Біосферний заповідник Асканія-Нова

Про матеріал
Історія створеня біосферного заповідника Асканія-Нова. Копитні тварини, що проживають на території заповідника. Дендропарк.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Асканія-Нова. Презентацію підготувала вчитель географії Раєнок Наталія Павлівна

Номер слайду 2

Асканія-Нова – найвідоміший заповідник у Європі. Знаходиться на Херсонщині, в Україні. На початку 20 століття Асканія-Нова була єдиним центром культури в Приазовських степах. Сьогодні вона – останній залишок колись безкрайнього цілинного степу в Україні.Історія Асканії як приватного зоопарку родини німецьких колоністів Фальц-Фейнів почалась у 1880-х. Метою зоопарку було не просто створити колекцію тварин. Фридрих Фальц-Фейн прагнув навчитись розводити рідкісних тварин, щоб змогти відновити їх в природі, якщо вони вимруть, одомашнити диких тварин та змогти використовувати їх у господарстві, а також вивести нові породи свійських тварин, придатних до умов степу.Історія створення

Номер слайду 3

З 1886 до 1917 року Асканія-Нова стала європейським центром туризму в степовій зоні. Відтоді й до цього часу в Україні не було більш популярного природного об’єкту. Революційні роки, селянські погроми й постійна зміна влади становили небачену загрозу Асканії. Та 1919 року природоохоронці домоглися видання Декрету про оголошення Асканії заповідником. Саме тому, 1919 рік є ювілейним, роком сторіччя Асканії як заповідника. Роки радянських репресій і Друга світова знищили всіх ентузіастів, хто лишався в Асканії. Про більшість з них тепер практично неможливо знайти будь-яку інформацію. Навіть друковані видання про Асканію вилучались і знищувались у 1930х. Лише 1995 року унікальний заповідник поновив свій статус.

Номер слайду 4

Група науковців та волонтерів (загалом 86 чоловік) витратила понад два роки зусиль, щоб зібрати всі історичні публікації про Асканію, від найпершої 1845 року й до останніх статей 1945 року (після цього настає сучасний період публікації, який є загальнодоступними). Загальна кількість історичних публікацій, зібраних нами на цей час – понад 1000. Понад половина з них існує сьогодні в єдиному екземплярі в архівах та фондах стародруків наукових бібліотек. Ще третина матеріалів взагалі не зберіглась на території України. Більшість з них у наш час знаходиться в аварійному стані та не видається в бібліотеках, тож НЕ ДОСТУПНА ЧИТАЧАМ і вже ніколи не буде доступною.

Номер слайду 5

Асканія-Нова: перший степовий заповідник

Номер слайду 6

Копитні тварини. Зараз коня Пржевальського можна побачити майже в кожному зоопарку. А в 1889-1904рр саме в Асканії-Новій вперше успішно оселилися чистокровні представники цієї породи. Африканська антилопа гну - найвідоміша африканська антилопа в світіАнтилопа-канна – найбільша антилопа в світі. Її батьківщина – африканський континент на південь від Сахари.

Номер слайду 7

Двогорбий верблюд – найбільший серед верблюдів. Раніше двогорбий верблюд у великій кількості мешкав у Центральній Азії, але зараз їх популяція стрімко скорочується. У ватуссі ростуть величезні роги. За допомогою них вони охолоджуються в жарку погоду. Кров потрапляє в роги і охолоджується, а потім несе прохолоду в тіло тварини. У жарку пору дня африканський буйвол любить відпочивати в брудних болотах. Але як тільки сонце опускається за горизонт, до нього повертається бадьорість, і він йде пастися.

Номер слайду 8

Коли американським бізонам загрожувало зникнення, Фрідріх Фальц-Фейн вирішив перевезти частину з них в заповідник. З тих пір ці величезні тварини мешкають в Асканії-Новій і регулярно нарощують популяцію. У 2002 році сайгак був визнаний твариною, яка знаходиться в «критичному стані» зникнення з планети. В Асканії-Новій живуть реінтродуційовані сайгаки. Тобто ті, які мешкали тут раніше, але потім з якихось причин зникли. Якщо домашній, то гаял. А якщо дикий, то гаур. Найбільший представник роду биків. Довжина його тіла досягає більше 3 метрів. Батьківщина – Пакистан. Гаури вважаються твариною під загрозою зникнення.

Номер слайду 9

Дендропарк – оаза в степу. Поруч із зоопарком, який щораз то більше розростався, його власник згодом розбив дендрологічний парк. Зараз тут ростуть різноманітні і навіть дуже рідкісні дерева і кущі. Що більше – усі вони ростуть посеред степу! Особливістю цього парку є те, що він постійно мусить бути на штучному зрошуванні. Два тижні без води – і рослини загинуть. Для цього спеціально бурили артезіанські свердловини, з яких каналами надходить вода. У створеному серед степу дендрологічному парку, який є найбільшим у степовій зоні України, ростуть 73 види рослин, занесених в Червону книгу України. Також у заповідній зоні є рідкісні види, які непритаманні для євразійського континенту. Ковила, певні види тюльпанів та волошок, які двадцять років тому зникли в природі Євразії, в українському заповідному степу ростуть собі далі.

Номер слайду 10

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додав(-ла)
Раєнок Наталія
Додано
4 квітня 2021
Переглядів
673
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку