Результати
опитування учнів
ЗЗСО І-ІІІ ст. с.Шишківці
З відповідей на питання анкети маємо такий результат:
- 40% опитаних не звертає уваги на склад
продуктів харчування, що вживаються;
- 87% не знають, як розшифровується індекс Е.
- 78% погодилася з тим, що треба звертати увагу на склад продукту і рідше використовувати подібні продукти.
- 91% анкетованих вважають, що людина повинна володіти інформацією про те, що вона їсть.
Також в ході роботи було проведено анкетування. Аналіз анкетування показав, що:
- 84% опитаних учнів часто вживають газовані напої, сухарики, чіпси. З них 76% вживають газовану воду, сухарики і чіпси дуже часто.
- 35 % відзначили, що в приготуванні домашньої їжі батьки використовують напівфабрикати.
Скільки разів
на день учні
харчуються
гарячою їжею?
Чи знають учні
щось про харчові добавки?
Рекомендації
щодо вживання продуктів харчування
«Ми живемо
не для того щоб їсти,
а їмо для того, щоб жити.»
Сократ
Харчові
добавки
ХАРЧОВІ ДОБАВКИ – це природні або синтетичні речовини які навмисно вводяться у харчові продукти для придання їм заданих властивостей, але самі по собі не використовуються у якості харчових продуктів. Використання харчових добавок може бути направлено на поліпшення зовнішнього виду і смакових властивостей продукту, зберігання якості продукту у процесі його зберігання або прискорення строків виготовлення харчових продуктів.
КЛАСИФІКАЦІЯ
ХАРЧОВИХ ДОБАВОК ЗА КОДАМИ
E100—199 Барвники. Підсилюють чи відновлюють колір продукту.
E200—299 Консерванти, антиокислювачі. Підвищують термін збереження продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, а також хімічно стерилізують добавки при дозріванні вин, дезинфеканти.
E300—399 Антиоксиданти і регулятори кислотності. Захищають від окислення, наприклад від згіркнення жирів і зміни кольору.
E400—499 Загусники, стабілізатори консистенції та емульгатори. Стабілізатори — зберігають задану консистенцію. Загущувачі підвищують в'язкість.
E500—599 Емульгатори. Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються (створюють однорідну суміш із фаз), наприклад води й олії.
E600—699 Підсилювачі смаку й аромату.
E700—E799 Антибіотики.
E900—999 Піногасники. Запобігають утворенню піни чи знижують її рівень.
E1000—E1599 (додаткові хімічні речовини)
КОРИСНІ
ХАРЧОВІ ДОБАВКИ
За маркуванням Е ховається не тільки шкідлива і досить небезпечна хімія, а й цілком нешкідливі і навіть корисні речовини. Не варто боятися всіх харчових добавок. Багато речовини, які виступають в якості добавок, це звичайні екстракти натуральних продуктів і рослин.
Наприклад, у звичайному яблуці присутня безліч речовин, які позначають буквою Е. Наприклад,
ТАРІЛКА
ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
ХАРЧОВІ ДОБАВКИ
НЕ ДОЗВОЛЕНІ В УКРАЇНІ
Заборона цих добавок пов'язана з тим, що весь комплекс випробувань ще не завершений.
Е103, Е107, Е125, Е127, Е128, Е140, Е153-155, Е160, Е166, Е173-175, Е180, Е182. Е209, Е213-219, Е225-228, Ее230-233, Е237, Е238, Ее241, Е263, Е264, Е282, Е283. Е302, Е303, Е305, Е308-314, ЕЕ317, Е318, Е323-325, Е328, Е329, Е343-345, Е349-352, Е355-357, Е359, Е365-368, Е370, Е375, Е381, Е384, Е387-390, Е399. Е430, Е408, Е409, Е418, Е419, Е429-436, Е441-444, Е446, Е462, Е463, Е465, Е467, Е474, Е476-480, Е482-489, Е491-496. Е505, Е512, Е519, Е521-523, Е535, Е537, Е538, Е541, Е542, Е550, Е554-557, Е559, Е560, Е574, Е576, Е577, Е580. Е622-625, Е628, Е629, Е632-635, Е640, Е641. Е906, Е908-911, Е913, Е916-919, Е922, Е923, Е924, Е925, Е926, Е929, Е943, Е944-946, Е957, Е959. Е1000, Е1001, Е1105, Е1503, Е1521
.
НЕБЕЗПЕЧНІ ХАРЧОВІ ДОБАВКИ
Ті, що викликають злоякісні пухлини:
Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330, Е447.
Ті, що викликають захворювання шлунково-кишкового тракту:
Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461-466.
Алергени: Е230-232, Е239, Е311-313.
Ті, що викликають хвороби печінки й нирок :
Е171-173, Е320-322.
ЯКЩО ВИ В СЕБЕ В ХОЛОДИЛЬНИКУ ВИЯВИЛИ ПРОДУКТИ З ЦИМИ ДОБАВКАМИ –
ВИКИНЬТЕ ЇХ!!!