Презентація "Радіаційне забруднення Кіровоградщини радоном"

Про матеріал
Дана презентація містить інформацію про радіаційну ситуацію на Кіровоградщині, зокрема про радіоактивний газ радон, який є одним із чинників, що викликає онкологічні захворювання. Презентація може бути використана на уроцах географії у 8 класі , як додаткова інформація під час вивчення теми "Основні види забруднення довкілля в Україні. Екологічна ситуація" або при вивченні теми "Природокористування" (Розділ 5. "Природа та населення свого адміністративного регіону". Кількість слайдів - 17
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Радіаційне забруднення Кіровоградщини радоном

Номер слайду 2

Радон. Загальна характеристика. Радон - радіоактивний хімічний елемент восьмої групи періодичної системи Менделєєва, атомний номер 86, відкрили одразу кілька науковців. 1900-1904 років майже одночасно й незалежно один від одного британські фізики Резерфорд і Рамзай Уільям Рамзай Ернест Резенфорд

Номер слайду 3

 Радон - це інертний радіоактивний газ, без смаку і запаху, який є продуктом розпаду природних радіонуклідів уранового ряду. Легко розчиняється у воді, а ще краще – в жирових тканинах живих організмів. Період напіврозпаду радону – 222 складає 3,8 доби. Короткоживучі продукти його розпаду є теж радіоактивними та випромінюють альфа, бета та гамма - частинки. Радон -222 розповсюджений майже у всіх ґрунтах, гірських породах, будівельних матеріалах, воді, природному газі.

Номер слайду 4

У відкритому повітрі радон не являє собою серйозну загрозу, але в закритих і замкнутих просторах, як будівлі або кімнати, ризик збільшується. В звичайних будинках його накопичення відбувається за рахунок потоку радіоактивного газу з ґрунтів і поверхні землі в атмосферу, а також за рахунок виділення із будівельних матеріалів. Схема потрапляння радону з ґрунту в приміщення

Номер слайду 5

Радіаційна ситуація на Кіровоградщині. Незважаючи на те, що за більшістю показників Кіровоградська область виглядає екологічно безпечним регіоном, середня тривалість життя тут значно нижче, ніж в інших областях, а за кількістю злоякісних новоутворень область посідає перше місце в Україні. Одна з причин цього – розташування в зоні Українського кристалічного щита, що відрізняється підвищеним радіаційним фоном. Поклади уранової руди на Кіровоградщині – найбільші в Європі. Через це концентрація урану в підземних водах Кіровоградської області майже в 10 разів вище, ніж, наприклад, у Закарпатті.

Номер слайду 6

Карта радіаційного фону України

Номер слайду 7

На території області є прояви радону та дочірніх продуктів його розпаду, особливо в центральній частині, розташованій на масиві гірських порід гранітоїдного складу з підвищеним та високим кларковим вмістом розсіяних радіоактивних елементів ураново-торієвого ряду. Цю проблему ускладнює використання у будівельних цілях місцевої сировини з підвищеним вмістом природних радіонуклідів. Середні концентрації радону у Кропивницькому та області здебільшого значно перевищують середньостатистичні рівні.

Номер слайду 8

Проблемою є наявність в області підприємства АТЗТ «Світловодський завод силікатних виробів», яке має радіоактивні відходи, але не передавало їх на захоронення до спеціалізованого підприємства. Кіровоградською міжрайонною природоохоронною прокуратурою відкрито кримінальну справу по даному порушенню. Територія підприємства АТЗТ“Світловодський завод силікатних виробів”

Номер слайду 9

Вплив радону на здоров’я людини. Після Чорнобильської катастрофи населення України в середньому одержує дозу опромінення до 0,3 міллізіверт (м. Зв)1 на рік. Фонове з космосу дорівнює 1,1 м. Зв, а від радону, який міститься у ґрунті та будівельних матеріалах, що використовується, зокрема, й для зведення житла,— уп’ятеро більше. Радон надає ¾ річної дози опромінення, одержуваного людиною від земних джерел радіації. Аналізатор вмісту радону в повітрі

Номер слайду 10

У надмірних концентраціях радон серйозно шкодить дихальній та кровотворній системам, провокуючи рак легень, лейкемію та інші онкопатології. Альфа-частинки, які утворюються при розпаді радону, викликають пошкодження в хромосомах клітин кісткового мозку людини, що збільшує ймовірність розвитку лейкозу, а також вражають клітини бронхів, що спричиняє рак легенів. Найбільш уразливі для радону найважливіші клітини - статеві, кровотворні та імунні. Ураженна ДНК радоном.

Номер слайду 11

В Кіровоградській області кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (за 2016 рік) – 465; у м. Кропивницький – 294,5; в м. Олександрія - 509,9 людини на 100 тисяч населення. Виявлення раку легень

Номер слайду 12

Але не слід забувати і про позитивний вплив радону. У мікродозах цей газ не те, що не шкодить людині, а відновлює її здоров’я. Прийняття радонових ванн активізує антиокислювальних механізм біозахисту людського організму та нормалізує обмін речовин і є надзвичайно корисними для людей, що страждають недугами ендокринної системи. Радонові ванни добре лікують серцево-судинну недостатність I-II стадії, ішемію, атеросклеротичний і міокардичний атеросклероз. Вони призначаються для терапії та профілактики ендокринних, гінекологічних захворювань, а також недуг бронхолегеневої та опорно-рухової системи організму.

Номер слайду 13

Радонолікування. Радонові ванни.

Номер слайду 14

Проект “Стоп радон!”У 2012 році, вперше за всю історію існування Кіровоградщини, область розпочала системну фахову боротьбу з радоном. Стартував проект «Стоп радон» , який передбачає ряд серйозних заходів, аби убезпечити населення, а головним чином дітей, від впливу небезпечного газу.

Номер слайду 15

Основними завданнями проекту є :встановлення спеціальних пристроїв (аналізаторів) у дитячих садочках, школах, лікарнях для фіксування концентрації радону;аналіз показників концентрації радону фахівцями інституту імені Марзеєва;за результатами дослідження, вироблення переліку заходів щодо зменшення концентрації радону;повторне встановлення аналізаторів для визначення ефективності проведеної роботи.

Номер слайду 16

На сьогоднішній день проект «Стоп радон» реалізується не лише в області, а й в Україні. До цього часу жоден з регіонів не надавав проблемі впливу радону такого значення. Інформаційний плакат регіонального проекту «Стоп радон!»Прилад для очищення повітря від радону

Номер слайду 17

Висновки. Незважаючи на те, що за більшістю показників Кіровоградська область виглядає екологічно безпечним регіоном, середня тривалість життя тут значно нижче, ніж в інших областях, а за кількістю злоякісних новоутворень область посідає перше місце в Україні. Концентрація урану в підземних водах Кіровоградської області майже в 10 разів вище, ніж, наприклад, у Закарпатті, а вміст радону в повітрі в деяких районах перевищує норму в 20 – 46 раз. Проведення проти радонових заходів, нажаль, у більшості районів Кіровоградщини здійснюється формально. Втім, висновки фахівців однозначні – проблема радону контрольована і легко долається при виконанні елементарних заходів – тобто, облаштування систем ефективної вентиляції чи й елементарного провітрювання.

pptx
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
1381
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку