Овочі та фрукти в раціоні харчування людини — це джерело вітамінів, мінералів та інших поживних речовин. Вживання їх свіжими, замороженими або злегка тушкованими гарантує надходження в організм всіх тих речовин, які відіграють важливу роль у формуванні імунітету людини. Вони також важливі для процесу обміну речовин та інших функцій, що сприяють збереженню здоров'я, сил і чудового настрою.
Фруктові вітаміни
Фрукти - це джерело вітамінів, клітковини і мікроелементів. Найбільше користі вони несуть при вживанні їх у свіжому вигляді, тому що при тривалому зберіганні і транспортуванні втрачають частину своїх корисних речовин.
Отже, які вітаміни містяться у фруктах? До їх складу можуть входити: вітаміни А, С, РР, Е, вітаміни групи В, калій, залізо, фтор, кальцій, цинк, натрій, сірка, магній, хлор, фосфор.
-
Яблука: в них є вітамін А і С, цей фрукт здатний підвищити кислотність шлунка, зміцнити серцево-судинну систему, подолати захворювання крові, вплинути на тиск і ожиріння.
-
Персики: містять вітаміни РР, В2, А, вони вкрай корисні для тих, хто страждає від неправильної роботи кішківника і від проблем із серцем.
-
Груші: багаті вітаміном В1 і С, вони стануть у нагоді тим, кого турбують нирки, нададуть сечогінну дію і протистоятимуть запальним процесам в організмі.
-
Виноград: містить масу корисних речовин, а саме: вітаміни В1, С, В6, РР, В12, Р, магній, марганець, кобальт, органічні кислоти.
-
Полуниця та суниця: містять у собі величезний запас вітаміну С, ці ягоди впливають майже на весь організм, особливо на серцево-судинну та імунну системи.
-
Банани: це вітамін В6, який потрібен для розщеплення вуглеводів, жирів і білків, цей продукт сприятливо впливає на нервову і кровоносну системи.
Підбиваючи підсумки, можна сказати, що серед фруктів лідерами за змістом наступних корисних елементів будуть:
-
вітамін С - чорна смородина, полуниця, грейпфрут, шипшина, ківі;
-
вітамін Е - абрикоси, персик, черешня;
-
вітамін А - абрикоси, горобина, шипшина;
-
вітамін Р - виноград мандарини, черешня.
Овочеві вітаміни
А тепер пора дізнатися про те, які вітаміни містяться в овочах.
-
петрушка, цибуля, помідори, перець, морква, шпинат - вітамін А, який підвищує рівень глікогену в м'язах серця і печінки, підтримує стан рогівки, залоз очей і епітелію;
-
салат, цибуля, солодкий перець, петрушка - вітамін С, який впливає на еластичність судин , бореться з ГРВІ та цингою, знищує отруйні речовини;
-
горох, шпинат, квасоля - вітамін Е, захисник очей, шкіри, печінки і борець за красу організму;
-
буряк, томати, щавель, редис,петрушка - вітамін Р, робить стінки кровоносних судин міцніше, впливає на роботу щитовидної залози;
-
морква, шпинат, цибуля - вітамін РР, бореться з холестерином;
-
кольорова капуста, томат, шпинат- вітамін К, покращує згортання крові;
-
боби, кавун, томати, диня, шпинат, редис, редька - вітаміни групи В, борються з нервовим виснаженням, підтримують процес відновлення організму від тривалого лікування таблетками, допомагають засвоюванню корисних речовин;
Під час застуди
Під час грипу та застудних захворювань медики рекомендують приймати вітамін С. Справа в тому, що він стимулює здатність імунної системи виділяти лейкоцити і інтерферони, тим самим покращуючи опір організму різним інфекційним хворобам.
При ГРВІ також будуть корисні вітаміни А і D: вітамін А не дозволяє вірусам впроваджуватися в клітини завдяки посиленню місцевого імунітету слизових оболонок, а вітамін D знижує сприйнятливість до респіраторних захворювань.
В осінній період потрібно регулярно поповнювати запаси вітаміну С. Краще робити це, вживаючи в їжу фрукти та овочі: апельсини, мандарини, лимони, квашену капусту та інші.
Старобільська ЗОШ ІІ-ІІІ ст. № 4
2018-2019 н.р.