"Боремося з депресією

Про матеріал
Депресія - це психологічний розлад, а не просто поганий настрій. І тут важливо розуміти, що, піддаючись депресивним думкам, ми заганяємо себе в кут, в якому на нас чекають емоційна пригніченість, погіршення стосунків з близькими і навіть суїцидальні думки.
Перегляд файлу

КЗ «Яблунівський ліцей»

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\загружено.jpg

Підготувала:

Практичний психолог

Горбач Я.В.

 

Депресія - це психологічний розлад, а не просто поганий настрій. І тут важливо розуміти, що, піддаючись депресивним думкам, ми заганяємо себе в кут, в якому на нас чекають емоційна пригніченість, погіршення стосунків з близькими і навіть суїцидальні думки. 

Негативні емоції, забобони та сумніви - це постійні супутники депресивного стану. Вони настільки впливають на людину, що вона перестає тверезо оцінювати ситуацію, а поради оточення вважають дурними й неправильними.

Таким чином, позбавлення від депресії - справді важливе завдання, над яким потрібно старанно працювати. Наведені нижче прості поради допоможуть знову наповнити життя фарбами та зробити його краще.

Якщо уникнути депресії не вдалося, слід зібрати всю внутрішню силу в кулак і зайнятися викоріненням цього стану. Людина може без сторонньої допомоги подолати депресивний стан.

  1. Спілкування. Навіть якщо не хочеться від слова "зовсім", потрібно виходити в світ і спілкуватися з друзями та знайомими. Самоізоляція - це не найкраще рішення для людини, що перебуває в депресивному стані.
  2. Спорт. Активний спосіб життя стимулює вироблення ендорфінів, що відповідають в організмі за почуття радості й щастя. Потрібно хоча б виходити на піші прогулянки тривалістю близько години.
  3. Читання. Самоосвіта є важливою складовою емоційного стану людини. Але особливо ефективно боротися з депресією дозволяють мотивуючі книги. Сьогодні вони мають великий попит і різноманітні.
  4. Громадське життя. Сидіння в чотирьох стінах ніколи нікому не приносило користі. Кажуть, що чудовий настрій заразний - це справді перевірений факт. Саме тому потрібно відвідувати масові заходи, заряджаючись енергією від інших, дозволяючи мозку розвантажитися, позбавляючись усього негативу.
  5. Завдання на день. Увечері треба розпланувати майбутній день з установкою трьох важливих завдань. Їхнє рішення дозволить поліпшити настрій і набути впевненості у власних силах. Нехай це будуть маленькі кроки, але в майбутньому вони приведуть до великого результату.
  6. Музика. Слухати треба композиції, що пробуджують позитивні думки, надихаючи на звершення серйозних вчинків. Важливо забути про плаксиві пісні про розбите кохання.
  7. Допомога оточуючим. Кажуть, дарувати подарунки приємніше, ніж отримувати їх. Це стосується також допомоги іншим. Надаючи допомогу, людина справді відчуває приємні враження, адже при цій дії мозок виділяє дофамін.
  8. Здоровий сон. Це необхідні людині 8 годин сну. На жаль, сучасний ритм життя не завжди дозволяє виспатися. Але при депресії дуже важливо приділяти сну достатню кількість часу.
  9. Улюблені заняття. Кожна людина має хобія. Кіно, відвідування басейну або каруселі? При депресії потрібно махнути на все рукою і радіти життю. Можливо, доведеться змусити себе сходити на улюблений фільм або в театр, але згодом в організмі обов'язково відбудуться зміни - захоплення і хобі почнуть приносити задоволення.
  10. Час для себе. Потрібно вміти розривати замкнене коло. Відпочинок на природі, подорож у нове місто або щось інше, але обов'язково для себе.
  11. Приймаємо все нове. Часто для перемоги над депресією слід зайнятися чимось абсолютно новим. Спробувати себе в ролі волонтера, прочитати книгу іноземною мовою (заодно вивчивши її), стрибнути з парашутом або відвідати музей, в якому раніше не доводилося бувати.
  12.  Прогулянки на природі. Багато душевних ран були загоєні при спілкуванні з природою. Щебетання птахів, дзюрчання струмків і шелест листя - це особлива пісня, яка сприймається душею з особливою близькістю.
  13. Остання порада - ніколи не треба здаватися! Опустити руки, впасти і звинувачувати когось у всіх бідах легко. Подолати всі перешкоди складно, але можливо. Немає непереборних перешкод у житті, є люди, які занадто рано здалися.

Методики:

  1. https://cbt-therapist.net/BDI
  2. https://mozok.ua/depressiya/testy/item/2703-shkala-trivogi-splbergera-STAI

 

 

1

 

docx
Додав(-ла)
Horbach Yana Volodymyrivna
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
12 січня 2021
Переглядів
378
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку