Буклет «Фрукти та овочі – скарбниця вітамінів»

Про матеріал

Буклет створено для позакласного заходу «Корисні вітаміни від природи». Його отримав кожен клас школи.

Перегляд файлу

Овочі та фрукти в раціоні харчування людини — це джерело вітамінів, мінералів та інших поживних речовин. Вживання їх свіжими, замороженими або злегка тушкованими гарантує надходження в організм всіх тих речовин, які відіграють важливу роль у формуванні імунітету людини. Вони також важливі для процесу обміну речовин та інших функцій, що сприяють збереженню здоров'я, сил і чудового настрою.

 

D:\Таня\2017-2018\Виховна робота\хелсискул\карт\577502_3337724077906_1112733077_45616627_977610608_n_400x400.jpg

Фруктові вітаміни

    Фрукти - це джерело вітамінів, клітковини і мікроелементів. Найбільше користі вони несуть при вживанні їх у свіжому вигляді, тому що при тривалому зберіганні і транспортуванні втрачають частину своїх корисних речовин.

Отже, які вітаміни містяться у фруктах? До їх складу можуть входити: вітаміни А, С, РР, Е, вітаміни групи В, калій, залізо, фтор, кальцій, цинк, натрій, сірка, магній, хлор, фосфор.

  • Яблука:  в них є вітамін А і С, цей фрукт здатний підвищити кислотність шлунка, зміцнити серцево-судинну систему, подолати захворювання крові, вплинути на тиск і ожиріння.
  • Персики:  містять вітаміни РР, В2, А, вони вкрай корисні для тих, хто страждає від неправильної роботи кішківника і від проблем із серцем.
  • Груші:  багаті вітаміном В1 і С, вони стануть у нагоді тим, кого турбують нирки, нададуть сечогінну дію і протистоятимуть запальним процесам в організмі.
  • Виноград:  містить масу корисних речовин, а саме: вітаміни В1, С, В6, РР, В12, Р, магній, марганець, кобальт, органічні кислоти.
  • Полуниця та суниця:  містять у собі величезний запас вітаміну С, ці ягоди впливають майже на весь організм, особливо на серцево-судинну та імунну системи.
  • Банани:  це вітамін В6, який потрібен для розщеплення вуглеводів, жирів і білків, цей продукт сприятливо впливає на нервову і кровоносну системи.

Підбиваючи підсумки, можна сказати, що серед фруктів лідерами за змістом наступних корисних елементів будуть:

  • вітамін С - чорна смородина, полуниця, грейпфрут, шипшина, ківі;
  • вітамін Е -  абрикоси, персик, черешня;
  • вітамін А - абрикоси, горобина, шипшина;
  • вітамін Р - виноград мандарини, черешня.

Овочеві вітаміни

    А тепер пора дізнатися про те, які вітаміни містяться в овочах.

  • петрушка, цибуля, помідори, перець, морква, шпинат - вітамін А, який підвищує рівень глікогену в м'язах серця і печінки, підтримує стан рогівки, залоз очей і епітелію;
  • салат, цибуля, солодкий перець, петрушка -  вітамін С, який впливає на еластичність судин , бореться з ГРВІ та цингою, знищує отруйні речовини;
  • горох, шпинат, квасоля  - вітамін Е, захисник очей, шкіри, печінки і борець за красу організму;
  • буряк, томати, щавель, редис,петрушка - вітамін Р, робить стінки кровоносних судин міцніше, впливає на роботу щитовидної залози;
  • морква, шпинат, цибуля -  вітамін РР, бореться з холестерином;
  • кольорова капуста, томат, шпинат- вітамін К, покращує згортання крові;
  • боби, кавун, томати, диня, шпинат, редис, редька -  вітаміни групи В, борються з нервовим виснаженням, підтримують процес відновлення організму від тривалого лікування таблетками, допомагають засвоюванню корисних речовин;

 

D:\Таня\2017-2018\Виховна робота\хелсискул\images.jpg

Результат пошуку зображень за запитом "вітаміни в овочах і фруктах таблиця"

Під час застуди

Під час грипу та застудних захворювань медики рекомендують приймати вітамін С. Справа в тому, що він стимулює здатність імунної системи виділяти лейкоцити і інтерферони, тим самим покращуючи опір організму різним інфекційним хворобам.

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201709/869655_1884128.jpg?201709145125

При ГРВІ також будуть корисні вітаміни А і D: вітамін А не дозволяє вірусам впроваджуватися в клітини завдяки посиленню місцевого імунітету слизових оболонок, а вітамін D знижує сприйнятливість до респіраторних захворювань.

В осінній період потрібно регулярно поповнювати запаси вітаміну С. Краще робити це,  вживаючи в їжу фрукти та овочі:  апельсини, мандарини, лимони, квашену капусту та інші.

 

 

 

 

Старобільська ЗОШ ІІ-ІІІ ст. № 4

D:\Таня\2017-2018\Заходи\картинки\vitamini-dlia-detei-640x401.jpg

 

 

D:\Таня\2017-2018\Виховна робота\хелсискул\карт\images (2).jpg

 

 

 

2018-2019 н.р.

docx
Додано
28 січня 2019
Переглядів
3048
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку