Річний план роботи соціального педагога

Про матеріал
РІЧНИЙ ПЛАН роботи соціального педагога Довговільського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Володимирецької селищної ради Войтович Тетяни Михайлівни на 2021-2022 навчальний рік Протягом року досліджувала проблему : «Соціально-педагогічний супровід особистості дитини в процесі формування ціннісного ставлення до себе та світу». Вирішення соціально-педагогічних проблем здійснювалась за основними напрямками роботи : - діагностика; - корекція (корекційно-розвиткова функція); - профілактика, у тому числі розвиток соціальних навичок; - навчальна діяльність; - консультування; - зв’язки з громадськістю; - просвіта та ін.
Перегляд файлу

1

 

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Директор

Довговільського ЗЗСО І-ІІІ ст.

__________ Л. В. Шарабар

«_____» ___________ 2021 р.

 

 

 

Психологічна служба » Білоцерківський колегіум

 

 

РІЧНИЙ ПЛАН

роботи соціального педагога

Довговільського закладу

загальної середньої освіти

І-ІІІ ступенів

Володимирецької селищної ради

Войтович Тетяни Михайлівни

на 2021-2022 навчальний рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Соціально-психологічна служба – це спільна діяльність практичного психолога та соціального педагога.

Планування роботи соціально-психологічної служби здійснюється на підставі наказу МОН №509 від 22 травня 2018 р. «Положення про психологічну службу у системі освіти України», лист МОН  від 18.07.2019 №1/9-462  «Про пріоритетні напрями роботи психологічної служби у системі освіти на 2021-2022 н.р.»; Лист МОН від 27.06.2019 № 1/9-414 «Деякі питання щодо створення у 2019-2020 н.р. безпечного освітнього середовища, формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок»; Лист МОН від 18.05.2018 № 1/11-5480 «Методичні рекомендації щодо запобігання та протидії насильству»; Лист МОН від 24.07.2019 №1/9-477 «Про типову документацію працівників психологічної служби у системі освіти України»; Наказ МОН №864 від 28.12.2006 «Про планування діяльності та ведення документації соціальним педагогом у роботі з дітьми-інвалідами у системі Міністерства освіти України»; Закон «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю»; Закон «Про соціальні послуги», наказу №609 від 08 червня 2018 р. «Про затвердження примірного положення про команду психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами в закладі загальної середньої та дошкільної освіти»; Лист МОН від 29.01.2019 №1/11-881 «Про затвердження плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу  (цькуванню) в закладах освіти та порядку реагування на випадки булінгу (цькування) та застосування заходів виховного впливу в закладах освіти»; Закон України від 7 січня 2018 р. «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

 У своїй діяльності соціально-психологічна служба керується Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно- правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про протидію торгівлі людьми», Конституцією України, Загальною декларацією прав людини, Конвенцією ООН про права дитини, Етичним кодексом та іншими.

 

І. Аналітична частина

Протягом року досліджувала проблему : «Соціально-педагогічний супровід особистості дитини в процесі формування ціннісного ставлення до себе та світу».

Вирішення соціально-педагогічних проблем здійснювалась за основними напрямками роботи :

  • діагностика;
  • корекція (корекційно-розвиткова функція);
  • профілактика, у тому числі розвиток соціальних навичок;
  • навчальна діяльність;
  • консультування;
  • зв’язки з громадськістю;
  • просвіта та ін.

На початку 2020-2021 н.р.навчального року було складено соціальні паспорти класів та соціальний паспорт школи. Під час проведення індивідуальних бесід з класними керівниками та директором школи, були визначені діти, які безпосередньо потребують особливої уваги з боку соціального педагога.

З метою визначення рівня адаптації учнів, комфортності навчання у класному колективі, а також визначення рівня мотивації навчальної діяльності було проведено комплексне соціометричне дослідження (соціометрія Дж. Морено)  серед учнів 2-11 класів.

Особливу увагу приділяла профілактичній роботі, яка є системою спільних дій усіх учасників навчально-виховного процесу. З 25 листопада по 10 грудня у школі проходили заходи до акції "16 днів проти насильства"; поновлено інформаційні куточки; проведено тренінгові заняття: "Геть насильство над дітьми", "Запобігання насиллю", "Ми - проти насильства", "Епідемія ВІЛ потребує дій", "Знаймо свої права - виконуймо свої обов'язки»; групові профілактичні бесіди з учнями та вчителями: "Кримінальна і адміністративна відповідальність неповнолітніх за скоєння насильницьких дій", "Види насильства та шляхи протидії"; анкетування щодо обізнаності з питань ВІЛ/СНІДу; перегляд відеоролика "Шляхи протидії торгівлі людьми"; проведено тренінгові заняття «Протидія булінгу в дитячому середовищі», «Конфлікти та шляхи їх подолання», «Ярликам і прізвиськам –Ні» та багато інших.

Крім того, за участю педагогів та учнів знято відеоряди профілактичного та просвітницького характеру : «Булінг», «Булінг очима дітей», «Права та обов’язки учня в школі», «10 хвилин мотивації до навчання після школи». Проведено акції до Дня толерантності та майстер-клас для учнів соціальних категорій.

З метою зменшення рівня негативного впливу Інтернету на психологічне, емоційне і фізичне здоров’я дитини в рамках Дня безпечного Інтернету  було проведено тренінгові заняття "Інтернет: Права. Захист. Пильність." .

Щодо запобігання та протидії булінгу в освітньому середовищі на загальношкільній лінійці переглянули відеоролик «Нік Вуйчич про булінг»; надано педагогічні рекомендації батькам, щоби зменшити ризик булінгу та кібербулінгу для дитини.

У ході профорієнтаційної роботи були проведені цікаві та інформаційно-насичені заходи: загадки та ребуси  про професії «Назву професій відгадай та собі майбутнє вибирай»; перегляд відео-презентацій «Професії майбутнього»; діагностика професійних нахилів учнів; тренінгове заняття «Впевнений крок у майбутнє життя»; мотиваційні зустрічі та ін..

Протягом навчального року систематично проводились бесіди з учнями, які порушують дисципліну і пропускають заняття без поважних причин.

Проводились індивідуальні консультації з батьками, вчителями, учнями щодо вирішення особистих проблем та надання рекомендацій. Основна тематика звернень батьків: готовність дітей до навчання та труднощі у навчанні; вікові та індивідуальні особливості розвитку, проблеми самооцінки дитини; ціннісні орієнтації, самореалізація в житті; психологічний клімат учнівського колективу, міжособистісні конфлікти; взаємовідносини в системі «вчитель-учень»; взаємовідносини в системі «батьки-діти»; професійне самовизначення учнів; дитина у віртуальному просторі, комп’ютерна залежність; шляхи підвищення мотивації учнів до навчання, проблеми шкільної неуспішності; проблеми лідерства у колективі.

У 2020-2021 навчальному році підібрані методичні матеріали, розроблені пам’ятки для батьків та вчителів: 10 причин чому діти нас не чують,діти та підлітки в онлайні,  пам’ятки для учнів –листівка рівності, мій улюблений світ без насильства. Поновлено методичні матеріали, зокрема методики з попередження насилля в учнівському середовищі,  методики вивчення пізнавальної сфери, міжособистісних відносин, визначення рівню інтелекту, індивідуальних особливостей особистості, опитувальники та анкети з профілактичної роботи (тютюнопаління, обізнаність з проблеми ВІЛ/СНІДу), проективні методики. Підібраний інформаційно-методичний матеріал з питання профілактики девіантної поведінки учнів.

Налагоджена співпраця із головним спеціалістом Довговільської сільської ради, щодо роботи з неблагополучними сім’ями; взаємодія з представниками Ювенальної превенції та Національної поліції.

 

ІІ. Цілепокладаюча частина

Основною метою моєї роботи є створення сприятливих умов для особистісного розвитку дитини (фізичного, соціального, духовно-морального, інтелектуального), надати їй комплексної соціально-психолого-педагогічної допомоги у саморозвитку та самореалізації в процесі соціалізації, а також захист прав дитини ( соціальний, психолого-педагогічний та моральний ) у її життєвому просторі.

Переді мною, як соціальним педагогом, стоять основні такі завдання:

  • Забезпечення, збереження і зміцнення фізичного, психологічного, соціального та морального здоров’я особистості;
  • Формування моральної свідомості, моральних якостей, соціально-значущих орієнтацій і установок у життєвому самовизначенні і моральної поведінки;
  • Створення сприятливих умов у мікросоціумі для розвитку здібностей та реалізації можливостей дитини, її позитивного потенціалу в соціально корисних сферах життєдіяльності, її пристосованості до життя, попередження тупикових ситуацій в особистому розвитку;
  • Надання комплексної соціально-психолого-педагогічної допомоги і підтримки.

У наступному навчальному році планую продовжувати досліджувати проблему  «Соціально-педагогічний супровід особистості дитини в процесі формування ціннісного ставлення до себе та світу»

 

Основні завдання на 2021/2022 навчальний рік:

  • відстоювання прав та інтересів дітей і молоді на основі державних та міждержавних документів з метою забезпечення для неповнолітніх гарантованих їм прав та умов життєдіяльності;
  • виявлення соціальних аномалій в певному колективі конкретизування проблем та виявлення індивідуальних і специфічних особливостей учня чи певної групи;
  • виявлення, запобігання та обмеження асоціальних явищ, причин соціальної дезадаптації, забезпечення умов для формування соціально-позитивної спрямованості особистості;
  • зміна та вдосконалення якостей дитини, особливостей життєдіяльності та створення умов для розвитку потенційних можливостей осіб з функціональними обмеженнями, активне залучення їх до участі в суспільному житті;
  • проведення роботи щодо можливості увійти у сферу спілкування вихованців, ведучи одночасно серйозну роботу щодо виховання у них культури поведінки моральних устоїв, доброзичливості у взаєминах з іншими людьми;
  • забезпечення взаємодії у роботі школи та державних і недержавних організацій;
  • вивчення особистих справ дітей-інвалідів,  складання соціального паспорту школи ;
  • вивчення психолого-медико-педагогічних особливостей дітей (спостереження за учнями в навчальній і позакласній діяльності);
  • консультування дітей з ООП та їх батьків;
  • формування сприятливого мікроклімату (індивідуальна допомога класним керівникам , поширення знань про права дитини, інформація про роботу з дітьми-інвалідами);
  • підвищення професійної компетентності вчителів у роботі з дітьми з ООП.
  • участь соціального педагога у загальношкільних і класних батьківських зборах з метою підвищення рівня психологічної компетенції батьків та вчителів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ІІІ. ЗМІСТОВА ЧАСТИНА

 

з\п

Напрями діяльності з учасниками освітнього процесу закладу освіти. Види та форми роботи

Термін проведення

Цільова група/аудиторія

Відмітка про виконання

1.ДІАГНОСТИКА

1.1.

Складання соціальних паспортів класів та школи

Вересень, січень

 1-11 класи

 

 

1.2.

Складання списків категорійних дітей. Уточнення та внесення змін у списки категорійних дітей

Вересень, січень

Здобувачі освіти пільгової категорії

 

1.3.

Моніторинг позашкільної зайнятості дітей пільгових категорій з метою залучення до гурткової роботи

Жовтень, лютий

Здобувачі пільгової категорії

 

1.4.

Виявлення учнів, які потребують підвищеної педагогічної уваги

Протягом року

1-11 класи

 

1.5.

Вивчення особливостей соціально-адаптаційного періоду учнів 1-го, 5-го класів та їх психолого-педагогічний супровід

Жовтень-листопад

 

Здобувачі освіти 1-х, 5-х класів

 

 

1.6.

Проведення соціометричного дослідження міжособистісних взаємин дітей у колективах ровесників для з’ясування і усунення причин їх порушень

Жовтень, лютий

 

1-11 класи

 

1.7.

З’ясування мотивів девіантної поведінки учнів. Відвідування уроків в проблемних класах. Заповнення індивідуальних карток на дитину з девіантною поведінкою

Жовтень

 

Соціальний педагог

 

 

1.8.

Анонімне анкетування учнів про випадки булінгу (цькування) в школі

Кожного півріччя

5-11 класи

 

1.9.

Дослідження ставлення учнів до здорового способу життя (анкетування)

Листопад

5-9 класи

 

1.10.

Анкетування учнів для визначення соціальних тем, які вони пропонують для обговорення

Протягом року

5-11 класи

 

1.11.

Анкетування батьків учнів для виявлення проблем у вихованні та навчанні дітей

Протягом року

Батьки

 

1.12.

Створення банку даних про учнів, схильних до  правопорушень

Вересень, січень

 1-11 класи

 

 

1.13.

Тестування та анкетування учнів з метою виявлення кола інтересів та нахилів

Жовтень

5-9 класи

 

1.14.

Дослідження особливостей формування  обдарованих дітей

Лютий

 

 1-11 класи

 

 

1.15.

Визначення ціннісних орієнтацій учнів старших класів (тренінги, анкети)

Лютий, квітень

9-11 класи

 

1.16.

Соціальне інспектування дітей напівсиріт

Березень

 

Здобувачі освіти пільгових категорій

 

1.17.

Дослідження серед учасників навчально-виховного процесу за запитами адміністрації

Протягом року

 

 2-11 класи

 

1.18.

Вивчення громадської думки учнів, батьків, педагогічного колективу з різних питань шкільного життя

Протягом року

Здобувачі освіти, батьки, педагоги

 

2.КОРЕКЦІЯ (КОРЕКЦІЙНО-РОЗВИТКОВА ФУНКЦІЯ)

2.1.

Корекційно-відновлювальне заняття з елементами тренінгу Скажемо «ні!» негативним емоціям

Жовтень

 5-7 класи

 

2.2.

Корекційно-розвивальна програма «Кроки до дорослості»

Грудень

9-11 класи

 

2.3.

Корекційно-відновлювальна та розвивальна робота з учнями, схильними до суїцидальних намірів

Жовтень

5-11 класи

 

2.4.

Корекційні заняття з учнями, схильними до правопорушень

Протягом року

Здобувачі освіти, схильні до правопорушень

 

2.5.

Корекційні заняття з учнями «групи ризику»

Протягом року

Здобувачі освіти «групи ризику»

 

2.6.

Корекційно-розвивальна програма «Попередження агресивності у дітей шкільного віку»

Березень

1-11 класи

 

3.ПРОФІЛАКТИКА, У ТОМУ ЧИСЛІ РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНИХ НАВИЧОК

3.1.

Облік відвідування учнями навчальних занять та запобігання дитячій бездоглядності

Протягом року

1-11 класи

 

3.2.

Участь в організації та проведенні  рад профілактики

1 раз в місяць

Здобувачі освіти, схильні до правопорушень

 

3.3.

Залучення школярів до активної діяльності за інтересами (спортивної, трудової, музичної тощо)

Вересень

1-11 класи

 

3.4.

Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу

16-20 вересня

1-11 класи

 

3.5.

Інтеративні заходи з учнями до Всесвітнього дня дітей

20 листопада

1-5 класи

 

3.6.

Масові заходи в рамках акції «16 днів проти насильства»

 

25 листопада-10 грудня

1-11 класи

 

3.7.

Профілактика проявів стійкої соціальної дезадаптації учнів

Жовтень

 Здобувачі освіти 1, 5, 10 класів

 

3.8.

Рекомендації по запобіганню та протидії насиллю щодо дитини

Жовтень

Здобувачі освіти, батьки, вчителі

 

3.9.

Проведення заходів до Європейського дня протидії торгівлі людьми

Жовтень

2-11 класи

 

3.10.

Заняття з елементами тренінгу «Булінг та кібербулінг – реальна проблема сьогодення»

Грудень

6-9 класи

 

3.11.

Тематичні заходи «СНІД! Не залишаймося байдужими!»

Грудень

9-11 класи

 

3.12.

Перегляд відеоролика «Не смійся з мене» до Міжнародного дня людей з особливими потребами

Грудень

5-11 класи

 

3.13.

Ознайомлення дітей з їх соціальними правами та обов’язками

Грудень

1-4 класи

 

3.14.

Проведення бесід, годин спілкування з інтернет-безпеки до Дня безпечного інтернету

 

Лютий

6-11 класи

 

3.15.

Профілактичні бесіди, заняття, тренінги з питань здорового способу життя

Протягом року

2-9 класи

 

3.16.

Профілактика правопорушень серед неповнолітніх

Протягом року

5-11 класи

 

3.17.

Проведення заходів до Всесвітнього дня без тютюну

Квітень

2-11 класи

 

4.КОНСУЛЬТУВАННЯ

5.1.

Надання рекомендацій вчителям щодо соціальної паспортизації класів

Вересень, лютий

Класні керівники

 

5.2.

Консультування батьків і класних керівників стосовно адаптації учнів 1-х, 5-х класів до навчання

Протягом року

Батьки, класні керівники

 

5.3.

Надання рекомендацій, щодо вирішення конфліктних ситуацій

Постійно

Здобувачі освіти, вчителі, батьки

 

5.4.

Проведення групових консультацій з учнями за результатами групової діагностики

Протягом року

 

      1-11класи

 

 

5.5.

Надання рекомендацій щодо регулювання стосунків у класних колективах, щодо ефективного розподілу ролей в органах учнівського самоврядування та залучення учнів до роботи в гуртках секціях

Протягом року

 

Класні керівники

 

 

5.6.

Консультації батьків з питань соціального статусу дитини в колективі однолітків

  Постійно

 

Батьки здобувачів освіти

1-11класів

 

 

5.7.

Консультування батьків щодо захисту прав та інтересів дітей

Постійно

 

Батьки здобувачів освіти

1-11класів

 

5.8.

Консультування батьків з питань соціальних пільг і гарантій

Протягом року

 

Батьки здобувачів освіти

1-11класів

 

 

 

 

5.9.

Консультації з батьками новоприбулих учнів

Протягом року

Батьки здобувачів освіти

1-11класів

 

5.10.

Консультування з питань вибору професії (дітей пільгових категорій з метою надання допомоги у працевлаштуванні)

Лютий-квітень

Здобувачі освіти пільгової категорії

 

6.ЗВ’ЯЗКИ З ГРОМАДСЬКІСТЮ

6.1.

Відвідування учнів, які пропускають заняття у школі без поважних причин

Протягом року

1-11 класи

 

6.2.

Відвідування учнів вдома, бесіди з батьками. Обстеження житлово-побутових умов проживання учнів пільгових категорій та соціально-незахищених. Складання відповідних актів

Протягом року

Здобувачі освіти  пільгових категорій

 

6.3.

Співпраця із головним спеціалістом Довговільської сільської ради щодо роботи з неблагополучними сім’ями

Протягом року

 

Члени комісії

 

 

6.4.

Відвідування сімей, які потребують підвищеної педагогічної уваги

 

 

Протягом року

 

Соціальний педагог, практичний психолог

 

6.5.

Взаємодія з представниками Ювенальної превенції

Згідно запитів

Педагогічні працівники

 

7.ПРОСВІТА

7.1.

Виступи на батьківських зборах, опитування, анкетування

За запитом класних керівників

Батьки, здобувачі освіти

 

7.2.

Участь у загальношкільних батьківських зборах

 

 

 

 

Жовтень

Адміністрація школи, вчителі, батьки, соціальний педагог

 

7.3.

Тиждень соціально-психологічного супроводу

 

1-11 класи

 

7.4.

Виступи на батьківських зборах, опитування, анкетування

 

За запитом класних керівників

Батьки, класний керівник, соціальний педагог

 

7.5.

Інформування щодо прав і потреб дітей, особливостей взаємодії із сім’єю учня, недопустимості жорстокого поводження з дітьми

Протягом року

Педагогічні працівники

 

7.6.

Формування навичок виявлення ознак перебування дитини в складних життєвих обставинах та відповідного реагування

Протягом року

Педагогічні працівники

 

7.7.

Формування толерантного ставлення до дітей з різних сімей

Постійно

Педагогічні працівники

 

7.8.

Попередження феномену професійного вигорання

Протягом року

Педагогічні працівники

 

7.9.

Участь в педагогічних радах, нарадах при директорі

 

Протягом року

 

Адміністрація школи, вчителі, соціальний педагог

 

7.10.

Роз’яснення прав і обов’язків дітей та дорослих

 

Жовтень, листопад

Учні 1-11 класів

 

7.11.

Інформування про сутність жорстокого поводження й насильства та про порядок звернення в установи, організації у випадку потрапляння в такі ситуації

Листопад-грудень

Учні 5-11 класи

 

7.12.

Надання інформації про місцеві, регіональні, всеукраїнські телефони довіри та обов’язкове розміщення цієї інформації в закладі освіти

Протягом року

Учні 1-11 класів

 

7.13.

Організація й проведення заходів з формування навичок усвідомленого батьківства

Листопад

9-11 класи

 

7.14.

Інформування  батьків щодо можливостей надання освітніх послуг дітям з особливими освітніми потребами

Протягом року

 

Соціальний педагог

 

7.15.

Участь у навчально-методичних семінарах соціальних педагогів та практичних психологів

Протягом року

 

Соціальні педагоги, практичні психологи

 

7.16.

Активізація соціального і професійного самовизначення з використанням відеоматеріалів, профорієнтаційних ігор, диспутів

Лютий

 

 9-11 класи

 

 

8.ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНА, СОЦІАЛЬНО-ЗАХИСНА ФУНКЦІЇ

8.1.

Складання та затвердження річного плану роботи

До 05.09.

Соціальний педагог

 

8.2.

Оформлення щоденної документації

Протягом року

Соціальний педагог

 

8.3.

Підготовка тестових бланків  для діагностики, анкетування

Постійно

Соціальний педагог

 

8.4.

Підготовка навчальних, розвивальних, профілактичних заходів

За окремим планом

Соціальний педагог

 

8.5.

Написання статистичних звітів

В кінці навчального року

Соціальний педагог

 

8.6.

Методичні об’єднання

Протягом року

Соціальний педагог

 

8.7

Самопідготовка

Протягом року

Соціальний педагог

 

8.8.

Консультації в навчально-методичних та наукових центрах

Протягом року

Соціальний педагог

 

8.9.

Робота з документами

Протягом року

Соціальний педагог

 

9.0.

Проведення/участь в благодійних акціях

Протягом року

Соціальний педагог

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скопик Виктория Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Планування
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
9757
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку