Буклет до природоохоронної акції "Стоп, сміття"

Про матеріал
«Розробка-мотиватор» – буклет, створений для участі в природоохоронній акції «Стоп, сміття». У ньому висвітлюються проблема поводження з відходами на побутовому рівні, зокрема використання консервної бляшанки в екстремальних умовах та виготовлення з неї окопної свічки для захисників України
Перегляд файлу

А чи відомо тобі?

image            25 серпня називають Днем народженням

бляшанки, чи консервної банки. З одного боку може здаватися, що це доволі несерйозна дата. Однак, якщо подумати, які можливості отримало людство завдяки цьому винаходу, то сприйняття свята у вас різко зміниться. Бляшанка – ідеальна посудина для тривалого зберігання та транспортування різних страв. Водночас вміст консервної банки інколи смачніший від вишуканих ресторанних страв. 

imageПершу            консервну      банку винайшов мешканець         Великобританії Пітер Дюран у 1810 році. Винахідникові спало на думку замінити   важке скло бляшаними виробами. Дюрану вистачило три роки, щоб втілити        свою   задумку          в життя.       Першим         його дітищем став сталевий контейнер. В таких             поставляли їжу       для      солдатів англійської армії. Єдиним недоліком такого винаходу стала його велика вага – один такий             контейнер    важив півкілограма. Легшими      їх         зробив            винахідник     Генрі Бессерман, який винайшов низьковуглецеву сталь. Винайдений метал був не тільки набагато легшим за звичайну сталь, але й володів властивостями, які дозволяли легко гнути та змінювати форму виробів у ході виробництва.

Як використовувати консервні банки в  екстремальних умовах?

Ключовий компонент будь-якого виживання в екстремальних умовах – уміння використовувати різні предмети. Тому неабияке значення мають порожні консервні банки. Попри те, що багато хто вважає бляшанки марними, вони можуть стати справжнім порятунком.

image

Порожні банки можуть стати ємностями для зберігання інших харчових продуктів і різних предметів. У них можна переносити їжу, воду, боєприпаси тощо.  

image

Банка може стати мініатюрною каструлею для кип’ятіння води, приготування чаю, каші, гарячого,

image

  

Сигнальне дзеркальце. Уміння своєчасно подати сигнал в умовах виживання – важливе. Якщо з літака або гвинтокрила вас не помітять вчасно, ваші зусилля будуть марними. Щоб цього не сталося, зробіть з бляшанки дзеркальце, його «зайчик», якщо пощастить, буде видно за кілька кілометрів. 

Українці збирають бляшанки для виготовлення окопних свічок,  щоб зігріти захисників в окопах.

imageТака окопна свічка не боїться вологи, нею можна освітити окоп, може використовуватись як для підігріву їжі, так і для розведення вогнища з

сирих дров. Кожна окопна свічка – це підігрітий обід або вечеря, гаряча кава для військового.  

image

Окопні свічки виготовляють із бляшанок зпід консервів, картону та парафіну/воску. Одна бляшанка зі скрученим картоном, залита воском, горить від 1,5 до 4 годин.  Як зробити окопну свічку. 

٭Наріж картон упоперек гофри смужками шириною до 5 см.

٭Туго їх закрути та встав у банку.

٭У неї встав картонну смужку.

٭Поріж віск на дрібні шматочки та розтопи його. Якщо в тебе є багато природного та штучного воску, не змішуй їх. Помішуй віск, щоб він не пригорів. Не доводь до кипіння.

٭Коли віск повністю розтане, залий ним банку. Краще зробити це кілька разів, адже так свічка горітиме довше.

image 

 


Подаруй друге життя бляшанці

Сортуй сміття. Збирай консервні банки.

image 

Знайди волонтерів. Віднеси їм бляшанки.

image 

Приєднуйся, допоможи захисникам зігрітися на передовій.

image 

imageimageЛиманська загальноосвітня щкола  І – ІІІ ступенів № 5 Лиманської міської ради

 

image 

Обласна природоохоронна

Як зробити окопну свічку. акція

image«Стоп, сміття».

 

 

Виготовила учениця 9 класу

Кравцова Анастасія 

Учитель Пендюх С.В.

 

 

pdf
Додано
25 грудня 2022
Переглядів
622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку