Будова та функції нервової системи

Про матеріал
Тема: Будова та функції нервової системи Мета. Вивчити будову та функції різних відділів нервової системи
Перегляд файлу

Тема: Будова та функції нервової системи

Мета. Вивчити будову та функції різних відділів нервової системи

Завдання 1. Вивчити будову відділів центральної нервової системи. Заповнити таблицю:

  • Назва відділу
  • Будова
  • Функції

Центральна нервова система (ЦНС

  • система органів, побудована з нервових клітин

яка координує функціонування та взаємозв'язок всіх інших органів та систем органів організму. Центральна нервова система може бути вузлового та трубчастого типів.

Периферична нервова

система (ПНС)

  • представлена нервами, що з'єднують ЦНС із сенсорними органами, рецепторами та афекторами (м'язами та залозами) та об'єднує їх у взаємодії. Периферична нервова система складається зі всіх інших нервів і нейронів, які не лежать в межах центральної нервової системи (ЦНС). Переважна більшість нервів (які фактично є аксонами нейронів) належить ПНС
  •  
  • Основна функція периферичної нервової системи полягає в тому, щоб служити шляхом зв'язку між ЦНС та рештою тіла.

Головний

мозок

  • Людський мозок становить 91-95 % ємності черепа, він складається з трьох відділів: мозкового стовбура, підкоркового відділу та кори великого мозку.
  •  
  • Стовбурова частина головного мозку складається з довгастого мозку, моста, середнього мозку і проміжного мозку.
  •  
  • Довгастий мозок є продовженням догори спинного мозку, форму якого він зберігає.
  • Середній мозок лежить ще вище. На його верхній поверхні добре видно дві пари горбиків чотиригорбкового тіла.
  • Проміжний мозок розташований найвище у стовбурі. Від нижньої його поверхні відходить гіпофіз.
  • Всередині стовбура проходить канал, що подекуди розширяється. Він є продовженням спинномозкового каналу.
  •  
  • Більша частина поверхні стовбура мозку вкрита білою речовиною. Сіра речовина утворює ядра всередині стовбура. Від ядер починаються дванадцять пар черепномозкових нервів.

 

  •  

Містить життєво важливі нервові центри: дихання, травлення, слиновиділення, жування, ковтання а також нервові центри мигання, кашлю, блювання, чхання

Містить вищий центр больової чутливості, відповідає за виникнення деяких емоційних реакцій, проведення імпульсів від рецепторів органів чуття (за винятком нюхових) до кори великого мозку.

Містить ядра, що регулюють вегетативні функції: серцевий ритм, кров'яний тиск, обмін речовин, терморегуляцію, діяльність ендокринних залоз, підтримують гомеостаз, формують чуття голоду та спраги.

Контролює поведінку, функції нервової системи, забезпечує аналіз подразників та пристосування організму до змін умов довкілля

З'єднує між собою спинний, довгастий, середній і проміжний відділи, містить деякі центри Містить первинні центри зору, слуху, постави. Є одним з центрів регуляції рухів і напруження скелетних м'язів, бере участь у збереженні рівноваги тіла та орієнтувальних рефлексів Регулює рівновагу тіла, координує рухи і підтримує тонус м’язів

Спинний мозок

  • вкритий трьома оболонами: твердою, павутинною, м'якою, які також сполучаються з аналогічними оболонами, що вкривають головний мозок. Права і ліва частина спинного мозку спереду і ззаду розділені глибокими борознами.

Спинний мозок виконує функцію каналу, яким передається інформація (вниз та вгору), а також є центром координації деяких рефлексів.

 

Спинний мозок має два потовщення: шийне і поперекове, що відповідають місцям виходу з нього нервів, які йдуть до верхніх і нижніх кінцівок.

 

У центрі спинного мозку проходить вузький спинномозковий канал, заповнений спинномозковою рідиною, який сполучається з системою шлуночків головного мозку. Спинний мозок вкритий трьома оболонами: твердою, павутинною, м'якою, які також сполучаються з аналогічними оболонами, що вкривають головний мозок.

 

Права і ліва частина спинного мозку спереду і ззаду розділені глибокими борознами. Навколо центрального каналу розташована сіра речовина, яка складається з тіл вставних нейронів (інтернейронів, 95 %) і рухових (моторних) нейронів (5 %). На поперечному розрізі сіра речовина формує фігуру, схожу на метелика.

 

Черепномозкові нерви

  • в людини дванадцять пар черепних нервів, хоча, враховуючи і термінальний нерв, у людини наявні тринадцять пар черепних нервів: перші три відходять від переднього мозку, решта десять — від стовбура. У різних хребетних кількість черепних нервів може різнитися.
  •  
  • 12 пар черепних нервів разом з парою термінальних нервів та 31 парою спінальних нервів складають периферичну нервову систему.

 Чутлива група. Охоплювє перші два парні нерва, серед яких нюховий, що відповідає за сприйнятливість до запахів, присінково-завитковий або слуховий, що передає звукові сигнали та імпульси з середнього вуха, а також зоровий, який здійснює передачу зовнішньої картинки в головний мозок.

Рухова група. Сюди входить блоковидний нерв, що дозволяє очам рухатися вниз і в бік, відвідний, сприяє переміщенню очних яблук (також в зовнішню сторону), додатковий, забезпечує відхилення голови в будь-яких напрямках, знизуванням плечима і зведення лопаток, і під’язиковий, що відповідає за всі рухи язика, а також жувальні та ковтальні рефлекси.

Змішана група. Містить окоруховий нерв, що забезпечує реакцію зіниць на вплив штучних і природних джерел освітлення, трійчастий, що відповідає за чутливість обличчя, всіх глоткових і ротових м’язів і жувального акту, і лицьовий, що сприяє мімічній рухливості, розвитку чутливості кінчика язика і слинної секреції. Сюди ж входить язикоглотковий нерв, за допомогою якого приводиться в рух підіймальний м’яз глотки, здійснюється діяльність слинних залоз, а також забезпечується чутливість горла, середнього вуха і слухової труби. Змішаним є і блукаючий нерв, що сприяє руховим процесам в горлі та стравоході, а також гладких і серцевих м’язах, і розвиває чутливість в глотці, вухах і мозковій оболонці.

 

Нерви (нервові волокна)

  • Периферичний нерв складається з кількох пучків нервових волокон. Нервове волокно являє собою довгий відросток нейрона — аксон, який передає нервові імпульси, вкритий оболонкою з шваннівських клітин. Мієлінізовані волокна, на відміну від немієлінізованих, оточені також і мієліновою оболонкою.
  •  

Один з цих відростків може прорости через порожню, але неушкоджену мієлінову оболонку. Нове нервове волокно, яке росте зі швидкістю близько 1,5 мм на день, досягає попереднього місця розташування, функція і відчуття повільно відновлюються, а невикористані нервові відростки дегенерують.

Нервові закінчення

  • Рухові закінчення в поперечносмугастих м’язах називаються нервово-м’язовими закінченнями. Вони являють собою закінчення аксонів клітин рухових ядер передніх рогів спинного мозку або моторних ядер головного мозку.

 

передають нервовий імпульс на тканини робочого органу (на м’язові або залізисті клітини)

Спинномозкові нерви

  • хребтовому каналі залягає спинний мозок, який в шийному відділі переходить в головний мозок, а в поперековому закінчується на рівні L1-L2 хребців, утворюючи кінський хвіст (пучок корінців спинного мозку). Спинний мозок зі своїми корінцями є основною ланкою в структурі проведення нервових імпульсів від органів до головного мозку і назад. Зовнішнє здавлювання спинного мозку або Спинномозкові нерви формуються за рахунок
  •  

Спинномозкові нерви формуються за рахунок нервових волокон передніх і задніх корінців, що відходять від спинного мозку. За допомогою спинномозкових нервів відбуваються рухи частин тіла (довільні і мимовільні), а також чуття шкіри. Зони чутливості. Поверхню шкіри можна поділити на зони – дерматоми. корінця призводить до різних провідникових порушень - від болів до повного знерухомлення нижче рівня ураження  спинного мозку.

 

 

 

Рефлекторна дуга — будова, види та функціїЗавдання 2. Дослідити та замалювати рефлекторну дугу зап'ясно – променевого,  колінного та зіничного рефлексів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поняття про рефлекс. Рефлекторна дуга - Анатомія, фізіологія, еволюція  нервової системи - Навчальні матеріали онлайн 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зіничний рефлюкс: схема рефлекторної дуги, можливі порушення 

 

 

 

 

 

 

 

 

Складові зорового шляху:

  1. Зоровий нерв починається з сітківки і закінчується в хіазмі. Його протяжність становить 35-55 мм, а товщина 4-4,5 мм. Нерв має три оболонки, він чітко розділений на половини. Нервові волокна зорового нерва розділяються в три пучка: аксони нервових клітин (від центру сітківки), два волокна гангліозних клітин (від носової половини сітківки, а також від скроневої половини сітківки).
  2. Хіазма починається над областю турецького сідла. Вона покрита м’якою оболонкою, по довжині становить 4-10 мм, по ширині 9-11 мм, в товщину 5 мм. Тут з’єднуються волокна від обох очей, утворюючи зорові тракти.
  3. Зорові тракти беруть початок від задньої поверхні хіазми, огинають ніжки мозку і входять в зовнішнє колінчаті тіло (безумовний зоровий центр), зоровий бугор і четверохолміе. Довжина зорових трактів становить 30-40 мм. Від колінчастого тіла починаються волокна центрального нейрона, а закінчуються в борозні пташиною шпори – в сенсорному зоровому аналізаторі.

 

 

 

Завдання 3.  Дати письмові відповіді на наступні запитання:

  1. Які рівні нервової системи беруть участь в забезпеченні мовленнєвого дихання ?

Задній відділ нижньої лобної звивини лівої півкулі – центр експресивного (моторного) мовлення

Нижня тім’яна частка. У надкрайовій звивині знаходиться центр праксису. У кутовій звивині лівої тім’яної частки – центри читання (лекції) та лічби (калькулії).

  1. Від яких сегментів спинного мозку здійснюється іннервація дихальних м’язів ?

Спинний мозок є найдавнішим відділом ЦНС хребетних: забезпечує порівняно примітивну, стереотипну діяльність; у пристосувальних реакціях виконує підпорядковану роль. Збудливість спінальних нейронів низька: для їх активності потрібен активуючий вплив від головного мозку. Разом із тим, спинний мозок – перехідна й передаюча структура між робочими органами та розташованими вище відділами ЦНС, а також виконує ряд власних функцій. На якому б рівні не були розташовані рухові центри головного мозку, без участі спинного мозку неможлива реалізація більшості рефлексів організму. По-перше, це тому, що спинний мозок забезпечує аферентну (чутливу) іннервацію шкіри і м'язів тулуба й кінцівок, а також частково внутрішніх органів та судин. По-друге, спінальні мотонейрони забезпечують іннервацію руховими волокнами м'язів тулуба й кінцівок. Крім того, у шийних сегментах розташовані мотонейрони ,які відповідають за діафрагмальне дихання, а в грудних сегментах – за реберне дихання. Нарешті, у грудному й попереково-крижовому відділах у бокових рогах закладено центри автономної нервової системи, які регулюють вісцеральні функції. І, насамкінець, він здійснює провідну функцію від зовнішніх і внутрішніх рецепторів у центральні структури головного мозку і навпаки – з центру до виконавчих органів.

 

   

  1. Які кіркові поля реалізують функції мовленнєвого гнозіса та праксиса

Типи кіркової діяльності ( в основі лежать процеси збудження і гальмування в ЦНС):

1 — перша сигнальна система (пов’язана з діяльністю окремих аналізаторів і забезпечує найпростіші форми пізнання)

2 -друга сигнальна система ( пов’язана з функцією всіх аналізаторів. Цей рівень кіркової діяльності безпосередньо стосується мовної функції).

3 — третій тип кіркової діяльності забезпечує цілеспрямованість дій, можливість їх перспективного планування, що функціонально пов’язано з лобовими частками мозку.

 

  1. За якими параметрами мовленнєве дихання відрізняється від фізіологічного ?

 

Особливістю, яка відрізняє мовленнєве дихання від фізіологічного є те, що вдих здійснюється переважно носом, або частково і носом і ротом, а видих є диференційованим в залежності від якості вимовленого Page 8 Актуальні питання корекційної освіти 37 звука мовлення


 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Bachynskij Roman
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
6 лютого 2022
Переглядів
8383
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку