Ботанічна вікторина "У світі рослин"

Про матеріал

На своїх уроках я часто використовую біологічні вікторини. Вони привносять елементи гри, які подобаються учням, і ще вони є прийомом релаксопедичного методу як психологічне розвантаження. Проводжу я їх декілька хвилин, і не лише під час актуалізації знань, а і осмислення, систематизації та узагальнення знань. Вікторини активізують розумову діяльність учнів та підвищують їхню пізнавальну активність. Запитання вікторин розраховані не тільки на відповідь, а й на більш повне повідомлення цікавих відомостей про організми та їхні процеси життєдіяльності. Запитання повинні бути об'ємними або короткими, але обов'язково інформаційними. Відповіді можуть бути однослівними або багатослівними. Інколи вікторина може бути загадкою, на яку необхідно дати чітку відповідь або жартівливим запитанням, відповідь на яке може бути не лише біологічною.

Перегляд файлу

E:\анымашки рамки\Рамки655\0_4f86d_545bae5d_L.pngБіологічна вікторина

1. Назвіть лікарські рослини, крім тих, з якими вас вже сьогодні познайомили. (Чистотіл, череда, пижма, любисток, мати-й-мачуха)

2. Які ви знаєте місцеві отруйні рослини? (Блекота, дурман звичайний, болиголов)

3. Назвати кімнатні лікарські рослини. (Алое, цикламен, водяний перець)

E:\фото 35 група\DSC02372.JPG4. Що вам відомо про календулу? (Невибаглива квітка присадибних квітників, має народну назву — нагідки, має широке медичне застосування, перш за все як антисептик; екстракт календули використовують для приготування лосьйонів, кремів)

5. Які органи кукурудзи мають лікарське значення? (Тичинки, які мають аптечну назву — рильця кукурудзяні)

6. Яка городня культура є лікарською рослиною? (Кріп, його насіння використовують як газовідвідний засіб, особливо у немовлят)

7. Які овочеві культури найбагатші на вітаміни? (Салатний перець, цибуля, часник, корінь петрушки, ревінь, щавель)

8. Назвати місцеві рослини, плоди яких використовують як лікарську сировину? (Шипшина, глід, обліпиха, черемха)

9. Що вам відомо про грицики? (Лікарська рослина, невибаглива до умов життя, росте практично скрізь, її відвар є гарними ліками при розладі шлунково-кишкового тракту, ще їх називають пастуховою сумкою)

10. Назвати літературний твір і його автора, де описано снодійну силу маку. (Марко Вовчок «Козачка»)

11. В яких місцевостях не слід збирати лікарські рослини? (Не слід збирати вздовж доріг з інтенсивним рухом автотранспорту, так як у повітрі висока концентрація відпрацьованих шкідливих газів, а також на смітниках, звалищах)

E:\анымашки рамки\Рамки655\0_4f86d_545bae5d_L.png12. Назвати способи застосування лікарських рослин внутрішньо. (У вигляді вичавленого соку; відварів; витяжок з коренів, кори, насіння, плодів, квітів з допомогою води, спирту, горілки, вина; порошку з висушених частин рослин)

13. Назвати способи зовнішнього застосування лікарських рослин. (У вигляді ванн, клізм; обгортань у простирадло, змочене у відварі з рослин; у вигляді примочок та компресів)

E:\фото 35 група\DSC02398.JPG14. Частенько вам лікарі пропонують полоскання ротової порожнини і горла від стоматиту, гінгівіту, виразок у роті, ангіні, від катарів верхніх дихальних шляхів водними настоями поширеної лікарської рослини. Назвати цю рослину, що має цілющу дію. (Шавлія лікарська)

15. У нас в Україні ця рослина дуже поширена, її в народі просто поважають. Без цієї пряно-смакової рослини не обходяться господині, коли готують святкову вечерю на Різдво чи Великдень. Здавна її застосовують, щоб позбутися хвороб шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки. Що це за рослина? (Хрін)

16. Плоди дерев наших садів — це комора вітамінів протягом більшої частини року. Постійне споживання їх поліпшує серцеву недостатність, поганий сон, екземи, поліартрит, трофічні виразки. Що це за плоди? (Яблука)

17. Настій його кори вживають від отруєнь грибами, алкалоїдами і солями міді, свинцю, олова. Про яке дерево іде мова? (Дуб)

18. Багаторічна рослина (у природі живе 50 і більше років) з химерною формою корінням, що містить великий процент білків, ліпідів, особливо фітостерину, крохмалю, глюкози, сахарози, та майже всі хімічні елементи системи Д. І. Менделєєва. Ця рослина здійснює благоприємний вплив на кору головного мозку, знімаючи втому, та підвищує розумову працездатність, поліпшує загальний стан та відновлює фізичні сили людини. Що це за диво-рослина з магічним корінням? (Женьшень)

19. Багато людей потерпають від набряків як серцевого походження, так і сечовидільної системи. Насіння незамінної зелені, яку використовує кожна господиня під час приготування смачної, апетитної та гарно оздобленої їжі,

E:\анымашки рамки\Рамки655\0_4f86d_545bae5d_L.png 

 

потрібно споживати щодня і обличчя завжди матиме здоровий та привабливий вигляд. Про яку рослину іде мова? (Петрушка)

20. Грушовидні бульби цієї рослини містять дуже багато інулінаєдиного природного полімера, який повністю складається з фруктози, що дуже важливо для людей хворих на цукровий діабет. В народі його називають земляною грушою. Дати наукову назву. (Топінамбур)

E:\фото 35 група\DSC02504.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала викладач біології Шаповал О.О.

docx
Додано
21 жовтня 2018
Переглядів
1984
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку