Буклет для батьків "Уроки терпіння"

Про матеріал

В даній публікації представлений інформаційний буклет для батьків. Розміщені матеріали можна використовувати як оформлення куточку “Поради психолога батькам", роздатковий матеріал на батьківських зборах.

Перегляд файлу

Невизначений стан - ще не дорослий, але вже не дитина - спонукає його поміркувати над деякими питаннями: хто я? який я? що я можу, а що ні? І відповіді на ці питання багато в чому залежать від самооцінки дитини. Для формування самооцінки потрібні певні умови. І відображення цих умов якраз можна знайти в родині.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОРАДИ  ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ ДОВІРИ МІЖ ПІДЛІТКОМ І БАТЬКАМИ В КРИЗОВИЙ ДЛЯ НИХ ПЕРІОД:

  1.                 Уважно вислухайте підлітка. Прагніть до того, щоб підліток зрозумів, що він вам не байдужий і ви готові зрозуміти й прийняти його; не перебивайте, не виявляйте свого страху, ставтеся до нього серйозно, з повагою.
  2.                Запропонуйте свою підтримку та допомогу. Спробуйте переконати його, що даний стан тимчасовий і швидко мине. Виявіть співчуття й покажіть , що ви поділяєте й розумієте його почуття.
  3.                Поцікавтеся, що зараз найбільше турбує підлітка.
  4.                Упевнено спілкуйтеся з підлітком. Саме це допоможе йому повірити в його сили. Головне правило роботи з дітьми – не нашкодити.
  5.                У спілкуванні з підлітком використовуйте слова, речення, які сприятимуть контакту: розумію, співчуваю, звичайно, хочу допомогти.
  6.                У розмові з підлітком дайте йому зрозуміти, що він потрібен іншим і унікальний, як особистість. Кожна людина, незалежно від віку,прагне дати позитивну оцінку своїй поведінці, переживає потребу в похвалі.
  7.                Недооцінка гірша, ніж переоцінка. Надихайте підлітка на високу самооцінку. Вмійте слухати, довіряти й викликати довіру в нього.
  8.               Звертайтеся по допомогу, консультацію до спеціаліста, якщо вас щось в поведінці підлітка викликало насторогу

 

 

 

 

 

 

Вільнянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3

 

 

 

«Уроки любові та терпіння для батьків»

 

Сім'я - це те первинне середовище, де людина повинна вчитися творити добро.

Василь Олександрович Сухомлинський

 

Підлітковий вік - один з найскладніших, але в той же час один з найбільш значущих періодів в житті наших дітей. У цей короткий відрізок часу дитина проходить великий шлях у своєму розвитку.

 

У дитини відбуваються основні фізіологічні зміни:

 

1. Змінюється зріст і вага.

  • Розкажіть своїй дитині про зміни в її організмі (зростання, вага), про тимчасовий характер цих змін.

2. З'являються вторинні статеві ознаки.

  •                  Поговоріть з підлітком про статевий розвиток і статеву гігієну самі або донесіть ці відомості через посередника - фахівця.
  •                  Допоможіть йому знайти відповіді на всі питання, що цікавлять його.
  •                  Розкажіть про фахівців в даній області, до яких він при необхідності може звернутися.

3. Відбувається гормональна перебудова організму.

  •                  Будьте терплячі до своєї дитини. Звертайте увагу на її нездужання і періодично перевіряйтеся у фахівців.
  •                  Поговоріть з дитиною віч-на-віч про почуттях; про різницю потягу, закоханості і любові;
  •                  про відповідальність за свої дії.

Особистісний розвиток дитини на даному етапі характеризується двома основними потребами: з одного боку, потребою в самоствердженні, а з  іншого - в спілкуванні з однолітками.

Допоможіть дитині навчитися приймати себе таким, яким він є, з усіма сильними і слабкими сторонами. Тільки реально оцінюючи себе, підліток має шанс змінити себе.

Як допомогти дитині прийняти себе?

 

• Любіть  і приймайте свою дитину такою, якою вона є. Обговорюйте тільки ті чи інші її вчинки, дії, але не її саму!

• Частіше говорите своїй дитині про любов до неї, хваліть її.

• Допоможіть підлітку зрозуміти себе, знайти свої сильні сторони. Прийміть його з його слабостями. Пошукайте разом з дитиною в слабкості сильну сторону. Наприклад, боязкість і нерішучість можна уявити в очах підлітка як обережність.

• Навчіть дитину спокійно крок за кроком вирішувати свої проблеми.

• Спокійно ставитеся до мінливих захопленням підлітка. Просто іноді обговорюйте, чому справа спочатку захопила, а потім перестала цікавити. Це допоможе підлітку навчитися аналізувати свої дії.

• Слідкуйте за своїми висловлюваннями і емоційними оцінками дитини.

У цей період у підлітка з'являється своя позиція. Він вважає себе досить дорослим, і ставитися до себе як до дорослого. Прийміть цю позицію. Якщо ви хочете зберегти добрі відносини, то змінюватися і підлаштовуватися доведеться вам.

 

Як примиритися зі дорослішанням своєї дитини?

 

• Будьте другом своїй дитині. Навчіться довіряти їй. Знайдіть форми налагодження і підтримування довірчих відносин. Поставтеся до підлітка як до дорослого, який має свої погляди і думки. Навчіть його грамотно сперечатися, аргументовано відстоювати свою позицію.

• Поговоріть з підлітком про права та обов'язки і про те, що таке відповідальність.

• Виробіть єдині вимоги до дитини в сім'ї. Не можна допустити, щоб один дорослий дозволяв йому робити те, що інший забороняє.

• Підтримуйте свою дитину в починаннях. Виробіть систему спільних справ. І обов'язково включайте дитину в рішення сімейних проблем. Цікавтеся думкою дитини, враховуйте її при вирішенні важливих питань.

 

Змінюйтесь  разом з вашою дитиною, це допоможе по - новому вибудувати ваші відносини з ним.

doc
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
5 березня 2018
Переглядів
1486
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку