дихання.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Це назва дитячого паралічу. До нього сприйнятливі люди різного віку, але частіше хворіють діти до 7 років. Вірус потрапляє в організм повітряно-краплинним шляхом і з їжею. Рознощиками можуть бути і мухи. Захворювання протікає 1-2 тижні в прихованій формі. Потім починає хворіти голова, горло, підвищується температура, з'являється нудота, блювота, біль в м'язах. М'язи слабіють на стільки, що дитя не може поворушити ні рукою, ні ногою. Якщо ця слабкість не пройде через декілька днів – параліч може зберегтися на все життя.

Номер слайду 24

Віруси Кір , краснуха , вітряна віспа. Грип Гепатит(А,В,С)

Номер слайду 25

Вірус гепатиту (А,В,С)

Номер слайду 26

Домашнє завдання §46 Опрацювати сторінки190-192 виконати тест за посиланням: join.naurok.ua. (код доступу у вчителя)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шатовський Валентин Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бліняєва Ніна Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. коверко ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. жабіцька жанна
    чудово, і формат, і локанічність, і наглядність
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Пономаренко Лина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Кухар Анастасія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Палій Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
ppt
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
19420
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку