Будова та функції кровоносних судин. Рух крові по замкненій системі кровообігу судин. Артеріальний тиск

Про матеріал
Будова та функції кровоносних судин. Рух крові по замкненій системі кровообігу судин. Артеріальний тиск. Будова та функції кровоносних судин. Рух крові по замкненій системі кровообігу судин. Артеріальний тиск.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова та функції кровоносних судин. Рух крові по замкненій кровоносній системі кровоносних судин. Артеріальний тиск

Номер слайду 2

Кровоносні судини Артерії Капіляри Склад серценно-судинної системи Кровоносна система людини, крім серця, включає різні за розміром, діаметром, будовою та функціями кровоносні судини, по яких рухається кров.

Номер слайду 3

Артерії – це судини, якими кров від серця прямую до різних органів і тканин, незалежно від того, чи артеріальна вона, чи венозна. Найбільша артерія в організмі людини – аорта – бере початок від лівого шлуночка серця.

Номер слайду 4

Стінки артерій складаються з трьох шарів: внутрішній - ендотелій (утворений одним шаром епітеліальних клітин), середній шар – утворюють кільцеві й поздовжні непосмуговані м'язи, а зовнішній – волокниста сполучна тканина. Схема будови кровоносних судин

Номер слайду 5

Схема будови кровоносних судин Вени – судини, які несуть кров від органів і тканин до серця. Їхня стінка, як і артерій, складається з трьох шарів. Але, оскільки тиск крові у венах порівняно з артеріями менший, стінки вен тонші. Крім того, у венах є півмісяцеві клапани.

Номер слайду 6

Схема будови кровоносних судин Капіляри – мікроскопічні судини діаметром 4-20 мкм та завдовжки до 1 мм, які сполучають артерії з венами. Тонка стінка капілярів складається з одного шару плоских клітин – ендотелію.

Номер слайду 7

Гарвей Вільям (1578-1657) – англійський дослідник та лікар

Номер слайду 8

Велике коло кровообігу - шлях крові від лівого шлуночка через артерії, капіляри, вени всіх органів тіла до правого передсердя.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Мале коло кровообігу починається від правого шлуночка серця легеневим артеріальним стовбуром, який розгалужується на праву і ліву легеневі артерії, що несуть кров до легень. Легеневими венами вона тече до лівого передсердя, а з нього – у лівий шлуночок, звідки знову потрапляє у велике коло кровообігу. Мале коло кровообігу - шлях крові від правого шлуночка через легені до лівого передсердя.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

«Порівняльна характеристика великого і малого кіл кровообігу» Запитання для порівняння: Велике коло кровообігу Мале коло кровообігу Де починається? Де закінчується? Як змінюється склад крові?

Номер слайду 13

Рух крові по судинах Рух крові по судинах

Номер слайду 14

Кров судинами рухається безперервно, хоча серце виштовхує її у аорту періодично. Це можливо тому, що об’єм крові, який виштовхується в аорту під час систоли серця, розтягує стінки аорти. Внаслідок своєї еластичності, стінки аорти скорочуються під час діастоли серця і забезпечують безперервний потік крові. Кров рухається по судинах завдяки різниці тисків на початку і в кінці великого та малого кіл кровообігу. Тиск крові неоднаковий в різних частинах кровоносної системи.

Номер слайду 15

Артеріальний тиск – це тиск крові, що визначається об’ємом крові, який перекачується за одиницю часу. Цей тиск зростає під час скорочення шлуночків і знижується під час їхнього розслаблення. Найвищий тиск в аорті (120-150 мм рт. ст.), а найнижчий – в кінці великого кола кровообігу в порожнистих венах (5-10 мм рт. ст.)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Домашнє завдання: вивчити §22, творче завдання: створити памґятку про зміцнення серцево-судинної системи

ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
17 листопада 2019
Переглядів
7579
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку