Будова та еволюція Всесвіту

Про матеріал
Дана розробка продовжує серію конспектів для учнів при самопідготовці під час карантину. Розробка може бути використана і в звичайних умовах як конспект на уроці або додаткові матеріали при підготовці домашнього завдання.
Перегляд файлу

Будова та еволюція Всесвіту

войдів становлять близько 10-30 мегапарсек. Великі войди можуть досягати в розмірах 150 мегапарсек та імовірно охоплюють близько 50% обсягу Всесвіту. ü Галактичні нитки – найбільші з відомих космічних структур Всесвіту у формі ниток з галактик із середньою довжиною 50-80 мегапарсек (163–260 мільйонів світлових років), що лежать між войдами. Нитки можуть формувати «великі стіни» – відносно плоскі структури скупчень та надскупчень.

ü    Надскупчення галактик – фізично пов’язані сплющені угруповання скупчень галактик і груп галактик. Групи і скупчення галактик утворюють витягнуті волокна (ланцюжки). Протяжність ланцюжків 10-100 мегапарсек, товщина близько 1 мегапарсек. Між ланцюжками скупчень розташовані войди.

ü    Скупчення галактик  – гравітаційно пов’язані системи галактик, розміри яких можуть досягати 108 світлових років. Маси скупчень варіюються від 1013 до 1015 мас Сонця. Виділяють три види скупчень: регулярні, нерегулярні, проміжні.

ü    Галактика – гравітаційно зв’язана система із зірок, зоряних скупчень, міжзоряного газу, пилу і темної матерії. Галактики (за винятком нашої) – надзвичайно далекі астрономічні об’єкти. У видимій частині Всесвіту є близько двох трильйонів галактик. У просторі вони розподілені нерівномірно. Діаметр галактик – від 5 до 250 кілопарсек (16-800 тисяч світлових років). Найбільша відома галактика IC 1101 має діаметр понад 600 кілопарсек.

ü    Зоряне скупчення – гравітаційно зв’язана група зірок, що має загальне походження і рухома в гравітаційному полі галактики як єдине ціле.

ü    Зоряна система – це система, що складається з зірки чи групи зірок, і, можливо, планетних систем з менших тіл, об’єднаних гравітацією.

ü    Зірка – велетенське розжарене, самосвітне небесне тіло, у надрах якого ефективно відбуваються (або відбувались) термоядерні реакції. Є як поодинокі, так і кратні зірки. 

ü    Міжзоряний газ – газ, що заповнює простір між зорями. Він прозорий у видимому світлі. Середня концентрація атомів міжзоряного газу становить менше 1 атома в 1 см³.

ü    Темна матерія – один із компонентів Всесвіту, існування якого виявлено нещодавно лише за гравітаційним впливом на видиму матерію і на фонове випромінювання, оскільки вона не випромінює і не розсіює електромагнітне випромінювання, а також не бере участі у сильній (ядерній) взаємодії.

Еволюція Всесвіту

Назва ери

Період

Що відбувалося (Фази)

Точка сингулярності

0

Великий вибух

Адронна

10−43с

Виділення сил гравітації

10−32с

Виділення сильної взаємодії

10−10с

Утворення нейтронів і протонів

10−7с

Розділення електромагнітної і слабкої взаємодії

Лептонна

10−4с

З’явилися електрони і позитрони

Ера випромінювання

10 с

Утворився дейтерій і гелій

300с

Кінець ери випромінювання

Ера речовини

105с

Формування речовини; з’явилася темна матерія

108с

З’явився Гідроген та Гелій

109с

З’явилися квазари

5 ∙ 109с

Утворення нашої Галактики

6 ∙ 109с

Утворення зір

1010с

Формування Сонячної системи

1,2 ∙ 1010с

Виникнення життя на Землі

1,5 ∙ 1010с

Сучасний Всесвіт

 

                                                             Що потрібно вивчити:

1.   Що таке космологія

2.   Які існували космологічні ідеї, як змінювалися уявлення про масштаби

           

Всесвіту

3.   Будова Всесвіту

4.   Етапи розвитку Всесвіту

4.                 Сучасні теорії щодо еволюції Всесвіту

5.                 Сучасні альтернативні теорії щодо Всесвіту (Мультивсесвіти, багатовимірні Всесвіти, теорія струн та М-бран. Їх спільність і відмінність з  теорією Великого Вибуху.

 

 

Питання для самоперевірки:

 

1)                Що означає термін «точка сингулярності»?

2)                У чому полягає основна відмінність між евклідовою та неевклідовою геометрією? Як це пов’язано з ідеєю будови Всесвіту? Чи справедлива Евклідова геометрія у нашому Всесвіті?

3)                Що таке реліктове випромінювання?

4)                Яким є вік Всесвіту?

5)                Яку частину від загального існування Всесвіту є час існування життя на Землі?

6)                Які існують сценарії щодо подальшого розвитку Всесвіту?

pdf
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
1298
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку