Італія в міжвоєнний період

Про матеріал
Презентація спростить Вам підготовку до уроку з тої важливої теми, як фашистська Італія. Тут ви знайдете все найголовніше про режим Муссуліні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Італія в міжвоєнний період

Номер слайду 2

Наслідки Першої світової війни для Італії• Італія — «переможена серед переможців».• Демографічні втрати: 460 тис. вбитими, 500 тис. поранених та 1,5 млн полонених.• Незначні територіальні придбання — Трентіно й Істрія з Трієстом.• Величезні військові витрати — 46 млрд лір (80 % видаткової частини державного бюджету).• Збільшення зовнішнього боргу країни (на 19 млрд лір).• Різке зниження промислового виробництва.• Погіршення відносин із союзниками через небажання останніх задовольнити значні територіальні домагання Італії.• Піднесення робітничого руху, в якому визначна роль належала ліворадикальним елементам.

Номер слайду 3

Італія – конституційна монарахія. Віктор Емануїл III

Номер слайду 4

«Червоне дворіччя» 1919 – 1920 рр. Масові страйки робітників (бл. 2 млн.);Захоплення заводів, магазинів, грабунки;Серед страйкарів було чимало симпатиків російських більшовиків;Слабкість державної влади;Внутрішньопартійні чвари в парламенті;Потреба сильної руки аби навести лад в країні.

Номер слайду 5

У листопаді 1921 р. на з’їзді своїх союзів у Римі вони створили Національну фашистську партію, яку очолив Беніто Муссуліні.

Номер слайду 6

Політичні гасла прибічників Б. Муссоліні • Усі політичні партії, крім фашистської, будуть заборонені. • Все має бути підпорядковане державі• Місце італійської жінки — дім. Італійки мають народжувати багато дітей — майбутніх воїнів. • Демократія не потрібна. Італія потребує сильного лідера, який дасть народу те, чого він прагне. • Комунізм і соціалізм — вороги фашизму. • Війна є благом для країни. Італійська молодь повинна бути готовою до боротьби. • Італія має утвердитись як імперія в Африці.

Номер слайду 7

Чорносорочечники (сквадристи) – збройні загони фашистів.

Номер слайду 8

Методи фашистів на початковому етапі діяльності:громили робітничі організації, зривали мітинги, влаштовували бійки й терор політичних противників;паралізували роботу парламенту своїми брутальними діями. прагнули довести, що парламентська демократія вичерпала себе й настав час «сильної влади» — фашистської диктатури.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Прихід фашистів до влади:24 жовтня 1922 р. на черговому з’їзді фашистів Муссуліні звернувся до короля з ультиматимум з вимогою 6 міністерських портфелів для фашистів. На з’їзді укладено план захоплення влади: напад на головні центри країни і похід з різчних чатсин на Рим;

Номер слайду 11

28 жовтня 1922 р. — організація фашистами «походу на Рим».

Номер слайду 12

король Віктор-Еммануїл запропонував Б. Муссоліні посаду голови уряду, а парламент висловив йому довіру

Номер слайду 13

Основні заходи уряду Б. Муссоліні та фашизація країни• Створення «Великої фашистської ради».• Створення «Добровільної міліції національної безпеки».• Досягнення успіху на парламентських виборах у квітні 1924 р. шляхом терору: вбивство соціаліста А. Маттеотті, який критикував новий режим.• Боротьба проти опозиції, яка утворила «Авентинський блок» (соціалісти, «пополяри», більшість лібералів).• Скорочення прямих та збільшення непрямих податків.• Ухвалення закону про чистку держапарату від «підозрілих елементів» та закону про права прем’єр-міністра, за яким глава уряду звільнявся від відповідальності перед парламентом.

Номер слайду 14

Фашизація країни:• 1926 р. — усі нефашистські профспілки оголошувалися розпущеними.• 1926 р. — надзвичайні закони:— розпуск всіх політичних партій, крім фашистської;— закриття партійних газет;— анулювання парламентських мандатів;— заснування Особливого трибуналу;— відновлення страти за політичні злочини;— запровадження адміністративної висилки без суду і слідства.• На виборах міг балотуватися лише один список кандидатів від фашистської партії.• Оголошення вищим органом «Великої фашистської ради».

Номер слайду 15

«Культ Муссуліні»

Номер слайду 16

11 лютого 1929 року у Латеранському палаці в Римі державний секретар Ватикану кардинал П'єтро Гаспаррі та прем'єр-міністр Італії Беніто Муссоліні підписали договір, у відповідності з яким було створено нову папську державу Ватикан, яку Італія визнавала як рівноправний суб'єкт міжнародного права. Згідно з Латеранськими угодами, папа римський відмовлявся від участі в політичному житті Італії, міжнародних конференціях на державному рівні, залишаючись лише главою католицької церкви і папської держави.

Номер слайду 17

«Задіяли погрози, шантаж, викрадення, тортури. Підозрюваних членів «Коза Ностри» зв’язували так, щоб спина лишалася на підлозі, а ноги були задерті вгору. На обличчя надягали протигаз, в дихальну трубку заливали солону воду, били кийками по ступнях, викручували геніталії. Процедуру повторювали до одержання потрібних показів.»Муссуліні і Сицилійська мафія

Номер слайду 18

Балілла - молодіжна організація фашистів

Номер слайду 19

Фашистська пропаганда

Номер слайду 20

Корпоративна держава«Все в державі, все для держави, і нічого поза державою»Ідея об’єднати всіх роботодавців та працівників в корпорації;Корпорації мали регулювати відносини між працівниками й роботодавцями; Було створено 22 корпорації, що об’єднували різні підприємства й господарства промисловості, сільського господарства, торгівлі, банків, транспорту. До середини 1930-х років майже всі італійці стали членами корпорацій.1930 р. — визначення функцій Національної ради корпорацій, яка стояла на чолі всіх корпоративних організацій.

Номер слайду 21

«Ст. 2. У корпораціях головують міністр, або помічник державного секретаря, або секретар національної фашистської партії, які призначаються декретом голови уряду. Ст. 6. За пропозицією міністра корпорацій та за погодженням з центральним комітетом корпорацій голова уряду може організувати… корпоративні комітети з питань дисципліни, господарської діяльності в певній виробничій галузі та залучити до участі в них представників господарських груп, зацікавлених державних органів і національної фашистської партії. Постанови корпоративних комітетів мають бути затверджені відповідними корпораціями, а також загальними зборами Національної ради корпорацій. Ст. 10. Корпорація має право встановлювати… тарифи для оплати праці, господарські видатки, а також ціни на товари… У разі суперечок про колективні трудові відносини справу вирішує спеціальна колегія...»

Номер слайду 22

Страта Муссоліні 1945 р.

pptx
Додав(-ла)
Бирко Василь
Пов’язані теми
Всесвітня історія, 10 клас, Презентації
Інкл
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
591
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку