Будова і функції репродуктивної системи людини.

Про матеріал
Презентацію можна використовувати вчителем під час викладання даної теми уроку, а також учнями під час самостійного опрацювання матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова і функції репродуктивної системи. Статеві клітини. Запліднення.

Номер слайду 2

Стать і статеві ознаки. Стать- сукупність ознак, які забезпечуютьстатеве розмноження і розрізняють чоловічі і жіночі особини одного виду. Особини різної статі відрізняються між собою за первинними і вторинними статевими ознаками. Первинні ознаки- це відмінні особливості в будові статевих органів і статевих залоз. Вторинні ознаки- це відмінності анатомо-морфологічних особливостей організма, які граютьвелику роль в розвитку і фізіологічних процесаху особин різної статі.

Номер слайду 3

Будова і дозрівання статевих клітин. Статеві клітини утворюються з первинних статевих клітин. У чоловіків цей процес називається сперматогенезом, а у жінок- овогенезом.

Номер слайду 4

Гаметогенез складається з 4-х періодів:-розмноження-росту-дозрівання-формування.

Номер слайду 5

У чоловіків статеві клітини – сперматозоїди. Утворюються протягом 2-х місяців, а щодобово дозрівають кілька мільонів сперматозоїдів.-умовне позначення. У жінок первинні статеві клітини утворюються ще до народження і знаходяться в законсервованому стані.

Номер слайду 6

Процес утворення статевих клітин складаєть з 2-х послідовних поділов: мейоза і мітоза. Таким чином, з однієї первинної клітини утворюється у чоловіків 4 сперматозоїда, а у жінок-1 яйцеклітина і напрямних тільця(гинуть).

Номер слайду 7

Відмінності статевих клітин:а) розміри: яйцеклітини значно крупніші.б)форма: яйцеклітина- округла, сперматозоїд складається з голівки, шийки і хвоста.в) рухомість: яйцеклітина нерухома, сперматозоїд- рухливийг) внутрішня будова: в цитоплазмі яйцеклітини є велика кількість корисних речовин,і ядро. У сперматозоїда в голівці є ядро з гаплоїдним набором хромосом,спереду- апікальне тільце(акросома), виробляє гормон, що сприяє проникненню в яйцеклітину. В шийці-клітинний центр,центріолі і велика кількість які виробляють енергію для пересування.д)оболонки: у яйцеклітини- 3(жовточна, прозора,фолікулярна), а у сперматозоїду- немає.

Номер слайду 8

Визначення статі В кожній клітині людини (крім гамет)- 22 пари хромосомоднакові у чоловіків і жінок. А одна пара їх розрізняє. Її називають статевою. Відомі дві статеві хромосоми- Х та У. У жінок хромосомний набір містить дві Х-хромосоми, а у чоловіків-ХУ. Тобто в яйцеклітині тільки Х-хромосоми, а у сперматозоїдів або Х, або У (ХХ або ХУ). Якщо хромосома яйцеклітини зустрічається з Х-хромосомою сперматозоїда, то буде розвиватися дівчинка, а якщо з У-хромосомою сперматозоїда, то буде розвиватися хлопчик.

Номер слайду 9

Запліднення Запліднення- це процес об’єднання генетичного матеріалу гамет(статевих клітин). Зигота- запліднена яйцеклітина, з неї розвивається новий організм. З міліон сотен сперматозоїдів яйцеклітину запліднює лише один. Запліднення можливе протягом 12-24 годин після овуляції , поки яйцеклітина зберігає життєздатність. Сперматозоїди зберігають здатність до запліднення яйцеклітини протягом 2-4 діб.

Номер слайду 10

Онтогенез. Онтогенез- це індивідуальний розвиток організму. Він складається з ембріонального і постембріонального періодів. Термін був введений у 1866 році німецьким біологом- еволюціоністом Е Геккелем.

Номер слайду 11

Утворення зародка Після запліднення яйцеклітини , зигота, що утворилася, рухаєтьсяпо маточних трубах до матки. В цей час клітини поділяються, утворюючи багатоклітинний зародок.

Номер слайду 12

Формування плаценти Плацента(дитяче місце)- орган, який зв’язує організм матері і плода. Вона утворена слизовою оболонкою матки і зародковими оболонками на 7-му добу післязапліднення. Має вигляд диска, який міцноприкріплений до слизової оболонки матки. Функція: забезпечує плід киснем, поживними речовинами, видаляє вуглекислий газ та продукти обміну, виконує з 4 місяця роль залози внутрішньої секреції, виділяє гормони, які забезпечують нормальний розвиток вагітності.

Номер слайду 13

Критичні періоди розвитку людини Приблизно 5% дітей, що народилися, мають ті чи інші каліцтва. Одні з них не загрозливі для життя, а інші можуть мати важкі відхилення від норми. Порушення можуть відбуватися в критичні періоди(тобто ідуть активні перетворення, формуються основні органи та системи) при дії певнихфакторів. У кожного організма свій критичний період. Але для багатьох організмів цей період 15-60 день вагітності. Серце формується між 3 та 4 тижнями вагітності, репродуктивні органи чутливі на 8-9 тижні вагітності та до кінця терміну чутливі до шкідливих впливів.

Номер слайду 14

Ушкоджуючи фактори. Радіація (загальна затримкарозвитку, каліцтва скелету, порушення будови ока, розумова відсталість). Віруси (хвороби серця, глухота, сліпота). Бактерії ( наприклад: збудник сіфілісу). Лікарські препарати( більше 7 тис. скалічених дітей народилося в Західній Європі у жінок, які приймали талідомід- слабкий заспокійливий засіб. Достатньо було 1 таблетки, щоб народилася дитина зі скаліченими кінцівками, без вушних раковин, пороками серця). Алкоголь (комплекс каліцтв і пороків). Куріння, наркотики (на 1/3 збільшується безпліддя, діти з психічними і фізичними вадами). Жінка повинна пам’ятати, що її психічне і фізичне здоров’я- запорука мати здорову дитину.

Номер слайду 15

1. Стрілкою на малюнку позначено: - А) жовткову оболонку -Б) сперматозоїд -В) овоплазму -Г) ядро 2. У людини розмір яйцеклітини: - А) завжди дорівнює розміру сперматозоїда -Б) інколи більший, а інколи менший, ніж розмір сперматозоїда -В) завжди менший, ніж розмір сперматозоїда -Г) завжди більший, ніж розмір сперматозоїда 3. Первинні статеві клітини у жінок утворюються: -А) тільки після періоду статевого дозрівання -Б) протягом усього життя -В) тільки в період статевого дозрівання -Г) тільки під час ембріонального розвитку 

Номер слайду 16

4. Термін «онтогенез» запропонував: - А)  І. Павлов - Б) Е. Геккель -В)  Арістотель - Г)  Гіппократ 5. Назвати складові чоловічої гамети

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Прочитати параграф 55. Відповідати на питання в кінці параграфу. Виписати з презентації в робочий зошит основні терміни та поняття.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
1 вересня 2023
Переглядів
312
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку