Блокнот. Історія виникнення блокнотів. Види блокнотів. Виготовлення блокнотів в техніці "айрис- фолдінг".

Про матеріал
Презентація до уроку технології у 7 класі з теми "Блокнот. Історія виникнення блокнотів. Види блокнотів. Виготовлення блокнотів в техніці "айрис- фолдінг"." Призначено для проведення як очного, так і онлайн уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок трудового навчання. 7 клас. Мішані групи. Підготувала вчитель трудового навчання Бердянської ЗОШ№1 І-ІІІ ст. м. Бердянськ Закоморна С. Ф.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Мозковий штурм. Що таке «Проєкт»?

Номер слайду 4

Мозковий штурм. Які етапи проєктування ви знаєте?

Номер слайду 5

Мозковий штурм. З якими технологіями ви працювали в минулому навчальному році?Яка технологія вам найбільше сподобалася?

Номер слайду 6

Ребус

Номер слайду 7

Блокнот. Історія виникнення блокнотів. Види блокнотів

Номер слайду 8

Блокно́т. Блокно́т (від англ. Block-notes — дослівно блок записів) — невеличка книжка, іноді з відривними листками, призначена для нотування різних подій, адрес, номерів телефонів, усього, що забажає людина. Також буває електронний тип блокнота.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Історія виникнення блокнотів. Види блокнотів.

Номер слайду 11

Історія виникнення блокнотівІсторія створення блокнота почалася в романтичній Франції. При дворі «короля-сонця» Людовіка XIV увійшла в моду манера непомітно передавати один-одному маленькі записочки, під час прийому або балу. Ці записочки були не просто шматочками паперу, їх старалися оформляти із смаком. Для зручності користування та зберігання чистих листків, знатні люди почали замовляли собі мініатюрні книжечки-обкладинки, з яких листки могли вийматися буквально одним порухом руки. Так з’явився перший блокнот.

Номер слайду 12

Далі розпочалося маленьке видавництво записних книжок для побутових і торгових потреб. У таких записників була тверда і цупка обкладинка, яка не боялася вологи, кути були заокругленими, щоб не псувати кишені власників, а також часто додавалася резинка або кишенька, щоб не загубилися якісь важливі папірці. Називалися перші нотатники молескінами (від mole – кріт, skin – шкіра).

Номер слайду 13

Надалі виявилося, що блокнот зручний не тільки для написання записок, адресованих кому-небудь, а й перш за все для фіксування різних коротких відомостей. А перфорацію для того, щоб листочки з блокнота рівно і легко відривалися, придумали лише в ХIX столітті. І зробив це не хто інший, як Марк Твен, автор «Тома Сойєра». Поступово нотатник удосконалювався, а видавці зрозуміли, що люди можуть використовувати його не лише для торгових записів, але і для власного задоволення. Тому видавництва почали приділяти більшу увагу дизайну і зовнішньому вигляду. 

Номер слайду 14

Структура блокноту. Обкладинка та зшиті аркуші паперу.

Номер слайду 15

Айрис- фолдінг

Номер слайду 16

Техніка айріс-фолдінг з’явилась в Голландії. Робота тільки здається складною, насправді , ця техніка вимагає уваги й охайності , але при цьому дозволяє не прикладаючи великих зусиль робити ефектні листівки або прикрашати сторінки пам'ятного альбому цікавими декоративними елементами. Назву цієї техніки - Айріс - фолдінг - можна перекласти як «райдужне складання ». Малюнок заповнюється тонкими паперовими смужками, які, накладаючись одна на одну під певним кутом, створюють цікавий ефект закрученої спіралі.

Номер слайду 17

Для створення роботи необхідно мати під руками білий картон або вже готову основу для листівки у вигляді рамочки з круглим отвором на лицьовій частині. Але найголовнішим у цій роботі буде шаблон,

Номер слайду 18

Аналіз моделей аналогів

Номер слайду 19

Аналіз моделей аналогів

Номер слайду 20

Практична робота. Проаналізувати моделі-аналоги. Створити ескіз майбутнього виробу.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Старокожева Оксана Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 січня 2023
Переглядів
5547
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку