Болгарія в міжвоєнний період (1918 – 1939 рр.)

Про матеріал
Автор пропонує конспект для самопідготовки учня (студента) з елементами додаткових матеріалів для ефективного засвоєння навчального матеріалу. Матеріал адаптовано до підручника "Всесвітня історія" для 10 класу за редакцією Гісема О.В. та Мартинюка О.О. (рівень стандарту). Вид.-"Ранок", 2018р.
Перегляд файлу

Конспект самопідготовки

ТЕМА ЗАНЯТТЯ: «Болгарія в міжвоєнний період (1918 – 1939 рр.)»

 

План заняття:

1. Революційний рух 1918 – 1919 рр..

2. Політика уряду А. Стамболійського.

З. Розвиток Болгарії в ІІ-й половині 20 – 30-х років.

 

1.     І світова війна привела Болгарію до гострої політичної та економічної кризи. У вересні 1918 р. відбулось повстання військових, які намагались повалити монархію та проголосити республіку. Тільки заключення перемир’я з Антантою 29 вересня 1918 р. та придушення Владайського повстання врятувало монархію від повалення. Але зростання ненависті до царизму, поразка країни у війні, економічна криза змусили царя Фердинанда зректися престолу на користь свого сина Бориса ІІІ. Він був змушений піти на деякі поступки населенню: було введено 8-годинний робочий день, оплачувану відпустку, скасовано закони воєнного часу, оголошено політичну амністію тощо.

 

2.   В серпні 1919 р. було проведено вибори в Народні збори (парламент) країни. Перемогу отримали представники Болгарського рільничого народного союзу (БРНС) та Болгарської комуністичної партії („тісняків”). Уряд очолив лідер БРНС А. Стамболійський.

 

Запам’ятай: 1919–1923 рр. – при владі в Болгарії був уряд А. Стамболійського.

                                                     

         За час перебування при владі урядом були проведені такі реформи:

-         аграрну реформу, що обмежила максимум земельного володіння в

     30 га;

-         запроваджено прогресивний податок на доходи;

-         вводиться монополія держави на торгівлю хлібом;

-         запроваджується трудова повинність.

 

Такі дії уряду викликали невдоволення з боку буржуазії, поміщицтва та військових, що перейшли в опозицію після підписання Нейського мирного договору. Влітку 1922 р. праві сили об’єднались і утворили політичне об’єднання „Конституційний блок”, в якому провідну роль відігравала група „Народна змова”.

 

 

3. Проти ночі з 8 на 9  червня 1923 р. „Народна змова” вчинила переворот, заарештувавши уряд і вбивши А. Стамболійського. Новий уряд очолив лідер „Народної змови” А. Цанков. В Болгарії була встановлена військово-фашистська диктатура.

 

 Ці події викликали активізацію лівих сил. Під тиском Комінтерну болгарські комуністи та частина лівого крила БРНС почали готувати збройне повстання з метою повалення диктатури і встановлення влади робітничо-селянського уряду. Повстанням керував Головний революційний комітет на чолі з Г. Димитровим.

 

Запам’ятай: 13 – 27 вересня 1923 р. – збройне повстання в Болгарії, інспіроване Комінтерном. Через неорганізованість, недостатню підтримку серед населення, локальність, було придушено. Близько 20 тис. учасників повстання було репресовано.

 

 Після придушення повстання уряд А. Цанкова був змушений підвищити заробітну плату робітникам і службовцям, надати податкові пільги ремісникам, ввести соціальне страхування робітників та інше.

 

 Поміркуй: Чому Комінтерну так і не вдалося використати вересневе повстання 1923 р. в Болгарії як поштовх до світової соціалістичної революції?

 

 4.  У 1924 – 1925 рр. в Болгарії стала помітною стабілізація економіки. Зріс обсяг сільськогосподарської продукції, зросли об’єми виробництва легкої промисловості. Стабілізації сприяли позики Великобританії, США, Франції. У 1929 – 1933 рр. світова економічна криза нанесла відчутний удар по болгарській економіці: стрімко скоротилось виробництво в текстильній, харчовій, тютюновій, вугільній промисловості, почалось масове розорення селян. Безробіття досягло 200 тис. чоловік. Економічна нестабільність супроводжувалась політичною:

-         в 1932 р. А. Цанков створює фашистську партію – Національно- 

     соціальний рух, що орієнтувалась на фашистську Німеччину;

-         стався розкол між БКП та БРНС;

-         виникла політична група „Звено” („Ланка”), представники якої орієнтувались на поглиблення зв’язків з Францією та Великобританією.

 

Запам’ятай: 19 травня 1934 р. – група „Звено” вчинила державний переворот. Було утворено уряд на чолі з К. Георгієвим. В країні було скасовано конституцію, розпущено парламент, заборонено політичні партії;

- 1934 р. – Болгарія встановила дипломатичні стосунки з СРСР.

 

 Намагання К. Георгієва обмежити владу царя закінчилась невдачею: в 1935 р. Борис ІІІ, опираючись на праві сили, усунув його від влади і встановив монархічну диктатуру. Болгарія відновила відносини з Німеччиною та Італією.

 

  Поміркуй:   Якими були причини постійної політичної

                                               нестабільності в Болгарії у міжвоєнний період?

 

 

Домашнє завдання: [1]  - § 19; дай відповіді на поставлені запитання, заповни порівняльну таблицю:

 

 

 

 

 

 

«Аналіз переворотів 1923 р. та 1934 р.»

 

 

Рік

 

 

Причини

 

Організатори

 

Виконавці

 

Лідери

 

Програмні

вимоги

 

Наслідки

 

 

 

 

 

 

 

1923

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1934

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Всесвітня історія (профільний рівень) 10 клас (Ладиченко Т.В., Осмоловський С.О.)
Додано
14 листопада 2023
Переглядів
1718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку